Pages

03 November, 2011

salute for all FTHW/SAHW out there :-))

this entry dedicated utk semua FTHW/ SAHW yang membaca blog hampeh aku ni
anda semua mmg insan yang paling COOL :-)


semalam aku MC
mata sakit--so bila aku MC of coz kena jaga anak2
sbbnya for sure anak2 suka & bergumbira mama diorang ada kat rumah


anak2 dah bangun dr kul 615am
tgk papa bersiap pg keja smp  menangis nak ikut papa
siapa lagik kalo bukan si kecik tuh


mama yang mithali pi bantai tidoq sampai 9.15am
punyaler ngantok
anak2 solehah melepak berdua-duaan di toto bawah katil mama
mmg ituler tpt tido diorang 2 beradik pun
mama & papa tido atas katil
muahahhaha...giler zalim..
tp mmg akan tido bergilir dgn anak kalo ada kanak2 yang meragam


bangun2 anak menerpa pada mama
sorang mengadu lapar-sorang mengadu pampers bocor
mama macam lipas kudung mandikan kanak2
sambil terjerit2 sbb kanak2 main sabun
mujur mama x tersungkur kelicinan


habis mandi terjerit2 lagik sbb ada kanak2 main lompat2 atas katil mama
dgn tuala basah & separuh bogel
aku nih bukan apa takut jatuh katil jerk


dah siap berbaju- mama jerit lagik
sbb 2 kanak2 main lumba larik atas tangga
harus aku kena heart attack jugak


dah turun bawah
bergadoh pulak..nak tgk tv mana
sorang nak layan kartun 613-sorang lagik nak tgk TV3
haaiiiissshhhhh...at last mama yang bijaksana buat susu milo sorang sebotol
tarik tilam kecik-bg bantal sebijik sorang
baru diam itu kanak2


sambil mama termanggu2 kat dapor
apa lak nak masak bagi anak makan
teringat ada mee- wat mee goreng style sukahati mak aku
bagi kanak2 makan- sambil bersabar bila tgk auni selamba curah air ke lantai gara2 marahkan kak ain
aaaaaaaaaiiiiyokkss..sabar jer lah


dah bagi makan..mau mengaruk nak main kat laman
sorang mau nyanyi2 main buai-sorang lagik mau naik basikal
dah puas nyanyi2 main buai
si kecik auni mau naik basikal
nak naik buai kaki x smp
jadi mama mithali tlg tolak keliling rumah
hamik...sakit pinggang sampai skrg!!


dah puas dipaksa masuk rumah
sbb mama mau kelentung-kelentang didapor
mau masak makan tghr pulak
ada sorang dah pandai mintak masak kobis masak lemak
si kecik pulak-ever after makan sup ayam favorite dia
masak serba sedikit- panggang ikan atas dapor
pi letak daun pisang
tetiba penuh asap 1rumah
sbbnya api dah sambar daun pisang
haaiiiii bijak sgt aku pun!!
mujur x terbakar rumah aku


bagi anak2 makan lagik
kanak2 nih mesti makan kenyang2
dgn harapan cepat2 tido & mama leh rehat2 layan Tabby
mujur kali nih kurang mencabar sikit
masing2 hadap pinggan -x bergadoh
tp bab menumpah mmg x leh elak lagik


abis makan- bagi mandi bagai
baruler masing2 leh tido


fuhhhhhhhhhhhhhhh...
baru 1/2 harik..aku dah rasa mau fengsaannn!!


mau naik basikal tp x pandai kayuh..mangsanya -mama !!




lunch time..aman sikit


jadik mmg penat yg amat jadi FTHW/SAHW  ni
itu belum campur bab mengemas rumah,kain baju lagik

apapun FTHW/SAHW
anda mmg bertuah diberi peluang begini
pahala berganda2,anak2 terjaga depan mata,rumah kemas x sakit mata 

uwaaaaaaaaaa..bila ler lohkong mau naik pangkat
so mama leh goyang kaki tinggi2
jadi CEO kat rumah

best kan?


7 comments:

akma said...

dah try hari tu jadik FTHW selama sebulan tapi tak boleh la kak. hiks!

lagi suke kerja, tak suka duduk rumah sepanjang hari. boleh tak mcm tu???

hahahahaha!

ayu said...

nak gak jadi FTHW tapi rasanya macam tak lepas lagi la kut..hehe

zailamohamad said...

aku haritu masa husben g Uzbek, amik cuti 2 hari, so campur cuti deepavali ngan weekend dapatlah 5 hr duduk rumah layan anak-anak..sebab tu tetiba menggatal nak jadik SAHM..laki aku cakap dia xkisah, kalau aku nak berhenti dia ok, aku nak keje pon dia ok..tu yang masih keliru ni..tapi tulah kan, rugi kalo berenti hujung tahun sebab nanti xdapat bonus..rugilah keje penat2 then xdapat habuan so terpaksalah aku tunda niat ni ke tahun depan, tp tahun depan nak tengok gaji naik berapa lak so rugi lagi kan so tunda lagi then bonus raya plak..

haisyyyy..nampaks angat aku materialistik kan:P

bujal X said...

FTHW~~apa tu kak?

ibuafiqahhuzaifah said...

nak nangis baca..
waaaaa..
sbb sama la tabiat 2 anak kat umah tu..
hishhhhhhh!!

littlehumblelynn said...

Akma,

akak rasa kalo fkr seronok?mmg seronok keja sbb dpt bersosial,ada duit sendiri dn keja umpama challenge pd dr sendiri.tp kalo pikir pahala,byk pahala lg dok umah.kat luar byk fitnah utk kita nih.huhuhu

ayu,

samaler lynn,x lps lgk nih.huhuhu

zaila,

mu keja dkt rumah kan,syg berenti kot.aku ni keja jauh,tuh yg sokmo rasa nk berenti tp xleh lgk nih.huhuhu

bujal x,

fthw - full time house wife :-P

irnie,

wah sama yek.pening pala layan bdk2 nih tp seronok gak.

Nurul said...

Cik lyn,

memang salutelah FTHW/SAHM..memang tercabar...

tapi berbaloi bila anak2 dpn mata, terurus...kan?

Note:ada terbaca ttg rumahku officeku...dlm tu dia bgtao nk jadi SAHM nie dogaan/cabaran utama is nafsu..hehehe...