Pages

31 July, 2011

Salam 1 Ramadhan

Utk semua teman2 blogger serta kawan2 yg selalu jengok rumah ini

Selamat Menunaikan Ibadat Berpuasa
Selamat mengaut bonus berganda2 kurniaan Allah swt

Bulan ni bulan bonus
dimana setiap satu kebaikan yg kita lakukan beroleh 1001 rahmat & barakah
insyaallah - smg sama2 kita rebut waktu yg singkat ini

smg bulan posa ni
urusan kerja xkan menekan sgt spt bulan2 sblmnya
doakan yek! !

Utk penderita gastrik.ulser perut mcm aku
dont miss your sahur ok

kalo boleh telan siap2 ubat angin warna putih tuh utk precaution
selalunya menjadik pd aku

apapun selamat berpuasa
aku akan bersahur di dungun
dan berbuka di kl
insyaallah.

Published with Blogger-droid v1.7.3

safely arrival :-P

Semalam smp tganu pukul 430pm- smp dungun kul 9pm gara2 singgah merata tempat
smp umah MIL mandi2 lgsg tertido tgh rumah
mengantuk tahap gaban

pg ni bangun2 sudah mengadap the best nasi dagang in town
mmg yummmy!!

Sekejap lg akan berangkat ke pasar besar dungun
ini mmg must place to visit tiap kali balik kg
aku akan shopping ikan2 kalah shopping baju
ikan2 kat sini xkan sama dgn ikan2 kat kl tuh

sgt fresh- besar2
x pyh masak beria2 sgt
bakar pun sodap! !
manis sgt2..

ok mau siap2
akan smbg merepek nanti

stay tunes laling
Published with Blogger-droid v1.7.3

29 July, 2011

ini mmg kerja gila!

Aku berkesempatan utk ke sogo sales hr ni
masyaallah!
ramai betul umat manusia - x kira bangsa,umur,darjat

ada yg dtg sorang2 mcm aku
ada yg dtg couple
ada lak yg dtg bwk anak2 kecik
yg dtg dgn pelbagai misi gamaknya

frankly- mmg aircond kat sogo lgsg x rasa dah
panas- bersesak2- bertolak2
nak memilih pun agak2 style pasar malam
sumer saiz bercampur aduk
kesian lak tgk staff sogo
sure penat mcm nak mati mlm nih

aku hanya sempat beli baju en papa 3 psg
dan seluar slack serta jeans serba satu
itupun jenuh memusing
belum lg bab angkat sehelai - letak sehelai
gara2 ada pilihan yg lebih berkualiti pd harga yg lebih murah sikit

as usual mesti baju sndr x beli lgsg
selalu mcm tuh
agaknya mmg habit suker beli utk org lain drpd dr sendiri
sbb itu x sdh2 ulang tayang baju lama
kesian kan :-(

bab harga- ini mmg keja giler
banyak baju yg aku beli sumer 70% + 20%
so itu antara sebab kenapa bila sogo wat sales utk members
mmg berbaloi2,mmg rasa amat berpatutanlah

tp bab nak q kat counter mmg sgt mencabar kesabaran
kaunter mmg byk tp slow
mungkin byk problem dgn scanner
ataupun harga pd tag x sama pd scanner
mmg meletihkan disitu
aku amik masa 40minit hanya kerana menunggu masa di kaunter pembayaran
nyaris mahu duduk bersila aje

apapun bagi aku ini mmg kerja gila
sgt memenatkan

sgt kasihan pd kanak2,bayi yg diheret para ibubapa ke tpt sesak mcm tuh
kalo aku simpang malaikat
aku xkan amik risiko mcm tuh

nasihat percuma
dont bring your kids to this kind of places
leave them with the childtakers

if not jgn kata nak belek baju
we wil end up to stop them cry.
as usual the kids xkan suka tpt sesak mcm tuh
sgt panas,x selesa,sesak serta bising
aku yg tua nih pun rasa nk fengsan setelah berada hampir 3jam disitu

apatah lagi budak2!!!

so sekian khidmat masyarakat hr nih :-P




Published with Blogger-droid v1.7.3

saya cuti ok

Gara2 sogo sales


jangan marah kwn2!


Abaikan rumah yg tgh major renovation- byk widget hilang sana - sini

As usual tuan tanah buta coding - keja sy x melibatkan coding.keja mengadap beribu2 akaun orang.muahaha!!

Boss,mintak ampun- sales sogo lebih bermakna dr keja dihujung bulan ;-)

Minggu depan isnin jugak akan bercuti- esok pas kak ain bersukan,kami akan balik kg di terengganu.

Apapun salam ihya ramadhan utk semua teman blogger dan mereka2 yg sudi drop- intai blog ini.

Habis cuti aku sambung membebel lagik,

Mau off ke rumah bonda terchinta - sudah rindu sama bonda.

Tatatititutu.


Published with Blogger-droid v1.7.3

28 July, 2011

belum terbuka lagi pintu hati ...


pagi ini melayan tarbiah rohani dlm radio
oleh Yg Berbahagia Ustaz Wan Sohor

ada menyentuh isu aurat
dan ustaz mengupas scenario biasa bila ditanyakan

" kenapa belum bertudung lagi"

jawapan klise " belum terbuka lagi pintu hati utk bertudung "

sgt terpukul disitu...
kerana itu ayat yg pernah aku utarakan semasa zaman jahiliah dulu

ulas ustaz lagi :-

menutup aurat & solat hukumnya  sama wajib
sama ada kita suka @ tidak..
terpaksa @ rela

kita wajib melakukannya

setiap perkara yang kita lakukan meskipun terpaksa
akan ada ganjaran pahala & yang paling penting adalah redha ALLAH semata2

dan pahala yang Allah kurniakan bukan sahaja di akhirat kelak malah di dunia


entry ini adalah peringatan utk diri aku sendiri
yang punya 2 org anak perempuan utk diasuh

smg aku boleh mendidik mereka seawal mungkin
ttg kelebihan menutup aurat ini

smg Allah mempermudahkannya
amin..

27 July, 2011

hanya sepotong doa - buat rasa nak menangis pagi2 ni .


sgt2 syahdu
bila tel mak pagi nih
hanya kerana pemberian yg x seberapa dr seorang anak

mak doakan semoga kamu murah rezeki hendaknya

amin...


hanya sepotong ayat
rasa nak menitik airmata

aku x tau org lain
kalo berhadapan dgn mak
apa jua ayat2 yang keluar dr mulut dia

mmg selalunya mendatangkan tangisan
meskipun menangis dlm hati..

ya allah
panjangkanlah umur mak hdknya
smg mak sihat ,kuat & dpt terus beribadat padaMU

26 July, 2011

Bersalam-salaman- hikmahnya utk kita :-)



sabda Rasullullah saw :- "mahukah kamu aku ajarkan bagaimana utk sayang-menyayangi sesama saudara ?"

jawab sahabat-sudah tentu aku mahu

" bersalamlah kamu sesama saudara- insyaallah akan beroleh kasih-sayang & menyayangi sesama kamu serta selama mana kamu bersalam -maka akan gugurlah  dosa2 kecil umpama luruhnya dauh-daun kering dicelah jarimu"

subhanaallah ..

sebar2kan ..semoga membawa berkat sesama kita !





* hanya sesama muhrim ok !!

* kawan2 yg bertanya ttg Tobo Panel..maaf-en papa belum fit in lagik..semalam diserang batuk yang amat sgt..so dia telan ubat batuk langsung tertido..sabar yek..

25 July, 2011

IKEA - antara minat dan kegilaan :-P

Aku angkat tangan tinggi2 ...
Aku merupakan peminat tegar barang2 home furnishing,dan kegilaan ini selalu diterjemahkan dgn memanjang browse website yg ada kaitan dgn home deco.Ikea always become 1st website that must2 visit.


Dan setelah browse few times,aku mmg berhajat nak membeli panel tv,tgk harga di Ikea baru RM220, mmg aku nak sgtlah sbb compared harga di luar mmg smp kucing bertanduk pun xkan jupe punya. Kebanyakan harga kat luar ribu-riban..dan of course aku xkan membazir duit sebanyak itu hanya utk TV panel..membazir !!
TOBO TV PANEL - RM220


Even harga kebanyakan barang di Ikea mmg boleh dikategorikan sbg mahal.x munasabah - tp ada banyak benda yang masih dlm kategori murah, acceptable.Tp mostly kena tggu sales IKEA lah.Semalam baru shj tamat IKEA sales & believe me or not..aku & en papa heret anak-2 hari berturut2 ke IKEA hanya kerana Tobo TV panel nih..

Hari Sabtu kami dah pg IKEA -- memusing tgk real item-masa tuh berbelah bahagi sbb this panel x leh suit in kami punya tv bench yg sedia ada kat rumah..kalo boleh-mmglah x mo beli tv bench lagik..ingat nak mix-match shj..so mmg x leh wat keputusan muktamad..so end  up beli benda merepek yg murah2..beli rugs,beli pisau ,big bowl & water jug utk kakak2 ipar di kg..

Balik dr IKEA selamat ke Jusco Equine utk membeli baju2 raya anak2..selamat sudah!!dgn harapan masa bulan posa aku x tergoda nk gi shopping lagi utk budak2 ni..Bab beli pakaian anak2.,,mmg berhantu weeiii!!

Smp umah malamnya terus termenung-teringatkan Tobo TV panel tuh..en papa mulalah dtg idea DIY dia tuh berkaitan Tobo Panel..we still insist to buy that panel but refused to buy the complement of Tobo Tv bench tuh..sgt mahal tau..rm699 shj utk bench..saya mmg kedekut .

Esok pg- means semalam..pg2 lepas breakfast di mamak - shoot ke IKEA balik..Thanks to LDP as will not take more than 30minutes driving dr rumah semalam..Giler ramai IKEA-mentang2 last day sales..

So we made it to buy the Tobo TV panel --- as usual mesti beli benda lain..we bought the Billy Bookcase jugak-cost us rm169.. dan shelf rm69..kebetulan mmg smp skrg xde proper rak buku --sumer buku sejak pindah masih dok dlm kotak lagik..sgt kesian disitu..

Barang2 dah selamat smp di rumah-kos delivery RM55- smp umah senja semalam..En papa baru fit in the Bookcase tp panel TV x buat lagik.katanya kena beli kayu utk lapik bhgn belakang dulu..ini namanya alteration derhaka kepada produk unik IKEA...muahhahaha..

kalo dah siap..aku tepek gambar kat sini OK..

mood nak bergaya rumah tp at low-low cost..mungkin bagi idea pd org lain jugak yg suka idea bergaya tp murah macam aku ni..

IKEA ada servis assembly barang dirumah..tp kos mmg cekik darah RM5 per nut..so sila wat kira2 sendiri..


Published with Blogger-droid v1.7.3

22 July, 2011

Its good to share this :-)

Pagi2 as usual,aku akan layan radio otw ke ampang.Pagi ni topik bagaimana utk membelanjakan rezeki yg ALLAH kurniakan.Ini sudah hr ke 5 topik yg sama.Byk sgt pecahan sub - topik nih

1- Hukumnya wajib membelanjakn rezeki kepada ahli keluarga terdekat dahulu cthnya isteri,anak,ibubapa serta menyediakan keperluan asas mengikut kemampuannya.Barulah boleh membelanjakan kpd org lain spt kawan2.

2-Menyediakan kenderaan yg selesa- mengikut kemampuan.

3-Menyediakan kediaman yg selesa dgn kemudahan yg pelbagai mengikut kemampuan demi kesenangan hati,kebahgiaan dn keselesaan ahli keluarga.Masih lg islam menegakkan perbelanjaan seharusnya mengikut kemampuan dn islam x melarang umatnya berhias rumah selagi mana niat utk memberi kebahagiaan serta kesenangan hati serta tidak mengamalkan pembaziran @ niat utk menunjuk2.

4-Rezeki yg kita ada,selain ada haknya utk dizakatkan- ada hak binatang ke atasnya.Maknanya sekiranya kita membela binatang spt kucing - wajib kita menyediakan makanannya,tempat yg selesa serta memberi rawatan yg sewajarnya jika ia jatuh sakit.

Antara 4 perkara yg Nabi Muhammad s.a.w kaitkan dgn kesengsaraan dunia :-

- Isteri yang jahat (perbuatan/ mulut)

- Jiran yg jahat- tiada timbang rasa

- Rumah yg sempit.

- Kenderaan yang teruk

Sgt menarik kupasan ustaz ini,smg dpt berkongsi dgn kwn2 serta mendapat rahmat dr ALLAH hdknya.

Salam pg jumaat

skrg otw ke kwsp- smg dipermudahkan urusan pg nih.amin ;-)
Published with Blogger-droid v1.7.3

20 July, 2011

Kenduri Kesyukuran,Tahlil & Majlis Menyambut Ramadhan - 3 in 1 :-)

17-7-2011


Aku & hubby selamat mengadakan majlis 3 dlm 1
spt tajuk entry di atas


majlis hanya melibatkan saudara mara terdekat,jiran tetangga & kawan2 rapat shj
almaklumlah budget sgt terhad
so jangan marah kwn2 blogger mana yg x dijemput
insyaallah lain kali..kalo ada rezeki lebih.


dlm masa yang sama aku sempat sambut besday auni 2 tahun
awal sebulan..sepatutnya yg bakal disambut 17-8 bulan depan
dah bulan depan kan bulan posa
so xkan nak wat majlis pulak tgh bulan posa
atas sbb2 diatas dan jugak menjimatkan kos serta tenaga
aku wat sekali harung belaka






kek besday auni..minnie mouse fav dia :-)
food is ready - ada kari daging,ayam goreng berempah,sayur campur,ikan tongkol masak singgang,sambal belacan--sumernya aku tempah dgn katering kecuali masak singgang--itu aku & kakak yg masak :-)


tema raya cina kerusi,meja,table cloth even canopy ..merah itu saga :-)
cutting cake ceremony :-)


the guest -earlier edition

the guest again :-)


apapun majlis berjalan dgn baik
cuaca pun baik..the food was delicious
sumer kaw tim at the end..
malah ada yg leh tapau bawak balik rumah

tetamu ramai jugak yg dtg
jiran2 sumer hadir--malah ada yg hadiahkan auni sebijik kek lagik
sgt baik-hati :-)

cume next time kena letak kanopi kat luar pagar rumah
sbb macam sempit letak kanopi kat laman rumah
ini semua loh kong punya idealah
bijak sgt2!!

apapun lega semua dah settle
just tggu good news dr lawyer shj
for loan disbursement matters only :-)
baru2 ni lawyer inform tgh tggu Bank procedure shj sbb all procedure dr pihak lawyer mmg dah settle
syukur..syukur..syukur sgt2..

smg selepas ini Allah mempermudahkan segala urusan

amin....

19 July, 2011

Penang Trip FINALE

the journey its continue
akhirnya berjaya jugak upload gambar dgn laju & pantas melalui perisian dropbox


setelah sesat larat melayan en Garmin
we manage to locates Lebuh Chulia yang panjang itu
kalo melihatkan gayanya
macam pekan lama..ala2 dekat Kampar/ Taiping..
sgt padat ..sgt sesak dgn org
tp muat aje nak parking keta sewa kami



 
sibuk browsing lauk :-)



gara2 nasi kandar punya pasal
sebagaimana entry sblm ini
the taste of penang nasi kandar much+much more different then what we have in KL
kuah dia ntah berapa jenis dia campur sekali
ayam goreng berempah dia sgt sedap
harga pun masih tahap munasabah bg aku


After makan & bersilat dgn auni yg muntah bagai dkt kedai nasi kandar tuh
masa baru 130pm-so melilau ke Prangin Mall
sempat jugak sambar blaus barang sehelai-dua
harga murah-mmg x kan dpt kat KL kalo material macam tuh
so mmg puas hati




and then baru ler kami carik Vistana Hotel yang terletak di Bukit Jambul
kali nih en Garmin menjalankan tugas dgn baik
kami x sesat kali ni
sampai hotel check in
dibawa ke Family Suites di tgkt 20
kalo menurut airasiago yang aku tempah-ianya hanya 2 bilik apartment shj
Ntah apa tuahnya-kami diberi 3 bedroom apartment beserta 2 bilik air..sgt besar & luas
Ada kitchen yg lagi besar dr rumah sendiri
Dining & ample living room
mmg selesa sgt2


siap ada bath tub bagai,so good reason for not taking kids to swimming pool
"mandi-berenang aje lah dlm bath tub tuh"




en papa tido smp ke petang-penat sgt2
aku lak jenis x berapa suka nak tido siang lebih2 lagik nak menelek budak2 yg x reti dok diam tuh
risau lak sbb memanjang menjengok beranda masing2








the master bedroom :-)







living room
dlm kul 6pm baru terhegeh2 ke Batu Feringghi dalam 30 minutes driving jugak
mungkin sbb kerana kereta banyak menghala ke sana jugak
dr Tg Bungah ke Batu Feringghi
jalan agak berliku2 dgn selekoh tajam
so agak ngeri jugak tgk en papa bawak keta disitu


Tp Batu feringghi-mmg best..
dkt sinilah terletaknya Lone Pine hotel yang terkenal tuh
serta Hard Rock Hotel
kiri-kanan banyak restoran -ada western & jugak timur tengah


aku xdelah mandi disitu


Sbbnya dah nak senja sgt
dkt sini banyak aktiviti air yg sempat aku tgk
antaranya parasiling.boating


Banyak jugak gerai2 makan
serve the best local food
x sempat nak makan disitu sbbnya auni menangis-melalak
mungkin sbb sgt takut dgn ombak laut
2-2 anak aku..sgt takut laut..x tahu kenapa..
mungkin ombak besar tuh aje buat diorang rasa ngeri kot!!


apapun mmg next time akan dtg lagi ke Batu Feringghi
mmg happening..kalo lama2 boleh jugak memusing tawaf aneka kedai ala2 uptown sekitar batu feringghi
macam2 benda ada jual
dr sepandai2 benda- ke sebodo2 benda agaknya
maaf x sempat nak snap picca area tuh..tp mmg happening!!
tuan tanah bukan pandai nak wat travelog -


Tp dlm happening2 Batu Feringghi
the dark side tuh tetap ada
aku perasan macam Minuman Keras dijual secara open-malah kedai seafood pun ada jual
dan yang paling best "orang kita " melayu kita "muda2 lagi"
minum beer macam minum teh-o ais limau
astaghfirullahaaladzim..
smg Allah juga yang memberi taufik& hidayah pd mereka
Amin...




malam tuh jugak sempat ke Padang Kota Lama
aku punyalah bayangkan rupa Padang tuh
rupanya saling x tumpah macam dataran merdeka rupanya
punyalah ramai umat manusia


kalo x sebab nak makan
mmg x sanggup nak turun tp turun jugak
sempat pekena Laksa Penang-it only cost me rm3.50
dan ianya mmg sedap!!




en papa pulak makan Char Kuey Teow-this cost us RM8.00
aku rasa mmg sedap..tp not as per expectation sbb dok membayangkan Char Kuey Teow shouldn't be too gravy..
mungkin taste aku lebih kepada yg lebih kering sikit kot!!


anak2 makan nasi ayam-ini mmg wajib ler
anak2 aku seleranya mesti ada sup..mesti ada ayam / telur
if not neihi..x mo makan!!




char kuey teow- RM8/=


asam laksa -best in town :-)






acara lepas makan adalah melepak di padang ..
sgt ramai org..kat sini ada pula yg jual macam2 benda mainan lampu
layankan aje bila anak2 mengaruk mintak mainan
lepak smp pukul 10pm




Really have fun & exteremely tired that nite
balik hotel zasss...mmg ketidoran
dan the best thing that never happen at our own home
the kids sleeping with their papa while mama sleeping like beauty queen in Master bedroom that has a king size bed..mmg heaven!!




so auni x kacau mama mintak susu
ini baruler bercuti kan..


next morning berkejar-kejaran dgn masa
sbb kena check in kul 715am
flight balik KL kul 815

PESANAN MASYARAKAT :-
jangan wat plan ad-hoc macam aku kalo nak ke penang ok :-)

 





percubaan pertama

Ini adalah percubaan pertama utk post entry menggunakan tabby-perisian blogger android.

Rasanya x sebest & semudah post thru pc@ lappy kita.Nk upload picca @ tukar font pun x boleh.

Nama pun mobile kan.so ada pro &cons update thru tabby ni.

Katanya tabby lebih sesuai utk blog yg menggunakan wordpress shj.

ada sesiapa yg boleh bantu?rasa mau tukar ke Wordpress jugak:-\
Published with Blogger-droid v1.7.3

18 July, 2011

janggut putih :-)


sedang di kerjakan misi & GP
gambar diatas diambil ketika bawak kak ain ke klinik
gara2 dia membuas memanjat kabinet TV
nyaris mahu dijahit dagunya semalam

dagunya terkoyak- luka nampak agak dalam jugak
punyalah cuak tgk luka dia semalam
dah ler kelam-kabut prepare tggu para tetamu sampai tengahari semalam

alahai ler anak...
aku punyalah bising..tp bila tgk dia nangis..sian pulak..
anak yg sedang membuas .. sabor je lah!!

so GP hanya dressing shj
letak plaster..
xleh kena air..x leh makan yg keras2..dan yang paling best GP kata

"dont make her laugh kuat2"

hahhahaa..

ain on her MC for a week
giler kentang best!!

lupa lak nak masukkan gambar dia after dressing
macam ada janggut putih gitu!!
but for those yg add dlm FB boleh tgk sana ok..

15 July, 2011

ini memang mendatangkan marah :(

tensen dgn internet.kena subscribe UNIFI nampaknya :(


malam td jenuh ler aku upload gambar2 penang
sampai 23 keping konon2nya
menunggu bagai nak rak
siap tidokan auni..dgn aku sekali tertido
bangun kul 2am tgk baru siap upload 16keping

rasa lappy dah mula panas
so ingat nak cancel upload yg selebihnya
dgn mata yg masih mengantuk pi tekan cancel
amik ko........sumer gambar hilang..1 pun tarak!!

ini memang mendatangkan marah
sia2 aje aku menunggu bagai nak rak..
sabar je lah!!

so tgk esok pagi
kalo mood aku rajin aku try upload lagik
inilah bahana buat keja sambil mamai
ini jugak bahana carik rumah ulu banat
yang internet coverage ala hidup mintak nyawa

nak wat m/mana..ini aje rezeki yang ada
nak carik rumah area ampang..smp ke sudah duk kat langit ke tujuh
dan mmg aku & hubby xmo dok kondo -rasa hidup x bebas sgt
even sedara-mara nak dtg berziarah
kena tender ic bagai depan pondok pak guard
so not comfortable rasanya
lagipun kesian kat anak2 yg sedang membesar
tgk aje melalui beranda..
harga rumah area sana.mencanak2 naiknya even rumah x semenggah-mana

so nak puas hati
cari rumah jauh2 sikit
as long as selesa..puas hati..
hidupler smp abis nyawa nanti..

skrg masih tgh bz google sana-sini
gara2 org lain dok pakai android..tablet-kita pun nak jugak
bila dah beli..nak pakai tercangak2..banyak benda nak kasi mengaji biar jadi celik
x pasal2 join forum LowYat..
en papa pening kepala agaknya tgk wife freak gadget ni
apapun sgt best SGT--recommended for beginner macam aku



mode : happy friday..x sabar nak balik rumah..mau gomol2 budak kecik yg dompok itu.hajat di hati mau cari kenny rogers petang ni..

14 July, 2011

sorry yek :-(


aku tahu aku dah janji
nak smbg kisah Penang kan??
tp as usual..still x sempat nak upload photo
semalam seharian x pegang lappy


semalam pg2 buta dh bwk auni ke ENT
semua result tip-top
hearing test- audio test
Specialist check..semua ok...

aku nih punyalah berdoa
smg leh discharge dah..so x payah dtg utk check up lagik
tp nan ado..

ada lagik check up nya bulan 9 nanti
huhuhu!!

semalam tlh berjaya mendapatkan si Tabby yang agak murah
jenuh jugak nak install 3G internet connection

jenuh pulak aku google sana-sinun
at last balik ni mau mengadap en papa jugak
hero aku ni..bab2 nih sedikit terror berbanding wife dia yg malas mengadap manual ni..
sgt2 menyampah..heheheh

bab2 teknikal ni
mmg sedikit hampeh!!

doakan smg ms tabby ni dpt berfungsi cepat2
so leh aku merepek dlm blog banyak2

tgh membayangkan otw g opis leh post 1-2 entry
sila percaya!!

anyhow stay tuned
will be back with penang stories asap
akan jalan rumah kwn2 yek..

12 July, 2011

Penang Trip -1

It will be a long entry about penang trip
Tp as usual tuan tanah x mo mengomel banyak2
Lets the picca tell the story

we made it on time
Check in at LCCT at 6am & jangan x percaya LCCT waktu begitu sgt ramai org
Rasa mcm siang aje..ramai sgt2
Ramai jugak yg giler saving macam aku-amik tiket paling awal…heheh
Bayangkan aje..aku bangun pukul 415am..bersiap..bersilat dgn anak2..kul5am dlm keta dah..
Mujur LCCT x jauh mana dr rumah kami..



on board- tgk gelap lagi kat luar..

Alhamdulillah..flight on time
Sampai pun on time-aku & en papa melilau mencarik keta sewa
At last kitorg amik keta MYVI utk disewa..jgn x percaya..this is 1st time amik keta auto


Destinasi pertama adalah mencarik tempat makan
Mmg lapar giles..
Aku pun x teringat nak tgk kat mana tpt ni
Just macam medan makan..x jauh dr airport penang
Aku & en papa makan nasi lemak & kak ain makan lempeng durian
Jarang jupe kalo kat KL ni

breakfast - nasi lemak ayam/ daging & lempeng durian...marvellous!!
Then next destination ialah Kok Si Temple
Unfortunately kitorang hanya naik ½ way
Sbbnya anak2 tido..dan rasa mcm malas pulak nak jalan ke situ

disebabkan tertarik dgn signboard BUKIT BENDERA yang terletak di Air Hitam hanya 10km dr situ..
so redah aje lah.

Aku sekeluarga naik keta kabel ke atas puncak Bukit Bendera dgn harga rm20.dewasa rm8 / kanak2 rm4
Aku rasa tempat ni mmg patut dilawati kalo berada di penang
Seronok naik keta kabel..mmg x semenarik macam keta kabel kat GH tp lebih thrill sbb keta kabel ni jenis naik 180 degree condong…so bila turun akan jadi senget sebelah jugak
Mmg ramai org..agaknya sbb hari sabtu…

Smp kat atas puncak..cuaca berkabus..sejuk
Kitorg yg x berapa rajin nak dukung anak..utk explore the whole puncak..
Telah sewa buggy- kenderaan ala2 macam kat padang golf sebanyak rm30..
Seronok gak..drebar tuh bawak keliling puncak..tgk rumah banglo lama2 yg masih ada disitu


The interesting part..adalah banglo2 itu bukan perhiasan/tinggalan sejarah semata2 tp masih ada penduduk/waris yg menetap disitu..giler cool …





sgt berkabus..sejuk!!


2 budak notti- x reti dok diam..




betul2 dekat depan banglo orang ..dibina tahun 1926--dan owner ada lak kat dalam tuh..haram nak jemput masuk..hehehe





Next part after turun dr bukit bendera
Waktu dah dekat 12tghr
Apa lagi lapar…
Next –idea2 mencari nasi kandar the best in town
Banyak review yang ku baca..banyak jugak yang aku dgr recommended dr kwn2 dn jugak few origin people of penang
“sila ke Georgetown – cari Lebuh Chulia—berderet2 kedai nasi kandar best2 kat sana”
Berpandukan en Garmin yg sgt berjasa we made it to locate the Chulia Street
Sgt2 sibuk..dan mmg betul..berderet2 kedai nasi kandar kiri & kanan
Mmg betul2 tepi jalan besar…kalo kat sini.mungkin leh sama macam dkt Petaling Street sibuknya..

Aku bukan penggemar nasi kandar tegar..tp bagi aku the  taste of nasi kandar kat penang berbeza dgn di KL adalah terletak pada keunikan rasa nasi yang ditanak..
rasanya lebih lemak..macam berminyak2..tp bukan rasa santan..
haiiyaa…don’t know how to explain daaa…!!
Mmg sedap..lain sgt2 rasanya..try it to love it!!

nanti aku upload gambarnya ok.
sbbnya utk upload 9 keping gambar ni..
2 round aku tido/ bangun baru sudah
harus jugak aku meroyan dlm FB x sdh2!!


so sila tunggu yek
malam ni aku cuba upload lagik..
kalo aku tahan sabar ok!!
hehehe...









 


11 July, 2011

penang vs penat :-)


pls turn me on :-)
pic : google!
 mode masih kepenatan
selepas pulang dr Penang semalam

sgt banyak menembak tangkap gambar
tp masih malas  x sempat  nak upload dlm blog
balik semalam mmg terbongkang tido sama anak2
bantai tido kul 12.30tghr smp kul 4pm baru tersedar
punyalah penat!!

ptg ke carrefour puchong
semata2 nak menempah spectacles en papa
yang rosak dikerjakan anakanda terchinta!!

jugak mengadap GP
gara2 kak ain yg jatuh demam sejak sabtu malam
gara2 ke bukit bendera yg berkabus itu..

i/allah kalo sempat malam ni will upload picca's
kalo x terbongkang tido awal ler..

akan merepek -meraban pasal penang trip
apapun to describe about this trip

" never had enough of penang "

pls wait for the next entry ok!!

08 July, 2011

tido awal tau!!

kerana nak mengejar flight paling awal pg2 esok
kena bangun awal2 esok pagi
sbb nak kena check in paling awal 1 jam sebelum berlepas

kalo guna self check in mmg x boleh-kalo kita travel with infant
disebabkan bawak auni yg masih kategori infant
so mahu atau tak..kena check in di kaunter customer service di LCCT

so malam ni :-
no blog ok

no mega movie tv3
no status update !!
kena tido awal..paksa anak2 tido awal jugak
en papa pun kena paksa jugak!!
esok pagi2 buta kena bangun kul 4am
kena mandi2 ..siap chantek2
dan siapkan anak2 pulak..

so sebelum  subuh sapie
dah mengadap LCCT ok..

kita subuh kat LCCT shj..!!!

doakan yg baik2 ok!!
will off to laalaaland tmrw morning

penang here i come :-)

esok pg2 will breakfast at Bayan Lepas Intl Airport
smbl menonong mencari kereta utk disewa

pernah dgr - saya x pandai bawak keta  auto?

itulah ayat paling popular masa nak cari keta sewa esok..hehehe

feeling pemandu F1 ok!!

07 July, 2011

Any recommendation -a must place to visit at PENANG ?

sabtu akan datang
aku, en papa & anak2 will fly off to penang


seriously ini mmg ad-hoc planning
gara2 nak bercuti sblm posa ni


dan kerana ad-hoc punya pasal
i've no idea kemana tempat2 yg menarik sekitar island yg harus kitorg pergi?


so nak mintak tolong kawan2 yg mmg origin penang
atau biasa pg penang
utk suggest A MUST PLACE TO VISIT di penang


actually we only have 24hours
utk pusing Penang --definitely island only


so rasanya macam paling banyak tpt yg boleh pg mungkin 3-4 tempat aje kot
we will be stay at Vistana Penang,Bukit Jambul


tp org yg kuat makan macam aku ni
dlm kepala nak pegi Padang Kota Lama


gara2 terpengaruh dgn citer Anak Mami ler nih


apapun kindly help the blur me
mmg x tahu mana hala tuju lagik


huhuhu!!!


mencari the best nasi kandar at penang :-)




* smg berita sms en papa td hanya provokasi semata2..jangan kerana BERSIH govt servant kena keja pulak sabtu ni..wth!!!!!!

04 July, 2011

rombongan sekolah



kecik2 masa zaman sekolah
mmg cukup rajin join  rombongan sambil belajar ni
rasanya umur aku 6tahun aku dh mula join pg rombongan ni
masa tuh belajar kat tadika perpaduan
kalo x silap pg Zoo Negara rasanya

aku ingat lagik
mak siapkan aku pagi2..pakai baju
pakaikan bedak wangi2..sikat rambut ikat comel2
suh breakfast & yang paling aku ingat mak siapkan bekal lagik
tp dah x ingat apa menunya
dan yang paling best arwah abah bagi duit RM5
masa tuh tahun 1985-dpt duit banyak tuh rasa mewah sgt
rasa nak melompat2

masa nak pg naik bas mak& arwah abah tggu smp naik bas
masa tuh bergenang air mata sbb x pernah lagi pg mana2 tanpa mak-abah
mak /arwah abah pesan jalan pegang tangan kawan
nak kencing / berak cepat2 bagitau cikgu
jangan lari2..ikut cikgu pegi mana pun..

sgt manis bila diingat2kan momen itu
sgt sebak bila teringatkan arwah abah..
al fatihah utk arwah abah

dan aku yakin anak aku kak ain excited macam tuh jugak

last week kak ain bagi surat dr kindy dia
surat pemberitahuan/ kebenaran  nak bawak pg lawatan ke Petrosains KLCC esok

aku x kisah sgt
cuma sedikit debar jugakler
sbb anak aku x pernah ikut rombongan mana2

apapun ini pengalaman pertama utk dia
so sedikit-sebanyak mama-papanya excited lah jugak

siap tanya -kak ain nak bawak bekal apa esok?
nak duit belanja x?

x sabar menunggu hari esok

melihatkan senyuman manis dr anakku itu
mendengarkan mulut kecik tu membebel x berhenti


im really cant wait !!

susah hati :(

the warmest hugs ever..


sgt susah hati
bila mak jatuh sakit
dan lebih susah hati
bila dia kata dia sakit sikit
x perlu nak ke hospital.. x payah nak ke klinik bagai

kalo budak2 boleh jugak ku heret ke klinik,hospital
tp ini mak..bukan boleh kita paksa
bukan boleh kita sebut pun pasal hospital/klinik
marah amat dia..

alahai..susahnya hati!!
susah sgt2 kita nak memahami hati ibu kan


Ya Allah
Kembalikanlah kesihatan ibuku
Kembalikan kekuatan tubuhnya
Kasihanilah dia sebagaimana dia mengasihiku  & memeliharaku sewaktu aku masih kecil
Permudahkanlah setiap pekerjaannya
Ringankanlah kesakitannya