Pages

28 August, 2009

bosannya aku..


hari nih aku bgn lwt sikit
dlm kul 10am
dlm kul 8am aku bgn htr auni pd papa
sbbnya aku ngantok sgt
bangun malam tak berenti
auni meragam tak tau nape
asyik menyusu & mintak kena dkg jer..
aku pun tak lena tido ler...

kul 10am bgn
baru siapkan air mandi auni
mandikan dia
susukan dia
then bg dia tido semula
baruler aku makan pg & ain
makan nasi & gulai kari ikan
yg aku masak semlm
dgn lada hitam tumbuk

dah makan baru aku mandi
berbarut bagai
& siapkan list barang dapur
sinced ptg nih SIL ku akan smp dr kuantan
tgk gas pun dah hbs
kerahkan papa pg kedai cepat
takut x sempat nak masak pulak

by 1pm baru papa balik
htr brg dapur
luckily auni tido
aku bz menyiang ikan & ayam kat dapur
masak kurma ayam,grg ikan & masak kangkung grg tauchu
+- dkt kul 4pm baru siap masak

baruler aku leh melepak kat dpn tv
penatnya aku
tuhan aje yg tau!!
mana ada istilah rehat utk aku sejak pantang nih..
aku sibuk & bertambah sibuk sbb bulan posa nih..

mandikan auni kul 5pm td
saje mandikan dia awal
spy dia rasa selesa..
then auni tido semula

ain & papa g GH kul 6pm
mmg itulah rutin papa
berbuka d GH
sama MIL & PIL ku
tetiba aku rasa
lamanya lg kesibukan papa di GH ni akan berakhir
tetiba aku rindu privasi kami sekeluarga
aku nak papa selalu ada kat umah macam dulu
+- papa akan tgglkan aku sorang2 kat umah
dlm 5 jam sehari sempena dia tgh bercuti nih
next week dia dah keja semula
lglah selalu kena tggl..
(nape aku rasa macam ni yek>>)
mungkin sbb aku tgh berpantang
org kata org yg tgh pantang ni
jiwa dia lemah sgt
maklumlah badan tgh kotor
tgh dlm hadas
macam2 yg aku fikir
aku selalu terasa nak menangis tak psl2..
auni tak mo tido pun pun
buat aku rasa nak nangis
tak pdi latching pun
aku nangis bg nak rak
belum lg bab ain buat perangai
(sejak ain dpt adik..dia mmg tantrum sikit)

hari nih baru hr ke 11
aku ada 33 hr lg nak lalui sumer ni
aku cuba utk positif
x mo pikir bukan2
sibukkan diri dgn apa yg aku suka
dan cuba adapt dgn keadaan aku
yg baru bersalin nih
adapt dgn kehadiran auni dlm hidup aku
anak 2 mmg penat
kdg2 aku terfikir
macammana mak aku boleh beranak smp 8 org...
aku yg 2 nih pun dah surrender
utk menambah ahli keluarga
aku rasa mungkin lambat lg
(ke tak payah kot...?)

ntahler
kuasa ALLAH & rezekiNYA jua
kita hanya merancang...

hr nih jgk dpt tau adik iparku
kena tahan di wad
suspect appendic
katanya akan diioperate hr nih
tp sehingga artikel ni ditaip
adik ku kata masih dlm ward lg
belum operate lg

kau permudahkanlah ya ALLAH
smg selamat semuanya..
amin...

27 August, 2009

Pantang & Puasa.... x best ponnn!!


org kata best ler pantang tgh bulan posa
tp aku rasa macam sengsara jer..
disaat bulan posa nih
aku pun tak ubah macam org yg posa wpun sbnrnya x posa pun
sbbnya segala menda tak leh makan...tak leh rasa
nak minum ais jauh sekali
time2 pantang ni ler
aku nak minum soya cincau sejuk2 tuh...
sedapnya...
kalah org posa aku nih...

dah ler sengsara menahan nak makan
sengsara keduanya
nak menganti posa nanti
jenuh!!

aku dijangka akan tamat tph berpantang
pada 30-9-2009
lambat lagi tuh
aci tak kalo pantang ala cina je
baru 30 hari
org melayu nih smp 44 hari pulak..
apa relevannya
aku pun musykil

ptg td g bwk auni
amik darah lg
tgk kuning dia banyak mana lagi
alhamdulillah
reading dlm 10.6
tp auni menangis bagai nak rak..
kesian auni..

kena repeat next week monday
tp rasanya aku tak mo pg lg
kesian kat auni
aku harap dia makin pulih by this weekend..

26 August, 2009

PANTANG OHHH PANTANG!!


hari nih suppose hari ke 9 tempoh confinementku
aku hanya sempat berpantang 3 malam di umah bondaku
atas sebab2 yg tak dpt dielakkan
aku kembali ke umah ku pada hari ke5
rutin berpantang sendiri
agak kelam kabut jugak pd mulanya

awal pagi
paling susah aku nak bukak mata
wpun mak kata aku kena bgn pg
mandi sblm baby bangun
bertungku & berbarut
tp aku hanya boleh bukak mata seawal kul 8am
sbbnya sepanjang malam aku mmg tak lena tido
si auni akan bgn setiap 1 jam utk menyusu
dan 1/2 jam kemudian akan bgn lagi
utk didukung
dia hanya akan lena dlm dukungan shj
so bayangkan betapa sleepless nite yg aku alami skrg

bgn2 pg kul 8am
selalunya aku kalut dgn auni lg
usually dia suka meragam time nih
aku siapkan air mandi dia
kalo dia sedar bg dia mandi dulu
susukan dia
then tidokan dia semula
lepas auni tido baruler aku ke dapur
siapkan breakfast utk aku & ain
mak kata perut org tgh berpantang tak boleh lapar
nanti masuk angin
w/pun aku tak lalu makan sgt sejak bersalin
tp tiap2 pg aku akan paksa diri aku utk makan nasi jugak
utk 15hr awal nih
menu aku
still ikan panggang & lada hitam..sayur yg berair2 tuh mak kata hold dulu..
mak kata jgn minum air banyak
tp bab nih mmg aku langgar betul
sbbnya kalo kurang air dlm badan
confirm aku akan sembelit punya
so aku make sure banyak minum air suam
yg bagusnya aku nih
aku rajin makan ubat & vitamin yg doktor bagi
dah siap makan baruler aku mandi
aku dah selesai mandi air serum selama 4 hari
air serum tuh ala2 mandi air herba lah
so next 5day onwards sepatutnya aku mandi air suam shj
tp ada jugak yg tergelincir
aku belasah je air sejuk
(kalo mak tau mau membebel 3hr 3 mlm)
dah siap mandi
basuh luka & berbarut...kalo papa sempat baru dia bakarkan tungku
(tp masuk hr nih dah 3 hr aku tak bertungku)
sbb papa sibuk sgt ke hulu-hilir
smp tak smpt nak bakar tungku utk aku
aku pulak tak berani nak bakar sndr
bab barut mmg aku rajin
sbbnya aku taknak perut mengeleber lepas pantang nanti

by 11am selalunya aku dah relax sikit
lepas jemur kain-baju
kemas umah sikit
dah boleh lepak tgk tv
melayan si ain yg becok tuh..
boleh tgk internet
boleh baca majalah /paper
boleh update citer dlm susuibu.com
on day time usually auni akan tido jer dlm cot dia
dia hanya akan bangun kalo lapar susu @ dia poo poo..
mak kata kalo ank tido ibu pun kena curi masa utk tido gak
tp tak menjadi pd aku
sbbnya si ain takkan bg aku tido punya
dia mrh kalo aku tido
melainkan kalo dia tido
baruler aku boleh lena kejab

during lunch selalunya aku tak makan heavy
aku amik roti cicah milo @ biskut jer
kalo yg makan pun hanya ain
menu ain senang jer
nasi putih + kicap+telur dadar @ikan grg@ ayam grg
kenyanglah dia

ptg tgk keadaan
kalo perut aku tak meragam
aku sedap bdn aku akan masak
utk papa tapau bawak ke GH
sbbnya tiap2 hr papa bukak posa kat GH sama MIL ku
aku akan masak simple2 jer
sesuailah dgn keadaan aku yg serba tak sihat lg nih
tp masuk hr nih dah 2 hr aku tak masak
coz aku tak berapa nak sdp bdn
so papa tapau je dr mana2 pasar ramadhan utk dia & MIL ku..

mlm pun aku tak makan sgt
aku mmg tak lalu nak makan
tp aku still amik roti / biskut cicah kopi @ milo

usually malam aku cuba tido awal
spy boleh bersengkang mata tgh malamnya
dah hilang segala tv-addict sejak bersalin nih
aku mmg takde mood nak layan tv mlm2..

begitulah rutin aku
boring kan...
aku pun boring...
rindunya nak makan ais..
belasah coca-cola...cepatlah tamat pantang nih...

24 August, 2009

ALHAMDULILLAH


(GAMBAR PERTAMA AUNI )


Alhamdulillah.
Segala puji bagi ALLAH SWT
Di saat ini aku telah pun selamat melahirkan zuriat keduaku
AUNI IRDINA BT ROSMADI
Bermaksud “kegembiraanku & kehormatanku/keberkatanku”
Auni Irdina telah selamat dilahirkan
Pada 17-8-2009 pukul 11.39am
Dgn berat 2.73kg secara SVD-induce labour
Disalah sebuah private hospital di selangor nih

Aku mula warded pd 16-8-2009
Gynae advice masuk ubat prostin(induce)
Melalui serviks pukul 11.30am
By 6pm jalan baru bukak cm
Dan alhamdulillah aku masih tak rasa sakit pun
Tak spt bersalinkan si ain dulu
By 1cm aku dah berguling2 bagai nak rak
Gynae dtg by 7pm tgk jalan
Still by 3cm tp gynae buat stretching dkt laluan serviks
Utk mendatangkan rasa “sakit”
Pukul 9pm aku ditolak masuk ke LR
Papa still ada menemankan aku
“this time quite scary”
Aku mula rasa seram-sejuk masuk LR
Teringatkan pengalaman bersalinkan si ain dulu
By 11pm laluan still 3cm & aku still tak rasa sakit
So gynae advice masuk ward semula
Try utk induce guna pitocin drip by 7am next day
That time aku dah mengantok giler babas…
Masuk ward semula tido nyenyak macam dlm hotel pulak..
Papa pun tido sekali dlm ward dgn aku
“terharu aku dgn papa”
Dia tido mengerekot..
Sayu hati aku
Inilah kasih sayang seorg suami utk isterinya..

Tiap 3jam nurse bertgs dtg buat CTG
Amik Bp reading & check bukaan
by 4am bukaan dah 4cm
still tak rasa apa lg
Cuma rasa macam merenyut2 kat perut bhgn bawah shj
Tp aku still boleh tahan lagi

Bangun kul 7am
Mandi & solat subuh
“semoga ALLAH permudahkan urusanku utk bersalin kali nih”
Dgn ditemani papa yg tak putus2 beri kata semangat
Mengaji tak berhenti dlm LR tuh..
Drip pitocin by 7.30am
Aku mula sakit by 9.30am
Sakit giler babas..
Approximately contraction 5minit sekalii
Sehingga berlanjutan 2minit sekali
Sangat sakit…
Mmg smp aku menangis
Tp takdelah smp menjerit melolong gitu
Sekadar menangis…(mmg aku tak tahan sakit orgnya)
Aku amik pethidine utk reduce painfull
Tp langsung tak jalan
“aku still sakit jugak”

By 11am gynae bagitau bukaan dah fully 10chm
Jenuh jugak nak pushed
Sbb macam dh lama tak beranak
Aku jd lupa m/mana nak push pulak…
Akhirnya dgn doa yg tak putus drpd papa
Dan aku yg tak berhenti berzikir & berdoa dlm hati
Dgn izin ALLAH jua
Auni Irdina ku selamat dilahirkan tpt 11.39am
Saat paling buat aku terharu
Bila gynae ku meletakkan Auni yg masih merah di ats perutku
“subhanallah”
Aku & papa macam menyambut anak sulung
Sgt menakjubkan
Mendengar suara nyaring dia menangis
Rambut hitamnya..mata sepetnya
Persis tak ubah spt kakaknya AIN
Maka hilanglah segala kesakitan yg kutanggung
Hamper 3jam itu..
Gynae ku jahit luka pun
Aku lgsg tak rasa apa…
Hanya rasa mengantok & ingin cepat tido
Mintak air minum dr papa
Sejurus minum aku muntah bagai nak rak
Kata gynae ku itu mungkin tindakbalas ubat dlm sistem badanku

Dan mmg badan aku lesu-selesunya
Spjg ptg itu…
Aku hanya lalu makan roti baker yg dibeli papa
Nasik lgsg tak leh nak telan…
w/apapun
aku bersyukur kehadrat ILLAHI
kerana mempermudahkan segalanya
utk aku & anak ku

Utk papa
Tq for being there for us
Tq for being such of wonderful hubby
Mama loves you so much….

13 August, 2009

Sadness story from RT3C/3D Jab Perubatan Nuklear GHKL

pg2 semalam papa kuar umah dlm kul 5am
amik adik iparku di Hentian Putra
terus papa htr ke GH menemankan MIL ku
smp di GH doctor on call dtg
ke katil FIL ku
doktor check FIL ku
doktor bgtau papa & yg ada disitu
yg FIL ku sbnrnya sdg KOMA
"astaghfirullahaalazzim"
mengucap pjg papa
sbb ingatkan FIL ku itu sdg lena tido

Doktor bgtau keadaan FIL ku
sgt lemah
even semua body cell lemah
terutamanya kidney dia
mmg tak leh produce waste lg
sedih sgt aku
sbb macam br malam kelmarin aku & papa
tgk FIL ku makan wpun tgh sakit
doktor pakaikan FIL ku
oksigen memandangkan oksigen supply dlm sistem badan dia
sgt kurang
reading dlm 85 shj
sdgkan manusia normal sepatutnya reading dlm 100 at least
sbb itu FIL ku dlm keadaan tercungap2 semalam.

so by 7am
papa balik..mandi & infm pd aku
aku dah sedih sgt..
meleleh airmata aku
bg aku FIL ku tak ubah macam ayah kdgku sndr
memandangkan aku dah lama takde ayah

aku pun bersiap
mandikan si ain
terus rushed htr ain ke umah mak
sbb ward radiotherapy tuh
sgt sensitif dgn kehadiran toddler during morning time
so nak tak nak aku tpaksa htr ain jugak
sinced ain tak mo pg taska dia
smp umah mak 8am something
jalan jammed giler babas..
dpt pulak SMS dr adik iparku
mengatakan FIL ku tgh kritikal
papa dah macam apa lg..
kelam-kabut bwk keta
nyaris tak berlanggar jer..
masuk ikut SMART tunnel
jammed jugak!!!
mengamuk papa..
dlm aku tgk betapa serabutnya papa
terlihat "papa tgh menangis"
dan aku yakin
siapapun berada di tpt papa semalam
akan menangis jugak macam tuh
dan aku sbg isteri turut rasa sedih melihatkan papa bgt

smp di GH
papa parking keta & aku trs naik ke ward
tgk MIL,adik ipar ku & abgku WAN pun ada
melihatkan FIL ku
mmg aku boleh katakan" TENAT"
nurse berkumpul utk buat salinan tube pd kedua2 buah pinggangnya & pundi kencingnya
dan satu lg tube utk water irregation
utk mencuci darah dr buah pinggang FIL ku
"Subhanallah"
hanya ALLAH yg maha mengetahui..
betapa sayu sgt hati aku
melihatkan MIL ku & adik iparku tgh menangis
aku pun turut sama bersedih
"tiada sempadan antara menantu & FIL nya"
aku ttp rasa macam ayah kandungku sndr
yg sdg melalui tahap sukar dlm hidupnya
aku & yg lain2 mula membaca YAASIN
smg berkat ayat ALLAH SWT ini
dpt meredakan kesakitan yg sdg FIL ku tanggung
by 11am macam tuh aku baru terasa sgt lapar
dgn keadaan aku yg sarat mengandung
mmg aku mudah lapar
bila lagi kalo baby dlm womb nih tak reti dok diam
kalo aku lapar
"agaknya dia pun lapar jugak"

aku gagahkan jugak ke KAFE
melihatkan MIL ku.adik iparku & papa
masih tak makan lg
sejak pg
kesian pulak aku tgk MIL ku
dgn kesihatannya yg makin merosot
dgn kurang rehatnya
aku yakin MIL ku pun mesti lapar
berjalanlah aku ke KAFE yg agak jauh dr ward FIL ku
beli berbagai..
terkedek-kedek balik semula ke ward
barulah MIL ku makan wpun sedikit
saat itu FIL ku dah mula sedar
dan mahu nak makan
papa suapkan air teh guna syringe
dan suapkan nasi ayam yg aku beli..
dptlah 2-3 suap
"alhamdullillah"

by 1.30pm aku mintak papa htr aku ke umah mak
aku rasa badan aku lesu sgt
aku mmg tak larat
bak kata org tgh menunggu hari

dan pjg lg cerita aku nih
nantilah aku smbg semula
lelah sgt aku rasa...

"walauapapun smg aku slmt melahirkan zuriatku"
"smg zuriatku ini akan jd sekuat mamanya"
"yg lgsg tak duduk diam"

11 August, 2009

hanya ALLAH yg tahu!!

hari nih mmg aku terpaksa bercuti
sbbnya malam td ain demam panas
dan batuk x berhenti
aku betul2 risau
dgn keadaan H1N1 yg betul2 menakutkan aku
sinced sjk akhir2 nih mmg aku tpaksa heret ain ke GH
dkt GH tuh mmg ramai org sakit
macam2 virus tersebar..
cuma mata kasar kita je yg tak nampak

aku pun disebabkan dah takde cuti
terpaksa pg bwk ain g klinik
amik ubat dia & MC aku
kebetulan dr malam td aku kena diarrhea
mungkin sbb makan nasi lemak semalam
doktor check BP aku
little bit high kat doktor
terus doktor bg MC 2 hari smp esok
alhamdulillah....

by 4.30pm
sekali lg
aku heret si ain tgk tok ayah dia d GH
rupanya FIL aku ada minor operation hr nih
haram aku & papa tau
doktor buat tebukan di kedua2 buah-pinggang FIL ku
utk mengurangkan bengkak di kedua2 kidneynya
mmg FIL ku selain ada prostat cancer
dia jugak mengidap failure kidney problem
kesian aku tgk FIL ku
hanya ALLAH yg tau
betapa sayunya hati aku
melihat keadaan FIL ku selepas minor operation td
FIL ku smp demam panas
MIL ku sekali terkena tempiasnya
terus naik BP dia
aku & papa pujuk dia balik
tp dia tak mo..
(hati seorg isteri..aku mengerti betapa sshnya ht MIL ku itu)

Aku hanya mampu berdoa
smg ALLAH meringankan beban yg FIL ku tanggung kala ini
smg FIL ku akan beransur sembuh
aku tak harap secepat 24jam
asalkan dia cepat sembuh...
asalkan dia tak menanggung sakit yg amat sgt
macam apa yg aku lihat hr nih
smg FIL ku boleh cepat discaj ward
hanya ALLAH yg tau
percaturan & perancanganNYA
kau permdhkanlah segalanya

10 August, 2009

My final week.

last 8/8 aku ada appt dgn gynae ku
as usual check-up dimulakan
dgn sessi soal-jwp gynae
kemudian gynae ku mula detail scan macam biasa
spt biasa jugak baby dlm wombku ini
sgtlah pemalu
dia tetap meletakkan tangan dia yg cute tuh pd mukanya
so aku & hubby still x nampak
muka anakku itu
hehhehee...

sinced dah 37w
aku mmg req utk induce by 38w
so gynae pun takde masalah
sinced the baby itself its fine
berat terbaru baby 2.75kg
ain dulu kuar dlm 2.77kg
aku terpaksa req utk induce sbbnya:
1) aku dah tak larat nak berulang dr ampang-pj-ampang
2)aku mmg mengah sgt due to less of breath
3)kaki ku yg bengkak skrg nih due to water retention
4)kesibukan papa yg berulang ke GH all the time-aku takut sakit nak bersalin tgh malam papa pulak x ada..
5)aku tau wpun skt induce lain macam tp aku takde pilihan lain

dgn harapan kali nih
ALLAH mempermudahkan segalanya
buat aku..
smg tak sakit lama
smg tak kena c-zer..

so 16/8 pukul 9am
aku akan mula menyerah diri utk
"induce labour"
so 14/8 aku akan mula amik cuti
nak mengemas umah & mencari 2-3 barang lg..
ada jugak yg takde lg..
so nak tak nak kena g cari jugak...

07 August, 2009

H1N1-pandemic disease @ bala dr ALLAH SWT

sekadar berkongsi doa yg aku jupe dlm forumku SI..

mungkin kita kena beringat & belajar mengamalkannya:

Alternatif lain kita amalkan doa yang biasa didengar & dari sumber yg boleh diyakini. Sy dpt doa ni dr internet juga.

Doa Pilihan Pelindung Keluarga
Ajarilah anak-anak kita, diri dan keluarga kita dengan doa yang sohih dari nabi ini iaitu :-
من نَزَلَ مَنْزِلًا ثُمَّ قال أَعُوذُ بِكَلِمَاتِ اللَّهِ التَّامَّاتِ من شَرِّ ما خَلَقَ لم يَضُرَّهُ شَيْءٌ حتى يَرْتَحِلَ من مَنْزِلِهِ ذلك
Ertinya : sesiapa yang keluar dari rumah dan membaca doa " Aku berlindung dengan kalimah Allah yang sempurna dari segala kejahatan makhluk" maka dia tidak dimudaratkan oleh sesuatu apa pun sehinggalah dia kembali ke rumahnya semula." ( Riwayat Muslim, 4/2080)

Disebut dalam satu riwayat lain, nabi bersabda :-

فقال رسول الله من أي شيء قال لدغتني عقرب قال رسول الله أما إنك لو قلت حين أمسيت أعوذ بكلمات الله التامات من شر ما خلق لم يضرك إن شاء الله
Ertinya : nabi bertanya : kena apakah kamu ?
Lelaki berkata : aku disengat kala
Nabi berkata : sekiranya engkau membaca pada setiap petang " Aku berlindung dengan kalimah Allah yang sempurna dari segala kejahatan makhluk", nescaya dengan izin Allah kamu tidak akan ditimpa mudarat" ( Riwayat Ibn Hibban, 3/298 )

Juga sebuah lagi doa yang mudah dari hadis sohih:-
رَسُولَ اللَّهِ يقول من قال بِسْمِ اللَّهِ الذي لَا يَضُرُّ مع اسْمِهِ شَيْءٌ في الأرض ولا في السَّمَاءِ وهو السَّمِيعُ الْعَلِيمُ ثَلَاثَ مَرَّاتٍ لم تُصِبْهُ فَجْأَةُ بَلَاءٍ حتى يُصْبِحَ وَمَنْ قَالَهَا حين يُصْبِحُ ثَلَاثُ مَرَّاتٍ لم تُصِبْهُ فَجْأَةُ بَلَاءٍ حتى يُمْسِيَ
Ertinya : Rasulullah s.a.w didengari berkata sesiapa yang berdoa : "Dengan nama Allah yang tiada dimudaratkan sesuatu apapun dengan namaNya samada di bumi dan di langit, dan Dialah maha mendengar dan maha mengetahui" sebanyak 3 kali, maka dia tidak ditimpa kesusahan bala dan musibah sehinggalah subuh esoknya, dan barangsiapa membacanya ketika subuh 3 kali, dia tidak ditimpa kesusahan bala dan musibah sehingga petangnya" ( Riwayat Abu Daud, 4/323 ; At-Tirmidizi, 5/465 dan Ahmad ; Tirmizi : Hasan -

damn tired....

seriously betapa penatnya aku
betapa lelahnya aku
semalam balik keja jer
terus dah terpacak di GH
tgk PIL yg still warded
rushed pulak g umah mak
sinced mak dah mskkan pulut utk aku
actually aku yg mintak
dia masakkan..
dah lama aku mintak

habis maghrib..makan sumer
rushed pulak balik ampang
umah aku
singgah kedai
cari lauk..sayur..umah aku punya stok
kering-kontang
cari gula serata taman kosas
mmg takde
sapaler punya keja
dok sorok stok gula nih!!
hampeh betul!!

smp umah dkt kul 10pm
papa mandikan si ain
aku membasuh baju..membasuh pinggan
kemas hall
sbbnya kak ipar aku & family
akan tiba dr dungun
kelam-kelibut jdnya
seganler sekali-sekala
org nk dtg umah
aku tak tersambut pulak

siapkan tikar2..toto2..tilam bantal
papa kuar pulak g jemput kat tol gombak
sbb inilah 1st time
kakak ipar ku akan smp ke umah kami
sejak 4 tahun lepas..

dah siap membasuh baju
jemur baju bagai
tidokan si ain..
kesian ain..aku tgk dia pun ikut penat jugak
the whole week dia tpaksa diusung papanya
melepak di GH jugak..
dekat kul 11.30pm baru kakak ipar & familynya smp
aku tido dkt 12 lebih...

so disebabkan betapa penatnya aku mlm td
kaki aku cramp dlm kul 4.40am
punyalah sakit
terjerit2 kejutkan papa
utk urut kaki aku..
aku terlajak tido smp kul 6am
supposed nak bgn masak kul 5.30am
ingat nak grg bihun
so kelam-kabut bwk kuar bahan nak dimasak
dgn tak mandinya
luckily kakak iparku yg aku pggl "KAK LONG"
offer diri utk masak
alhamdulillah...
lega dah 1 perkara

pg mandi..gosok baju papa..baju aku
baruler solat subuh..bersiap alakadar
kejutkan ain
ty samada dia nak pg sekolah ke tak..
dia kata tak mau..
baruler aku berangkat ke opis...
dan baru skrg aku terasa betapa penatnya aku
rasa macam nak tertido kat cubicle nih..
aci ke??

06 August, 2009

ain sayangku ain

malam tadi mmg aku agak lambat balik
menyiapkan keja apa yg patut..
mmg tgh byk keja
smp umah dlm 9.21pm
si ain dah membebel
"nape mama balik lambat"
"lama ain tggu kat umah"

alahai sweetnya..
kdg2 aku terasa mmg aku sibuk sgt
tp bila cuti weekend
mmg aku fully spend utk melayan kerenah dia..

aku pun melayanlah dia
nak pujuk hati dia
dukung dia..cium2 pipi gebu dia..
suruh dia nyanyi utk aku
ain ada 1 lagu'
yg dia agak well versedlah

"bangun pagi,gosok gigi"
"cuci muka,pakai baju"
"minum kopi,makan roti"
"saya suka hati"

dan dia takkan pernah menolak kalo aku suruh dia nyanyikan lagu tuh utk aku
pg nih papa dia kejutkan dia
tanya dia samada dia nak g sekolah @ dok umah sama MIL ku
dia kata tak mo pg sekolah
tp mintak aku mandikan dia dulu
aku kata "nape nak mandi awal sgt"
"ain tidolah dulu"

apa jawabnya
"nanti mak tok basah rambut ain"
hehehehe..

si ain mmg sensitif kalo time mandi kita basahkan rambut dia
hanya aku sorang yg dpt handle
dia punya "water anxiety problem"
mama dialah katakan...
so aku bgtau MIL aku siap2
si ain tak mo mandi basah rambut
baruler dia x mengaruk mintak kena mandi pg td

hr nih aku akan cuba balik seawal yg boleh
macam terhutang sesuatu
pd ain & papa
bila aku balik lewat smlm

apapun my family will always my priority
aku hanya nak usaha siapkan tugas
sblm maternity leave
yg akan tiba bila2 masa jer...

05 August, 2009

shopping2 di klcc

the best therapy
"shopping"
sinced this lately mmg aku bit down
sinced papa ptg smlm kelam-kabut sikit
dgn ramai guest yg mjgk PIL ku
so aku amik keputusan merayap ke KLCC
dgn dayu & wira

dlm perut yg terboyot2 nih
merayap dr isetan-parkson
misinya nak beli parfume baru
stlh lama aku tak beli parfume
dr DKNY yg spttnya aku beli
dan dah lama aku idam-idamkan
alih2 aku beralih membeli
"Emporio Armani Diamonds-featuring Beyonce"
the package itself mmg just simple
dan aku suka baunya..
simple & sweet notes
RM295 including 100ml EDP,lotion,shower gel 30ml x 2pcs
aku rasakan sgt berbaloi ler..

by 8pm papa amik dkt dpn KLCC
tgk MIL & makcik papa pun ada sekali
papa tanya beli apa..
aku diam jer...

smp umah dlm bilik
papa yg bukak
wahhhh...
heheheh...
aku buatler ayat sedih
aku cakap.."dah lama papa tak beli minyak wangi utk mama"
apa kata kalo mama beli dulu
mama claim dgn papa
hehehe..
at last papa bg duit cover harga minyak wangi tuh
horrey....
kwang3x...tetiap hr macam nih kan best!!

sayang papa...

04 August, 2009

this morning...

memandangkan pg nih aku kena g GH htr MIL ku
pg2 aku dah bgn masak nasi lemak
sinced MIL aku nak menunggu PIL ku
diward pg nih...

kesian jugak
kalo nak harapkan MIL aku
nak ke kafe mencari makanan
dia pun bukan familiar GH tuh
naik turun lif pun aku risau..
kesian MIL ku..

begituler rasanya rutin pgku
masak & htr MIL ku ke GH
ptg hubby ku yg amik pulak..

aku & hubby susah nak cuti
so aku & hubby buat mana yg tdaya ajelah
malam td dgr citer PIL aku sakit
risau aku melihat keadaannya
tak tau bila blood irregation dia nak stop pulak
kesian kat PIL ku

apapun aku happy sikit
sbb PIL aku dah ada kwn dlm ward dia tuh
atleast x lah sunyi sgt dia kalo takde org teman
ward tu mmg especially utk radioterapi patient

semoga ALLAH mengembalikan kesihatan yg baik
buat PIL ku..

03 August, 2009

Devoted son-my dearest hubby

last nite stlh papa htr aku ,MIL & ain
balik ke umah
dia siap2 mandi,mengemas apa yg patut
and then dia g GH semula
malam td papa kena jaga PIL ku

sbbnya MIL aku punya Bp dah naik mendadak smp 240
so papa kena amik alih tugas menjaga ayahnya
esok aku tak tau macammana

kesian aku tgk papa
actually dia berat hati nak tgglkan aku
yg tgh sarat menanti hari
dia risaukan aku..
takpelah..aku paham keadaan skrg nih
aku x kisah sgt
as long as masa aku nak deliver nanti
papa ada dgn aku
hati seorg isteri
tiada sapa yg lebih dia perlukan
saat bertarung nyawa
dlm labor room nanti
selain suaminya..buah hatinya!!

aku doakan smg papa get used to this new routine
malam tido kat GH
pg bergegas pulang pulak..
ptg pg GH semula
bwk MIL & htr MIL ku semula ke ampang
macam aku nih..
mmg tak leh wat mendalah
keadaan aku betul2 sarat skrg
nak jalan pun tak rupa org dah...
tp aku gagahkan jugak
memasak,mengemas..skdr utk menjaga kebajikan MIL ku yg dok sorang kat umah
aku still x htr ain ke taskanya
sinced kalo aku htr dia jugak
makin kelam-kabutlah papa
sbb kena rushed amik dia pulak by 2pm..
tp tak tau lah esok m/mana...
kalo MIL aku nak g GH early morning
aku boleh dropkan skjb
tpaksa htr ain g taska
by 2pm papa dia amik.
kul 4pm baru boleh g GH tgk PIL ku..
tggu smp aku balik..amik pulak balik ke Ampang..
begitulah perancangannya..
w/apapun sbg manusia kita hanya merancang
Allah jua yg menentukan..

Vulnerable routine..currently!

Last saturday 1/8
aku bawak PIL& MIL ku ke umah mak
mak masak utk lunch
suddenly PIL aku x berapa nak sihat
papa bwk g klinik dulu
terus doktor bg referenced letter ke GH
urine retention
dlm kelam-kabut dgn jalan jammed
due to perhimpunan haram ISA
aku & papa rushed pulak ke umah kami
amik doktor report sblm bergegas semula ke GH
di GH direct ke emrgency

this quite massive jugaklah
kelam-kelibut
dgn ER yg penuh dgn org
dgn kerusi yg takde
nyaris PIL aku nak tumbang
yg ada hanya aku , MIL & si ain
sinced papa sibuk mencari parking keta
yg bapak susah dkt GH tuh...

dr ER terus ke bilik Rawatan A
PIL aku terus dipsgkan dgn urine tiub
Ya ALLAH
seksa aku melihatnya
PIL aku mengigil seluruh badan menahan sakit
MIL aku pun dah meleleh airmata
kalo aku pun di tpt MIL aku
lg teruk kot...

pg pulak X-ray & masuk pulak ward observation
nearly pukul 8pm baru PIL aku dpt 1st class ward
Jabatan Perubatan Nuklear/ward oncology
tgkt3 ward 3d bilik 5
syukur alhamdulilah..
doktor still drip water utk buat urine irregation

sayu je aku melihatkan PIL ku..
aku.papa & ain
pg beli segala benda yg patut..
beli makanan utk PIL & MIL ku
malam tuh MIL aku berkeras utk tggu di ward
ikutkan mmg kami x bg sinced she not felt so well actually
dia ada high BP
dia dok mengenangkan aku yg akan bersalin anytime
takut aku sakit bersalin tgh2 malam katanya..

+- dkt kul 11.30pm baru aku ,papa & ain
selamat smp ke umah
penat jgn cakaplah..
mandi..siapkan susu ain
dia pun terlena sama papanya...
kesian anakku..

mmg tahun nih tahun aku sekeluarga
berulang-alik ke hospital
mungkin sbg hint bhw sudah tiba masanya
aku & papa sbg anak
mengambil-alih tugas utk menjaga kedua2 org tua kami..
kau permudahkanlah Ya ALLAH
kau kembalikanlah kesihatan kedua2 mereka
begitu jugaa utk ibu ku Ainee Mat
Kasihanilah mereka sebagaimana mereka mengasihi kami sewaktu kami masih kecil dulu..