Pages

02 December, 2010

jalan-jalan cari kindergarten 1

aku & en papa sebenarnya tgh sibuk mencari kindy utk si ain
buat masa nih baru survey 2 tpt di taman dato ahmad razali
kebetulan berdekatan dgn umah aku

aku & en papa
kalo boleh aku mencari yang berdekatan dgn umah
yang ada perkhidmatan transit at least 2 jam/kemudahan pengangkutan ke nurseri
yang monthly fee nya x membebankan
yang ada unsur islamic jugak-belajar mengaji/solat/akhlak
selain syllabus asas yang lain
dan yang penting tpt itu bersih,kemas,teacher yg bertauliah
student tak overpacked in 1 class
cerewet kan aku !!

so bermulalah sessi jalan-jalan cari kindergarten utk kak ain :

survey kindy 1-namanya bondamama kindy
agak menarik bagi aku ler..2stry house corner lot
tp bila masuk dlm rupanya bukan shj kindy,ttp taska+ transit sekali
bila tanya syllabus--katanya sumer multimedia usage learning!!
bab fee-permulaan kena bayar rm600+ termasuk fee bulan dec wpun bulan jan baru masuk belajarnya
dan monthly repayment rm250..x termasuk miscelleneous fee
teachernya------aku tgk SERABUT!!
pakai baju t-shirt & seluar legging menyambut aku & suami
bg aku if u not wearing tudung still fine for me
tp silaler pakai proper attire sikit..
so aku & en papa REJECT!!

2nd survey
aku lupa namanya tp selang beberapa umah shj..corner lot jugak
something macam ISDC.nanti aku confirm semula
Islamic Development Centre kalo aku x silaplah
masuk2 ramainya budak2..pakai tudung..comel2..
sekolah lagi gamaknya wpun skrg musim ct sekolah
cikgu2 pakai jubah hitam-tudung hitam
ada lak yg berpurdah..hitam jugak!
so itu bg aku OKEY ler..cuma kenapa warna hitam?
agak janggal disitu !!

bila aku nak tanya further
seorang cikgu kat situ suh aku masuk dlm jupe T.Jamilah
kalo aku x silapler nama dia

she is converter
mat saleh converter
yang pakai jubah hitam,tudung hitam + berpurdah

aku tanyaler ttg syllabus
utk budak 5 & 6 tahun
dia bgtau yg center tuh mmg full day courses
means dr kul 830am-4.30pm

ada syllabus hafazan,mengaji,solat
ada subjek kindy yang biasa
ada subjek reading technique
makan & minum mmg diorg providelah

bagi aku agak menarik jugak
cuma tertanya2..sesuaikah anak 5 tahun utk aku bebankan dgn pelbagai syllabus nih
aku naik risau lak..

monthly fee rm510
sila pengsan!!!!!!!!!
setahun rm5100

belum lagi bab others fee-uniform,buku2,concert,graduation
wah..bengkok mama ain..

korang rasa aku nak tak?
of courselah aku rasa TAK MAMPU..sgt mahal utk sebuah kindy  
so minggu nih akan smbg survey lagik!!

ikutkan aku nak g KEMAS/TABIKA PERPADUAN aje
tp kata org--its limited to parents under certain level of income
yea ke??

dulu aku kecik2 mak htr Tabika Perpaduan aje masa umur 6 tahun
alhamdulillah..aku boleh jer membaca umur 7 tahun
x pernah masuk kelas pemulihan pun

bagi akulah..aku x mewakili mana2 pihak
aku rasa yg penting bukan KINDY yang glamour,penuh itu & ini
tapi kemahuan anak itu sendiri
utk explore her /his own skill
dgn bantuan/dorongan parents jugak

aku x expect anak aku leh conversed well in english
aku jugak x expect anak aku leh wat itu & ini at her age
bagi aku..pelan2 kayuh ok!!

bagi aku Kindy as platform for her
to prepare herself to real school
dia sepatutnya disediakan dgn basic A-Z
boleh menulis,mengenal,membunyikan & membaca secara asas

boleh develop her motor skill
dan belajar bergaul..
jadiler kan..!!

ada sesiapa yg htr anak2 ke tadika PASTI?
aku nak tau kot ada testimonial ..
leh wat rujukan..


tq in advance :)






17 comments:

DrSinga said...

hohohooo....
rm510 sebulan......
*gulp*

terbukti genius dalam semua aspek kah nanti...?

littlehumblelynn said...

dr;

tuh ler..tergezut kita that day!!mahalkan skrg..

Kaseh NazLieza said...

hmmm...lg 3 thn liza pon mesti dlm dilema mcm akk jg kn..uhuuu...semoga dpt pilihan yg tbaik kak..

mamaacha said...

RM510...mahal sungguh masuk U pun x sebanyak tu kan...tpi tulah budak2 punya expenses mmg lebih tinggi dr kita.....

I want to lose weight said...

Taska & tabika perpaduan tu sapa2 pun leh masuk..

Yang limited tu.. pra-sekolah

Marsha~ said...

perggghhh... skrg kos nak hanta anak2 masuk kindi mmg mahal berhantu ye????

ayu said...

lynn,
mak ai sampai rm510 sebulan..
gilesss laa..kalau kayo berbaloi2 la kan..

skrg ni mmg tadika mahal sangat, lagi2 private kan..

try smart reader ke krista ke @ sewaktu dengannya ke??

masa kecik2 dulu belajar kat tadika kemas je.....hehe..la ni, mmg susah la nak cari kan..tak silap kalau sapa2 nak masuk tadika kemas ni, income dari parents bawah berapa ribu tah...rm3k kat bwh kut..

ummu said...

assalamualaikum Lynn,
tu diaaa sampai rm510.
macam nak bayar gaji maid.

sekarang ni pendidikan semakin mahal kan,walaupun peringkat pra.

pasti ni akak takde pengalman cuma tengok pengalaman jiran ni,dia hantar anak dia ke pasti umur 4 tahun.tengok dah pandai baca doa.

anak saya gi prasekolah sekolah kebangsaan.macam2 aktiviti yang cikgunya buat untuk pranya.alhamdulillah tengok pelajarannya OK,cuma balik tu kena ulangkaji kembali apa yang dia belajar di sekolah tadi

littlehumblelynn said...

nazlieza;

tuh ler..pening kepala nak mencari kindy!!

mamaacha;
mahal giler kan..padanlah yg menjemput anak2 kat situ pun paling bodos naik LEXUS ..huhuhu!!

zell;

wah tq for the info..ada org kata certain income aje..nak g try tanyaler..ada 1 kemas kat area umah. :)

marsha;

tau takper..qila lambat lagik kan nak masuk kindy ?

ayu;
tuh ler serious mahal!krista & smartreader pun mahal ayu...dgr kwn2 kata..registration pun 1k++..mana nak cekau tuh!!

ummu;

tq for drop by :)
yea ler sy banyak tgk org hantar kat PASTI..mcm best jerk!!

kakyong said...

kakyong pun baru tahun depan nak antor anak ke tadika ABIM..

littlehumblelynn said...

kak yong;

kat area KL jarang dgr taska ABIM..

gadisBunga said...

tercekik air liur jap.

RM510 sebulan?

erk..mana anak tekak dah hilang ni?

zailamohamad said...

alahai, memanglah sekarang ni mahal2 kan..zaila pon tengah pening juga ni..tapi dalam list kitorang ada genius aulad ngan satu taska yg islamic kat rumah, nak g survey temapt pula..kalau jauh sangat xnak juga..pendek kata, macam2lah nak kena consider sebelum hantar anak2 kita kan..

littlehumblelynn said...

gb;

sebelum GB kawin kena consider hubby income 5 angka dulu..sbbnya tggu anak GB besar masuk kindy..confirm harga mencanak2..hehehe..

zaila;
genius aulad pun mahal giler!!phuhh!!!!!kesat peluh sikit.....

Anonymous said...

Terima kasih atas posting ini, cukup membantu dan mengatakan banyak

Anonymous said...

Aku hanya menambahkan halaman web Anda ke favorit saya. Saya suka membaca posting Anda. Terima kasih!

Anonymous said...

Saya biasanya tidak posting dalam Blog tapi blog Anda memaksa saya untuk, bekerja luar biasa .. indah ....