Pages

22 October, 2012

JJCM-KUCHING-Day 2

-sila jangan muntah darah entry panjang -banyak tepek gambar nih-

aku bangun 5.30am kat sana
giler awal
pertama sebab hujan sepanjang malam-sejuk sampai ke tulang

trip bermula pukul 8am
itupun rasanya driver tggu awal lagik
kat sana 630am dah cerah ok

aku bersilat bagi mandi kanak2
hari kedua merupakan hari yang paling panjang rasanya di Kuching
turun2 aje driver bawak pg breakfast
kedai makan depan homestay sahaja pon
aku try makan the famous Laksa Sarawak
malangnya -- memang tak kena tekak aku
aku rasa rempahnya mungkin kuat sgt baunya
adik aku plak belasah mee kolok..yg tuh lebih sedap sikit

lepas makan- driver bawak ke Pasar Sarikin
katanya tempat wajib singgah
ianya mengambil masa lebih kurang 1 jam kot
ikut jalan kampung 

Pasar Sarikin ini boleh aku samakan macam Uptown/downtown kot
tapi versi siang hari
macam2 benda jual
dari barangan perhiasan rumah, pakaian,alatan memasak,mainan- ishhh macam2 lagiklah
tapi masa aku smp cuuaca adalah sgt panas
sila stress bila heret kanak2
aku mmg tak memusing sangat sbb Auni & Ain sgt cranky
aku rasa harganya agak murah - kebanyakan peniaga adalah orang tempatan & jugak peniaga yang datang dari Indonesian-katanya Kalimantan bersempadan disitu
sampai aku pun naik confuse - yang mana satu rakyat tempatan,mana satu peniaga Indon
percakapan/pertuturan lebih kurang sama bunyinya!!

aku sempat beli perhiasan-jam dinding yang diperbuat dari kulit kerang
beli EVEMATIC MAT yang reganya baru rm 19 kat sana -aku beli sampai 2 bidang
aku jugak beli pua kumbu
beli jugak kain tenun indonesia utk kawan2
t-shirt sarawak disini lebih murah compare beli di Waterfront- kosnya tak sampai rm15 
mujur anak meragam- kalo tak harus jugak aku membeli yang bukan2 kat sana
harganya bisa ditawar lagi yea ibuk2

antara yang sempat tangkap disana- telekung2 sgt murah ok..truly from indonesia..


jam dinding kulit kerang itu-melepak bawah bangsal sebab kepanasan..dan cik nee sempat jugak ke Pasar tani - jalan ke luar dar Pasar Sarikin itu.

balik dr Pasar Sarikin- driver bawak singgah ke Pasar Tamu
macam Pasar Tani
cik nee ajer yang trn--- aku adalah penat
panas yaa rabbi ..
anak2 meragam jangan kiralah
rasa nak mengamuk jadinya kita!!

driver bawak makan tghr
tak tau apa nama tptnya
sgt mahal-cekik darah
makan nasik campur jer 
tapi rega adalah cekik darah!!

lepas makan- dibawanya kami ke Kilang Pasu
kat sini pun sedikit hilang akal
sbb sumernya cantik2 ok
harga pulak diskaun 50% serba-serbi
sila sawan disitu!!
aku beli 2 bijik saiz sederhana- pastuh pening kepala m/mana nak bawak balik
disitu ada demo pembuatan pasu cara tradisi
utk mereka yang beli pasu
ada servis packing pasu dalam kotak- sgt kemas & selamat 

pasar tamu-kilang pasu-ciik nee sedang mensaawan, auni yang pengsan terbungkang dalam van  & bungkusan pasu yang sedia dibawa naik flight !

dekat situ aje ada 45 minit kot
pastuh..driver bawak ke Kilang Lada /produk borneo
sempat membeli Lada Hitam sarawak
dan beli fridge magnet lagik
sawan fridge magnet tak habis2!!

sempat jugak ke PASAR TAMU BAKO
semata2 nak beli Ikan Terubuk Masin
beli sampai RM20
dapatlah 7 ekor shj
jangan risau yek-- diorang dah siap packing utk bawak naik flight
langsung x berbau !!

kami jugak dibawa ke tempat wajib singgah- kedai kek lapis
mmg masa kitorang pegi hujan tgh lebat giler babas
nak tak nak memang kami redah hujan nak masuk kedai kek lapis aka rumah orang tuh
masuk2 mmg makan tester kuih
alahai..sedap2
kosnya dari rm10-rm20
beli lebih 10 bijik- free 1 bijik
kat sini shj - aku beli sampai 20 bijik kek- sawan!!

style disitu
kita rasa tester
kita buat order- diorang akan hantar hari apa yang kita mintak
macam kes aku- aku order petang - dan dia hantar malam tuh jugak pukul 9mlm
dkt situ- once order baru diorang buat
so mmg fresh from oven kekdahnya!


last but not least driver bawak ke tempat wajib posing 

Pasar Tamu Bako-ikan terubuk masin,Cat STATUE,kek lapis tester- auni sgt suker kek lapis ..

dah siap bergambar bagai
baruler kami balik ke homestay
kelam-kabut mandi sbb masing2 kehujanan
terutamanya kanak2
aku punyalah risau takut demam- bantai bagi PCM sorang satu
time tuhler kami bersolat Jamak ZUHUR & ASAR sekali

malam tuh kami makan kat kedai makan bawah homestay shj
tak berapa sedap
tapi mahal!!

lantaklah..janji kenyang!!

balik homestay -sawan packing baggage
sebabnya esok nak check out plak
pening - takut excess baggage 
allocated 65kg jerk

phuhhhhh!!

ok smbg lagik...


4 comments:

Ibu n Abah said...

Kuching...
Mmg menarik...
Jika berpeluang teringinnsk kesana lg...

Dr Singa said...

berlapis lapis kek lapis beli ek!!

tak naik bot penambang cross sungai ke tempat kek tu eh?

gadisBunga™ said...

nak pegi kuching jugak!!

Imaan09 said...

banyak tempat sempat pergi, ok laa kan kak.. bestnya..