Pages

21 December, 2010

recovery process Day 1,auni milestones & jalan-jalan cari KINDY ain -finally :)


hari pertama di rumah selepas kuar ward
jalan still macam oshin..aku x selesa lagi utk bergerak
still on medication..berpinar mata baca arahan ubat surgeon bagi nih
ubat tahan sakit @ steroid ada 42 bijik..makan 6 biji sehari
ubat antibiotik ada 14 biji utk 7 hari makan..
routine menuam/merendam/membasahkan  bekas luka dgn air garam suam..3x sehari./tp hr nih baru sekali aku wat..huhuhu
jangan ngeri ok..ituler yg aku hadap sepanjang 3 hari lepas..
kata surgeon its good to heal the swollen..first time wat meleleh air mata menahan pedih..sakit weeiiii!!
tp alah bisa tegal biasa ok!!

hari pertama setelah bersenang -lenang bagai puteri beradu kat kayangan kat APSH
balik umah back as normal routine
memasak,,mengemas..mengelek si auni yg super duper buas..baru dapat kaki nih
jangan x tau semalam perkara pertama stlh smp umah dgn jalan gaya oshin lagik!!
aku masuk dapor memasak sup ayam & grg ayam utk anak2 makan..sian sgt tgk dorg x makan tghr lagik wpun dah kul 3pm..sian sgt2!!
terpaksa wat dengar x dengar arahan surgeon semalam
"do not carry heavy things ok as it will worsen your wound"
as auni tetiba meragam tahap gaban mintak dukung as she is 9kg last 2 week..skrg x tau ler berapa kg dah dia nih...hantap ke main..!!
mungkin auni rindukan aku..dah lama aku tgglkan dia dalam jagaan en papa jek semasa aku warded that day..
alahai anak...!!

pg nih aku & en papa selamat daftarkan kak ain di Tadika Pasti area ampang gak
registration hanya rm545
termasuk yuran ,buku2 & pakaian seragam..
terpaksa jugak daftar dia pg nih..takut lewat2 langsung x de kekosongan 
lagipun kak ain dah membebel nak tgk school dia sgt2 dr 2 minggu lepas
so selamat dah 1 perkara............
aku tawakal ajelah..smg pilihan aku & en papa pilihan yang tepat
smg ain suka sekolah dia & boleh belajar dgn baik nanti!!
insyaallah :)

lupa nak inform last 17-12-2010
my lil auni irdina dah 16 bulan..
the best thing yang nak aku kongsi disini..

auni irdina at KLCC pool last 2 week :)

as kakak ain..auni jugak hanya boleh BERJALAN di usia 16 bulan
berkongsi jangkamasa yang sama aku & en papa masa kecik jugak..
kami berdua pun leh jalan umur 16 bulan jugak bak kata mak & mil...hehehe..

auni dah pandai banyak sgt..
dah pandai mintak benda
dah pandai cepuk kak ain
dah pandai rebut barang sama kak ain
dah pandai cakap nak..angkat..dukung..mintak..
selain ayat2 biasa..mama..papa..kakak..opah..

dah pandai merajuk pun yea jugak...hehhehe...
paling suka lagu/zanji..dia akan mengoyang2kan badannya
pandai membebel.....(ini mmg anak mama..)

so far auni nampak sihat.aktif..tp ada sedikit  yg membimbangkan aku & en papa
telinganya masih ada wax..
so is not a good news for us..
kami kena refer dia ke ENT speciallist kalo perkara ni still berlanjutan
apapun aku berdoa yang terbaik utk dia sepanjang masa..

ok till then,..auni merengek ...
smg esok akan lebih baik dr hr nih wat semua...

good nite kawan2!!



















11 comments:

ayu said...

lynn, tadika pasti ampang tu kat area mana ekk..share with me plzzz..tq

littlehumblelynn said...

ayu,

dkt area umah lama lynn..PASTI banyak sgt..kat UDA JAYA sgt reputable..tp lynn tpaksa htr area nursery spy senang nak transitkan ain later :)

Kaseh NazLieza said...

semoga cpt sembuh ea..

lily azliyana @ mama zara said...

alahai..gigihnye akak..belum berapa sembuh dh kena buat keja2 dapur sume ek..nway, mmg terkejut bile baca citer pasal akak warded tuh..hope cpt recover k..

gadisBunga said...

dlm buat keje harian tu kene jaga diri jugak ye k lynn. :)

PynGees said...

congrats to lill auni sbb dh dpt kaki & it's time for her to xplore every single things...

kak lynn...jgn kerja teruk2...jgn pksa diri wlu kita rasa kita mampu. bimbang effect di kemudian2 hari...sy sndri pun dh melalui sakitnya dioperate & till 2day (even dh setahun lebih msh terasa)...moga cpt2 recover...amin...

littlehumblelynn said...

naz;

tq dear:)

lily;

ituler mmg x sangka akan jatuh sakit..betuller malang x berbau kan!!

gb;

tq dear:) still in caution lagik nih..hehehe..

pyngees;

tq ..still buat keja macam biasa tp lil bit slow..kesian gak tgk anak2 asik makan kedai aje..hehhe..dulu bersalin czer ke?

kakyong said...

lynn,
siannya.. mak ayah tak turun dtg ke tolong tengok2 utk sementara...

anyway, take care yer.. buat koje rumah tu berpada2 lah yer...

tahniah si kakak akan masuk pasti.. semoga cepat belajar..

bahaya tu kalo telinga auni ade wax..

littlehumblelynn said...

kakyong,

lynn dah xde ayah..hanya tggl mak aje..x mo menyusahkan dia !!

tuh ler ttg telinga auni..mmg esk nak bwk dia ke ENT..agak risau jugak sebenarnya:(

doakan auni ye kak!

PynGees said...

ha'ah...dulu kena "potong"... he..he.. cuma buke 2cm jer & baby pn dh u'uk..induce pn x jalan..hu..hu...
MASIH TERASA...

Elyn said...

jaga diri elok2 lynn.....