Pages

18 July, 2012

checklist before Ramadhan :))

this is need to be done before ramadhan -my own checklist!

- posa ganti , bayar fidyah -kalo ada

-stok bahan basah/bahan kering utk memasak-wajib ada sardin/telur/roti

-jadual imsak & berbuka mesti dah tampal kat icebox

-telekung dok dlm kereta (utk journey berbuka seantero masjid )

-tudung kanak2 harus dibeli barang 4 helai sorang -sbb tahun nih dah bincang sama lohkong- akan berbuka di masjid during weekday..sbb mmg takkan sempat masak..kalo kira2 hanya ada 30 minit shj waktu yg tinggal utk berbuka-travel dr opis-rumah..so better plan..kita ronda semua masjid ok!boleh terus terawikh sekali..

-jadual berbuka rumah bonda & adik beradik yang lain spy tak bertindih masanya nanti ( as usual setiap tahun adik beradik akan rotate jadual berbuka ) tahun nih tak sure lagik sbb sedang menanti kedatangan anak sedara baru yang anytime saje bakal dilahirkan..adik ipar sedang tggu hari..kalo adik ipar bersalin awal--maknanya takde giliran berbuka di rumah mak-sbb mak akan jaga adik ipar smp habis pantang..

-sila keluarkan semua baju kurung - sbb selalunya mmg akan berseluar ke tempat kerja..posa nih kena bukak balik gobok carik baju kurung..spy lebih bersopan bila g masjid nanti kan..hahahahaha

-buang2 sikap mazmumah jauh2..hentikan gossip benda2 x berfaedah,baran tgk orang potong queue,hangin tgk orang suka tolak2 orang,mengamuk dgn kerenah orang xde sivik & yang paling penting lebih belajar BerSABAR ..amin..

korang macammana?

dah settle semua terutamanya yang 1st sekali tuh?

semoga Ramadhan tahun ini bawa 1001 keberkatan buat kita semua..amin..

tak sabar menunggu Ramadhan tiba--auranya luar biasa..
allahhuakhbar :))

6 comments:

kucingorengemok said...

kita pun buat checklist dah, rasa excited sangat ramadhan kali ni... :)

selamat beribadat!

Nurul Diana@Mama Adam + Aidil said...

hari nie kita tgh gigih ganti pose lagie ..hehh..heh.. kena buat checklist jgk nieh ..

sAyA said...

yang first tu dah settel

mummY daniSha said...

amin...alhamdulillah kita masih ada lg tuk temui bulan rahmat ni!

Ibu n Abah said...

Bestnya ada checklist..
Bagus disiplin ...

Imaan09 said...

saya belum yang first tu..serius xtau mana nak cari "orang miskin"
ermmm.. bagus checklist ni..saya xde jadual imsak/berbuka tu..
n xde plan langsung nk g berbuka kt masjid.. boleh laa try..