Pages

30 September, 2011

Waiting time




waiting time game has started 

menunggu bila lohkong boleh kuar ward
muahahhaa...

baru jer masuk ward 2 mlm dah sibuk tanya bila leh kuar
mengeleng kepala doktor
kata doktor mungkin nak monitor 2-3 hari lagik

sgt bosan bila lohkong xde
anak2 pun nampak bosan jugak terperuk kat rumah opahnya
so esok..akan bwk anak2 jalan wpun tanpa papanya
plan nak ke KLCC slps melawat papa di APSH

kita pusing2 taman klcc smp muntah
main playground sampai fengsan
makan sampai lebam
ayat x boleh blah

petang ni balik keja akan terus shoot ke APSH
hajat dihati nak singgah ampang point jugak
mencari kasut sandal baru
almaklumler yg ada kat kaki ni dah merayu2 mintak nyawa
hazab sgt daaa......
dah tuan dasar kedekut..itu ler hangkut pg keja..ituler heret g jalan..kadang2 ituler yang aku pakai wat jemur baju..
muahahhahaha!!

rasa mcm nak kena balik rumah jugak
kena amik baju bajan aku,anak2 ,suami
sbb x tahu smp bila nak dok rumah mak ni
xkan nak recycle baju minggu ni g keja gak minggu depan
x pun antara alasan lain bawak anak2 g shopping baju-bajan
alasan nak menghabiskan duit yg x pernah cukup tuh

x boleh lelama dok rumah mak
anak2 naik lemak
langsung bertukar jadi  monster
notti sgt2
mamanya turut sama naik lemak
breakfast-lunch-dinner sumer bonda kaw tim

apapun x sabar nak menunggu pukul 4pm
nak terbang ke APSH
dan shopping kasut sandal

shopping is always a good therapy
lebih2 lagik utk ibu tinggal nih

sapa nak join shopping
mari2..

happy weekend peeps :-)



gambar ni antara gambar favorite mama- auni & papa di Alor Star
papa, pls get well soon :-(

29 September, 2011

Diagnosed - Left Pneumonia :-x

Picture of pneumonia



the sms that just received from hubby just now

left pneumonia
white cell count - 13

lailahaillah..

this is really not a good news

simptom yang aku nampak sebelum ni :-

lohkong has fever on-off last 10 days
the temperature goes up to 39 degree celcius
back aches--masa ni dia membebel sakit belakang..aku ingatkan sbb dok lama sgt fitted in our water heater kat rumah..
keep coughing
look pale, painfull masa batuk
dan nampak not energetic
loss appetite

bila go through this website
mmg ada benarnya
ada jugak yang bersangkut paut

now baru physician doctor drip on antibiotic

apapun syukur alhamdulillah
sekurang2nya penyakit sebenar dah  pun diketahui
hopefully the treatment process will running smoothly

dan hubby terchinta cepat2 sembuh
cepat2 balik rumah..

tonite akan pg melawat my laling
insyaallah

jangan bosan masuk blog aku yek
nak buat m/mana..dugaan Allah di bulan September utk aku & keluarga
apapun bersyukur banyak2

sbb ada mak  & adik beradik yang sanggup bersama2 aku kala susah macam ni
ada jugak kawan2 yg prihatin dgn nasib aku
ada hikmah semua ini

dugaan Allah x semestinya waktu kita susah jek
kadang2 bila kita diuji dgn kesenangan kita juga sebenarnya diuji
samada kita bersyukur @ tidak dgn kesenangan yang Allah berikan

jangan di tanya soalan yang bukan2 pada aku
tapi doakan aku kuat melalui setiap satu ujian ini
semoga aku cepat2 sembuh
supaya dpt  menunaikan t/jawab sbg isteri,ibu  sekaligus menunaikan tugas mencari rezeki ini

aku rasa ralat x dpt jaga hubby masa2 begini
siapa x sayang suami kan ?
tp memandangkan cuti yang tiada berbaki
im cannot afford to get another unpaid leave
mmg xkan boleh cover the whole monthly expenses
and i know hubby pun paham keadaan kami

siapa yang mahu diuji sebegini rupa tp Allah ada perancangan lebih baik utk kita
jangan berkeluh kesah
ada yang lagi teruk dari nasib kita


org yang diuji Allah sayang kan..

alhamdulillah !!

yes , im okay




setelah melalui hari semalam yang panjang
aku rasa hari nih lebih baik kot
w/pun sepanjang malam x lena tido
x tahu kenapa ?
mungkin sbb tido di hall rumah mak..auni cranky..atau mungkin sejuk
either one mungkin

actually bila lohkong admitted semalam
anak2 x puas2 bertanya
mana papa?
jenuh lak nak explain his father is fall sick need to stay in the hospital for further investigation/ treatment
ask the kids to pray for his papa health
so the papa will home asap
and bring all of us to weekend getaway
as kak ain mentioned early yesterday to his papa-she want to go GBR again at PD


yang si kak ain..dia mmg manja dgn papanya
so bila papa x de..mmg beria menangis
smp mama pun turut sedih tgk anak bertanyakan papanya
x dpt bayangkan for single mom yang baru kehilangan suami utk explain those things pd anak2
aku yang lohkong sakit..pun jenuh nak karang ayat cantik2
fuhhhh!!

aku pg keja macam biasa hari ni
terpaksalah sbb segan nak amik cuti lagik
hopefully lohkong was okey
monitored by the cute nurses & doctor ..huhuhuhu
this morning alhamdulillah
i got my sexy voice again
even flu & batuk still ada lagik

lohkong khabarnya pagi ni looks ok
fever x panas mcm smlm
pg nih dah running x ray,blood test & urine test
hopefully xde apa2 yang serious
and get the enough rest
kalo nak rest kat rumah..mmg x restlah..dgn anak2 yg ajak bergusti jugak

apapun smg aku cepat2 sembuh
sgt x selesa dgn flu & batuk yg sgt menganggu ni
even badan x demam..
tp bila ada masalah flu  & batuk
kita rasa kita mcm x sedap bdn jugak

utk my dear hubby

mama & anak2 doakan smg cpt2 sembuh
we miss u already


28 September, 2011

sessi lepas geram

sure bosan sapa2 yg terklik blog aku ni
isu semasa " kesakitan "
yang x sudah2

nak wat m/mana..ini musim aku sakit agaknya
pg2 ni dah selamat htr lohkong ke APSH
aku terus shoot ke A & E
sbb kalo nk jupe specialist amik masa smp kul 11.30am
sdgkan aku dah terpacak kat APSH 930am

dlm aku nk cepat tuh
staff kat  A& E paksa refer specialist jugak
saje nak menyakitkan hati aku
this is normal case rasanya

"lohkong has prolonged fever more than 4 days"

so mmg molek sgt kalo diorang kat  A & E running few test basic macam blood test, chest xray,urine test
so by time nak jupe Specialist sumer report sumernya  dah ada
ini tidak..paksa tggu smp 1130am kat bilik specialist
and then dkt bilik specialist tuh
confirm akan run this kind of test jugak
this is wasting time, not efficient & not on par as their accreditation hospital award
mintak maaf bhs sgt kesat..aku geram bila org suka bazirkan masa org lain ni
this sound very silly !!

dan aku yang maha baik hati telah meninggalkan suami terchinta
di APSH sorang diri kerana mengejarkan opis
xkan nak cuti lagik hari ni..
dah semalam br mula keja

aku sgt mengantuk
pg td kul 4am dah bangun terbuntang biji mata
kul 530am baru dpt tido balik
itupun jenuh pusing kiri- kanan..hadap tabby
solat hajat doa simpang bala
kul 630am bangun sbb auni nangis nak mama
mandi bagai..siapkan anak2 masuk dlm keta 730

now kena balik..
baru dpt sms
lohkong kena admitted

allahhuakhbar..

doakan aku x pengsan tgh jln

aminnn...

27 September, 2011

ini bukan merungut ini release tensen namanya :-(

Aku br msk keja pg ni
the best thing suara xde
so ckp pun x berapa nk lalu
deria rasa ,bau masih out lgk
aku flu dn batuk lgk

smlm ke APSH sbb x thn sgt sakit dkt seminggu
jupe physician specialist Dr Mat Ripin
siap wat xray- chest and nasal
diagnosed - chronic sinusitus
aku lgsg x tau aku ada penyakit ni
amk ko,ubat sebeban
bil lg 0.55¢ nk rm500.00
mujur boleh claim insuran

ptg ni call lohkong
dia bgtau dia demam pns 38.8
aku lak overheard auni menangis meraung
susah sgt ht aku
rasa nk terbang blk rumah
ajak lohkong pg hosp mlm ni
dia aci lak mintak tunda smp esok pg
actually dia demam on off dr sabtu lps
dok telan ubat demam jek

so plan esok pg
mlm ni kemas bj aku dn anak2
kemas bj lohkong jugak
pg esok htr ain,auni rumah mak
aku bwk lohkong g APSH
settlekan urusan dia br g keja
in case msk ward ke apa ke
at least sng skt aku nk monitor dia
sbb anak2 akn dok sama opahnya
kalo x mahu aku lintang pukang dgn dorang 2 beradik lgk

aku rasa ini mmg ada kaitan dgn hospital infection
lately kan mmg aku dn family berulang alik tgk mak mertua di hosp
menurut kata doktor kalo body system x thn
possible utk infected dgn kuman di hosp sgt besar
sbb itu the whole family infected sama
aku smp skrg rasa x sedap bdn lgk
tp gagah jgk g keja sbb dh seminggu x jupe opis

kwn2 kalo boleh doakan aku cpt2 sihat
sedap bdn
spy boleh jg the whole famili

aku rasa nk pitam
mcm x caya BP Reading aku smlm

131/80

tinggi weeiiiii! !!

Ya allah,aku redha ujian kesakitan ini
namun kau berikanlah kesembuhan pd hambaMu ini
hanya pdmu kami memohon

perkenankanlah

amin :'(
Published with Blogger-droid v1.7.4

25 September, 2011

SALAM LEBARAN :-)



tak bermakna rasanya hari raya
tanpa ucapan apa2 kan

so sempena hari raya yang bakal tiba x lama lagi ni
aku inginkan mengucapkan

SELAMAT MENYAMBUT HARI RAYA AIDILFITRI
buat kesemua pengunjung tegar blog cap ayam aku ni
serta para pengunjung yang selalu intai ( read- silent readers)
serta kawan2 @ sedara-mara yang rajin jengok sini

Serta MAAF ZAHIR & BATIN
dari hujung rambut sampai hujung kaki
sometimes ntah apa2 yang aku taip di blog ini
mungkin menguris hati & perasaan
halalkan setiap entry copy- paste & link kawan2 yek

semoga raya tahun ni memberi 1001 keinsafan & 1001 keberkatan kepada kita semua
jadikan raya medan menjalin semula silaturrahim
membaiki semula silaturrahim yang tercarik sebelum ini
memaafkan kesalahan sesiapapun
dan menjadi pemangkin kepada permulaan yang baik
setelah berjaya mengekang nafsu selama sebulan lamanya

semoga kita dapat mendidik anak2 kita
tentang maksud sebenar hari lebaran ini
bukan semata2 utk makan & collect duit raya aje tau!!

utk yang travel jauh
Selamat Memandu
biar lambat asal selamat


dan pastikan rumah & harta benda yang ditinggalkan dalam keadaan selamat
almaklumler para penyamun,pencuri diorang start keja musim cuti raya ler
sila acknowledge ketiadaan anda sewaktu bercuti pada balai polis yang terdekat ok
beringat sebelum kena !

semoga kita dipanjangkan umur utk bertemu Ramadhan tahun depan
insyaallah!!


till then tata..titi..titu..




THIS IS STICKY POST ENTRY
KINDLY SCROLL DOWN FOR NEW ENTRY :-)
(itupun kalo ada ok..)

23 September, 2011

boring :-(

Iniler manusia kan
time kena keja bagai nak rak
rasa malas yaaa amat
bila dah sakit,doktor bagi cuti suh rehat molek2
ko boring pulak

yealer boring nih
dah x tau nk wat menda
as usual dlm mls tuh hadap jugak wat keja rumah
x lalu tgk rumah berkecah semacam

baju 3 hr lepas selamat aku lipat
susun dlm almari aje yg blm
itu mmg kena tggu mood mari dulu

anak2 yg sgtler ' behave' nih
Auni batuk2 :-(
risau betul,tgh tido lg teruk batuknya
jenuh bg ubat kahak,loratadine
sapu kapor kat dada ikut petua org tua
x jln jgk nampaknya
auni x blh biar lama2 gini
kang mcm2 penyakit x diundang dtg menyinggah

sgt2 x sanggup bertunggu tangga di hospital lg
hopefully auni x sakit lama

aku pulak by hook by crook
berdoa smg dpt cpt2 sembuh
sblm masuk keja mggu depan
prepare ajelah dgr boss membebel
that one mmg xleh avoid daaa

this week rasanya x ke kuantan tgk Mil
rasanya x sanggup nk travel anak tgh sakit nih
tp kalo en papa nk blk,aku x kisah
as long as we x tag along

esok lusa ada few invitation
dr kwn2 dn jiran tetangga
apa pun tgk keadaan dulu
xmo bwk virus g rumah org

ok till then
happy weekend
doakan kami cpt2 sembuh
aminnnnnn :-P
Published with Blogger-droid v1.7.4

22 September, 2011

Laryngitis :'(

This is the diagnosed given to me just now
what is it actually?

Inflamation of the voice box
that make your voice become husky / harsh
ala2 ella

but problem aku lebih kpd phlegm penuh dlm dada
flu non stop
heavy coughing
sampai sesak dada aku

jd dgn problem kahak yg x settle lgk
mmgler wat suara jd gini
nk berckp pun seksa yaaa amat
fuhhhhhh

the gp bg antibiotik,ubat batuk,flu,demam dn crystal
mcmmana nk trg tanpa gambar yek
guna tabby nih x leh nk upload picca lak

kata gp,masukkan crystal ni dlm semangkuk air panas
jarakkan antara muka & mangkuk yg ada crystal tuh
sedut wapnya
dan kemungkinan utk batuk makin kuat utk mengeluarkan kahak
x tau samada sesuai utk kanak2 atau x.
So far blm try lgk

ok,esok akan mc lgk
kesian gp tgk aku gamaknya
dh rupa xde seri lgsg
muka pucat.hidung merah,bibir kering

waaaaaaa im need spa treatment
jom g sauna?

Mana tau cpt baik kali nih
cannot stand lama2 gini

doakan aku cpt sembuh
x larat lama2 gini
sgtlah x produktif :-(

tuan boss
maafkan saya yek
dgn keadaan saya mcm nih,boss pun x lalu tgk saya

sgt sadis ok :-(
Published with Blogger-droid v1.7.4

on mc today :-(

Aku x sihat betul
fever,batuk ,flu lgk
mlm td susah btl nk tido
dgn batuk yg x berhenti2
smp rasa sakit dada bila batuk tuh

auni pun batuk jugak
ntah berapa kali bgn muntah
aku pun x kira
risau btl kalo dia start batuk
tp x serisau kalo dia demam dn btk


mulanya gagah nk g keja
tp bila thp suara xde
so lupakanlah lynn

baik tido rehat puas2
anak2 htr sat rumah mak
bg aku rehat betul2 dulu smp sihat
kalo aku sakit,sumer susah jdnya
nk jaga ank pun x larat

rumah bersepah thp dilanda garuda
kain bj berlonggok x larat nk hdp
mujur dapor je kemas gara2 x msk

but the good things kata papa
" sunyiler xde org membebel"

en boss terhormat
mtk ampun yea
kalo aku dtg keja pun hrs aku tido aje dkt cubicle tuh
lg ko sakit jiwa
baik bg aku rehat kat rumah

susah bg arahan pd org sakit yg overdose ubat nih

esok?tgk keadaanler boss
kalo aku sihat
confirm aku dtg



org sakit yg xleh bersuara secara molek nih
nk jugak bebel byk2 dlm blog

sila layan org sakit :-(
Published with Blogger-droid v1.7.4

21 September, 2011

just in case if you asking ?

Alhamdulilah
paed dah dischargekan ain
tp as usual kena tggu pihak insuran reply dulu
ini selalunya amik masa lama
pernah aku tggu smp 5jam smp dah nk roboh billing tawakal aku kerjakan dulu
sabar je lah

so esok kena pg keja
x kuasa nk dgr boss membebel
x hadap nk dgr boss perli itu ini
sgt bosan hadap boss yg x faham
bhw sakit itu bukan kita yg mintak

aku ada terima few ym ttg isu ank aku sakit
ank aku yg kerap jth sakit
actually yg selalu sakit tuh si kecik - auni bukan ain
sedikit sentap ok!!!!

sakit nih kalo dia nk dtg
x pyh berjemput
kalo nk kena tuh - mmg kena jugak
aku redhalah,ini bhgn aku
bhgn korang,kita tak tahu kan.

as person aku xde diuji sgt ttg isu kewangan
alhamdulilah,blm lg kami ank beranak x mkn
tp mungkin Allah nk uji dgn isu kesihatan
so aku redha ajelah bertunggu tangga di hospital nih
kalo x sbb aku,papa sakit tentulah anak2 yg jth sakit
dan baru2 nih mak mertua jth sakit
dugaan demi dugaan
Allah nk tgk sejauh mana kesabaran kita
sejauh mana kta sggp terima shj.

Aku tau org yg bertanya mgkn sbb dia concern
tp dah cara bertanya mcm nk condemn aku
this is sound stupid ok:'(

bg aku,doaler lebih baik dr bertanya soalan yg bkn2
jgn ditanya m/mana penyakit tuh dtg
amik vaksin itu ke tak?

Vaksin utk ain completed on time
sumer amik.yg govt,yg private sumer amik
tp dah bukan kerja kita atau not proven enough those vaksin mmg 100% proven utk kawal penyakit itu ini
itu dh nk lawan kuasa Allah
vaksin tuh mengurangkan kebarangkalian shj terkena penyakit itu-ini tp bukan 100% guaranteed ok!!

mungkin sbb ain was x breastfeeding tp kenapa slps 5 thn?
She is very healthy girl ,active ,my cutie pie ever
compared to auni,she's easier to taken care
jrg jth sakit.


Sdh2ler utk mereka yg judging itu & ini
ingatlah,ini masa aku
masa korang
korang x kan jangka :-[
jgn berkata,bertanya tanpa memikir dulu
the impact is bigger than u can imagine
and sorry utk sesiapa yg bertanya
mmg aku bahan kaw2

org dah ler susah hati
ko bhn suka hati
so sila tanggung akibatnya :-(

Maaf mmg aku emo
blog nih mmg tpt meluah rasa
tpt berkongsi sedu sedan tuannya
plg setia disisi aku


Published with Blogger-droid v1.7.4

20 September, 2011

hikmah di sebalik setiap ujianNya

Its a good thing for taking an EL while monitoring kak ain in the hospital
im manage to lay down
to ensure my recovery process due to the fever,coughing n flu running smoothly

Another things manage to skip out from working environment
that usually the normal people also can have a chances to has BP issue
manage to not care enough abt monthly KPI
that confirmed OUT this month
so who cares :-P

Manage to enjoy the moment with my tabby to the fullest o
hadap Fb sampai muntah
blogwalking from one to another
you tube all the time
layan tonton.com
waaaaaa this is heaven

taken care of kak ain at hosp
xdelah sesusah menjaga auni dulu
she' s not struggling when having her neb
senang mkn ubat
wpun notty jln sana sini
yg plg x thn non stop milk
pantang nampak botol susu
always asking for milk
smp paed membebel kat aku smlm
huhuhuhu :-(

update about kak ain
still on frequent neb,on IV line antibiotik
oral antibiotik as well
ubat singulair,ubat demam
the good things sepjg mlm td dia mkn ubat,aku leh x sedar sbb tido mati sbb mkn ubat byk sgt

this is not my fault :-X

aku?
Still demam,sore throat,dn batuk
masih telan ubt as per gp advc
natijahnya o_O

mengantuk weiiii :'(

ok till then,kang aku sambung merepek

bubye:-P
Published with Blogger-droid v1.7.4

19 September, 2011

colombia asia hospital - check in here :-P

This is not what im planned
but this is better plan from Allah

kak ain was admitted
due to 7 day fever non stop
due to heavy coughing

diagnosed - pneumonia

dan aku dlm demam
disini menunggu kak ain di ward
left auni with her papa

esok?
Smg tuan boss belajar memahami
bhw sakit ini bukan aku yg mintak
bhw anak lebih dr segalanya utk aku
kalo ditakdirkan kena kick kerana anak pun.aku rela dn redha shj

aku mls nk pikir pjg2
mau tido awal
sudah mengantuk telan ubt yg pelbagai jenis
smg demam aku cpt baik
smg aku kuat mengadap kerenah ank sakit
td the whole ER tergezut dgr kak ain melalak
gara2nk set IV LINE
sikit lgk nk jd tarzan daaaaa

mlm ni tido berhimpit dgn k.ain
x best ward paed kat sini
xde sofa bed mcm kt tawakal
motif ke sini - dkt dgn rumah jek
under Dr Priya
tetiba rindu sama dr kishore
tp if anything regards to auni
aku mmg xkan refer yg lain selain kishore

doakan smg tuan boss x melompat tgk aku el esok
dah ler kawan tuh br blk abroad
ikut ko ler bosssss

nunite peepps

see u then! !!!!!
Published with Blogger-droid v1.7.4

14 September, 2011

brazillian butts anyone ?

sejak beranak dua saiz bertambah sekali ganda
dan problem area adalah buttock


sgt x chantik hodoh disitu


jenuh aku google senaman yg sesuai
ada yang mahu join sekali
sharing is caring kan!!


aku sertakan linknya SINI


katanya as beginner kena wat 15 steps repeatedly
fuhhh kesat peluh dulu..
nak wat 5 steps pun jenuh kan


harus jugak g shopping gym ball nih :-





- teruja utk reshape sbb sgt seksa nak beli jeans sejak bermasalah disitu..x suker tau!!


tp kalo susah sgt..en lohkong..silaler hadiahkan wife treadmills 1....baruler ada semangat kan...(ayat x menahan gitu )

doakan kali nih berjaya fit in Levis semula..lalalalalalala

13 September, 2011

UPSR tahun 1990


sblm aku merepek
good luck to all UPSR candidates 2011
sure mak-ayah yg paling susah hati kan
macam zaman mak-ayah kita dulu

bila teringatkan zaman aku amik UPSR dulu
sgt menarik rasanya
harus jugak aku bebel kat sini

thn 1990 aku tukar sekolah baru
x tahu kenapa masa zaman sekolah rendah..punyalah banyak sekolah pindah- randah aku ni
thn 6 tuh ler aku kenal cinta monyet
tp nak kata cinta monyet pun x kena jugak
sbb aku beria in touch dgn ex tuh sampai abis SPM..masuk uni..ciss...
sgtler membuang masa dahulu :(

so back to citer UPSR
aku rasa aku antara calon paling mengada2 manja

mana ada calon UPSR
mak dia tggu kat kantin 3 hari berturut2 tau
hanya "aku " shj ok

giler kagum
giler bongkak time tuh

sumer org ingat mak kita "cikgu" ok

sebenarnya masa zaman UPSR tuh
kata mak aku ada sakit masa tuh
so as precaution mak aku jadi tukang teman that time

kalo diingat2kan
sgt terharu teringatkan pengorbanan mak

sob..sob..

rasanya nanti kak ain exam UPSR ( kalo ada lagi ler masa tuh)
harus jugak aku turunkan tradisi ini
biar bagi motivasi kat anak ..yea x ?

semalam aku MC penat sgt balik dr Kuantan
so relax2 sahaja sama kanak2
golek2 makan2
membasuh baju..melipat kain baju 2 bakul
menyapu rumah..menyapu laman
w/pun penat tp puas hati tgk rumah kemas..bersih..

hujung minggu ni akan ke Kuantan lagik nampaknya
xde maknanya nak g open house..
kenduri kendara..nak sambut besday sama famili pun xdelah nampaknya
kawan2 nak dtg rumah..kindly make reservation during week-day shj ok
makan aje apa yg ada
yang penting silaturrahim kan!!
sbb tuan rumah mmg xde setiap weekend


update MIL
peritoneal dialysis dah completed cycle 20 bags
tgh tggu result darah
kalo sumernya ok- khamis nih akan masuk OT utk wat pembedahan memasukkan skru/plat pada tulang pehanya

smg sumernya selamat
smg sumernya dipermudahkan

amin..



rindu nak masuk exam hall mcm dulu2..

11 September, 2011

Ujian Allah xkan berhenti melainkan kita sabar & redha :-|

Seriously sgt penat bila terpaksa travel back to back
tp nk wat m/mana
MIL masih warded

semlm separuh hari di HTAA
dgn knk2 yg x mkn saman
dgn aku yg tgh keuzuran
dgn senggugut yg dtg x tentu masa
aku sgt2 penat

semlm doktor sarankan MIL utk menjalani prosedur utk mengeluarkan toksin dlm bdn
Proses ini dipanggil 'PERITONIAL DIALYSIS'
aku lupa nk infm MIL jugak mengalami mslh kegagalan buah pinggang
refused to go for dialysis sblm nih
dia hanya bergantung pd ubat2an shj

prosedur smlm bunyinya sgt menakutkan
dimana ada lubang yg ditebuk di bwh pusatnya
ada tiub dimasukkan,ada water irregation,
fungsinya utk mencuci keluar toksin dlm bdn
so amik masa selama 72jam katanya

byk komplikasi kata doktor
antara komplikasi kesakitan.ketidakselesaan
can lead to the bleeding dn tiub itu jugak bkl terkena usus - itu mmg unexpected kata doktor
mlm td baru pasang tiubnya
x tahu apa perkembangan setakat ini lgk
aku xke hosp pg ni
auni was x feeling very well
flu lagik dn mula batuk
this was x a good sign to me :'(

terlalu byk kesukaran utk MIL aku go thru this op
kuasa Allah siapa yg tahu
dia hanya injured sbb patah/retak tulang peha
tp terpaksa go thru all this kind episode one by one
dipindahkan dr hosp dungun-kemaman-kini di kuantan
subhanallah :-(

ramai yg bg pilihan utk bwk bomoh patah
bomoh ini
aku x kata itu x bagus
tp bg aku isu toksin berlebihan dlm bdn hampir 40% harus ditangani secepat mungkin
itu lebih mengancam nyawa
berbanding dgn isu tulang yg retak itu
kata pakar,selagi isu2 ini x diusahakan lebih awal
maka op utk kaki akan delay lagik

apapun the whole family was here
back to back
may there is miracle behind this difficulties scenes
may Allah lead us the best way

insyaallah

i will be leaving to KL tdy evening
pray for the smooth journey
pray for everything

see u then
bubye :-P
Published with Blogger-droid v1.7.4

09 September, 2011

im just need a rest :-(

As working mom
sometimes rasa mcm x ckp kaki tangan to handle sumer benda
mengadap kerenah ank
menyelenggarakan kerja2 rumah
stress dgn keja pejabat lagik

stress dn penat mkn bertambah
bila dlm keadaan kita tgh uzur
senang sgt nk moody
sng sgt nk hot tempered
ank wat silap sikit pun rasa nk marah sgt

esok aku dn family akan travel ke kuantan plak
MIL dh pindah ke HTAA
aku kembali dgn urusan kain baju .packing
penat sgt2 aku rasa

dgn serabutkan auni yg mula flu ptg nih
as mentioned sblm nih
auni ada cold allergy
once dia kena flu dia akn amik masa hampir 2 bln utk sembuh
kalo sembuh terus xper
tp akan melarat dgn demam dn macam2 komplikasi lain
aku jd serik sgt2 bila teringatkan betapa suffernya dia thn lepas
smg kali nih flunya x lama
br selamat bg Loratadine 2ml as per paed advice

susah hati aku
dan rasa sgt penat mggu nih

bila agaknya aku dpt rehat yea?

Im just need a break
take a long nap

im not mumbling for been tired
but mumbling myself for not taking myself a bit rest :-(

may i have good time for rest
on next week 17th
at least a day on my birthday

moga2! !!!

Amin.doakan perjalanan aku slmt hdknya

Published with Blogger-droid v1.7.4

Permudahkanlah Ya Allah

pagi2 ini otw ke Ampang menghantar kanak2
mendapat khabar dr Kemaman - bahawa MIL telah bersetuju utk menjalani pembedahan
pembedahan yang bakal dijalankan ini
merupakan high risk surgery
memandangkan MIL pengidap penyakit jantung

pembedahan bakal dijalankan di Hospital Tengku Ampuan Afzan Kuantan
kerana kemudahan & tenaga pakar disana yang mencukupi
berbanding hosp kemaman

x tahu bila akan dijalankan
MIL masih di Kemaman
hanya menunggu surat refer dr Hospital Kemaman
dan akan dikejarkan ke HTAA pulak sedikit masa lagi

sbg anak menantu wpun dlm hati ada debar/ ada ragu
apatah lagi anaknya- lohkong ku itu
namun aku yakin seluruh ahli keluarga yang lain pasrah & tawakal shj
mereka ( adik beradik) telah sepakat utk memberikan consent utk pembedahan itu

mengikut saranan pakar ortopedik
lebih baik dijalankan surgeri tersebut
if not MIL akan terlantar bed ridden lebih 3 bulan utk recovery purposes
MIL pun nampak makin pucat & lemah sejak warded tempohari

doa aku di pagi jumaat yang mulia ini
smg Allah mempermudahkan segala2nya
janganlah ada komplikasi-smg mudah serba- serbi
jauhkanlah ..jauh2..

w/pun dia hanya MIL
aku sayang dia macam ibu kandung sendiri
MIL aku mungkin the best in the world
treat anak menantu lebih dr anak sendiri
very soft spoken-very motherhood

jasa dia pada aku yang takkan aku lupa smp bila2
dia menjaga aku sewaktu berpantang anak sulung si Ain
masa tuh mak aku ke Mekah menunaikan umrahnya
subhanallah..aku rasa smp bila2 pun x terbalas jasanya itu

kawan2 doakan MIL saya yea
smg pembedahan yang bakal dijalankan berjalan lancar
amin..

Permudahkanlah ya rabbi


- menunggu hint dr lohkong samada mahu balik kemaman/kuantan esok @ x ?

08 September, 2011

macam2 AIN :-)


as usual this blog dedicated to my kids
so kisah anak2 shj yg aku rebelkan disini
aku nak jugak coretkan beberapa perbualan antara aku & ain
budak kecik ni mulut mcm mak nenek tau..
dah pandai ajak berborak

Pagi 1 Syawal-Rumah bonda

"mama-kenapa make up mama sikit x macam mak sue punya --banyakkkkkkkk sgt !!
almaklumler mama dia ni jenis x suka perabis duit beli bedak2..lipstik2..eye shadow bagai...mama x pakai sgt..so yang ada hanya bedak yang hancur dibuat dek auni & lipstik nan sebatang..itu pun lunyai dikerjakan si auni..

"laa..mama kan x pakai..buat apa nak beli banyak2"
"macammana nak cantik macam tuh..."

alahai anak...

TESCO

"papa, belikan seluar tido mama..seluar mama kan dah koyak "

tergelak besar papa dia..prihatin anak ku itu :-)

nampak sgt..mama dok shopping utk anak2 smp lupa nak beli seluar sendiri..huhuhu

HOME SWEET HOME

"mama-jumaat nih ain kena bawak baju raya..kuih raya pg sekolah "
nape?
"ada sambutan raya kat sekolah -ain nak bawak kuih cornflakes tuh"
ok..baju tuh kena pakai ke kena bawak?
"alah cikgu kata kena bawak ler..bukan suh pakai "

confused disitu..

so mama yg bendul ni g tel sekolah tanya betul2

cikgu pg bagitau..pg2 ain dah tanya saya "berapa pasang baju raya nak kena bawak cikgu "

tepuk dahi 7x..

haaiii ler anak..

--------------------------------------------------------------------------------

"mama,pandai x wat donut "
nape?
"ain nak makan donut..mama pandai ke?

muahhahaha...nampak sgt mama ko bab kuih- muih mmg sedikit blur disitu
 gigihler aku google sana- sinun
at last the unsupportive LOH KONG g cakap
"kita g beli donut kat apple donut je lah "


Ciss bedebah..lgsg x bagi moral support bila wife berkobar2 nak uli tepung...
grrrrrrrrrrrrr....

apapun seronok layan kak ain skrg
makin pandai bawak diri..
makin sayang adik dia si auni
makin pandai mintak itu- ini


tp one things  i cant denied
im hate to see her grown up

because its a direct sign that im getting Older

bercerita ttg getting Older-- im got surprised dr Nuffnang
nanti aku khabor ok..

heheheh..

07 September, 2011

this is our RAYA stories..

sblm merepek panjang
sila jangan muntah darah tgk gambar yg maha banyak ini
ini pun  jenuh kaw tim banyak kena buang dulu
xmo ramai lak yg menyampah
apapun..stay tuned!!

raya tahun ni aku & famili beraya dgn keluarga aku
as usual wpun mak aku bermastautin di Sg Besi tp tiap kali raya
kitorang akan berkumpul rumah mak yang satu lagi di Rawang
hari ahad pas zohor baru aku smpt ke Rawang
mana nak mengemas rumah sendiri bagai nak rak  dulu
house cleaning is really damn tired lebih2 lg bulan posa kan!!
hari isnin baru kelam kabut memasak
the menu as usual as previous years back
kalo bertukar  means rasa mcm x lengkap aje raya
as usual mesti ada rendang ayam pedas,rendang daging cili padi,lontong & sambal ikan bilis
makan dgn nasi himpit segera shj..

sgt memenatkan hari terakhir puasa
rasa mcm nak mintak nyawa at the end nak tggu waktu berbuka
so sila layan gambar pagi raya ok
abaikan kemalapan cahaya for the few picca
gara2 xguna flash..sgt x sesuwei :(




aku & family bersama bonda terchinta


kak ain with her peace yo !!


kak ain,nunie & her cousin


sblm pergi solat sunat raya..im made it this year!1


collect duit raya time


seek forgiveness from opah sbb notti sgt2


the emo princess -my lil kak ain


time for giving all duit raya :-)


again...


the emo mak long -this is my sis ok


cannot stand the tear drop.. ampunkan dosa lyn yea mak..halalkan makan-minum lyn mak..


menantu terchinta (en papa )


ntah sapa yg snap gambar ni..but nak selit jugak disini..the touching time while seek forgiveness from lohkong..i lap u lah..


not so all family in this picca :-)

mmg best raya kan..
the best things was get together with the family while eating the best food ever


banyak lagi nak membebel ni
nanti aku sambung membebel the journey to utara

the good thing about this year Raya
im made it myself to perform Solat Sunat hari raya aidilfitri at mosque with my hubby & my mom

congrats to myself!!
clap..clap..clap..
manage to sneaking out from the kids...muahaha..


* mode sgt fennat..baru smp dr kemaman tgh mlm td.gigih jugak nak post entry nih :-)

06 September, 2011

this is not a good stories

Dr semlm aku bergegas ke kemaman
Mak mertua patah tulang paha
xmo citer m/mana ianya terjadi
sgt x sesuai :-(

she refuse to undergo any op
utk masukkan besi
kemuncaknya kaki digantung utk sementara waktu

sepatutnya dh keja smlm
tp nk wat m/mana,pg2 buta dh bertolak ke tganu
janji dgn boss cuti smp hr ni je
esok mesti masuk keja

kalo bole xmo cuti lama2
keja tgh banyak
momentum mmg xde
tp keja kena hdp jugak

byk gambar raya peram dlm draft
kalo balik smpt mgdap lappy
baru leh post entry bergambar

apapun doakan yg baik2 aje
smg dpt blk rumah cpt2 hr nih
pening dok menumpang rumah org lama2
dgn si auni yg suffered nappy rashes yg teruk
dgn over heating di rumah orf
worsen her condition
mmg cranky giler

ok,till now
jupe lagik!!!

Mau mandi ,packing dn ke hosp semula


Published with Blogger-droid v1.7.4