Pages

25 September, 2013

Kun fa yakun!!

Aku ralat sgt2!!
Tapi aku yakin
Ini dugaan ALLAH

Pabila Allah mengkehendaki sesuatu
Tiada sesaat lambat
Tiada sesaat lewat

Kes kemalangan emak
Discharge dr ER HUKM
rupanya ct scan x dibuat lgsg
W/pun pada awalnya doktor bertugas
Bagitau nak run utk CT SCAN
setau aku yg bukan medical b/ground nih
Kalo patient dihantar dlm keadaan unconscious
Patient need to be run for CT SCAN
Tak tau apa sebab CT SCAN tak dibuat

Mak slps discharge smlm
Smp ke Putrajaya rumah adik
Mak continuos vomitted
Sehingga senja semalam
Dekat 30x
Minum sikit muntah
Makan sikit muntah
Dgn ilmu yang sedikit
Aku yakin there's something not right 
Wpun bertekak jugak dgn adik beradik semua kata kesan ubat tahan sakit
Tp hati aku keras mengatakan ini bukan sebab ubat tahan sakit!!

Pujuk mak ke hospital bukan kerja mudah
Mak tak suka pg hospital lgsg
Namun adik beradik tak putus asa memujuk
Lepas maghrib bawak mak ke HPJ
Terus ke ER
doktor bertugas terkejut sbb takde CT SCAN dibuat utk mak

Terus dibuat CT SCAN Prosedur
Kami diminta menunggu lebih kurang 6 jam
Kerana report analisa hanya boleh di keluarkan oleh pakar neuro HKL

Dlm pukul 11pm-result dah keluar
Mujur cepat!!
Ada blood clot
Berukuran tak besar mana
Hanya 1cm
Doktor advice utk warded -under observation
Diberi ubat utk mencairkan darah beku itu
Pagi nih tunggu arahan lanjut dari pakar neuro utk rawatan lanjut

Allahhuakhbar!!

Sebal rasa hati
Mujurlah ini terjadi di bawah pengetahuan  kami 
Sekiranya perkara yang sama terjadi pada orang lain
Orang yang tak tahu apa2
Yang kurang pendidikan
Yang tiada exposure pada capaian internet
Pendek kata mereka yang betul2 kekurangan serba-serbi
Apa nasib pesakit ini?

Sekali lagi
Mungkin ini kes terpencil
Tetapi aku turut rasa kesal dgn kecuaian ini
Yang melibatkan nyawa seorang manusia

Kawan2
Sekali lagi tumpang doakan kesembuhan buat emak
Sesungguhnya aku takde siapa lagi selain emak
Hanya emak !!


4 comments:

ibuafiqahhuzaifah said...

subhanallah..

mujur cepat bertindak..moga mak lynn cepat sembuh..

Daddy Ziyyad said...

Harapnya mak awak akan sembuh cepat..Insya Allah...

Any trauma yg melibatkan kepala + ada loss of consciousness, dan lepas tu followed by muntah2 teruk, mmg kena suspect ada bleeding dalam otak...Alhamdullilah, only minor clot...hope ubat cair darah tu works well utk mak awak...Tgk juga ya sign & simptom utk lain lain neurological deficit( tapi nak mudah, kena tahu kat area mana di brain yg ada clot, jadi boleh ' agak' apakah deficit yg mungkin timbul)...Doc hospital putrajaya dah bagitau awak tentang ni kan...so just watch out ya

littlehumblelynn said...

Irnie,

Itupun saya rasa lewat sgt,sbb mak suffered lebih 24 jam :(

littlehumblelynn said...

Drdaddy,

Tq doc!
But she's look better than before once ger her warded.
Still warded as doc will do observation on her at least 48hrs.
Cuma skrg mmg she complaint sakit2 badan-is it ponstan safe for her?
She had tramadol hcg from HUKM as painkiller but she's not tolerate to that-getting dizzy.