Pages

03 January, 2011

MLM...sorry ler !!

aku jarang berkongsi blog kegemaran aku
dan kali nih aku dh jupe org2 yg sealiran pemikiran dgn aku
aku mengaku..angkat tangan tinggi2
aku x suke MLM..
malah kalo boleh aku x mo dgr lgsg sesapa promote itu-ini pd aku..janganler..:(

mungkin leh baca blog ini 
kupasan yg sgt menarik..telus & terperinci..

aku tau mungkin ada yg menjengah menyampah entry aku ni..tp ini pandangan peribadi aku..xde kena mengena dgn org lain..
mungkin jugak kata aku nak tunjuk pandai..

sapa yg x nak senang..kaya..hidup bebas hutang?
sumer org nak kan..tp bg aku MLM bukan caranya..
berapa ramai atau peratusan org yg betul2 berjaya dgn MLM 
dan berapa ramai jugak yg terpaksa menganga mengira kerugian hanya kerana MLM..
bagi aku not promising to be successful in this kind of biz..really insecured :(
aku pernah rasa putus kawan dgn kawan yg berbelas tahun berkwn rapat
hanya sbb aku x willing jd downline dia..so sad kan!!
nak kuarkan duit dkt 20k utk jd downline dia  & bersusah payah utk cari downline lak..adoikkh..it wasnt me ..!!
aku x nak jadi macam mat jenin..angan2 tinggi melangit dan rasanya aku mmg xpunya bakat nak persuade org melabur rm20k hanya utk jd downline aku..nak paksa adik-beradik pun x tergamak..
aku ada falsafah aku sndr utk cari hidup senang
cari ilmu & cari duit dgn ilmu yg ada..kalo betul nak berniaga..start dr zero..mula dgn titik-peluh sendiri..bina empayar sendiri..x perlu nak bergantung dgn upline..carik downline bagai..very annoying!!

apapun pilihan di tangan kita
kita berhak memilih cara hidup kita..& menentukan kedudukan kewangan kita..




*** paling menyampah bila ada kawan yg mmg sgt2 lama x bertemu tetiba berniat bertandang ke rumah hanya utk promote MLM..adui..tolonglah!!


:::jangan mempolitikkan entry ini..ini hanya pandangan peribadi shj..tiada kena-mengena dgn sesiapapun..read at ur own risk :::






10 comments:

ayu said...

angkat tangan 2 belah tangan tinggi2 gak ...setuju dengan lynn..tak suka gak cara mcm tu utk jadi kaya.. dah serik tengok suami jadi mangsa...

noreed said...

samalah...sy tak suka gak MLM ni. bukan apa sy mmg tak ada bakat langsung utk marketkan sesuatu produk atau cr downline. ade sorang kwn siap marah2 sy sbb tak mo joint, skrang sy dah malas nak contact dia. jd takut

Wan said...

100% sokong! dan mostly yg join MLM nih ialah org melayu kita, sbbnya nak cepat kaya. tak dinafikan mmg boleh kaya, tp brapa sangatla kan (tuh pon org2 atas jer yg kaya raya, dan tuh pon atas daya usaha downline!!) pernah tgk my nurse dulu siap wat pinjaman pribadi sbb nak join MLM, last2 skrgni bisnes ke mana, tp merana sbb terpaksa tanggung hutang..

ibuafiqahhuzaifah said...

100% setuju..

MLM bukan senang nak senang n bukan susah nak susah..
setuju!cari ilmu n gunakan ilmu tuh utk tambah pendapatan...

i like ur statement
read at ur own risk..cam nak sign surat perjanjian lak!hehe

PynGees said...

kak lynn,

gee stuju sgt2..klu ada yg x b'setuju tu hak peribadi msng2..tp gee mmg alergic sesangat bila dgr apa2 biz yg b'unsurkan MLM.. gee slalu remind dr sndri..BUKAN SENANG NK JADI SENANG.. so, smuanya kena usaha, doa & tawakal.. pd segelintir yg b'jaya itu, anggaplah ia rezeki..

zue said...

salam
saya angkat dua2 tgn dan kaki
sebab dah muak dengan promosi depa nih...ayat suma sama jer
memanglah bg sesetgh org setakat rm20k tuh ciput jer
tapi bg saya yang tak berapa nak ade nih kalu rm10 pon saya kisah huhuhu
so kalu masing2 nak kaya cepat sapa plak yg nak kaya lambat hehehehe

Nurul said...

Salam Lyn...

actually paling tak suka bila dorang start mempamerkan kereta2 mewah..Apa point?

S.u.F.e.E said...

angkat tangan, kaki semua skaliiikkkk... setuju :)

littlehumblelynn said...

ayu;

laa hubby jadi mangsa jugak ayu..tension kan!!kesian kat kawan jugak,hubbynya pun terkena..bukan sikit2..puluh2 ribu..sian sgt2!!

noreed;

tuh ler..kdg2 kita kena fikir ttg diri kita dahulu baru fikir pasal kwn nih..kwn baik berbelas tahun berpatah arang hanya kerana lynn ckp x mo join dia..sgt sedih bila teringat!!

drwan;

itu ler..agaknya betul org melayu mmg suka jalan singkat gini..nak cepat kaya..tp yg selalunya cpt KAYAP!!

irnie;

bukan senang nak join MLM kalo kita x komited..kalo keja full time..malam2 nak panjat umah org..promote bagai..teringat kawan lama..tgh2 pantang dok panjat umah nak promote punya pasal..aduhai..kesian..sgt desperate rasanya!!

gee;

dalam zaharuddin.net menerangkan secara terperinci isu MLM dlm islam..hukum-hakam rezeki yg kita dpt melalui MLM..takkan kita nak bg anak makan-minum dr sumber yg x pasti..keuntungan hasil jerit-perih downline yg kita x kenal..susah kita nak berjawab nanti..panjang isunya ni :)

zue;

tuh ler..mmg paling x suka kalo kwn2 sesaja bertandang niat utk promote itu & ini..tolonglah!!20k..?sy mmg x sekaya itu nak tabur duit..nak bagi org rm10 pun pikir 4-5x..huhuhu!!

nurul;

pamer keta mewah..sgt murahan punya promosi..kalo lynn mmg x kuasa nk layan..kena lak promote dlm fb..tag duit berkepuk2..macam hampeh!!

sufee;

wah..ada geng !! :)

mzhany said...

pernah kena gak, sblm ni xpernah la nk ajak keluar, siap blanja bagai... sekali ngko ha, dibawaknya upline dia jugak utk bg talk....siottt laaa... adoiii