Pages

31 May, 2010

aku di umur 51 tahun nanti?

www.in20years.com

oh tidakkkkkkkkk!!

inilah agaknya rupa aku bila bertambah usia 20 tahun lagik..

idea nih ku jupe dlm blog cik viruspadu

tag to others yg terbaca,tergodek blog ku ini!!

sajer2 suka suki..

hopefully by next 20 yrs time

aku dah ada kehidupan yg stabil

dah xde hutang piutang

kak ain that time dah berumur 24tahun

ntah2 that time aku dah ada menantu

hehehe..berangan jer.......


blog ku pun bercutiiiiiiiii!!


bersawang dah blog ku ini
yes..........aku bukan blogger tegar yeK!!
blogging bagi aku hanya hobi shj
aku rajin hapdet blog di opis
kat umah aku malas
sbbnya lebih rajin melayan anak2ku
dan kalo ku layan lappy
anak2ku mesti nak macam2 that time
so hilang kosentrasi
by the way
seronok bercuti 3 hari
spend quality time with the family especially with both of my kids
kak ain demam since last wed
then aku pun MC last 27/5
sakit kepala tak hingat punyer...
migrain ke??
bila g klinik GP kata ur BP naik nih...
a good things happen
bila dgr my little boo boo
panggil aku "mama" semalam
alahai.........
seronok sgt aku rasa..
so boo boo ku boleh sebut mama diusianya 9bulan 2minggu
lambat rasanya kalo compared to kak ain dulu
boo boo lambat cakap
gg pun xde lagi
tp merangkak paling cepat
merata umah aku dia explore
aku x pakai walker utk dia
banyak x baik dr baiknya...
so utk boo boo mmg no WALKER at all
suker lak aku tgk dia
kejap jer hilang
kdg2 lepas smp ke dapur umah
nyaris2 nak masuk toilet pun ada gak..
jenuh nak mengejarnya
rasanya papa nak balik kg next week
mungkin aku akan amik cuti on 11/6
dan aku akan tgglkan anak2ku dgn papanya
spy boleh spend lama sikit di kg
since by 12/6
aku akan balik ke KL semula
sure aku yg plg sedih & sunyi kan.
teringat & rindukan anak2ku..
kesian aku kan...
aku xleh spend masa lama di kg
sinced aku mmg xde cuti
nak simpan cuti utk cuti raya & cuti kecemasan lain
so to be fair
kenalah sacrifice sikit
huhuhuhuuuuuuuuu...

26 May, 2010

macam2 AIN

dahhhhhhhh..x mo pikir lg ttg miscarriage ku itu
wpun sedikit ralat..sedikit sedih
life must go on..
yg penting kena lebih jaga diri & kesihatan slps nih
semalam balik keja
smpt jugak merayap ke tesco
beli beberapa barang yg dah kehabisan
(x sedar tgh sakit kan.........) huhuhu..
xper retail therapy
lately
baru aku perasan
kak ain dah pandai bercakap
malah aku sgt impressed mdgr ayat2 yg keluar dr mulut kecik dia tuh...
dalam keta
dia cukup marah kalo aku & papanya berbual bagai
ayatnya
"janganlah cakap lagi..ain peninglah"
maksudnya:
mama & papa jgn borak..layan kakak jer..
bila aku suruh ain amik barang apa2
jawabnya
"ambiklah sendiri..kan dah besar"
sbnrnya lebih kepada mengajuk ayat yg aku selalu cakap pd dia
kalo dia req suruh aku amik apa2 utk dia
kalo ada perkara yg dia berjaya buat dgn jayanya
ayatnya
"ain hebatkan mama"
dan semalam kak ain
paksa papa dia amik dia dr nurseri hr nih lewat sikit
nak tau napa?
selalunya mmg en papa
amik ain & auni dlm 2pm
sbb papa keja 1/2 day jer setiap hari
tp si ain cukup suka
kalo dpt stay lama2 kat nurseri
sbbnya dia leh main dgn riang-ria pd ptgnya
so nak tak nak
suh en papa amik kak ain
lewat sikit hr nih
wpun mmg nurseri akan caj rm5 p/hr
x kisahler janji x mgamuk..
ain..ain..
macam2 kerenah
pantang jupe toys
akan mengaruk mintak beli
dan selalunya
kalo dia nak sesuatu
dia akan wat ayat macam nih
"apa tuh..mama"
smbl menunjuk apa sbnrnya yg dia nak..
(pdi politik jugak anak mama nih)
kalo kata nak ke tesco
dia mesti wat ayat macm nih pulak
"ain nak beli apa ,mama"
ain ada perangai
yg tiap kali pg mana2
dia mesti nak beli/dptkan sesuatu barang
yg mmg KHAS utk dia
x kisah apa2
janji ada utk dia
perangai sapa lah diikut si ain nih...
bila ditanya ain nak jadi apa besar nanti
"ain nak jadi doktor demam"
means normal GP ler tuh
"macam DR KISHORE"
apapun seronok melayan ain
ain mmg anakku yg manja
anakku yg paling mengada
tp ttp anak kesayangan ku..

25 May, 2010

keguguran 2

aku dah g jupe doktor
doktor suruh wat urine test,blood test
dan doktor wat detail scan
resultnya:

yes..awak miscarriage
ikut keadaan scan awak nih
awak having an ectopic pregnancy
means "kandungan di luar rahim"

kdg2 kuasa ALLAH
dia x bg baby nih membesar
kesan ectopic pregnancy
macam2 kesan buruk
boleh smp kena buang rahim

tgk di sini
seem okey
means complete ..
dah kuar abis
kalo ikut perkiraan saya kandungan awak nih kurang dr 4 minggu..

saya bagi awak rehat
darah mungkin akan keluar seminggu lagi
next week dtg semula
kita wat detail scan lagi........

makan ubat yg saya bagi
ubat tambah darah,asid folik,multivitamin
bla..bla..bla...

aku tanya doktor
"x kena warded ke?"

doktor kata
"in case kalo u rasa bleeding makin hari makin banyak,u have to come"
"terpaksa warded"

tp alhamdulillah
bleeding tak sebanyak 4 hari lepas
ketulan2 yg aku nampak hr tuh
dah takde kuar pg nih..
perut x cramp dah..


dlm kes aku..
aku jupe fact menarik & ada persamaan dgn apa yg berlaku pd aku skrg

paste here:

In a typical ectopic pregnancy, the embryo does not reach the uterus, but instead adheres to the lining of the Fallopian tube. The implanted embryo burrows actively into the tubal lining. Most commonly this invades vessels and will cause bleeding. This intratubal bleeding (hematosalpinx) expels the implantation out of the tubal end as a tubal abortion. Some women thinking they are having a miscarriage are actually having a tubal abortion. There is no inflammation of the tube in ectopic pregnancy. The pain is caused by prostaglandins released at the implantation site, and by free blood in the peritoneal cavity, which is a local irritant. Sometimes the bleeding might be heavy enough to threaten the health or life of the woman. Usually this degree of bleeding is due to delay in diagnosis, but sometimes, especially if the implantation is in the proximal tube (just before it enters the uterus), it may invade into the nearby Sampson artery, causing heavy bleeding earlier than usual.



(pic credit to pak google)

tapi masalahku skrg,ialah mak bising kerana risaukan aku.dia sibuk suruh aku berpantang macam org pas bersalin,pakai stokin,makan kena jaga,elakkan ais..jaga kaki takut terkena apa2..dan dia sgt bising bila tau aku g keja jugak..(yg nih mmg aku degil yaaaaaaaa amat)

yea ler mak..

utk sebulan nih..no ice..makan ala2 org berpantang..jalan pelan2..jgn lari2 lagik..

hehehee...tp window shopping leh kan??

apapun syukur kehadrat ALLAH,dgn izinNYA aku masih diberi peluang utk terus bersyukur.aku lebih menghargai apa erti sebuah kehidupan.wpun aku agak sedih tp aku kena lebih banyak istighfar disini..aku bayangkan kalo baby itu terus membesar..tentunya aku serba-salah utk memilih utk melahirkan dia @ tidak dan dlm masa yg sama pasti kesihatan & nyawa aku turut terancam sama.x dpt aku bayangkan keadaan itu.Allahhuakhbar!!

Allah maha mengetahui ..Subhanallah!!

so next time

strict to FAMILY PLANNING...........!!



24 May, 2010

keguguran ?

entry nih agak menakutkan buat aku
agak personal
tp aku still nak taip entry nih..
aku x pnh tau b/mana rasanya @ rupanya
keguguran?
sejak jumaat lepas periodku agak pelik
bukan yg biasa tp amat luar biasa
dan menimbulkan keraguan yg amat bg aku
selain normal blood spt selalu
ianya menyakitkan buat aku
aku rasa cramp di perut
(tp bukan contraction)..aku ingatkan sengugut jer
dan normal blood spt selalu itu xde
ianya diiringi dgn ketulan2 darah beku @ apa jua bentuk (yg aku sendiri x pasti)


dan hingga ke hari nih masih berlaku
sepatutnya aku ke gynae
last saturday
stlh mengadu dgn en papa
tp aku lak keja
ahad pulak ada masa merayau tgk pre marathon kat pdg merbok


aku x pasti samada
aku preggy @ tak?
sbb last month period aku dtg jugak


tp pg nih
baru tergerak hati bgtau bonda tercinta
dan si bonda
dgn suara separuh terjerit
"ko mgdg ke??"


aiyokhhhhhhhhhh
mana ada .............
last month lin period gak
mak kata
"kdg2 ada org period tp sbnrnya dia mgdg"

yea ke...??
so ptg nih
aku akan jupe gynae ku
nak tau keadaan sebenarnya
little bit worries
tp still g keja gak
sbbnya end of the month nih
aku x suka nak cuti..nak mc
sbbnya hujung bulan
segala benda mesti on track
bukan bermakna
aku x kisah ttg kesihatan dr aku
kisah jugak.....
tp ntahler
mungkin sbb hari nih
dah x sakit
huhuhuh.................


tapi kan..
tetiba aku rasa agak sedih jugak
kalo betuller aku preggy
kenapa aku x tau
kenapa aku x sedar..
mungkin bukan rezeki ku


wpun onie baru 9 bulan
kalo betul aku preggy
mesti aku jaga baik2
kenapalah aku leka @ lalai sgt!!
tapi aku yakin
"there is always silver lining behind everything happened"
mungkin ALLAH tak izinkan lagi
mungkin sbb onie masih kecik lagi
mungkin sbb ALLAH tau betapa sibuknya aku nih
to cope with 2 growing kids,
dgn kerjaya yg sgt menuntut waktu
dgn kesibukan aku yg x putus2

aku kena fikir +ve jer
wpun aku rasa little bit down

















21 May, 2010

best kan??

selamat hari jumaat
hari yg paling best dlm banyak2 hari bekerja
pertama-sbb break time awal
keduanya sbb esok hari cuti
ketiga sbb hari nih balik awal

huhuhu

dlm perjalanan ke tpt keja pg td
aku terfikir
alangkah baiknya kalo ada bussiness blog
drpd sesaja aku berblog
kenapa aku x generate blog
sbg pusat utk meraih pendapatan sampingan
selain dr klik kat en nuffnang nih

tp bila terfikir
apa lak yg aku nak offer
  • nak buat cake..cookies
    haram aku x pandai
    dan aku rasa bukan line aku pun
    line aku bab makan & try test aku cukup suker.........
  • nak jual baju brg budak2 branded
    mmg berlambak blog bisnes gini
    menarik jugak kan..
    such as clothes,toys & etc..
    (tp aku lgsg xde idea dimana aku nak dptkan pemborong @ contact person)
    so abaikan opt itu...
  • jual baju.......(aku ada terfikir jugak..tp aku rasa this kind of biz berlambak jugak dlm blogspot
  • jual aksesori(aku x minat..tedious job for me)
  • jual tudung & scarf (ini aku minat..tp as usual mmg aku xde ctc lgsg)
  • jual barang perhiasan rumah(haaa..haaa..same as above x ctc)
  • any idea? (aku blank..)

aku rasa selain minat & modal

utk ada biz yg menarik & profitable

aku kena jugak amik kira target market aku,pemborong mana yg patut aku cari & biz apa yg jarang sgt ada tp sesuai utk kita offer pd market..

dan pengorbanan masa & sbgnya..

v

v

v

v

v

v

v

so abaikan jerlah niat suciku ini...huhu..

mmg bukan biz minded pun..hehehhe

tapi aku seriously sgt takjub

dgn h/wife @ sesapa yg ada biz blog nih

bagi aku diorg nih creative & smart work

to those who has their own biz blog

"all the best of luck guys.."

semoga murah rezeki

to my dearest nofa

terutamanya...

20 May, 2010

pagi ni...

pg td terbangun
sbb onie terbatuk2 smp muntah susu
nasib baik dah kul 6am that time
aku bangun teruslah
kesian onieku
wpun batuk dia ada kurangnya
tp dia masih batuk
cuma masih boleh tido berbanding seminggu lepas

ingat aku
kalo still x ok gak
aku akan bwk onie ke hosp semula sabtu nih

so pg td lepas menguruskan muntah onie
aku cabut ke dapur
grg bihun ala2 campak2 gt
sbbnya kesian lak kat adik ipar yg dok kat umah aku skrg
kat area umah aku jauh
kalo nak cari org jual nasik lemak ke kuih ke..

dlm dok grg bihun
nampak si onie merangkak ke dapor
sian boo boo mama nih
g ler dukung dia
sambil tangan sebelah pgg sudip
bukan main suker dia dpt bdukung tuh...

dah siap grg bihun tuh
siapkan air mandi si boo boo tuh
kena mandikan dia
sbb badan penuh muntah
selalunya kalo aku sempat
mmg aku suka mandikan dia pg2
suka tgk dia comel..wangi2..
sbbnya bila ptg aku x smpt mandikan onie
dah mama nih "memanjang balik senja2 gt"
ain pun aku mandikan jugak pg td
ain mmg clingy pg2


hari nih
en papa
on duty
bwk si boo boo pg timbang
sbb aku x apply cuti
harapnya papa leh ler handle sorang2


v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
tetiba rindu sgt kedua2 anak2ku
tak sabarnya nak balik umah.................
anakku..ain & auni
nanti mama cuti
kita g AVILLION WATER CHALET PD ok..
smg mama & papa murah rezeki & dilapangkan waktu hdknya..








19 May, 2010

kenapa seorg ISTERI perlu bekerja?



aku ada seorg kawan
yg suaminya bertugas spt suamiku
tangga gaji yg sama
dan dia surirumah tangga sepenuh masa

dan dia bertanya
"kenapa ko susah2 nak kerja..suami kan boleh support?'

okey.......

aku x jawab..
senyum jer.........

yes is being so TIRED become working mommies
dgn keja kat pejabat
dgn nak mengejar keja kat umah lagi
dgn anak2 yg sdg membesar
fuhhhhh mmg PENAT

tapi aku still nak KERJA
KERJA smp aku rasa suatu masa aku akan QUIT

banyak SEBAB;

antaranya:

1) to help en papa stabilkan EKONOMI keluarga..kami nak beli rumah yg selesa,kereta yg selesa & keperluan hidup yg selesa..(bukannya EXTRAVAGANT)JD UTK ITU..aku kena KERJA jugak...

2) nak uruskan komitmen ku sblm kawin lg..hutang masa study & lunaskan janji pada mak ku

3) to live a LIFE..(aku xnak hidup x jupe org,x hadap challenge,aku x nak hidup yg statik..=yg hanya dikelilingi urusan menjaga anak+memasak shj)bila aku bekerja aku jumpa ramai jenis manusia,hadap pelbagai cabaran & aku sukakanya..

4) aku nak pegang duit sendiri..(mmg suami boleh bagi duit poket..tp sbyk mana sgt suami nak bg kita kan..dah kalo kita x keja of course all burden goes to himself only) nak ada saving sendiri..(smp bila nak mengharap duit suami kan..)bila ada duit sendiri,aku bebas nak beli apa aje..(bukanlah nak beli branded item pun..at least something to pampered myself,shopping baju2 anak ke,baju aku ke,kasut ke..nak travel ke--dah safe duit suami tuh)nak belanja keluarga,nak hulur duit kat mak, nak bantu adik-beradik kalo sesak..--xkan kalo adik nak pinjam duit nak tebal muka mtk duit suami lak kan...

5) berpegang pada pesanan mak ku-walau susah m/manapun wife need to work..in case kalo suami x panjang umur ( macam keadaan mak ku..ayah aku meninggal sewaktu aku berusia baru 10thn)..kalo mak x keja masa tuh..mesti hdp kami makin susah..kalo nak harapkan duit pencen arwah ayah shj..dgn adik beradik yg 8 org..bukanlah nak berdoa cuma sediakan payung sblm hujan!!mmg ada yg boleh cakap--amikler LIFE INSURANCE..yes boleh jer nak amik insurance..tp kalo ada yg perasan bukan semua jenis KEMATIAN beneficiary boleh tuntut..banyak klausa disitu..cthnya:tetiba meninggal dunia mengejut dlm tido..(x layak nak tuntut)

6)benefit lain-bila aku bekerja automatik aku & family dpt coverage insurance percuma ..dan aku boleh ke klinik panel & hospital panel tanpa kuar sesen pun..(jd in case of emergency tak yah ler terhegeh2 terhinggut menunggu di govt hospital..)lagi2 dgn ada 2 anak kecik nih..memanjang sakit..so its THUMB UP bonus utkku terus BERKERJA!!

7)aku nak anak2 aku tau...betapa susahnya HIDUP nih..(wpun si ain pernah complaint mama nih asyik keja jer..?)dia tau aku keja tlg papa cari duit..dia jugak tau aku nak dia jadi org yg INDEPENDENT..skrg pun masa papa dia tgh solat @ ke bilik air ain dah boleh diharap utk jaga adiknya..luckily en papa keja 1/2 day..jadi aku x ralat sgt pg keja..sbb anak2 aku x lama tggl di nurseri..

8)aku akan terus bekerja smp suatu hari en papa kata "QUIT UR JOB"..restu suami paling penting..dan ALHAMDULILLAH en papa smp skrg masih menyokong kerja yg aku lakukan as long as aku pdi2 bahagikan t/jwb thdp r/tangga & anak2 x terabai..

9)personal satisfaction-bila bekerja aku ada perasaan happied bila keja aku menjadi...puas hati bila dpt gaji..dpt komisyen..dpt itu..dpt ini...dan aku yakin kepuasan tuh hanya akan aku dpt kalo aku bekerja..kalo dok umah mungkin feelingnya lain sikit..

10)pekerjaan itu kan suatu ibadah jugak!!



apapun pendapat..masih berlandaskan pendapat peribadi jugak
x bermakna seorg ibu & isteri keluar bekerja mengabaikan t/jwb pd r/tangga & anak2
malah aku lebih rasakan ibu yg bekerjaya
wajar diberi kredit
kerana bukan shj membantu suami dr segi ekonomi
malah bersinsing lengan ,melakukan tugas2 r/tangga
dan bersengkang mata menjaga anak
terutamanya kalo anak sakit tgh malam..


so utk yg bertanya
inilah jawapan panjang lebarku ..

mungkin nampak emo dcn
tp aku nak ko tau

"family is always come first"
"duit mmg tak boleh membeli kebahagiaan ttp duit ttp penting untuk meneruskan kehidupan yg serba material nih.."


terpulanglah pada semua wanita yg dah berkahwin
samada terus bekerja
atau menjadi fully h/wife
itu pilihan masing2

takde paksaan..
all writen above is a part of myself opinion
is nothing related to anyone live @ death..

uhauhaaa...

18 May, 2010

dimana nak lodge report yek?

aku tercari2
mana saluran
utk aku buat aduan
pasal "pemandu teksi "
sgt KURANG AJAR & MEMANIPULASI METER

semalam
aku tpaksa naik teksi
atas sbb2 tertentu
dr LRT AMPANG ke umah aku..

jalan mmg sesak
tp masih bergerak
nak masuk simpang ke rumah ku
aku tgk meter baru RM3.50
suddenly baru aku terkalih tgk ke luar
tgk semula pada meter dah mencanak naik RM6.10

amboi2..
sesuka hati ko jer yekkkkkkkkkkk

dah ler bangsa yg selalu putar alam
dan aku malas nak bgaduh
sbb confirm aku kalah punyer kan........

so dlm dok google punya google

jupe nombor nih

1800 88 9600

aku call this number
lodge complaint bla..bla..
diorg amik particular peribadi

aku mmg malas nak wat report mula2nya
tp bila aku mula terasa dia akan wat kat org lain jugak
so aku rasa better than nothing

mmg tak banyak sgt kenaikan yg dia caj dlm seminit rm2.50
tp aku sbg pengguna
perlu menggunakan hak aku
sbg seorg pengguna bijak


paste here keratan akhbar :

LPKP Perkenal Hotline Aduan 24 Jam
Ditulis oleh Aivizanoorwani Shah Shahroni
Selasa, 02 Februari 2010 16:24 | 185 hits
NUSAJAYA: Lembaga Pelesenan Kenderaan Perdagangan (LPKP) kini membuka ruang kepada orang awam untuk membuat aduan segera jika tidak berpuas hati dengan perkhidmatan pengangkutan awam.

Pengerusi LPKP, Datuk Halimah Mohamed Sadique, berkata aduan itu boleh dibuat melalui talian hotline 1-800-88-9600 yang akan beroperasi 24 jam untuk tempoh tiga bulan mulai Februari.

“Sebelum ini, talian itu hanya dibuka pada waktu pejabat sahaja.

“Melalui aduan talian hotline ini, diharapkan mutu dan prestasi perkhidmatan awam dan LPKP dapat ditingkatkan lagi,” katanya kepada wartawan pada sidang media selepas menghadiri majlis pelancaran Terminal Bas Kota Iskandar, di sini, semalam.

Halimah berkata antara laporan yang boleh dikemukakan adalah mengenai pemandu teksi yang tidak berhenti apabila ditahan, tidak memakai uniform dan mengenakan caj tambang berlebihan kepada penumpang.

“Pihak kami akan mengambil tindakan segera berkaitan aduan yang diterima dan jika pemandu teksi itu didapati bersalah setelah disiasat, pemandu berkenaan akan dikenakan tindakan tegas termasuk mengantung permit mereka.

“Tiada lagi isu tindakan akan hanya dikenakan kepada pemandu teksi yang bersalah dalam tempoh yang lama setelah aduan diterima,” katanya.

Jelasnya lagi, satu kempen kesedaran bertemakan ‘Pengguna Satu Penguatkuasaan’ akan dianjurkan pada 19 Februari depan bertujuan mendidik pengguna tentang hak mereka dengan melaporkan kepada LPKP mana-mana pemandu yang tidak mematuhi peraturan ditetapkan.


moral of the story



&

jangan takut kalau kita di RASA KITA BETUL!!

niat ikhlas aku
bukan nak tutup periuk nasi dia
just nak tlg org lain
yg mungkin terkena macam aku jugak..

yessssssssss...mungkin itu cara ko cari makan
but pls cari makan cara BETUL


so SERVE UR RIGHT!!!

17 May, 2010

Auni 9 Months




my dear boo boo onie
dah 9m today
dan dah almost 2week
onie ku flu
sabtu lepas g tawakal dah
wat neb..amik ubat bagai
tp berjinggut menunggu
dr B kishore si onie
dr pun sengih memanjang
tgk muka aku lagiiiiiiii.........


aduiiiiiii
pening pala
memanjang sakit anak aku
wpun x serius
tp aku ttp risau jugak!!

onie dah leh merangkak
gg haram x tumbuh lg
mulutnya sgt bising..
ntah apa butir bunyi tak ku tau
rasanya macam

taaa..taaa..taaa..
daa..daa..daa..
baaa..baaa..baaa

heheheh..

sgt cute bila dia ngomel gt
dia paling pantang
kalo tgk aku bersiap2
pakai baju elok2
pakai tudung bagai
sure dia tau aku nak jalan kan...........
dan dia mesti mgamuk
suh angkat dia
sbbnya onie mula tau "separation anxiety"


onie dah boleh merangkak
baru nak belajar memanjat
dan baru belajar nak duduk..

onie pantang jupe benda2
habis sumernya dimasukkan dlm mulut
jenuh jugak nak memantaunya
onie masih suka nak bergolek
ligat kemain
jenuh nak mengejarnya

kalo dia buas sgt
aku kurung dia dlm cotnya bumblebee dia
hehehe

dahsyat zalim punya mama kan..

tpaksa kalo that time
aku nak solat..nak mandi..nak makan.
xde sapa nak attend dia
no choice dia akan behavely dlm cotnya..
good girl.............


my dear onie
cepat baik tau flunya
mama sayang onie..........

this poem im dedicated to u my little one
and to kak ain as well.

13 May, 2010

chaiyokkkkkkkk!!





as a truly MALAYSIAN
im totally proud to heard
that msian team won last nite
to pursue semi final tmrw
MAS vs CHINA
in Thomas Cup




MALAYSIA BOLEH!!!

12 May, 2010

UPDATE BESDAY SI AIN..

aku boleh terlupa nak update
ttg cerita masa sambutan besday ain
8-5-2010 yg lalu..
inipun aku teringat
bila terlihat gambar kek yg ku order
dr kak naz


http://kekcoklat-naz.blogspot.com

ada dlm entry terbarunya

disbbkan hp ku meragam
masa majlis tuh
aku x sempat tangkap gambar
nak melilau cari kamera
ntah mana ku campak kan
..

so maaf kak naz

ku paste kan aje rupa gambar kek doll kak ain dcn..





dan ini lak kek utk Hjh Ainee Mat
(emakku lah nih..)
yang sambut besday yg ke 61 pd hari yg sama gak




--->> sesapa nak order choc moist cake yg marvellous leh drop by ke blog yg ku paste diatas..sedap sgt!!

the besday okler

food dr caterer pun sgt ok..dan sgt banyak
siap leh wat tapau lagi

tp invitation x spt yg kujangka
ramai yg x turn up
due to heavy rain
so takde lah rezeki nampaknya

(x kisah pon..)


as long as majlis ku berjalan lancar...


yang paling happy tentulah si AIN DARWISYAH
dpt banyak present

yang paling penat
tentulah AKU kan..........

sbbnya kena mengemas sorang2
dah en papa melepek demam gt.

nasib baik pakai caterer
ada org tlg basuh pggn mangkuk
kalo x aku lak yg demam..

huhuhu!!

11 May, 2010

yang mana satu?

recently aku try nak tukarkan botol susu si onie
sinced onie dah mula minum susu lebih dr 4oz
sekarang onie pakai botol nih..




so mamanya nih gatal..
nak tukar brand lain
sebb pertamanya
skrg nih Avent x kuarkan lagi the normal bottle
hanya yg ada BPA free bottle
macam bawah nih..





serupa jer cuma takde BPA..apa tuh yek?

Bisphenol A, commonly abbreviated as BPA, is an organic compound with two phenol functional groups. It is a difunctional building block of several important plastics and plastic additives.

Suspected of being hazardous to humans since the 1930s, concerns about the use of bisphenol A in consumer products were regularly reported in the news media in 2008 after several governments issued reports questioning its safety, and some retailers have removed products containing it from their shelves. A 2010 report from the FDA raised further concerns regarding exposure of fetuses, infants, and young children.[1]



senang citer bahasa yg aku paham-adalah kandungan yg boleh membahayakan kesihatan dan selalunya terdapat pada barangan plastik cthnya botol susu baby nih..

so its really encouraged me to switch to new BPA FREE bottle

but no more AVENT
bcoz avent BPA FREE cost me a huge amt of RM
EVEN 1 BOTTLE COST ME RM60+..

so aku belilah version BPA FREE tp yg murah sikit..

spt nih;




it cost me not more than RM10 per bottle..

unfortunately

this dear onie reject..............

aiyokh!!

so aku ingat nak try beli yg nih lak.........




aku menerima review yg sgt baik + positif ttg bottle nih

so ingatnya nak merayap ke MANJAKU nak beli 1 utk onie..

pening pala............

nak beli bottle anak pun mama ko jd gini

punyalah particular..choosy..

nak wat m/mana

im always wanted the best for HER.......

salah siapa?kes aminulrasyid

aku mmg terbaca pasal kisah
seorg remaja dr TTDI JAYA
mati ditembak
kerana disangka "penjenayah" oleh pihak polis
sedangkan sebenarnya remaja ini
ketakutan kerana memandu kereta tanpa LESEN



hari nih
ternampak ada org baca paper

dan aku belek mymetro thru internet

paste dicn:

Koperal nafi sebab kematian
Oleh Nor Azura Abdul Jalil
zura@hmetro.com.my

2010/05/11 SHAH ALAM: Selepas dua minggu, anggota polis berpangkat koperal yang terbabit dengan kematian remaja, Aminulrasyid Amzah, 15, kerana terkena tembakan, dihadapkan ke Mahkamah Sesyen di sini, semalam atas tuduhan menyebabkan kematian remaja itu.

Tertuduh, Jenain Subi, 48, bagaimanapun mengaku tidak bersalah dan minta dibicarakan di hadapan Hakim M Gunalan.

Mengikut pertuduhan, tertuduh yang memakai kemeja- T berwarna kuning dan oren serta berseluar jeans didakwa menyebabkan kematian Aminulrasyid dengan niat hendak menyebabkan kematian dan melakukan kesalahan mematikan orang dengan salah yang tidak terjumlah kepada kesalahan membunuh.


Kejadian berlaku di Jalan Tarian 11/2, Seksyen 11, di sini antara jam 1.10 pagi dan 2 pagi pada 26 April lalu.


Bagi perbuatan itu, dia didakwa mengikut Seksyen 304 (a) Kanun Keseksaan memperuntukkan hukuman maksimum penjara 30 tahun dan denda jika sabit kesalahan.


Pendakwaan dijalankan Timbalan Pendakwa Raya, Mohd Dusuki Mokhtar, manakala tertuduh diwakili Salim Bashir. Terdahulu, Mohd Dasuki menawarkan jaminan RM35,000 dengan seorang penjamin terhadap tertuduh. Bagaimanapun dibantah Salim dengan alasan jumlah ikat jamin perlulah berpatutan dan mengikut budi bicara mahkamah. “Tertuduh mempunyai pendapatan RM3,000 manakala isterinya seorang guru berpendapatan RM1,800. Saya mohon mahkamah mengambil kira keadaan tertuduh mempunyai tiga anak masih kecil,” kata Salim. Menurutnya, keluarga Jenain mampu membayar wang jaminan RM6,000 hingga RM7,000 saja dan berhujah tiada peluang bagi tertuduh untuk melarikan diri daripada kes ini.


“Jika jaminan tidak dapat dibayar, tertuduh ditahan reman sehingga hari perbicaraan. Keadaan ini menyukarkan semua pihak termasuk keluarganya. Mohon mahkamah memberikan jaminan rendah,” katanya.


Jenain menyertai pasukan polis pada 1985 sebelum ini pernah bertugas di mahkamah dan ketika kejadian, dia bertugas sebagai anggota polis peronda di Ibu Pejabat Polis Daerah Shah Alam.


Tertuduh diikat jamin RM10,000 dengan penjamin dan menetapkan 10 Jun ini sebutan kes dan tertuduh membayar jaminan itu. Turut berada di mahkamah ialah isteri tertuduh yang kelihatan sedih apabila berjumpa suaminya. Bagaimanapun, keluarga Allahyarham Aminulrasyid tidak kelihatan di mahkamah.


sedihkan............

kalaulah kita bekerja mengikut landasan peraturan & pertimbangan sewajarnya

semuanya akan ok..bukan bekerja ikut gerak hati

mungkin x sepatutnya tembakan dilepaskan

(selagi keadaan x merbahayakan)

maksudnya budak tuh that time x bersenjata

x merbahayakan org awam

tapi...........


dan

sampai sekarang aku x percaya

dlm kereta bdk tuh ada "parang"

both side loser

keluarga arwah meratap kehilangan anak mereka

&

keluarga si KOPERAL nih pun sedih jugak

xtau lagi apa nasibnya

dan yg paling teraniaya tentulah isteri & anak2 beliau

10 May, 2010

present..prezzie...peeeeeeeeeeeeewwwwwwittt!!

ramai lak
yang tanya
apa hadiah en papa bagi
sempena anniversary

actually
belated pon yekkkk

sbbnya as usual
sentiasa lambat..
sentiasa kena upgrade ramp en papa nih

at last
ada jugak................


(aku google jer gambar dlm internet nih)
sbbnya gambar dlm hp
dan as usual aku x bawak cable
kalo bwk cable pun ntah hala mana aku nak cucuh di pc opis nih
security matter(teruk bebenar opis aku nih kan)

enjoy the pic..



LOLITA LEMPICKA EAU DE PARFUME

actually ini adalah fav parfume ku

dan skrg sgt SUSAH nak jupe kat market

melainkan kedai2 jual parfume yg kecik2 tuh

yg nih pun jupe di Ampang Point

xde niat pun nak flashback citer lama

seriously ini mmg my scent..

(aku sgt suka baunya yg sweet note..)

jadiler kan........

wpun ikutkan list ku

aku nak lappy baru...


heheheh...

(xper leh tggu utk besday lak)

Happy Mothers Day



pagi nih
otw g opis
aku layan Hot FM
topik pg nih
ibu boleh diibaratkan sbg .......................

ada caller tuh
siap bagi tau


ibu saya spt shopping complex..
sbbnya ibu saya suka shopping & anak2 kena bayar

ada lak yg bagitau
ibu saya spt baju kalis peluru
sbbnya akan jadi pelindung pertama bila ayah dia mengamuk
..

dan ada lak yg kata
ibu saya umpama mariah carey
sbbnya suaranya NYARING amat.................


ada lak gitu kan...!!


bagi aku
tak tau nak umpamakan ibu ku sbg apa
wpun ibu ku begitu...ibu ku begini
dia ttp IBU RATU HATIKU
dia membentuk aku
spt APA aku hari nih!!

biarlah dia kuat membebel
kuat bersyarah
kuat shopping
kuat itu..ini..

dia ttp insan yg paling aku SAYANGI
paling aku HORMATI
paling aku KAGUMI

dan semalam
sambutan HARI IBU SEDUNIA
wpun aku seorg ibu
takde pun apa2 sambutan istimewa utk aku

en papa demam
(memanjang demam jer rasanya...)

pg klinik malas
(even x pyh bayar pun..)
ada jugak org macam nih kan..

lantak ler...
as long as dia tahan
ikutler..

tp bila dia demam
melepek jer gitu
aku lak yg lintang-pukang dgn anak2
dgn umah yg bersepah
dgn keja kat dapur

to en papa
pls..once demam pg lah klinik
amik proper medicine
kesian sikit kat wife
penat tuhan aje yg tau

so bila wife penat
then x yah complaint
kalo wife takleh nak melayan lak
sbbnya wife keja kat umah...kat opis
kalah buruh paksa kan............

(sbnrnya sedikit terasa hati..bila hari2 penting spt nih tak diberi sambutan wpun kecil..yes im admit ..bukan nak mintak balasan pun..at least appreciate the WIFE yang bersusah-payah selama nih...)

emooooooooooooo..sikit!!!

ok..takper..

ada ubi
ada batas
next time
boleh balas kan...!!!

06 May, 2010

makcik pening!!!

pagi nih
bangun dgn mood happy
sbbnya malam td tido nyenyak jugak
wpun onie nak menyusu 3x
tp pas menyusu
dia tak ekk..ekk pun
macam selalu..
pas menyusu dia terus tido
good girl!!

so by 6.30am
baru aku bangun
mandi..subuh & terus bersiap2 bagai
tgk si onie dah bangun
onie mmg akan bangun dlm 6.40am
dia dah tau dia kena g nurserinya
papa dia siapkan dia
mandikan ..bg susu
sbbnya recently mmg kami mandikan dia dulu
sblm pg nursery
sbb sinced last monday
nurseri onie kurang pekerja
dah sorang tuh pg bercuti lgsg x balik2
senyap gt jer....

so amik KESEMPATAN
utk membantu si ANA owner nursery tuh
dia nak pakai pekerja
secepat mungkin

tlg ADVERT di blog ku ini.

"for those yang kenal sesiapa yg boleh jadi pengasuh budak2,perempuan bujang mungkin boleh contact no hp nih PN ANA 0173845688..gaji mmg tak banyak mana rm400+(bersih) shj/tp tpt tggl & makanan disediakan .Area AMPANG INDAH "


aku risau jugak
sbbnya si ANA nih nak bsalin dah
dia tgh menunggu hari je nih...

aku pulak masalah nak carikan nanny baru si onie
pertamanya onie sgt tak suka strangers
dgn mak aka opahnya pun
dia lgsg x mo..boleh nangis macam gaya pas kena pukul
jd sgt susah aku nak cari nannynya
dia kalo dah rasi sorang tuh
sorang tuh jer lah yg dia suka..

masalah problem betuller...
tp malas nak pikir dulu..
when time comes
aku wat ler contingency plan lain
huhuh...

tetiba aku terasa nak makan

SAMBAL TUMIS TELUR

yummy............yummy
makan dgn nasi putih + kicap


malam nih
confirm aku akan berperang didapur
masak fav ku nih...

m/mana nak kurus gt..........
pantang jupe..mesti lupa bab diet2 tuh

tp serious
betapa chubbynya aku skrg

05 May, 2010

first time kena TAG!!

tgh seronok berYM td
x pasal2 kena TAG

bukan suker sgt
kalo kena CHALLENGE nih..

takper......


1)) Describe 3 things that closely can relate to yourself?

==>>soft hearted ( marah macammana pun aku jenis yg cepat SEJUK hati & aku x leh dgr,xleh tgk,xleh baca kisah sedih..senang sgt aku menangis..)

==>>simple (tak kisah apapun..aku sgt simple orgnya..dr bab pakaian,penampilan,aku ttp selesa dgn image simple & clean nih)kecuali tpaksa melaram ke dinner..itu xleh elak..wajib!!

==>>selectivelagi2 kalo bab makan..sgt cerewet..(aku xleh take for granted apapun benda yg aku nak telan...perangai pelik aku nih dah inherited pd si kak ain...that's why en papa cukup pening kalo dia tpaksa pilih tpt makan..sbbnya dia tau betapa cerewetnya wife dia nih!!

2)3 Things that keep you SMILE..

==>>My daughters (Ain Darwisyah & Auni Irdina)

==>>Bila teringat betapa nervousnya kena g interview(phhuhhhhhhhhhhhhh..)

===>>Teringatkan zaman muda2 terutamanya di SEMERA..thn 1994.(hows time flies..rindu kat kekwn lama..Si Arm & THE GANG..


3)3 Things that can turn u to GREEN...

==>>Bila tpaksa berdepan dgn org2 yg pengotor..even body odour sendiri pun x leh cover...haiiiiiiiyaaakk

==>>Bila tpaksa jumpa & melayan org yg ANNOYING..(suker cakap besar,suker cakap dia yg plg BEST..plg TERROR..plg Kaya..)PLSSSSSSSSSSSSSSSS....simpang malaikat 44

==>>Bila trap dlm JAMMED...(ting..tong habis kepala ku ini..)


4)3 things that always you carried with in your handbeg?



==>> Walletku

==>> Handphone SONY ku inih..

==>> Sweets..to keep me awake..(ngantoknya...dan..dan aku ngantok..)

5)3 person you always wanted to see in PERSON?

==>> MARTHA STEWART..gilernya kat dia kan...(dia ni chef,creative person..)aku sgt kagum dgn hasil kerja tangannya..boleh layari webnya:

==>> CELINE DION (my fav singer dr dulu smp skrg)

==>> INGVAR KAMPRAD(IKEA FOUNDER) nak mengecek whole house furniture..aci x??

6)3 Places you always wanted to go..?

==>>MEKAH..(sbg umat islam aku ada niat nak tunaikan umrah,tunaikan haji & ahli keluargaku)--target utk pg sblm umur 45 tahun..sempatke nak kumpul duit nih?

==>>AUSTRALIA(sbb pertamanya sbb teringin sesgt nak tgk kanggaroo..teringin nak g PERTH..teringin nak g GOLD COAST..nih sumer pasal kawanku yg menetap disana..(kwn sgt rapat sejak umur ku 15 tahun..)dan mungkin jugak sbb Ozie antara tpt yg mampu (kalo ku kumpul duit berdikit2..aku leh ler g sana kan..) kira angan2 yg ACHIEVEABLE since AIRASIA dah ada drct flight ke sana...

==>> JEPUN(ini semua kerana terpengaruh dgn Cik Zaharah kita yg tggl disana...)sgt cantik....(mungkin kena tggu 10-20 thn lg.,hhuhuha...


7) 3 thing that you AIM recently

==>>COACH handbeg(penat skodeng kat web...)

==>>TEFAL cookware

==>>New LAPPY...

8) 3 things that make you upset until now?>
==>> My puppy loves..(such of waste of time,money,,bla...bla..)

==>>To lose my dearest FATHER at age of 10 ( sometimes i think its not fair for me..but till then i believe there is always silver lining behind the scenes)

==>> Im should done better than this..(im dont want to end up living with this all the time..im always wanted to become someone that im want to..)


9) 3 POSITIVE things /word that can make ur DAY?

==>> When im awake ,im seen my baby sleep so tight..& she woke up with her sweety smile..and raise her both hand for me to ask for carry her...

==>> by written entry for my journal BLOG...

==>> when ever can spend the quality time with the family..


10) 3 PERSON YOU WANT TO TAG TOO?

bab nih aku sukerrrrrrrrrrrrrrrrrr.....

==> NOFA

==>>Dr Wan

==>>Dayue


aiyokhhhhhhhhh penat ler buat benda gini..apapun cik Mia..sgtler aku SUKACITA menyediakan apa yg ko MAU....

capek tp seronok gt..

x sangka banyak benda yg kdg2 aku x realised...



tp benda2 nih beri input dlm hdp aku

04 May, 2010

apa lagi yek??




baru nak wat besday kak ain

mama dah pening pala...

1) FOOD & BEVERAGES

semalam baru siap confirm dgn caterer

(mula2 mmg ingat nak masak tp at last bila fikir tentu tak de masa nak ke pasar sinced nak wat besday ain on 8/5..-xkan pg sabtu tuh baru nak g pasar..x sempatlah!)

so browse around www.mudah.my-->> service -->> selangor type CATERING..

taraaaaaaaaaaaaa..



(lokasinya di UK PERDANA-menu berpatutan & servis tip top katanya)
wallahuallam!!

HOPEFULLY SUMERNYA OK...

2)INVITATION



sinced ianya hanya small scale ceremony--aku jemput sedara-mara tdkt & jiran tetangga shj..x lupa jugak cikgu-cikgi ain di kindynya...

but for my blogger friend if you wish to come..(u are cordially invited as well)
pls email me:mamawicah@gmail.com

i'll send it a map to my house..

3)CAKES..

ini antara yg paling penting tp smp skrg aku tgh blur..nak order 2 cake ke @ 1 jer yg besar..sbbnya kek ain dia sibuk nak gambar kartun disney princess tuh..kek mak tak sesuwei ler kalo kek kartun gak kan...



mestilah gaya2 yg sesuwei utk seorg ibu yg berusia 60+ kan...



malam nih baru aku nak fikir2 semula..

skrg zaman org gila cuppies

tp aku x nak pulak tempah cuppies due to the meja makan aku yg kecik tuh..
(mana pulak nak kususun cuppies2 tuh..)

dan due to the cost as well..(cuppies agak mahal bg aku)

what to do...aku failed bab baking nih!!

4) GOODIES BAG



aku x tau kat mana nak beli goodies bag yg sesuai utk majlis hari jadi
yang aku tau banyak utk tema wedding
kata kwn2 ku ada
tp aku nak browse thru internet je lah
malas nak mencari tpt
buang masa nak memusing

5)HOUSE CLEANING



bab nih mmg dgr jer dah penat....

selalunya 2 hari sekali baru aku smpt nak menyapu..nak mengemop
tp sinced dah ajak org dtg umah
kena wat total cleaning..scrubbing...

penat wooooooooooiiiitt!!

tp hajat di hati sabtu pg postkan mek onie ke nursery jap
sbb nak mengemas
tentu banyak habuk
onie alah habuk
dia boleh lelah dibuat dek habuk
so dr mencari bala..baik bg kat nursery tuh pahala
tlg jaga onie dlm 2jam ker..

hehehe...

6)OUT OF LISTED

anak yg nak potong kek..mamanya yg sibuk nak cari baju baru ok...huhuhu..
idea2 nak shoppingler tuh kan...!!
aci...aci ler!!

kemana lg destinasinya
kalo x ke SOGO..

HUHUHU...



mintak2 ada sale kan....

apa2pun smg majlis ku diberkati & berjalan dgn lancar

03 May, 2010

weekend project

last saturday
si onie as usual
x abis2..
diarrhea pulak
tp aku tak wat apa..
just monitor berapa lama & berapa kali
dia cirit-birit
setelah ku beri ubat cirit
beransur elok pd ptgnya..

cuma the whole day
aku x bagi dia makan porridge
aku takut bcoz of porridge
dia cirit lak..

kata mak
mungkin anak aku nak ringankan tubuh
nak belajar jalan ke??

tapi...
aku takleh buat x tau gak
sbbnya
diarrhea pd bayi
sangat bahaya


dulu ain pernah warded di hospital ampang
semalaman due to same cases

sbbnya dia x stop cirit-birit
smp keluar fresh blood
nak tak nak kena warded
doktor nak monitor

so bila onie kena
aku agak risau jugak
risau banyak actually!!

alhamdulillah
semalam..onie nampak makin ok..
x cirit-birit dah!!

so tghr semalam
as usual
time geledah dapur umah mak
mesti makan kat umah mak 1x dlm seminggu
hasilnya
badan aku makin debok!!
mana taknya
bila mak masak asam pedas
aku bertambah sampai 4x
itu pun berhenti bila en papa
menjeling.................aiyokhh!!

tgglkan kak ain skjb dgn mak
sbbnya nak g merayap ke TEWAH
sapa tau TEWAH tuh apa

TEWAH nih kedai curtain..kedai textile
aku & papa fav place
kalo nak cari curtain textile & curtain new design
aku bercadang nak ganti curtain yg ada di sliding door kami
sejak pindah
kitorg tak pnh ganti lg
bile tgk si onie yg pantang nampak langsir tuh terbang
mesti dia akan merangkak ke langsir tuh
dan capai kain sheer putih (yg dah bertukar warna tuh)
masuk dlm mulut
aku terus fikir
apa salahnya kalo ganti yg baru
lagipun kalo xde aral
aku nak wat majlis skt sabtu nih
sempena besday ain & opahnya
sempena mothers day pun iyer jugak
dan jugak majlis kesyukuran sempena macam2 perkara
(x pyhler aku elaborate pjg2 kan..)


back to citer curtain tadi
aku g TEWAH di MINES SHOPPING FAIR
skrg TEWAH nih dah dok tgkt 2
dulu doknya kat tgkt 4

dlm hati dok aim
nak tukar warna hijau
xmo lg warna merah..warna pink..
(wpun aku suker sgt warna merah..pink2 nih)

bila masuk dlm TEWAH tuh
fffffuuuuuhhh pening kepala
almaklumler aku & papa
mmg suker tgk design curtain
dlm TEWAH nih
segala macam jenis design
dr yg simple but elegan
ke yg complicated but stylish
sediakan ajeler duit RM nya

but the most good things here
aku mmg terror mix & match kain
mix -match colour..
itu specialty aku ler tuh

tp en papa
lagi terror
kalo nak tau this en papa
terror MENJAHIT
even masa wedding kami
dia yg jahitkan langsir di umah aku tuh..
jadi this wife(aku ler tuh)'
selalu jadi tukang arah
nak design tuh..nak design nih..
pening pala en papa kan..!!

finally aku beli gak langsir warna hijau
bunga2 wpun aku x gemar sgt
tp disebabkan en papa
kata cantik..anggun..ayu
mama pun tpaksa kata iyer
tp yg penting
bunga2 nya warna pink ke maroon..(betul ke ayat aku nih)
haaaaaaaaahhhaaa..
nak jugak warna merah tuh!!


designnya ............
tungggu!!!!

bagi aku
as long as papa
can complete it on time
asal tak gantung
yg x siap bjahit udahler..