Pages

24 August, 2009

ALHAMDULILLAH


(GAMBAR PERTAMA AUNI )


Alhamdulillah.
Segala puji bagi ALLAH SWT
Di saat ini aku telah pun selamat melahirkan zuriat keduaku
AUNI IRDINA BT ROSMADI
Bermaksud “kegembiraanku & kehormatanku/keberkatanku”
Auni Irdina telah selamat dilahirkan
Pada 17-8-2009 pukul 11.39am
Dgn berat 2.73kg secara SVD-induce labour
Disalah sebuah private hospital di selangor nih

Aku mula warded pd 16-8-2009
Gynae advice masuk ubat prostin(induce)
Melalui serviks pukul 11.30am
By 6pm jalan baru bukak cm
Dan alhamdulillah aku masih tak rasa sakit pun
Tak spt bersalinkan si ain dulu
By 1cm aku dah berguling2 bagai nak rak
Gynae dtg by 7pm tgk jalan
Still by 3cm tp gynae buat stretching dkt laluan serviks
Utk mendatangkan rasa “sakit”
Pukul 9pm aku ditolak masuk ke LR
Papa still ada menemankan aku
“this time quite scary”
Aku mula rasa seram-sejuk masuk LR
Teringatkan pengalaman bersalinkan si ain dulu
By 11pm laluan still 3cm & aku still tak rasa sakit
So gynae advice masuk ward semula
Try utk induce guna pitocin drip by 7am next day
That time aku dah mengantok giler babas…
Masuk ward semula tido nyenyak macam dlm hotel pulak..
Papa pun tido sekali dlm ward dgn aku
“terharu aku dgn papa”
Dia tido mengerekot..
Sayu hati aku
Inilah kasih sayang seorg suami utk isterinya..

Tiap 3jam nurse bertgs dtg buat CTG
Amik Bp reading & check bukaan
by 4am bukaan dah 4cm
still tak rasa apa lg
Cuma rasa macam merenyut2 kat perut bhgn bawah shj
Tp aku still boleh tahan lagi

Bangun kul 7am
Mandi & solat subuh
“semoga ALLAH permudahkan urusanku utk bersalin kali nih”
Dgn ditemani papa yg tak putus2 beri kata semangat
Mengaji tak berhenti dlm LR tuh..
Drip pitocin by 7.30am
Aku mula sakit by 9.30am
Sakit giler babas..
Approximately contraction 5minit sekalii
Sehingga berlanjutan 2minit sekali
Sangat sakit…
Mmg smp aku menangis
Tp takdelah smp menjerit melolong gitu
Sekadar menangis…(mmg aku tak tahan sakit orgnya)
Aku amik pethidine utk reduce painfull
Tp langsung tak jalan
“aku still sakit jugak”

By 11am gynae bagitau bukaan dah fully 10chm
Jenuh jugak nak pushed
Sbb macam dh lama tak beranak
Aku jd lupa m/mana nak push pulak…
Akhirnya dgn doa yg tak putus drpd papa
Dan aku yg tak berhenti berzikir & berdoa dlm hati
Dgn izin ALLAH jua
Auni Irdina ku selamat dilahirkan tpt 11.39am
Saat paling buat aku terharu
Bila gynae ku meletakkan Auni yg masih merah di ats perutku
“subhanallah”
Aku & papa macam menyambut anak sulung
Sgt menakjubkan
Mendengar suara nyaring dia menangis
Rambut hitamnya..mata sepetnya
Persis tak ubah spt kakaknya AIN
Maka hilanglah segala kesakitan yg kutanggung
Hamper 3jam itu..
Gynae ku jahit luka pun
Aku lgsg tak rasa apa…
Hanya rasa mengantok & ingin cepat tido
Mintak air minum dr papa
Sejurus minum aku muntah bagai nak rak
Kata gynae ku itu mungkin tindakbalas ubat dlm sistem badanku

Dan mmg badan aku lesu-selesunya
Spjg ptg itu…
Aku hanya lalu makan roti baker yg dibeli papa
Nasik lgsg tak leh nak telan…
w/apapun
aku bersyukur kehadrat ILLAHI
kerana mempermudahkan segalanya
utk aku & anak ku

Utk papa
Tq for being there for us
Tq for being such of wonderful hubby
Mama loves you so much….

1 comment:

-LaDy rAzOr- said...

alhamdulillah...
tahniah kak lin...
berpantang elok2 naaaa.....
org doakan selamat semuanya termasuk FIL kak lin....
aminnnnnnnnnnnnn..............