Pages

28 September, 2008

Pukul berapa dah ni??

SALAM AIDILFITRI2


Di kesempatan ini kami sekeluarga mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri & Maaf Zahir & Batin kepada sanak-saudara,kaum-keluarga serta sahabat handai yang mengenali kami.Semoga sentiasa dibawah rahmat dan berkat Illahi hendaknya.

Rosmadi Abd Manaf
Lailatul Azlin Abd Latib
Ain Darwisyah bt Rosmadi
Taman Ampang Indah

27 September, 2008

SALAM AIDILFITRI

Tak lama lagi dalam lebih kurang 3 hari lagi kita kat Msia nih bakal menyambut 1 Syawal 1429H..

So disini aku ingin sekali merakamkan salam aidilfitri & maaf zahir & batin untuk yg tersebut..

Terutamanya:

WARGA RHB BANGI- kak ayu, kak roy, kak zaidah, kak fariza, yus,nofa,nurul,hadila,lela,irwan shah,isa,fariz,syukri,abg zaki etc..

WARGA UITM-zaharah,zaleha,yudistira,fathan,mazni,yun,kerchak,zaiharti,sue dan ramai lagi yg tak teringat waktu ini..

WARGA DARUL QURAN-Us AKMAL,Us ROSKA,Us Hishamuddin,Us Faizal,Kak Ain,Kak Ina,Za,Hanani,Ida,Amalia,Shahrina,Us Nazib,Nor etc..dimana pun kalian,semoga bahagia selalu hendaknya.

WARGA DARUL KIFAYAH-Shakif,Abg Suhaile,Amal,Kak Saadah,Along Dutika,Fizah,Ustaz Azmi,apek,kak anis,kak ita,zurati dan ramai lagi...dimana kalian yek?

RAKAN SEPERJUANGAN-Buat teman lamaku yg telah begitu lama menyepi..YASMIN, AMAL,OLI,HADY,MASRUL AINE,DINA,KAK LONG,FIRDAUS,WAHI,FAIZ,ARQAM,JULIZA-kalian ttp dlm ingatanku wlu jauh dimata kalian ttp dihati..SEMOGA HIDUP KALIAN DILIMPAHI BERKAT & RAHMAT dr ILAHI..

WARGA SEMERA-Syed amriza ,Indra Mawar,Yati,Suhaiza,Ila etc...aku sgt rindukan kalian!

WARGA PENDIDIKKU-Puan Zulidia,Puan Sabrizah, Puan Azla, En Jeannot,Pn Yohana dan semua warga pendidik yg menjadikan aku spt hari ini..tak terbalas jasa kalian & semoga ALLAH yg menentukannya kelak..

BEST BUDDY ku- IRWAZ ( smp bile nak membujang..)

WARGA FORUM SUSUIBU-you all still the best!

Dan utk semua yg pernah mengenali siapa AKU..salam dr kejauhan..semoga dipertemukan ALLAH kita semua suatu-hari nanti..

Di persada blog sepi ini, ingin aku rakamkan betapa bermaknanya kalian dalam hidupku ini..

Ya Allah.
Semoga kami semua di bawah perhatianMU
Jauhkanlah kami dr azab-seksaMU
Dekatkanlah Kami dgn RAHMATMU..
Semoga ikatan kami tetap terjalin atas namaMU..

SALAM AIDILFITRI

MAAF ZAHIR & BATIN

DRPD;
LYNN
ROSMADI
AIN DARWISYAH
Taman Ampang Indah
Selangor

25 September, 2008

tq mak..

Pg2 semalam mak telepon aku..
"payahnya nak dpt tel kamu nih"
"datang umah mak bukak posa ptg nih yek"
macam best jer..tak yah aku kelam-kabut nak masak..
wpun umah mak area kl nih tp aku jarang jugak nak pg makan kat umah dia sbb rasa lan macam dah kawin nih..takkanler nak menumpang makan umah mak lagi..tp sekali-sekala mmg akan pg makan kat umah dia..
dalam kul 6.30pm aku smp umah mak..
tgk menu apa yg mak masak..
sedapnya!!
ada mee goreng yg tersedap di dunia..
asam pedas ikan merah..
gulai ikan masin talang campur nenas(tp aku tak makan pun..takut ada baby dlm womb nih..cuma tak confirm lagi..mintak2 bolehler nak menambah baby lagi)
ada pengat pisang..
so makan macam apa lagi..semua aku belasah..
rupanya mak berhajat nak bagi aku baju raya & tudung sehelai sbg hadiah hari jadi katanya..isshhhh dah bersuami macam nih pun mak bg hadiah lagi...rasa syahdu lah pulak...
mak belikan si ain baju kurung sepasang..
bertambahlah koleksi baju raya ain tahun nih..
rezeki cucu mak!!
aku ada 2-3 benda lagi tak beli utk raya nih...
so kena merayap jugak nak mencari benda2 nih..
kena cari jugak!!
kalo tak..
nampaknya tak meriahler raya tahun nih..
okler jupe d entry yg lain pulak...

23 September, 2008

seminggu lagi nak raya!

Seronoknya lagi seminggu nak raya!!
Apa yg tak cukup lagi yek??
Kasut aku..
Kasut papa..
Baju Melayu papa..
Tali pinggang si ain..papanya beli seluar besar sgt utk si ain..
Baju ain sepasang lagi..ke 2 pasang lagi ke..hehehe
New brooch..hehehe..
Nak beli tudung sehelai lagi..
Kuih raya..sbb yg ada dah selamat aku belasah sama hubby..hehehe..
Meja makan baru..
Kalo org kata beradun nak beraya tak jugak..iniler tahun pertama sejak kawin aku baru nak merasa tukar perabot...selama ni dok pakai yg lama jer..recycle dr umah bondaku..
Duit raya tak tukar lagiler...
Nak mencari sampul duit raya lagi..isshhhh3x..
Skrg bank pun kedekut nak bg sampul duit raya..hampeh!!
Nak reload touch & go..bilalah nak beli SMART TAG nih..hari raya nih sgt advantage kalo ada smart tag..tak yah nak queue pjg2..penatler!!
Langsir tak payah tukarler..
last year baru jer hubby jahit..nsb baik hubby terror jahit lgsir..
malaslah nak membazir tak tentu hala..
Kalo kakak aku tuh..tiap2 kali raya mesti tukar sofa..lepas tuh sofa lama yg tak berapa lama tuh habis dironda kat umah adik2 yg lain..nasib baik adik-beradik ramai..
pendek-kata aku sgt moderate berbelanja..tak lebih2 tak kurang sgt..asal ada kata org tua2..
semalam ptg smpt merayap ke Pasar ramadhan di Bukit Indah, ampang..
ini kali ke 4 dalam 23hr posa aku smpt merayap ke bazaar gitu...bukan apa takut tergoda lebih..bukan boleh tgk kalo tgh2 posa nih..
Sedapnya murtabak..
Enaknya ikan bakar..
Mmmmmm marvellous tgk popia basah..
Belum lagi tgk Roti John..
Sbb tu ler aku malas nak pg pasar ramadhan sgt..kang beli byk2 makannya sikit jer..
So semalam beli air tebu,murtabak daging (x sedap punn) & puding jagung..(3 bj +rm1)
Jdler aku makan 3 beranak aje..itu pun tak hbs jugak..
mmg bukan kaki makan jugakler..
Moral of the story..biar jimat berbelanja disaat semua org sepatutnya belajar berjimat..
Cerita psl jimat..perkara pertama langkah berjimat aku & hubby..its clear all the debt of our credit card..legaaaaaaaaaaaaaaaa....
tp hampeh..baru aje clear bank dah htr statement suruh bayar annual fee rm75..hampeh..napeler dulu tak pikir nak pg register dgn bank yg offer no annual fee..so ingat nak pg bayar & cut terus card tuh...
okler smbg semula..nak bersiap nak pg keja pulak..
aku tak paham betul ler timing post nih dlm blogspot ikut london apa..merepek jer...skrg baru pukul 6.20am..kang dlm blog ntah waktu jerman pulak yg dia setting..so jgn terpedayalah...

21 September, 2008

Selamat jadi mummy..NOFA

Malam tadi by 12 something dpt sms dr nofa...dia dah selamat melahirkan baby boy di HKL..seronoknya..macam dpt anak sendiri ler pulak..

Semoga nofa selamat menjalani tempoh berpantang yg menyeksakan tuh..takperlah nak badan cantik..sihat kena ler berpantang gaya org2 dulu2..stokin jgn tggl tau!!Makan kena jaga ..air kena minum jugak wpun org tua dulu2 tak bagi minum air banyak tp mana nak ada breast milk nya kalo tak minum air..so yg tuh kena abaikan ler..yg baik kita amik..yg hampeh kita campak jauh2..

tak lama lagi nak raya..alhamdulillah dpt jugak beraya dgn family sendiri tahun nih..rasanya macam nak balik perak raya ke 2 tuh...dah lama tak balik kg..asyik balik dungun aje..

seronoknya nak raya....isshhh duit raya budak tak tukar lagi..takper lah pelan2..bajet spt tahun2 sblmnya..tak pernah lebih tak pernah kurang...hehehe..

okler smbg semula..

20 September, 2008

JOM PG QUALITY HOTEL KL

Semalam dtg giler merepek aku..aku ajak hubby & heret si ain pg makan berbuka di Hotel Quality KL belakang Pertama Complex..saje nak test try konon2nya sblm nak promote ke seluruh ahli keluarga slps nih..

Smp2 dlm kul 6.35..bukan apa bapak punya jammed kat lencongan jalan dr sogo nak u-turn ke jalan raja laut..punyaler tension...nasib baik dpt parking kat dlm hotel tuh senang jer..Pg kat tpt reservation tuh ..diorg check nama aku Pn Azlin takder...sikit punya hanginler...at last diorg manage to get a table utk aku & family..Yea ler penat aku reserved awal2 tp nama takde..Org quite ramai jugakler..org Msia ni kan suka makan...Di hujung meja yg kitorg dpt..terselit pulak Si Jamal Abdillah , Jay Jay & friends..Cuci mataler tgk selebriti ni sempoi jer..

Makanan quite impressive..ada semua seafood..dr ketam smp ke udang..Sweet delicacies..macam kuih2 tu pelbagailer..tp alahai cute2 hampeh...Soup ada 2 jenis..sup kambing & sup sweet corn with crab meat..gituler lebih kurang namanya..ada sate..ada rojak..ikan panggang..isshhh macam2 ler kalo nak sebut..so with the prices being charged kira okler bagi aku..takdelah rupa pg makan kat Istana Budaya punya buffet..hampeh!smp skrg kalo teringat aku rasa macam nak menyumpah aje..bukan apa org lain sibuk nak buat bufet..dia pun sibuk..tp belum bukak posa lauk pun habis licin-licau...apa kejadahnya!!

Moral of the story kalo sesapa nak pg bufet buka puasa aku advice buat survey betul2..kalo boleh cari tpt yg dah established...aku advice Hotel Corus kat Jalan Ampang..Hilton KL..Quality Hotel..Grand Bluewave S.Alam..For those yg suka jenis hot- plate..boleh cuba Seafood Terminal kat Bukit Antarabangsa..Sakura pun not bad..betul2 tepi jalan dkt MRR2 atau dkt Nelayan Titiwangsa tuh quite okler..nak try ala-carte boleh try COZY kat Ampang Park @ mana2 cawangannya samada kat Alamanda Putrajaya ..sedap !!harga ada yg mahal ada yg berpatutan..pendek-kata tepuk dada tanya selera tgk jugak poket tuh...hehehe

Aku mmg jenis suka makan..so all the time aku akan ajak hubby utk survey tpt yg sedap2..for me food is heaven..selagi sihat nih makanler dah sakit esk nak telan air pun payah..but kena berpada2ler..at least kesihatan kena jaga jugak..cholesterol level pun kena pantau jugak..

Ok..selamat menjamu selera!

18 September, 2008

happy besday!

Semalam cuti nuzul quran merangkap hari kemasyhuran ku yang ke 29 tahun..Tua dah aku nih...Semalam jugak aku & hubby & ain menyambutnya di umah adikku Iman serta ahli keluarga yang lain di Putrajaya..Seronok jugak..lama dah tak buat celebration besday dah tua2 gini...Hubby & anakku bagi kad yang bg aku sgt cute!Diletaknya kad itu dkt termos si ain..so masa aku buat susu ain tgh malam tgk ada kad disitu..hehehe..

Aku jugak dah selamat berpindah umah..selamat mengemas w/pun bukan 100%..banyak lagi keja yang nak dibuat..Tahun ni rasanya macam nak beli meja makan baru stlh meja yg lama dah aku pos kan ke umah iman sblm pindah hr tuh..dok tgh surveyler nih mana yg suit dgn bajet yg ada..tak mau ler beli mahal2 bagai..asal cantik..selesa..selamat cukuplah bg aku...Aku suka jenis kontemporari design..just simple & sweet..

Persiapan raya mungkin hanya tggl 30% lagi...kebanyakannya dah siap berbeli kecuali kasutku & kasut papa..Tahun nih beli baju kurung ain di Jln TAR macam thn lepas..cuma tahun nih mahal sikit dpd tahun lepas..maklumler minyak naik semua benda pun naik harga..hampeh!

Aikkkhh nofa bilaler nak bersalin....??hopefully tak kena induce macam aku dulu..semoga selamat semuanya!

11 September, 2008

sogo mania!

Dpt jugak aku merayap ke SOGO semalam dgn hubby & anakku si ain..Parking keta kat MAJU JUNCTION..top floor..mencanak nak mendaki...sbbnya dah tau sgt kalo nak parking kat sogo macam hampeh..payah nak jupe kalo dah ptg2 gitu lgpun pernah trap dlm jammed kat masuk parking aje..buat perabis minyak keta nak tekan pedal minyak..bosan!!

Bila masuk ke jalan TAR..feeling nak raya tu makin terasa..seronok jugak merayap ke sana..tp frust jugak byk tpt tak dpt nak pg..biasalah kalo dgn ain ni..pantang nampak toys mengaruk nak pg main..so nak mengadap dia main ler pulak..

Dkt sogo dptler shopping baju ain 3 pasang...mak aaaaiii baju budak bukan main mahal kalo nak cari yg elok sikit..

1}Dress Anakku =RM 59.90
2)Pants & Blouse PETER RABBIT=RM 103.90
3)Dress PONEY=RM69.90

So nearly RM200 over kat situ aje..belum lagi beli baju kurung dia..pening makcik..tp begitulah perangai papa ain..kalo utk si ain beli mahal2 takper kalo sendiri nak pakai harga baru RM39.90 dah bising kata mahal..Papa..papa..

Nak beli baju sendiri & baju papa pun tak smpt..org ramai giler babas...So ingat nak pg jugak menjelajah buat kali ke 2 ke sogo..hehehe..

Tp for sure kali ni both of us tak smpt nak pusing bazar ramadhan kat jalan TAR tuh..kalo masuk situ for sure keringler duit poket...kat situ rambang mata..malas jer nak msk situ coz ain tak sihat sgt..kalo pg tpt crowd lagi tak sesuai utk dia yg dlm healing process tuh..

moralle of the story shoppingler di jalan TAR...hehehe

sekadar ucapan tahniah utk Jaja ex-rhb yg dh selamat melahirkan 1st baby HAYAT ISKANDAR last 28-8-2008..SEMOGA HAPPY SOKMO!nofa bila pulak nak bersalin yek...hehehe..

10 September, 2008

pagi nan indah!

Pg ni terlewat sikit bgn nak prepare sahur utk hubby..hehehe terngantok lebih sdgkan pukul 9mlm aku dah bantai tido dgn si ain..Ain tak sihat sgt tuh..kena flu so bila paksa dia makan ALLERYL..ubat flu tuh mmg cepatlah dia tido..ubat tu kan mengantuk..Ada hati nak tgk slot TV3-Ku Milikmu..alih2 dah tertido depan TV..hehehe..

Bgn2 panaskan apa yg patut dlm microwave..siapkan nescafe sejag..makanler...tak smp 1/2 jam perut memulas..hehehe..sejak kena bgn sahur nih mmg perut aku takleh adapt sgt makan pg2 buta gitu sure sakit punya..tgh solat subuh dia mengacau pulak..aduhhh..sakit hampeh!!

Today lewat sikit semuanya..smpt lagi mengacau si ain yg tgh tido..lasak sgt..mengadap laptop tulis apa yg patut..memandangkan umah aku ni ada free wifi yg disupply drpd mana smp skrg aku tak tau..yg aku tau dah dekat setahun aku dok belasah free wifi ni..lg laju dpd dial-up tel umah nih..kat tpt keja tak banyak masa nak mengadap pc..bz to death..keja tak rupa org..

Ptg ni ingat nak ajak hubby makan kat luar aje..malas nak masak..Dr semalam lg nak pg makan luarnya tp ntah kenapa malas pulak nak keluar..Hopefully boleh pujuk hubby pg makan nasi beriani somewhere..bestnya!!

Oklah gtg..time is running late!Jauhnya PJ...aduhai....

08 September, 2008

shopping bizarre..

Tak menjadi jugak idea nak pg shopping last weekend sbbnya terbangun lambat...Tau2 je lah kalo nak pg SOGO..dah kul 10am..nak cari parking cukup payah!

So semalam pg jalan2 dgn hubby & ain pg SEKSYEN 17 PJ tgk clearance sale SCHOLL shoes..mmg gila babas punya murah...Tp yg paling tensen nya punyalah ramai umat manusia..dan yg paling ramai sekali adalah Chinese..Beli berbondong2 kasut..Afterwards kitorg merayap smp ke Bangunan Siti Hasmah dkt TTDI-Jalan Abang HJ Openg tgk clearance sale brand TIMBERLANDS..

Alhamdulillah org tak ramai sgt...dah hbs meronda bawak ain pg merayap ke MPH in the same building..Ain mmg sgt suka buku..mungkin menurut tabiat baik mamanya yg gila membaca..Kdg2 mmg rambang mata nak beli buku utk ain..especially LADYBIRD series..to improve minat dia utk membaca..skrg pun tgh train Phonetics pada ain..dia sgt suka buku yg banyak gambar binatang, aku & hubby pun lebih suka beli buku dpd pampered dia dgn toys..kdg2 tu beli jugak..kalo fisher price ada discount..boleh jugak beli utk dia toys yg mencabar minda dia ..As a parent mmg kita sayang anak kita but in term of buying a good toys bukan sahaja safety yg perlu jadi keutamaan tp a feedback afterwards..especially to improve motor skills.

So conclusionnya aku & hubby still tak shopping apa2 pun lagi yg related utk raya nih..tak tau sempat ke tak..by 21st ni kemungkinan besar kami sekeluarga nak berpindah ke taman ampang indah..Rumah skrg ni tak rupa rumah dah..penuh kotak..pening kepala, tp nak buat m/mana inilah lumrah nak pindah-randah smp kami buat keputusan nak beli umah dimana...

ok gtg..nak zohor dulu...bubye!

05 September, 2008

shopping time!

Sedar tak sedar dkt seminggu dah kita berpuasa..Dalam kepala nih macam2 yang aku fikirkan...Persiapan raya yg satu benda pun aku tak buat lagi..

Nak shopping baju raya utk si ain & my hubby..Utk aku mungkin aje nak tambah beli kasut sepsg dgn 2 helai tudung aje..memandangkan baju ku awal2 lagi dah siap ditempah..Maklumlah aku lagi suka pg tempah baju dr beli baju siap aje..Utk anak sebenarnya raya nih...dah ada anak utk dia aje lah yg lebih..Lagi2 anak pompuan..semua baju kat shopping mall cantik2..malah boleh jadi rambang mata dibuatnya..W/bagaimanapun aku kenalah berhemah berbelanja..takut nanti burst semua bajet yang ada semata2 nak raya..

In term of shopping aku ni bolehlah dikatakan bukan jenis yang shopping berbagai..aku jenis sayang duit sikit..kalo ada barang yang berkualiti ( brand yg baik) aku prefer beli yg jenis tahan lama..kualiti baik..corak menarik tp pd harga yg sgt berpatutan...so musim nak sambut raya ni mana2 shopping mall akan buat sale gila babas..Tpt yg paling aku suka nak bershopping ni tak lain tak bukan semua stor JUSCO ..SOGO & MID VALLEY..Segala benda yg aku nak cari boleh jupe kat situ..senang sgt!Kalo nak kira pasal brand..mmg aku ni jenis branded sikit...bukan nak berlagak..tp bila beli barang ada nama nih selalunya tahan lama..tp usually brg2 branded yg aku beli pun bukanlah semata2 baju..tp lebih kpd handbeg..jam tangan..kasut..so lebih tahan lama..bayangkan wallet BONIA yang aku beli 5 tahun yg lalu masih elok smp skrg...Betapa save-nya kat situ..so smp skrg aku tak pnh ganti wallet lg..Perangai aku selagi benda tuh elok nak pakai smp ke sudahler aku pakai...hehehe..kedekut pun yer jugak!!

So ingat esok nak ajak hubby pg SOGO..bolehler tgk apa yg patut..beli baju ain dulu ker..yg lain2 masih ada masa lagi rasanya...

oklah gtg..hopefully tak rambang mata nak membeli-belah esok..hehehe..

03 September, 2008

aduhai ...

Hari nih hari ke3 berpuasa..nampak gayanya aku masih tak boleh nak berpuasa..cuti utk org pompuanlah...

Awal pagi dah bangun..panaskan lauk..buat sejag nescafe..kejutkan hubby bangun makan dalam kul 5am..teman dia makan..at last by 5.30am aku dah terlayang tido dgn anak ku si ain..

Puasa tahun ni mungkin mencabar sikit rasanya..Dalam bulan nih mungkin aku & family nak pindah umah teres dkt Ampang Indah..so aku & hubby bz on packing all stuff..pening kepala jugaklah..nak raya lagi..nak pindah lagi..so belanja naik berganda jugaklah..Sbbnya tak larat nak mengangkat barang..of course kena amik movers..Caj movers skrg boleh tahan jugak mahalnya..

Apapun aku & hubby ttp nak pg beraya kat umah baru tahun ini...Semoga dipermudahkan hdknya..Dah tak larat bertahun dah kami tinggal kat apartmen..nak merasa jugak dok kat umah teres..penat dah rasanya!!lagipun tak sesuai utk anakku yg sdg membesar nih utk dok terperap kat atas nih...

Apa nak msk ptg nih...ituler benda yg dok pikir tiap2 hr bulan posa nih..nak melayan tekak di bulan posa nih..tp nak kena ikut bajet yg ada jangan main belasah ikut nafsu..oklah slmt berbuka semua!

01 September, 2008

SALAM RAMADHAN

Selamat menyambut ramadhan 1429H utk seluruh umat islam.Seronok sbnrnya berada di bulan puasa nih..banyak kelebihannya..wpun penat sikit kena bangun awal pagi nak prepare food utk bersahur tp jauh di sudut hati aku ikhlas demi utk suami tercinta.

Hari pertama ni rasanya akan pg berbuka puasa di rumah mak..selalunya adik-beradik ku akan berkumpul disana pada awal Ramadhan gini.Seronoknya!!

Masa ni lah mak akan masak macam2 nak menjamu anak-menantu & para cucunya yang makin hari makin bertambah tiap2 tahun..hehehe..

Tahun ni aku akan cuba lebih banyak pg menunaikan solat terawikh..tidak spt tahun lepas dimana terpaksa menjaga buah hhatiku yg masih kecil lagi..waktu itu anakku tak pandai berjalan pun lagi..so kali ini mungkin boleh kot nak kuheret sekali si ain ke masjid menunaikan terawikh..

To all readers..selamat berpuasa & menambah saham di akhirat!Rebutlah bulan promosi pahala besar-besaran yang ALLAH SWT kurniakan utk kita..Amin..