Pages

22 January, 2013

Proses Pembelian Rumah 2nd hand-sekadar perkongsian pengalaman- PART 2


wishlist no 10  -rumah banglo setingkat -sila percaya!!

antara hit tertinggi utk blog cabuk aku nih
kisah pengalaman aku membeli rumah sub-sale
yang berjaya aku beli pada tahun 2011
boleh check dekat sidebar- yang paling atas sekali
edisi malas nak tepek link

aku terima banyak sgt personal email
banyak jugak yang tinggal komen
kalo sempat memang aku baca & aku jawab satu-persatu
thru email pun sama
kalo sempat memang aku cuba reply
aku tahu betapa seksanya
nak mencari jawapan
kalo kita dok godek thru google

entry ini sekadar berkongsi pengalaman aku shj

banyak soalan yang kawan2 tanya ;

1) Tempoh sign S &P mengikut undang2

-ada kes yang owner sesuka hati paksa kena sign S&P dalam tempoh 2 minggu - kegagalan akur mungkin akan melibatkan -duit deposit 3% hangus begitu shj.Ini selalunya melibatkan direct OWNER yang tak guna agensi-diorang suka2 buat undang2 sendiri hanya kerana mereka itu OWNER @ jugak kes OWNER yang nak menganiaya pun iyer jugak.

-kes aku: kami deal dengan agensi-sumernya tertakluk pada undang2.Kami bayar 2% deposit, start cari loan rumah guna SNP owner yang lama-dah dapat loan, sign LO dgn bank, baru draft SNP dgn pihak lawyer- total masa allocated adalah 21 hari BEKERJA-weekend tak kira, public holiday tak KIRA..so fair for both side.memang masa memang cukup utk dapatkan confirmation Loan, draf SNP & sign for both side.

2) VALUATION GOVT & SWASTA -mana yang lebih BAIK?

-disebabkan aku & suami amik loan dari BIMB - makanya valuation done by private valuer.Alhamdulillah, valuer BIMB valued rumah kami lebih tggi dari harga yang owner jual-siap offer full loan + mark up 20%- tapi kami suami-isteri bincang- takperlah..just amik loan 90% dari harga rumah - just nak save utk monthly installment kan..

-banyak rungutan mengatakan valuer JKR - terutamanya utk mereka yang guna govt loan- selalunya meletakkan valuation lebih rendah dari harga jualan..let say harga jual RM200K - valuer JKR valued RM170K sahaja..nak tak nak kena tambah RM30K utk top up loan ..kalo ada duit berlebih2 mungkin takde masalah, kalo yang takde..ini memang BERMASALAH..Jika nak tukar kepada loan swasta yakni BANK- membuang masa & menambahkan kos lain.

3)Penangguhan dokumen dari pihak owner/bank owner - dan masa terus berjalan !!

-aku jugak mengalami masalah yang sama, dimana dokumen untuk settlement loan dari pihak bank owner berlarutan begitu lama, dengan itu BIMB tak dapat nak proceed untuk bayar kepada pihak Maybank( bank owner ) baki hutang rumah tersebut.Memang aku susah hati jugak, sbb masa terus berjalan.Bila aku suarakan kepada pihak lawyer kami- lawyer memberitahu KEGAGALAN PIHAK OWNER/BANK OWNER menyempurnakan DOKUMEN yang diperlukan - tidak akan dikira dalam pengiraan PENALTY.

Hanya let say dokumen dah lengkap dari pihak owner , tetapi pihak buyer pulak yang SLOW wat keja- itu baru akan dikenakan PENALTY.-jadinya selama mana kita menunggu Dokumen dari pihak owner lengkap barulah pengiraan tempoh disbursement tuh bermula yakni 3+1 BULAN..

-Kesimpulannya- jangan susah hati..selagi mana kesilapan itu bukan berpunca dari pihak Pembeli..

4)Pinjaman BANK/ KERAJAAN- mana lebih baik ?

-Utk pekerja govt- for sure nak fully utilise kemudahan pinjaman perumahan kan..sumer nak kan flat rate interest tuh betul tak?

-tapi kes aku & suami- kitorang proceed BIMB islamic loan- setelah mengambil kira betapa rigidnya process loan gomen nih..dan terseksa dgr valuation dr JKR & jugak kami rushing with time..Kami taknak sangkut lama sgt dgn process nak dapatkan loan .

-Kami jugak dah berjaya dapatkan loan dgn flat interest rate- means not fluctuate due to economic condition- memang tetap smp habis tempohnya..4 % jugak..Banyak jugak kos lain yang BIMB tanggung,So memang tak nampak any good reason to opt for govt loan..

-Rasanya kena tepuk dada tanya selera- tapi adviceable utk sub-sale property nih- amik loan bank lebih mudah..Dan yang paling penting- pegi pusing sumer bank,kebanyakan bank ada guideline yang sama utk pembiayaan hartanah cuma ada few bank yang akan offer added value service.Eg: legal fee FREE


5) LAWYER -any recommendation?

-aku tak berani nak recommend mana2 lawyer- sebab last time kes aku- a bit slow jugak :(

-pendapat aku, pegilah cari lawyer yang tak high profile..so diorang nih keja kurang sikit, biar takde nama gah pun as long as keja cepat, tangkas & on time.

-kebanyakan lawyer bagus , cuma mungkin diorang nih overload dgn fail - banyak sgt client..kadang2 mmg tak terkejar dgn masa

-tapi let say dah terHIRE lawyer buzy giler babas- ini mmg kerja kita utk follow up sampai dia tak larat nak layan kita dah..

kita bayarkan!!

mungkin 5 isu nih dulu aku jawab
kang aku rajin aku tambah lagik

utk yang nak bertanya
boleh send email

mamawicah@gmail.com

mana yang aku boleh tolong
aku akan tolong

in shaa Allah

ini antara link bank info yang menarik untuk dibaca
sila klik sini

mana tahu membantu

pesanan khidmat masyarakat :

jangan dengar membabi buta
jangan percaya buta2
cari,godek ilmu membeli rumah nih
jangan kita jadi insan2 teraniaya nanti

selamat berjaya!




6 comments:

Suliana said...

memang pening bila nak beli rumah ni.. mcm su, hasben yg pening kpla sbb su xfhm sgt. nak join pening kpla xmolah. haha.. tahu skit2 je.. tu yg bila org tnya, tak reti nak jawab, kena refer hasben. su pun amik loan bank sbb masa tu tak layak lg amik loan gov.. oo jkr value lagi rendah ye. hmm tak tahu plak..

gadisBunga™ said...

entri akak memang sangat berguna. sebab saya pun rasanya akan pakai guidelines ni nanti... :D

Imaan09 said...

wahh..sampai dua kalai kna keluarkan entry tajuk ni..hehe. saya pun tengah berkira2 nak amik 1 umah ni.. tp mmg susah prosesnye klu beli 2nd hand kan

Ridzuwan Mohiddin said...

Info yang bagus..Hehe..sebagai panduan boleh jugak tengok blog ni..prosedurmembelirumah.blogspot.com

Harap dapat membantu

Sheila Mutalib said...

Info berguna.. Nak beli rmh ni kne ade ilmu gak.. Kena bt research dr pengalaman org lain.. Takut je kalau2 kena tipu.. Bukan sikit-sikit pakai duit..banyak tu..

trinity said...

Jadi orang kaya? Bisa banget, ayo kaya melalui berinvestasi!!! karena harga property semakin tahun semakin meningkat.
Gimana sih caranya? Ini nih tips menjadi kaya di usia muda http://citralakesawangan.com/tips-kaya-lewat-investasi-properti/