![]() |
dont underestimate with the messy look..still habis sekuali ..hahhahah |
utk kak Rahmah
maaf yea kak
saya takde sukatan tepat
sumer kes agak2
based on experienced shj nih
Bahan2
Ikan tenggiri
Bawang merah+Bawang putih+halia- blend bersama
Serai 2 batang -dititik
Belacan
Asam Jawa
Cili kering - blend
Daun Kesum
Bunga kantan
Tomato
Bendi ( jika suka)
Cara2
bawang merah+bawang putih+ halia- tumis sampai naik bau
masukkan cili kering- tumis sampai pecah minyak
campak serai & belacan sikit
tumis sampai wangi
masukkan asam jawa
air & ikan sekali
most likely asam jawa perlu lebih sikit - nak masamkan kuah tuh
perasakan dgn garam @ perasa aji kalo suka
last sekali lepas ikan elok masak- baru campak bendi,tomato & daun kesum serta bunga kantan
merenih sekejap
sedia utk dihidang
-aku masak lunch semalam,sebab teringin nak makan kuah masam2..
masa memasak - dalam 1/2 jam
selamat mencuba!!
6 comments:
terliur plak nengok~~saya jarang beli sebab kat rumah saya sorang je yang makan tenggiri~~he~~
Lynn...
Terima kaseh..
Caranta macam nak sama...
Cuma kenapa akak punya rak sedap..
Pssttt boleh mintak 'air tangan' sebotol tak?
seb beik saya baru lepas makan nasik!
Bujal
Laaa org rumah x mkn ?
Jgn lupa ajar ank2 mkn
Kak rahmah,
Air tgn?
Huhuhuhu
Akak boleh buat py,air fgn ibu plg best dlm dunia.kalo x sdp utk kt tp sdp utk ank2,dah cukuplah.
All d best kak
Gb,
Hahahaha!!!
Post a Comment