Pages

21 January, 2011

satu keputusan paling besar..di thaipusam..huwaaaaaaaaaaaa :!!

aku dan en papa
masih dalam dilema yg amat sgt
dalam hati nak..tp bila fikir2 banyak sgt rintangan kat depan
tapi selagi x proceed selagi tuh makin pening..

bila melibatkan keputusan yang besar
dgn kos yang besar..dgn prosedur yang susah
wpun pulangannya sgt melegakan..tp utk membuat satu keputusan mmg berat rasanya..
entry xde kena mengena dgn MLM ok..

ini kisah suami isteri yang pening memilih rumah utk dibeli..pening memikir kos2 yang pelbagai dgn kedudukan kewangan yg x berapa nak best stabil..dan jugak memikirkan proses valuation rumah dibawah kelolaan treasury..
sila fening!!!

semoga 3 hr mendatang aku & suami dapat keputusan yang paling tepat 
sebab isnin akan datang we will proceed with one big decision ever..
smg Allah permudahkan hdknya..

agaknya sumer org macam nih kan..pening kepala bila smp tahap begini..
limited choices..limited sources & too many birocracy..

doakan mood tuan tanah kembali ke asal..sdg susah hati & sedikit blur akhir2 nih..


teman baik akhir2 ini..calculator & iklan property..huhuhu!!
 
** tetiba nak mintak pendapat..bank mana yg offer pakej mortgage paling menarik skrg nih??

13 comments:

e.l.i.s.s.m.i.e said...

sama lah.tengah pening mencari rumah.bila dapat rumah idaman, sekali valuation rendah pulak bila tanya penilai.nak kena tambah duit pulak.rumah baru, murah tapi jauh pulak..alahai..

NM02 said...

cuba servey bsn

Elyn said...

betui!! ini bab yg paling besar lelai nk buat pilihan buat macam2 la senang cakap huhuu

ayu said...

ab beli rumah la antara satu kesilapan besar kitaorg pernah buat.. gara2 tak cukup masa n nak cpt, so grab je rumah yg ada... bila fikir2 balik mmg nyesal gak la beli rumah tu wpn kemudahan byk..... tapi, apa2 pun bersyukur juga la...cuma kitaorg fikir rumah ni utk investment je...baru 2 thn duduk, value rumah dah naik dekat 30K dah...huhu..lynn, kitaorg guna CIMB..

Kaseh NazLieza said...

semoga mndapat kputusan yg tbaek taw kak..

gadisBunga said...

hmm..mmg bende besar. byk benda nak tgk dan analyze ni...

ayin said...

betulll beli rumah ni, satu kuputusan besar....survey sekali sekolah kat ner, sebab skrg bila anak dah start sekolah baru rasa senangnyer bila sekolah depan rumah, tak gaduh sapa nak antar... :)

PynGees said...

kak lynn...
mmg x slh bila ditimpa prasaan sebegini tatkala nk m'buat keputusan...every single side nk kena amik kira...gee & hubby pn penah melaluinya 1 1/2 thn yg lalu...smpi duit deposit melayang pn ada coz nk buat plhn & m'dptkn yg lbh baik for the whole life...now, alhamdulillah...syurga idaman sudah dimiliki...anyway GOD LUCK to choose the best.

noreed said...

try survey rhb islamic

secangkir madu merah said...

semoga dipermudahkan segala urusan...

kakyong said...

nak beli rumah kat area Lembah Klang memang harus buat keputusan yg bijak.. byk perkara yg harus di ambil kira.. kalo buleh jgn buat keputusan dlm keadaan terdesak... yg penting mampu utk menten ansuran bulanan... & hutang jgn sampai umur 60 tahun...


semoga segalanya dipermudahkan utk lynn

littlehumblelynn said...

elissmie;

wah ada geng sama sekapal..sama2 pening kepala nih..bab waluation under treasury mmg rendah sgt compare kat luar..tp kalo taknak wat bwh treasury x sanggup lak nak byr interest BLR yg tggi melangit tuh...

NM02;

tq :)

elyn;

mmg betul weei..pening kepala..tp selagi x usaha dr skrg smp bila nak menyewa kan..pening sgt2 nih!!

ayu;
jgn cakap mcm tuh..at least ayu x pening kepala dah..dah ok ada umah sendiri..area ampang lagik..senang2 lin carik umah area ayu je lah..heheh..

naz;

tq dik ;)

ayin;

haruslah..en papa cikgu..apa2 dia cr umah dkt sekolah punya..hehe..tq !

gb;

tuhler pasal..banyak benda nak fikir..lokasi..kemampuan poket..kemudahan setempat..taska..tadika..fuhhh.lap peluh kat dahi!!

gee;

yea ke gee..area melaka pun sama ke macam KL..KL nih org pakat cekik darah belaka..mark up umah sesuka hati..kita nak proceed loan pun takut sbb takut valuation rendah..nak tambah duit sendiri..mmg xadolah..pening akak nih..apapun tq ;)

noreed;

tgh survey nih..tq !!

secangkir madu merah;

tq awak ;)

kakyong;

tq kakyong..mmg pening cari umah kat sini..nak cari area lain..keja lak jauh..sumer kena pikir tuh..

mzhany said...

rasanya semua org mcm nni la dilema ms nak beli rumah...huhuu hany ngan MZ tgh survery2 lagi, tak sampai tahap pening lagi ni ;)