Pages

04 October, 2012

pasca bajet 2013-untold story for marhaen like me :(


aku merupakan pengguna tegar ERL dr Putrajaya-KL Sentral-Putrajaya
kos seminggu adalah RM75 menggunakan pas mingguan
suddenly bermula 1/10/2012
kos mingguan telah dinaikkan secara mendadak
dan ianya menjadikan kos pas mingguan adalah RM90

kenaikan kos ini tidak dapat dijangkakan
sebarang kesulitan sangat kami kesali


adakah ini sebagai indicator
fair & balance
untuk cover kerugian kos Komuter yang diturunkan 50% kadar tiketnya
dan yang menanggung adalah pengguna ERL

ERL user macam aku
bukan bermakna kami orang senang
tapi menggunakan kemudahan yang efisien
17 minit purata sampai ke KL Sentral dari Putrajaya
kos yang meningkat ini sedikit sebanyak membebankan rakyat
kalo nak naik kenderaan sendiri
purata masa yang bakal dihabiskan di jalanraya adalah 45minit-waktu puncak
itupun jika menggunakan MEX h/way yang perlu dibayar kosnya antara rm2.50-rm4.00 sehala

kebanyakan pengguna ERL
merupakan mereka2 yang tinggal di pinggir bandar
Salak Tinggi,Putrajaya dan ada jugak yang tinggal Sepang mahupun Banting
jadi penggunaan ERL utk mereka yang bekerja di KL
adalah pilihan tepat-khususnya
utk penjimatan masa
dan jugak membantu mengawal stress dijalanraya  
tapi bila kenaikan mendadak begini
tambah stress lain

?????

rasa mcm tak berguna jugak kerajaan kuar bajet buat MRT bagai
kalo kosnya sebulan bakal bersamaan dgn ansuran bulanan sebiji kereta
rasanya ramai yang pakat beli keta
kalo terpaksa membelanjakan wang sebanyak itu
utk kos pengangkutan yang katanya efisyen tuh!!


*rasa nak naik motor g keja !!

5 comments:

Imaan09 said...

kesian kak Lynd.. banyak tu.. pastu cik vios putih pun kena isi minyak jugak kan..

Daddy Ziyyad said...

Dia apa kesah dgn nasib rakyat.
Petrol, toll, tak payah bayar.
Tahu suruh rakyat 'ubah cara hidup' sahaja. Bini dia shopping se-kontena setiap kali pergi overseas

gadisBunga™ said...

pastu lagi nak claim kata bajet ni menyeluruh utk kesenangan rakyat dari semua golongan.

tah lah kan...

Rai Ourkizuna said...

tudia...naik sampai rm15..gila betul.. kesian...

zailamohamad said...

itulah..aku pon tak faham dengan budget 2013..kesian kat ko Lynn..bertabahlah..mana tahu tahun depan naik gaji banyak ke..aminnn