Pages

14 December, 2010

aku yang suffered!!sampai hati ko doktor :(

as aku mention entry sblm nih
aku tgh suffering "thrush infection" mostly candidiasis
sng cakap penyakit org pompuan
sapa2 yang x tau..aku advice korang google yek..

so pg2 td sebab dah x tahan sgt
aku g klinik panel kat opis je
sbb dah confirm doktornya pompuan

aku nih kalo bab penyakit lagi selesa nak bercerita dgn doktor pompuan
doktor tanya apa masalahnya?

aku pun cerita apa yang aku suffer sgt2
dan inform pernah kena last sekali pas bersalin auni dulu..
masa auni 6 bulan rasa aku..
sejak itu aku x pernah kena lagik!!

so doktor suh amik urine

dapat result doktor kata urine infection
dan fungal infection as well..
doktor mumbling sbb aku kurang minum air suam
(itu aku mengaku..aku nih sweet tooth ok,)
tp skrg dah insaf sejak suffering macam nih

doktor perscribe ubat antibiotik utk 5 hari 2x sehari
makan ubat anti fungal-dia bg hanya 1
ubat insert
dan jugak ubat utk clear urine katanya 
nama ubatnya namanya POTCIT MIXTURE-kandungannya yg paling banyak adalah citric acid & pottasium citric Bp--aku yakin ini ubat lawas kencing.

aku dh start minum ubat tuh ptg tadi dalam kul 4pm
masalahnya selepas 1 jam..tetiap 5 minit aku rasa nak buang air kecik
smp otw nak balik umah dr PJ
jenuh menahan dr terbuang air lak..
dan rasa macam sedikit sakit masa nak buang air
punyalah seksa aku rasa!!
rasa nak nangis pun yea jugakk..so what aku mmg mcm nih..sgt x thn sakit

aduhai..kalo aku still continue ubat nih
confirm malam nih aku x dpt tido ngan tenang
mau aku pakai diaper auni lak kalo muat
huhuhu........seriously sgt x selesa..

so aku amik keputusan memandai sendiri
utk stop ubat tuh..
aku betul2 sufffered...nih pun terasa macam nak terkucil gak..
kalo still continue mau wat keja opis esok dlm toilet sepanjang hari,,

gini gayanya aku rela telan air mineral bergelen2
dr makan ubat yg betul2 menyeksakan aku tuh
sila insaf!!!!

taubat x mo dah............



update kisah gigi kak ain-
suddenly pagi tadi aku bersiap2 nak bwk di gi klinik..terus dia bgtau ain dah x sakit mama...ko lagik penakut dr mama rupanya..alahai!!
ikut ko ler nak...














10 comments:

ibuafiqahhuzaifah said...

kesian awak lynn..
harap cepat sembuh la ya...
take care tau!

Suliana said...

sian kak lynn.. moga cepat baik. minum air masak byk2!!! :-)

saudah said...

Kalau trush ni, memang kena minum air masak banyak-banyak. odah dulu kena pun tak minum ubat sachet tu. paksa diri minum dalam 2liter kat office. 2 hari baru okay.

take care

ayu said...

siannya awak lynn..ayu pun tak suka gak minum air masak...huhu..kena paksa baru la minum..

PynGees said...

saya tau mcm mana rasanya sbb sy pn pnh 2x t'kena & my doc pun kasi ubt yg sama "Potcit Mixture"...smpi now ada kt opis lg botolnya...tp bila dh amik ubat tu alhamdulillah...dlm masa yg sama, bnyk2 kn minum air putih & klu rajin minum air bali...klu boleh buat sndiri..

mmg tau sgt camne suffer gile bila terkena...saya pn susah sgt nk educate my self to drink plain water

kakyong said...

memang kena amlkan minum air masak byk2.. baik utk badan walau pun akan kerap ke toilet...

Mieja@Amiizaa2001 said...

take care lin..

I want to lose weight said...

Masa awal pregnant hari tu aku pernah admit psl urine infection ni..

Memang 5 minit sekali nak ke toilet..

Pastukan memang aku pakai diapers Khaleef..

Just bubuh cam pad klu period tu..

Ada satu kali tu g makan kat kedai..

Bangun je terus kencing kuar tanpa dapat dikawal.. Nasib baik ada diaper.. setitik pun tak menitis keluar :))

Dalam 5-6 hari gak ler baru kembali normal..

I want to lose weight said...
This comment has been removed by the author.
Aku said...

Salam,
Aku selalu 'servis' buah pinggang + urinary track dengan pekena lobak lobak putih. Atau any other diuretik makanan/supplements. Tapi memang kena banyak minum air la...

Semoga cepat sembuh dan bersabar...