Pages

20 December, 2010

semoga ini dugaan kali terakhir di tahun 2010..moga2..insyaallah :)

maafkan aku kalo ada kwn2 yg menjengah tertanya2 (ada ke ?)
kerana blog ini sepi tanpa bebelan ku
blog ini sunyi tanpa repekan aku.

dalam aku merangka macam2 perkara sepanjang disember ini
dalam usaha nak melonjakkan KPI penghujung tahun dgn jayanya
aku sedikit terlupa bahawa perancangan aku tak sehebat perancangan DIA!!
Allah lebih tau apa yang lebih baik utk aku..

rentetan & repekan ttg kesakitan aku
biarlah aku coretkan disini
sedikit-sebanyak cerita disebalik kehilangan aku..

abaikan kulit aku...the main thing tag yang aku pakai tuh!!hehe..

dah dapat hintnya?
aku  telah warded di APSH & undergo urgency operation pada petang jumaat 17-12-2010 bersamaan tarikh auni masuk ke 16 bulan.
pada mula pada hari sebelumnya aku ke govt hosp-hosp ampang
to seek medication as aku kalo boleh malas nk g APSH sbb confirm doktor suke tahan aku punye,,
pada pendapat aku kalo g govt..kalo kena tahan pun plg lama 2 hari

aku ke A & E after dpt refer letter dr panel klinik
sampai hosp ampang-jupe doktor dia periksa lebih kurang..
amik darah.pasangkan IV line
letak aku kat ward observation
then pakar surgical datang tgk....setelah ada 2 jam aku menahan sakit
setelah diseluk sana-sini oleh 3 doktor yg berlainan
aku diberitahu utk balik
dan dibekalkan ubat tahan sakit (steroid)sebeban..ubat itu..ubat ini..antibiotik
mmg macam harem hampeh!!!!!!!
after kuar dr ward observation tuh..aku still in pain
malah lebih sakit dr sblm waktu aku jupe doktor sebelumnya
called mak-mak paksa dtg umah dia
smp umah mak...aku makin sakit..malah sampai tahap x leh berjalan,x leh duduk..x selesa berbaring menangis kaw2 punya
aku sgt2 sakit..smp x tau nak explain m/mana..
rasanya macam sakit nak beranak..atau sakit lepas dijahit..macam tuh lah lebih kurang
tido semalaman kat umah mak..(kalo ler boleh aku katakan tido..sebab aku mmg x leh baring...x selesa sgt2)

keesokan pgnya 17/12 aku terus shoot ke APSH
jupe pakar surgeon Dr Khoh
jupe2 dia...dia tgk..diagnose siap2..
terus tanya last time makan kul berapa ?
aku cakap 10am..
ok..you starting fasting we will be having urgent OP this afternoon
kalo org lain dgr OP..mau pengsan kot!!
aku sgt coolrelax ok..sbbnya mmg x tahan SAKIT sgt2!!

doktor bagi painkiller..baru aku rasa lega sikit..
en papa tgglkan aku sat sementara dia pg solat jumaat
aku bantai tido sementara tggu papa balik as ubat painkiller tuh mengantok gak..

sedar2 nurse dtg bwk baju utk ke bilik OT
suh salin..buang segala pakaian dalam..
sign surat bagai...
dan trolley katil mula disorong ke OT ..
masa ni baru rasa muka pucat..kalo toreh confirm x berdarah
yes...aku sgt TAKUT..en papa x smp lagik..
then pakar bius Dr Ooi dtg terang prosedur bius & suh sign surat lagik

disorong ke bilik OT..aku menggigil..sgt..
jenuh lak nurse tuh suh aku relax..tarik nafas
yang aku ingat..pakar bius tuh hanya cucuk ubat warna putih
dan bgtau "sy nak bagi awak tido ni"
nurse letak gas kat mulut & tampal segala perkakas kat dada..
tetiba sedar nurse kejutkan..
"puan,kita nak hantar puan naik ward nih"
aku rasa macam baru aje terlelap rupanya 2-3 jam aku kat situ rupanya

kat luar OT nampak en papa..
atas ward..baru rasa sgt sakit..pegang tpt bedah tuh berbalut bagai,,
rasa nyeri ngilu pun ada..
nurse bg painkiller..cucuk kat pungkok punggung
aku try makan -minum sikit2 as sgt lapar..
agaknya kesan bius..muntah lak pas tuh!!huhuhu...

malam pertama di ward mmg en papa x tunggu
kalo tggu aku sapa lak nak tggu anak2 kan..
tp lmoral of the story..
first day after op..memang kena ada org tggu sbb malam pertama tuh tepat kul 12 t/malam
aku sgt2 sakit..smp rasa nak jatuh katil ward
dah ler duduk sorang2 dlm ward..
nasib baik leh picit2 pggl nurse kat luar..

panjang sgt citernya...tp begitulah lebih kurang cerita kesakitan aku
sakitnya --kalo aku elaborate ramai lak yg takut
just aku nak inform ianya ketumbuhan yg x sepatutnya..begituler lebih kurang!!

setelah 4hari di tahan..now aku dah balik umah
with bundle of medicine to take
dan the best thing MC sampai hujung tahun ok....

apapun im need to rest a lots..
recovery process not that easy kan..
take time jugak..

bundle of thanks utk en papa yg susah-payah jaga wife terchinta
disamping menjadi MR MAMA
im really loves you,.papa :)
dan jugak buat mak & adik-beradik yg susah-payah dtg menjengok..
im really touched!!dah kawin anak 2 im still my mom baby..kalo sakit still nak merengek2 menangis kat mak jugak,.huhuhu...

anak2 yang tumpang tido bila dtg tgk mama..en papa yang kepenatan..tido kat sofa jek!!

apapun ini sedikit dugaan aku & family di penghujung 2010 harapnya
aku redha & aku yakin ada hikmah tersembunyi disebaliknya
hikmahnya-----aku dapat cuti & rehat smp hujung tahun..
dpt spend masa sama anak2 sblm struggling back tahun depan!!

kawan2 doakan aku cepat2 sembuh ok..
will updates later
rindu nak BW umah kawan...

kena pelan2 kayuh..auni tgh galak nak berkepit skrg nih!!


15 comments:

Ayin Masliza said...

InsyaAllah.... mudah mudahan....

gadisBunga said...

akak...insyaAllah di sebalik ujian yang besar ni pasti ada rahmat yang besar juga. akak take care, makan ubat. untung ada husband yang jaga kak...GB happy sgt. hope to hear from u soon ok. :)

ayu said...

siannya awak lynn..lepas anak2 sakit, giliran awak plak ye...aduhai..sama je kita..ayu pun lepas anak2 demam, turn ayu plak lepas tu..tapi, mujur la sempat sembuh sebelum folloe comp trip..kalau tak, ada gak la yang tak pergi...moga awak lebih tabah + kuat ye...

mzhany said...

Kaklynn, semoga cepat sembuh k.ummm seriau gak sy baca semua cite akak nih...uhhh...

InsyaALLAH...semoga semua nya ok..ameen

Wan said...

get well soon, lyn! patutla senyap je skrgni. byk2kan rehat, ok. take care!

kakyong said...

Masya Allah lyn... rupanya sakit lain.. Alhamdulillah, dah selamat dioperasi.. nanti citer la apa ketumbuhan tu.... ..

selamat berehat ya... semoga segera sembuh...

Insya Allah, semoga selepas ini segala urusan lyn dipermudahkan... take care...

Aku said...

Salam,
Semoga cepat sembuh...

mamaacha said...

semoga cepat sembuh

PynGees said...

salam...
mama aunie...saya doakan mama aunie kuat & tabah dgn dugaan yg b'timpa2 dr Allah swt spnjng 2010...apun yakin bhw stp ketentuan itu ada hikmah disebaliknya...kita x kn tau sejauh mana tahap kekuatan & kesabaran kita selagi kita x diuji...Syukur u can be categorized as a strong mama! i'm proud of u & nothing much to say, just hope u'll be getting better...t8 care & have a good rest...

Marsha~ said...

adussshhh.... dugaan demi dugaan.. mama auni sakit ape ni?? tak fahamle.. ketumbuhan tu tumbuh katne??? ape puncanya ek??

semoga segera sembuh!

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

takutnye bila dengar bab2 kene operate ni..

byk tol dugaan kan..ari tu anak akak..skang akak lak sendiri warded..

moga cepat sembuh ya..aminn

littlehumblelynn said...

ayin masliza,

tq..mudah2an jugak :)

gb:

insyaallah...aminkan doa gb utk akak :)

ayu;

lynn redha sgt2..allah bg setiap 1 dugaan disepanjang tahun 2010 utk bg lynn & suami kekuatan dlm kami melayari r/tangga nih..tahun ni mmg tahun melawat review hospital..huhuhu..i/allah lynn sdg beransur pulih :)
seronoknya ayu berjalan ke spore..:)

hany;
tuh ler..penyakit bila dah smp tahap akut nak xnak jalan penyelesaianya di mata pisau bedah jugak:)..insyaallah..sdg beransur pulih !

drwan;

tuh ler bila anak warded mamanya sempat gak post entry kat FB..bila tuan tanah yg sakit..x dapeklah!!i/allah sdg recovery skrg nih..

kakyong;

itu ler kak yong..allah x berhenti menduga & lynn redha sgt2!!mungkin allah nak bg kita lebih dekat dgn dia..mungkin allah nak bg pahala percuma kat lynn & suami..
penyakit lynn..mmg lynn x elaborate lanjut kat entry..its some kind of fibroid :(..sgt2 sakit!!

apapun now its recovery time tp still jalan gaya oshin lagik..

aku;

tq..for still drop by :)

mamaacha;

tq...tq..i/allah :)

pyngees;

tq..tq..still sudi jengok umah akak..i/allah..doakan akak..kdg2 org tgk kita kuat tp sbnrnya dlm hati kita shj yg tau..apapun tq atas doa & nasihat..smg akak akan setabah yg pyngees katakan..akak sdg beransur pulih :)

marsha;

tuhler..dugaan demi dugaan!! tp dugaan lynn x sehebat dugaan org lain kot..i/allah masih kuat lagik!!marsha,its kind of fibroid ler :(

rose;

akak pun takut dgr nak kena OP that day..tp nak wat m/mana dah sgt sakit..apapun mmg sdg dlm proses penyembuhan..i/allah!!

at last utk kwn2 yg singgah..thank you for say hai & drop by the comment..really loves to read & keep read all of it :)doakan smg aku cepat sembuh ..amin..

mekchu said...

sikit? rasanya dah cukup besar dah berat dah tu.. harap semua dah kembali ok..

cop, nak tya thrush infection tu selalu ada kaitan ngan mulut kan? tp camna lak kaitan ngan tuuut??

littlehumblelynn said...

mekchu;

kita rasa sikit nak banding dgn org lain :(..mungkin ada yg suffered lebih teruk..

thrush infection banyak jenis antaranya yg melibatkan jangkitan private kita..candidiasis jugak sejenis thrush infection ..

anyhow tq for drop by :)

Elyn said...

ya allah sorry lyn i tak tau pun u sakit sampai kene operate. cepat sihat ek. jgn skip mkn ubat!!