Pages

06 April, 2011

pendapat peribadi vs pengalaman sendiri..xde kena mengena dgn sesiapa pun !!


org penakut dah selamat mengadap dentist kul 10am td 
aku memilih klinik pergigian di jalan memanda -taman dato ahmad razali
doctor pompuan--sbb utama memilih klinik
sgt klise..sumer nak pompuan aje..

masa mula2 nak daftar sedikit bengang di kaunter pendaftaran
bersoal  jawap soalan kalah nak jawap SPM
sedikit bengang bila ditanya berulang kali
" nak jupe doktor nak buat apa ?"
dalam hati nak aje jawab + nak ajak doktor makan nasik kenduri kat umah --x pun nak ajak doktor g jalan2 tgk wayang..

tp aku tetap menjadi manusia beradap lagi berbudi bahasa
-saya nak jupe doktor sbb sakit gigi..x tau samada harus tampal / cabut aje ..
terus-terang aku x tau istilah dental nih
scaling-filling-extracting-whitening--segala macam mak nenek mmg aku x pandai ok!!
dah namanya penakut dentist kan!!

kebetulan ada patient yg menunggu sebelum aku
so aku pun lepak aje kat luar
yang buat aku gerun --doktor ni punya pembantu smp 2 org
waaa...teruk betul dlm hati aku!!takutt!!

tiba giliran aku--doktor tanya lebih-kurang
aku pun jawap lebih kurang
PR kalo ada marking between 1-5..aku bg doktor nih  1 aje kot
mmg poyo giler babas
bg aku as a patient yg membayar servis dia--xde salahnya kalo dia wat muka manis sikit utk patient yg tgh menderita sakit nih..ini muka macam botol cuka..botol cuka jual skrg pun dah ada warna-warni ok!!

starting mumbling bila tgk big hole dkt geraham
membebel lagik bila kata x leh nak cabut lagik..swollen sgt2
kena wat temporary filling
membebel sbb xmo amik jab..
+ehhh suka hati aku ler kan..dah aku xnak..x yah ler paksa2..apapun aku yg tanggung..aku xmo sbb masih rasa boleh nak tahan sakit tuh..wpun penakut tuh ttp ADA ok!!
aku redha ajelah..dah namanya x leh nak wat..

tp masa proses filling tuh alhamdulillah..
ini aku puji..tip-top
x gerun sgt..x ngeri sgt,...gentle !!

bayar bil..amik ko RM160 utk temporary filling shj

minggu depan di paksa dtg semula
-itu x leh nak jaminler..dah x sakit kan..hehhee

aku leh bagi 10 alasan kenapa aku x suka jupe dentist

sbbnya most of experienced mmg sgt2 buat aku fikir 4-5x nak hadap dentist
ini pendapat peribadi shj:- x melibatkan sapa2..

aku rasa sumer dentist yg pernah aku hadap sejak kecik smp skrg dah dekat 32 tahun sumernya garang2 belaka..xde PR..x pandai nak tackle patient..they likely to blame us bila aku pg mengadap dia..aku pun x tahu kenapa..tension sgt agaknya jadi dentist nih :(

kenapa doktor biasa x macam tuh kan?aku pun pelik..

-TAPI INI PENDAPAT PERIBADI SHJ..AKU YAKIN ADA DENTIST YG BETUL2 BAIK & COMPLETE PACKAGE KAT LUAR SANA-MUNGKIN NASIB AKU AJE YG X BERAPA NAK BAIK..!!

aku rasa next time kalo sakit g klinik gomen..kena membebel.kena marah pun x sakit hati sgt..sbb bayar murah..ini bayar mahal pun kena tiaw kaw-kaw..ini mmg mendatangkan marah!!

selagi leh tahan..tahan ajelah..kalo x tahan sgt baru ler hadap dentist!!


korang jangan jadi macam aku ok!!

kalo sakit cepat2 jupe dentist--aku nih selagi leh tahan..selagi itu aku tahan!!hehehe


11 comments:

mekchu said...

tu la.. tido malas nak gosok gigi.. (masa kecik2 selalu dgr ayat tu dari mak)

get well soo, :) jadi dentist kena lah manis muka dan manis kata kan..

ayu said...

lynn pergi dentist mana tu?? kat ampang waterfront ke?? mmm, apa kata try tengok kat area tesco tu..namanya klinik pergigian nurul huda..mmm, doc nya baik sangat...suka pergi sana..citt..baru sekali je pergi, tapi mmg servis tip top..n satu lagi, bila jumpa dentist ni, kita mmg kena tanya berapa caj yg diaorg kenakan..supaya kita prepare la kan..

Suliana said...

sian akak.. su pernah pegi klinik gigi, kat taman melawati sana, kena 700!!! sebab ada gigi lubang dan hampir2 lubang, so dia buat rawatan sekali la.. huhu

PynGees said...

jumpa dentistttt???...k.lynn..ini antara perkara yg paaaaling m'gerunkn dlm idu gee...mmg tkt sgt2 jumpa dentist..sanggup simpan sakit slagi blh thn..fobia sgt2 since skolah rendah kena check smpi skrg...bila dgr mesin rumput pn terasa mcm tgh scalling..ngeeeriii!...

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

ehehhe sian..
sy plak ok aje..dentist yg sy pernah jumpe baik2..:-)

HaLiMaTuN SaAdIaH said...

Nak menyibuk jugak, aah memang..pelik kan dgn dentist ni.. Dahlah kita bayar, bole dia buat muka muncung tikus cencorot.. Cakap pon ringkas ringkas jer cam nak marah.. Kalo tension takyah la jd dentist.. Dah banyak tmpt kite pegi kat mesia, memang jumpa yg tak best jer..

gadisBunga said...

saya pun takut dentist!!

Syahada Ahmad said...

Hehehe, dulu2 masa kecik2 (umur dalam 20-25 tahun macam tu) mmg takut giler ar nk jumpe dentist, tp bila dah remaja (umur dalam 27-29) ni, xde la ngeri sangat, kadang2 offer diri nk buat checkup, paling suka buat scaling. Lepas scaling, gigi sume rasa cam tajam2 je, hehe...

Kalu gi KL mesti tak miss pegi dekat ofis kakak, HU*M bhgian pergigian, mmg free ar, siap kakak duk sebelah lagi, kot2 dentist buat lebey kurang kat adik dia ni. ekekeke

Daddy Ziyyad said...

I have to introduce my self as a medical doc, baru lah dentist tu nak layan betul2!

littlehumblelynn said...

mekchu;

ayat tuh macam biasa dgr jerk..hehe..recovered..alhamdulillah!!

ayu;

dentist kat depan ampang puteri sblh old town..alahai macam hampeh!!

sue;
mak aaii rm700..sila fengsan!!

gee;

wah..ko boleh jadi adik akak ler..banyak benda kita sama !!heheh

rose;
untungler rose kalo gt :)

halimatun saadiah;

tq drop by :)
wah..sama kes ke kita ..

gb;

tahu x per !!

syahada:

anda sedikit pelik..hehe..apapun bagus kan kalo dpt wat treatment bagai..teringin tp x ketemu dentist yg betul2 kita suker lagi..hehee

drdaddy;

harus declare jugakler pas ni..hehe

Imaan09 said...

ouh..i miss this story..
well, dentist ni kena pilih y baik ati.. y org semua kata "bes gilaa..xsakit!"..pastu kekal laa seumur hidup n satu keluarga g kt dentist tuuu je.. klu x, mmg mengerikan.. rasa nk g klinik tu mcm nk g 'menyerah' je kt dentist..hahaha