Pages

04 September, 2013

Birth plan?

Seriously
Aku takde idea lagik
Nak bersalin dimana?
Baby is approaching 31weeks

Kali nih aku lebih relax sikit
Tak rushing sgt nak decide 
Aku masih pg check up di govt
Gara2 PIH aku masa awal mgdg tempohari
Jadi aku masih x buat apa2 keputusan sehinggalah 34mggu nanti

So far alhamdulillah
Takde GDM
Bp normal
Placenta ok
Berat baby ok
Baby growth normal as per schedule
Cuma hb kena jaga2 sikit
Sebulan nih masih ok
2 mggu lagik wallahuallam

Aku ada join Gentle Birthing Group dlm Fb
Banyak perkongsian ilmu disitu
Ttg ketidakperluan drug intervention dalam proses bersalin itu sendiri
Mengingatkan proses bersalin Ain & Auni-both bersalin induce
Jadi kali nih
Aku berharap sgt2 utk normal delivery
Merasakan debar menunggu hari
Merasakan apa itu show bagai

Birth plan?
Aku baru belajar
Cuma tak tau sejauhmana birth plan ini akan membantu @ diterima gynae..

Harapan aku utk kelahiran ke-3 ini

-less VE-vaginal examination--sakit dohhh!!!--kalo perlu sila mintak izin dahulu..

-akan tunggu surge intense baru start pg hosp..aci?

-freestyle utk bersalin:boleh duduk,squat@ apa shj yg dirasakan selesa utk aku..bukanlah kena lay down dan kaki terikat pada palang..sakit weii!!lenguh!!

-jgn offer any painkiller pada aku:masa bsalin Ain aku mmg 100% free painkiller ttp masa Auni aku amik pethidine yg mengantok amat tuh!!

-izinkan suami berada sepanjang masa dgn aku

-say no to EPISOTOMI-its 3rd baby kot!!!-give mom try their best to push baby naturally!!rahim Allah bg nih sgt kuat ,i/allah ia mampu menerankan bayi secara semulajadi..Episotomi adalah trauma yg plg x sanggup nk thn lps bsalin nanti..adoikhh!!

-boleh makan & minum dlm labor room-lapar kot!!

-give time for waterbeg leak on his own-unless its needed to break early!

-baby roaming in SEPANJANG MASA!!

-suami dibenarkan utk potong cord nanti

-hormati aku sbg wanita muslim yg bakal terdedah auratnya serba-serbi nanti

-preferable -women staff handle A- Z

cukuplah kot rasanya list birth plan aku
Aku xmo melampau2 sgt requestnya
Kang ada gynae suh beranak sendiri jugak..

Rasanya semua gynae/doktor perlu jugak amik kira pendapat & request dari para ibu ini-kira win-win situation unless keadaan memaksa yakni waktu kecemasan.
Dan ibu2 pun perlu paham ttg keadaan kecemasan yg tidak memungkinkan semua perkara menjadi ikut plan asal.
Tapi perlu rasanya doktor2 bgtau lebih awal & educate kami ibu2 nih..
Ibu2 pun jgn malas cari ilmu-be prepared for the worse case scenario

Aku masih tak jemu godek ilmu
Semoga perbincangan antara aku & doktor nanti akan berjalan dgn baik.

Aku berdoa smg kali nih
Mmg smooth delivery
Dipermudahkan serba-serbi hdknya


Cant wait to see my lil caliph!!

Really...



1 comment:

Imaan09 said...

gambar tu.. mengingatkan saya detik2 terindah dlm hidup.. walupun xsama mcm tu la keluarnya