Pages

01 February, 2011

Auni & ENT specialist..hopefully next 12 /4/2011 will be last session for her..hopefully :)


 semalam aku terpaksa memontengkan diri
sbb last minute en papa x leh bwk auni jupe ENT specialist tuh
jd sbg mama yg btanggungjawab ..yang nak anak dia cepat2 sihat..
kena wat sedikit pengorbanan dgn mencalit dakwat merah pada attendance di hujung bulan 1 dgn jayanya..

smp hospital agak lega wpun hujan x stop lagik dr kelmarin..
suap auni makan nasi goreng & minum air kotak milo

as usual si auni yg notti tuh suka wat mama dia jadi raksasa gorgon
sbbnya dia larik sana..dia larik sini..
semput aku mengejarnya...alahai anak..
siap main nyorok2 lagik tuh..sabar je lah aku!!

tgh main nyorok2 sama cik misi :)

tgk mama macam nak telan !!


x smp 45minit menunggu ..jupe pakar ENT dia..
check kedua2 belah telinga
specialist kata-nampak ok..dah x de Swollen..dah xde air bertakung..everything look normal !!

seem ubat yang specialist bg that day mmg menjadik..
tp sbg prosedur biasa specialist nak mintak jupe semula 12/4/2011
utk buat ujian pendengaran..wpun mula2nya aku agak terkejut
kenapa perlu ada ujian pendengaran..

'she's well responsed,doc"-kata aku..smbil memaksa auni turun dr ribaan aku utk berjalan..dan auni berjalan dgn lajunya..

+ i dont say that she deaf but this is only normal procedure before we totally discharged her without need you to come every month....i think she will be fine as we seen her very active,,talkative & response very well..you dont need to worry,she will be fine..luckily she's been treated & detected early..

syukur alhamdulillah..syukur pd Allah & sedikit rasa "bertuah" kerana dgn sikap aku yg sgt suka membaca segala info ttg penyakit kanak2..membelek google ttg itu & ini..akhirnya memberi sedikit panduan bila menangani sign2 penyakit auni..itu mmg hobi aku..kdg2 siap katam 2-3 round..terutamanya bab2 melibatkan kesihatan anak2..bg aku as mom..kita kena & wajib amik tau..sekurang2nya bila kita jupe doktor kita tahu m/mana nak terangkan penyakit anak kita..simptom yang kita nampak..kena amik tahu ttg segalanya..biarlah kita x paham medical jargon tp kita jangan malu bertanya..i/allah ilmu yg kita cari itu ada gunanya nanti..


apapun..jupe next TCA nanti..apapun specialist pesan- telinga x boleh kena air lgsg.. & pastikan bila Auni flu dia diberi Loratadine secepat mungkin..as simptom Otitis Media akan mula dtg bila dia flu dlm tempoh yang agak lama..

apapun..syukur sgt2!!Allah itu maha mendengar & mengabulkan setiap doa ku & en papa..apa lagi yang kami mahu..selain diberi kesihatan yang baik buat anak2 kami..itu lebih memadai dr segalanya..dan dipanjangkan usia kami berdua utk melaksanakan amanah Allah demi membesar,mendidik kedua2 anak kami smg menjadi khalifah yg berjaya di dunia & akhirat,,amin..............










5 comments:

PynGees said...

alhamdulillah...sama2 memanjatkan syukur pada Allah taala...moga perkara yg sama x t'jadi lg pd auni...berkat doa k.lyn & suami serta smua yg m'doakan... seriously, tru this blog bnyk benda yg dpt k.lyn share dgn kengkawan... bnyk info yg dipnjng2 kn utk yg x tau m'jadi tau...alhamdulillah...

DrSinga said...

jangan korek telinga tau!!!

ibuafiqahhuzaifah said...

Alhamdulillah auni dah getting better..
TQ lynn sbb sharing byk info pasal sakit anak2..

just nak tanya so far auni makan ubat homeopati tu berkesan tak?

Anonymous said...

I shall afford will disagree with you

littlehumblelynn said...

gee;

tq gee..harapnya kesihatan auni bertambah baik hdknya..sekadar berkongsi apa yg patut!!

dr

tak..takut nak korek telinga dia!!

irnie;

nampak gayanya setakat ada nampak perubahan..mungkin irnie leh cuba jugak wpun makan ubat ni banyak pantang-larangnya ..apapun kita usaha mana yg patut!!

annonymous;

tq ..dtg dr mana agaknya..tidak berjemput..tidak kukenal pulak tuh..dan guna "annon" as username..mmg x dialu-alukan utk awak "agree" dgn sy pun..ini blog peribadi ok..suka hati mak-ayah saya ler saya nak taip apa ok..kalo rasa x suka..sila walk out from this blog!!next time bg salam..kenalkan diri..jangan jadi coward dlm memulakan entry comment..ke takut bayang2 sendiri..anyhow tq for drop by :)