Pages

09 February, 2011

kak ain & homework..berchinta nak buat.. :)


si kak ain..bukan main susah nak suh wat homework
x kira ler kena colour ke..tracing ke..ikut titik-titik ke..
menulis ke..pendek kata sumer homework dia x suka nak buat

dia mmg akan selalu infm yg dia ada hw tetiap hari aku balik keja
buatnya ada ler 5 minit pertama
pastuh mulalah dia dgn muka ketat..muka nak nangis
xmo wat homework

jenuh aku & papanya memujuk
duk sebelah..encourage itu-ini..reward itu -ini
tlg pegangkan pensil..ajar mewarna bagai..still x jalan..

dia mmg lgsg x mo wat hw dia
xde semangat lgsg tgk gayanya

sejujurnya aku susah hati
samada kak ain mmg x suka belajar
x tahu kepentingan hw tuh w/pun berulang kali aku explain benda yg sama
atau mmg HW terlalu banyak--tp x banyak mana pun aku tgk

isunya :

  • m/mana nak encourage kak ain wat HW?
  • m/mana nak terangkan ttg t/jwb dia sbg pelajar?
  • apa reward yg sesuai utk dia jika dia berjaya wat HW tanpa bantuan?
aku xnak memaksa dia
dlm masa yg sama mahukan dia lebih bertanggungjawab
dan mendidik dia spy belajar berdikari perlahan2

alahai anak..
mama sayangkan kamu sgt2!!


5 comments:

gadisBunga said...

GB garang. meh Ain duk dgn GB barang 2 hari.

kehkehkeh!

PynGees said...

hurm...lagi satu phase dugaan yg perlu mak bapak tempuh nmpknya dlm
m'didik anak yg baru nk bljr...

y not k.lynn cuba pujuk, klu k.ain
abiskn hw tuh..mamanya bwk pegi jenjalan @ reward her with s.thing yg mmg m'jadi kesukaannya...:D

secangkir madu merah said...

cuba lynn duduk di sebelah dia, teman dia pada setiap kali dia sedang membuat h/work, beri dia kata2 yg boleh buat dia suka, mungkin janjikan sesuatu, misalnya klu dia habis buat h/work bawa dia pergi swimming ke, gi makan mcD ke, gi makan kfc ke.... hehehehe mcmlah bebudak skrang heran dgn benda2 tu semuakan?

takpe lynn, cuba perlahan2 ... kena byk sabar k

hot mummy tinie said...

HI DR SINGA...

littlehumblelynn said...

gb

lagi garang lg xmo dia wat gb oooii:)

gee;

dah abis idea..sbb tuh wat entry nih..pening pala kak lynn..alahai anak..

secangkir madu merah;

itu yg sy cuba wat kak...dok seblh dia..janji mcm2 tp nampak gayanya x kena jugak..aduhai!!

hotmummytinie;

sy bukan Dr singa..dr singa blog lain tuh..