Pages

26 August, 2009

PANTANG OHHH PANTANG!!


hari nih suppose hari ke 9 tempoh confinementku
aku hanya sempat berpantang 3 malam di umah bondaku
atas sebab2 yg tak dpt dielakkan
aku kembali ke umah ku pada hari ke5
rutin berpantang sendiri
agak kelam kabut jugak pd mulanya

awal pagi
paling susah aku nak bukak mata
wpun mak kata aku kena bgn pg
mandi sblm baby bangun
bertungku & berbarut
tp aku hanya boleh bukak mata seawal kul 8am
sbbnya sepanjang malam aku mmg tak lena tido
si auni akan bgn setiap 1 jam utk menyusu
dan 1/2 jam kemudian akan bgn lagi
utk didukung
dia hanya akan lena dlm dukungan shj
so bayangkan betapa sleepless nite yg aku alami skrg

bgn2 pg kul 8am
selalunya aku kalut dgn auni lg
usually dia suka meragam time nih
aku siapkan air mandi dia
kalo dia sedar bg dia mandi dulu
susukan dia
then tidokan dia semula
lepas auni tido baruler aku ke dapur
siapkan breakfast utk aku & ain
mak kata perut org tgh berpantang tak boleh lapar
nanti masuk angin
w/pun aku tak lalu makan sgt sejak bersalin
tp tiap2 pg aku akan paksa diri aku utk makan nasi jugak
utk 15hr awal nih
menu aku
still ikan panggang & lada hitam..sayur yg berair2 tuh mak kata hold dulu..
mak kata jgn minum air banyak
tp bab nih mmg aku langgar betul
sbbnya kalo kurang air dlm badan
confirm aku akan sembelit punya
so aku make sure banyak minum air suam
yg bagusnya aku nih
aku rajin makan ubat & vitamin yg doktor bagi
dah siap makan baruler aku mandi
aku dah selesai mandi air serum selama 4 hari
air serum tuh ala2 mandi air herba lah
so next 5day onwards sepatutnya aku mandi air suam shj
tp ada jugak yg tergelincir
aku belasah je air sejuk
(kalo mak tau mau membebel 3hr 3 mlm)
dah siap mandi
basuh luka & berbarut...kalo papa sempat baru dia bakarkan tungku
(tp masuk hr nih dah 3 hr aku tak bertungku)
sbb papa sibuk sgt ke hulu-hilir
smp tak smpt nak bakar tungku utk aku
aku pulak tak berani nak bakar sndr
bab barut mmg aku rajin
sbbnya aku taknak perut mengeleber lepas pantang nanti

by 11am selalunya aku dah relax sikit
lepas jemur kain-baju
kemas umah sikit
dah boleh lepak tgk tv
melayan si ain yg becok tuh..
boleh tgk internet
boleh baca majalah /paper
boleh update citer dlm susuibu.com
on day time usually auni akan tido jer dlm cot dia
dia hanya akan bangun kalo lapar susu @ dia poo poo..
mak kata kalo ank tido ibu pun kena curi masa utk tido gak
tp tak menjadi pd aku
sbbnya si ain takkan bg aku tido punya
dia mrh kalo aku tido
melainkan kalo dia tido
baruler aku boleh lena kejab

during lunch selalunya aku tak makan heavy
aku amik roti cicah milo @ biskut jer
kalo yg makan pun hanya ain
menu ain senang jer
nasi putih + kicap+telur dadar @ikan grg@ ayam grg
kenyanglah dia

ptg tgk keadaan
kalo perut aku tak meragam
aku sedap bdn aku akan masak
utk papa tapau bawak ke GH
sbbnya tiap2 hr papa bukak posa kat GH sama MIL ku
aku akan masak simple2 jer
sesuailah dgn keadaan aku yg serba tak sihat lg nih
tp masuk hr nih dah 2 hr aku tak masak
coz aku tak berapa nak sdp bdn
so papa tapau je dr mana2 pasar ramadhan utk dia & MIL ku..

mlm pun aku tak makan sgt
aku mmg tak lalu nak makan
tp aku still amik roti / biskut cicah kopi @ milo

usually malam aku cuba tido awal
spy boleh bersengkang mata tgh malamnya
dah hilang segala tv-addict sejak bersalin nih
aku mmg takde mood nak layan tv mlm2..

begitulah rutin aku
boring kan...
aku pun boring...
rindunya nak makan ais..
belasah coca-cola...cepatlah tamat pantang nih...

4 comments:

-LaDy rAzOr- said...

uihs...k.lin mandi hari2 ke?
Leh ke mandi hari2?
Mak orang cakap x leh mandi hari2...nanti badan masuk angin sebab air sejuk...
masa orang berpantang dulu tu boleh kira ngan jari bape kali jek orang mandi...
sampaikan orang rasa badan dah melekit giler....
huhuuhhuuuu......

adilynn said...

tu ler pasal nofa...bab melekit tu yg tak leh tahan tuh..dok belasah jugak!!tau mak aku membebel 3 hr tak abis...kwang3x..

nurul said...

kakak aku dlm pantang selamber je, turun naik tangga lagi..mak aku pun benggang ler.tp hari tu semnggu ngakler anak buah aku kat ward kena jaundice

adilynn said...

kakak ko yg mana bersalin nurul?attia ke?