Pages

06 January, 2012

im not sick but im not well :'(



for those yang adding di FB
sure tau ttg musibah yang aku terima 2 hari lepas
aku keguguran
perhaps 4-5 weeks feotus kata doktor
kalo mengikutkan tarikh period terakhir

aku realised abnormality
bila period continuosly 11 days & its not ordinary
as heavy period & accompanied with many strange things together
x tau nak explain..tp yang pasti it was x normal to me

4-1-2012- aku bangun pagi bersiap utk htr ain ke kindy
bangun dgn rasa nak pitam
masuk bilik air terjerit sorang2
dah tgk benda pelik2 yang keluar..
ouchhhh !!

buat muka selamba-bersiap & htr ain ke kindy
since tgk kak ain ok di kindy
aku berlarik ke klinik medi di kawasan rumah
bagitau apa yg terjadi
doktor wat urine test
buat scan bagai
serta procedure - seluk-menyeluk yang paling aku benci sekali !!
amik BP ..BP aku slightly higher semalam
interview bagai-- dan bila result urine test keluar doktor kata ada hormon pregnancy tp very low
diagnosed -keguguran
dan the best things apart -- she only gave 1 DAY Medical leave
with her confirmation yang xde left tissue inside the womb

ok..aku yang naif pun xde rasa apa2 selain agak terkejut dgn berita itu
balik semula ke rumah  dan mengadap kekejangan perut yang maha sakit
dgn menukar pad selang 2 jam
makan aje vitamin, ubat tambah darah,ubat tahan sakit yang doktor bagi
mmg flat betul seharian tuh

sesungguhnya aku tak tau
yang aku mengandung
bilamana period tetap setiap bulan
dan ini merunsingkan aku jugak!

bila post dkt wall FB
ramai pulak kawan2 yang reply terkejut bila aku hanya diberi cuti sehari
aku pun pelik sbnrnya tapi disebabkan aku x tau prosedur pemberian cuti sakit oleh GP
jadi aku pun x tertanya

semalam 5/1/2012- aku pg ke klinik semula
dgn harapan dpt cuti sakit sampai hari ni
at least 2 additional day -so aku boleh berehat sampai hujung minggu

kali nih doktor lelaki pulak
dah ler dgn muka bangun tido
read - this clinic is 24hrs clinic

agaknya dia baca history case aku
dia tgk muka pucat semacam
amik BP- amik temp -wat scan lagik
ayat sarcastic -- ubat apa saya  nak bagi ni? sumer ok..

aku jawab- mmg kalo ikut test tuh semua saya nampak ok
tapi saya rasa pening-mual-loya
dan perut masih sakit- cramping occasionally
darah pun masih banyak

saya tak boleh dapat cuti rehat ke?
saya dengar melalui kawan2 kes macam ni boleh dapat cuti rehat at least 7 hari
dan saya hanya dapat sehari shj--iaitu semalam.

awak nak cuti rehat?
saya tambah 1 hari shj iaitu semalam shj
kes awak ni normal.x perlu cuci dah
semua tisu dah keluar-awak pun nampak melalui scan tadi kan?

kalo macam tuh-saya nak mintak refer ke gynae boleh ?

dan lebih menyakitkan hati ?
doktor tuh boleh jawab

tak payah referlah-sama je dia akan advice macam yang saya advice
awak ok..amik masa sikit!

aku memang sakit hati sangat2
berbakul2 aku carutkan doktor nih

badan aku..aku tau ler m/mana rasanya
dia bercakap ikut logik dia
tapi tak bercakap / mewakili orang yang sakit ni

ok..fine..aku ikut cakap ko kali ni
dah ko doktor kan..lebih tau serba-serbi
aku pegi keja dgn jayanya pagi ni
darah masih banyak
dan aku berdoa semoga x jatuh pengsan kat sini

* entry lepas geram pada doctor yang sgt x empathy..utk doktor lain2 no heart feeling ok.ini mmg khusus utk doctor klinik Mediviron TPP ..confirmed - no more visit to this clinic at all!!

9 comments:

zailamohamad said...

get well soon dear..

eh aku pon ada pengalaman yang tak best kat klinik ni..konpem aku dah blacklist dah klinik ni

Imaan09 said...

kalau g sesaja kt gynea mana2 xbleh ke kak lynn.. kena ref. letter dr GP tu ek??

indahhouse said...

Salam kak Lynn,
Ya Allah... kesiannya kak.
Memang kena refer klinik lain pula. under company, atau bayar kak? Kalau bayar, baik gi klinik ibu dan anak kerajaan. Biasa mereka check detail juga.
Moga cepat sihat.

kucingorengemok said...

omygod, kesiannya! get well soon & semoga ada hikmahnya

sokong ban klinik itu!!

Daddy Ziyyad said...

1- Klinik Mediviron memang hampeh, most of its franchise..hahaha..sebab india yg pegang. Nasihat saya, cari klinik melayu.

2_ for miscarriage(gugur), minimum MC ialah SEMINGGU, be it incomplete(kena D&C), ataupun complete(tak perlu D&C).

3- Pls makan Obimin for at least 1 month, to build up your blood cells..

Get well soon. Takziah kerana gugur, tapi yakinlah, Allah rancang yg terbaik buat anda.

ayu said...

lynn...sokong..lepas ni jgn pi dah klinik tu..tak patutnya diaorg buat mcm tu..sabar ye la ..minggu ni rehat banyak2 kat rumah ye

ibuafiqahhuzaifah said...

salam,

patut g klinik kerajaan camni..
miscarriage bukan ke dapat semgu or lebih ke?
hope awak ok..
Allah merancang yg terbaik utk kita..
Sabar byk2..

PynGees said...

herm..

hanya org yg sakit saje tau mcm mana sakitnya kn k.lynn...
apapun gee doakan u'll having a speed recovery..InsyaAllah..t8 care!

-LaDy rAzOr- said...

doc lelaki mmg cenggitu....depa x pnh rasa camne branak...keguguran lg sakit tau!
yg depa tau tgk kat scan ok...so assume sumer pon ok...bongok doc jantan neh!