Mesti ramai peminat sambal udang kan?
Aku antara peminat no wahidler
raya lepas aku ke rumah kak ipar d batu kurau
area sana mmg terkenal dgn masakan udangnya
udang kat sana species xxxl gitu
mak kak ipar tuh mmg pakar masak
almaklumlah tender kantin
dia masak
sap sap sau,kawtim
mmg cekap! !!!
Mlm tu dia masak sambal udang
mmg sedap ,terangkat
so sini aku kongsikan resepinya
mmg sedap dan mudah utk disediakan
Bahan2nya
udang-kalo boleh yg jenis besar
bwg merah + bwg putih + halia-blend halus
cili kering-blend halus -cili boh mmg x recommended
asam jawa
gula
garam
bawang merah-potong bulat
Cara2 penyediaan
first of all- udang yg dibersihkan kita goreng dulu dlm minyak
masak x smp 2-3minit
sila prepare tutup kuali sbb ianya meletup2
angkat-ketepikan
guna minyak yg sama mengoreng udang td
tumis bwg2 dan halia yg diblend td
dah naik bau baru masuk cili blend
proses menumis amik masa sikit
lg lama masa menumis,lg sedap sambal itu
agak2 dah masak,perasakan dgn asam jawa,gula,garam
barulah dimasukkan udang dan bawang yg dah dipotong bulat tuh
hasilnya
mmg x mengecewakan :-D
keyword disini
udang mesti digoreng dahulu
bukan dimasak mentah masuk dlm adunan tumisan spt yg biasa kita buat
sila cuba utk merasa perbezaannya
silap2,ada yg ternak udang blkg rumah
muahahaha (>_<)
-mode kedaung..cuti 3 harik :-)
Published with Blogger-droid v2.0.1
5 comments:
SALAM,
LF JUGA SAMBAL UDANG NI.... YG BESTNYA KALAU DICAMPUR PETAI.
setuju dengan LF..
:)
pehhh....
dua pinggan pun habis..
sedapnya..
meleleh air liur tgk..
harus cuba..
Tq sharing!
aduh kak lin..sedapnya..tapi kan, resepi tu mcm lebih kurang jer kt mana2 pun, tp rasa lain2..faktor air tangan kut..hehe. tp bab goreng dulu tu, harus try la!
I will bookmark your blog and have my kids check up here frequently. I'm very certain they will understand lots of new stuff here than anybody else.
Post a Comment