Pages

04 September, 2013

Minyak naik @ Naik minyak?

Kecoh dgn berita kenaikan minyak
0.20 sen seliter
Jgn tipu kalo takde yg rasa tak terkesan
W/pun hanya 0.20sen
Kenaikan harga brg & perkhimatan pasti menyusul selepas ini
Pasti...sila tunggu!!

Ramai yg naik minyak
Newsfeed fb penuh
Yg sarcast,yg emo,yg propa,yg positif
Sumer ada
Manusia kan!!

Tp naik ttp naik
Itu bukan dalam kawalan kita

Skrg isunya
M/mana kita nak menangani kenaikan bajet rumah 
Dgn gaji yg mungkin sama mcm dulu
Dan macam aku, dgn pertambahan ahli keluarga baru sedikit masa
Maka sila berfikir laju2

Perlu semak perbelanjaan semula
Perlu cut off mana yang tak patut
Masak utk elak beli makanan di luar
Penjimatan elektrik terutamanya penggunaan alat penghawa dingin
Ini perlu dijalankan berkala
Ttp istiqamah

Kena meeting dgn en papa
Perbentangan bajet bulanan

Apapon tepuk dada tanya selera
Pilihan di tangan kita sbg pengguna
Gunakan sebaik mungkin

Suami-isteri main peranan penting disini
Kalo yg jenis merokok tuh
Silalah belajar behenti pelan2
Duit dok bakar beli rokok tuh boleh buat tambah belanja dapor rumah
Yang rajin sgt tukar gajet baru
Tukar sport rim keta tuh
Mungkin boleh kurang2kan

Isteri yang jenis kaki shopping
Jenis make up berbelas jenis sekali pakai
Kasut berpasang2 seminggu pakai
Beli tudung beratus sehelai
Mungkin ini masanya kita bantu para suami utk berjimat

Duit kita nilai makin mengecil
Baru berada di negara sendiri
Dah terasa miskinnya
Apatah lagi ke luar negara

Utk aku sndr
Aku hanya berharap utk kuat memasak setiap hari blk keja wpun tgh sarat nih
Spy belanja beli makanan di luar yg paling kurang RM15 sekali makan tuh boleh dijimatkan utk belanja sekolah Ain terutamanya

Kawan2 m/mana?
Dah mula bajet masing2?

Mungkin kecik sumbangan kita
Tapi kalo dikira-congak 
Akan ada jumlah besar kemudian hari

Salam pagi Rabu
Senyum =))







4 comments:

Nizam.Ariff said...

nasihat yang bagus...
aku dah mula berfikir ni....

Daddy Ziyyad said...

masing masing dah start mencongak tang mana lagi boleh berjimat...tang mana nak cari extra income.....Tapi ada Najib nak ambik tahu?

Imaan09 said...

yesss.. smua tu lebih patut dibuat berbanding maki hamun kt FB.. buat tambah dosa je.. perkongsian y baik kak Lyn.. seolah2.."play ur role" kan..!tq

Mama Lynd said...

Betul.
Dunia is dunia.. bukan kawalan kita.
Apa yang kita buat palan macamana nak survive.
Allah masih bersama kita untuk menilai kita walau dimusim minyak naik.
Allah takkan kata "Dibenarkan maki hamun semasa minyak naik"