Pages

23 February, 2011

when we talking about neighbourhoods :- o

hampir 6 bulan aku pindah ke rumah skrg
dan hampir selama itulah aku x kenal jiran aku yg pindah sebulan selepas kami pindah masuk
yang aku tau pasangan melayu berumur-mungkin around 40-50
ada sepasang anak yg dah remaja


selalu terserempak..tp jiran aku nampak macam pelik sombong sikit
kita senyum..dia jeling semacam..kita sengih dia paling ke lain lak
belum bab wat macam bukan duduk berjiran lagi tuh bila selisih mana2
so itu mmg last time aku sedekah senyum pd dia
smp kak ain leh label "jiran sombong"

tp just recently en papa informed..itupun after 5 bulan ok..
jiran sombong kami mula nak cakap2..mula nak sengih2

wah ini perkembangan yg baik..kan!!
so alhamdulillah!!

aku pun kalo boleh suka nak kenal2 dgn jiran2 nih
kalo susah2 jiran org paling terdekat
dlm islam banyak memperihalkan memberatkan isu jiran
memberatkan isu kebajikan jiran terutamanya
betapa besarnya pahala hidup berjiran nih rupanya!!

tp x semua org tau @ amik tahu kan??
mungkin leh jenguk sini

benda ini mmg kecik kan..tp besar pahalanya kalo kita memberatkan isu yang kecil ini
bersamalah kita mengukuhkan semangat kejiranan
semoga ukhuwah terus terjalin

jiran awak macammana?
jiran itu saudara terdekat kita kan?




* tetiba teringat jiran lama masa baru kawin dulu..org ARAB- student PHD kat UPM..dia masak apa mesti dia hantar semangkuk kat umah..baiknya hati..smp skrg terkenang2 makanan yg selalu dia hantar kat umah dulu2..




8 comments:

zailamohamad said...

kadang-kadang macam tulah, mula2 kita ingatkan sombong tp sebenarnya tak..jiran zaila 1Malaysia, kiri india kanan cina (tapi sudah pindah) & zaila pon berharap sangat dpt kenal dengan lebih rapat dengan jiran tp kdg2 kehidupan kita seharian yg busy membuatkan kita susah ntok berjumpa / kenal2, maklumlah seawal pg pon dah kuar then balik bila gelap so mana ada chance nak kenal kan??
tapi selalunya zaila masa open house ajak jiran2 sebab masa nilah nak kenal each other kan

Suliana said...

mcm tu la kak.. dulu pun su beranggapan org umah blkg mcm sombong.. bila dia dh tegur, kita rasa senang hati sebab dapat kenal jiran kan.. hmm.. su pun kiri kanan melayu, depan cina.. alhmdlh sume baik2 even weekend je nmpk muka.. hehe

Elyn said...

jiran keliling umah i cine ngan india je. seb baik semua pandai senyum hehehe

Imaan09 said...

saya duk kawasan 70% foreigner dr timur tgh..rasa mcm duduk negara mereka..hehe..
tp xde sapa pun antar makanan...hahaha..

PynGees said...

neighbour gee mostly p.cik, m.cik yg dh pencen sbb kbtln kwsn tmpt tngl didiami oleh bekas2 cikgu...one of my neighbour ialah Dato' Soh Chin Aun..bks pemain b.sepak tu....btul2 kt blkng umah..mmg jrng sgt2 b'sembang cuma sesekali sekala t'serempak...x smpt borak, just senyum & say hi ajer..kita yg keja nie of coz bz..pegi pg blk dh x nmpk mentari...phm2 je la..

littlehumblelynn said...

zaila;

tuhler dok kat KL..kuar pg2 buta..balik dah gelap-kelam mmg x jupe org ..tp bila berjupe wat2 x kenal..tuh jd x sedap sikit rasanya :(

sue;

tuh ler..its neccessity to have good neighhbour sbnrnya nih..smp ada kriteria jugak utk beli umah nih..

elyn;

jadiler..dr dia wat tarik muka 14 x pasal2..

imaan09;

wah...agak kurang bernasib baik sikit kot..:)

gee;

lg seronok kot gee...makcik2 nih banyak pengalaman..kalo kena gaya byk boleh timba ilmu :)

Intan said...

Betul tu lynn coz jiran adalah org yg paling dekat dgn kita so mmg sepatunya kita saling kenal mengenali dan berbuat baik dan jgn menyakitkan hati jiran.

Alhamdulillah jiran intan yg baru nie semua baik2 dan ramah...syukur sgt-sgt!

Compared dgn rumah sewa lama dulu...geram tul dgn perangai org sebelah yg selalu sgt dok bakaq sampah blkg rumah padahal nampak kain baju kita dan anak kita still bersidai lagi. Mmg sakit betul hati time tu...mmg tak bertegur sapa. Hari2 dia boleh dok bakaq sampah, mcm lah tak leh nak masuk kan daun2 kering tu dlm plastik sampah...bila pindah nie lega besar sangat2!

littlehumblelynn said...

intan:

wah kes intan dulu lagik haru..nasib kita sgt baik kalo jupe jiran paling understanding..syukur alhamdulillah !!