Pages

29 November, 2008

Susahnya hati aku!


Masuk hari nih dah masuk seminggu mak aku tak berapa nak sihat
Sejak di langkawi tempohari dia tak sihat sgt..
Demamlah..tak lalu nak makan..
Dia pg klinik kat putrajaya
Amik ubat segala macam..
Masuk hari ke-3 tak kebah jugak
Aku bawak pulak pg emergency Hosp Ampang
Yg dkt dgn umah aku nih
Still tak jalan jugak..
Amik darah kat sana..
Takde apa2 yg pelik kata doctor
Darah tinggi takder..normal
Yg diabetis dia..takat 15
Semalam abg aku Madi bawak pg klinik pakar pulak
Kena smp RM160..
Kurang sikit
Tp pg nih pulak mak aku jatuh..
Kaki dia bengkak semacam
Berurut pulak
Kesian tgk mak terhincut2 berjalan..
Alahai mak…
Sian aku tgk mak..
Mak tak rajin sakit
Mak tak rajin masuk hospital
So tak salah kalo aku & adik-beradik yg lain susah-hati
Apa aje mak nak makan mmg kitorg cari
Hari tuh dia nak makan keladi masak asam
Jenuh kak long aku mencari
Semalam nak makan nasi kerabu
Nun jauh di putrajaya adik aku mencari
Pg tadi nak makan tosei
Adik aku jugak yg beli wpun dia makan sesuap-dua
Ptg ni dia nak makan dadih pulak
Adik aku ler jugak pg mencarinya
Memandangkan hanya dia aje yg tggl dgn mak aku
So dia ler yg melayan mak aku
Apapun aku tak luput berdoa semoga mak cepat sembuh
Aku betul2 susah hati
Tak pernah sesusah hati begini ..
Mungkin inilah fasanya aku & adik-beradik yg lain kena concern
Dan sedar
Bahawa mak makin tua
Makin tak berdaya
Makin perlukan perhatian & kasih-sayang anak2nya
Mak tak pernah mintak apa2 dpd anak2nya
Cuma aku tau
Mak nak perhatian
Aku akan cuba pg tido & spend lebih byk masa dgn mak
Sejak aku dah kawin
Aku kurang sgt spend masa dgn dia
Mmglah tiap2 minggu aku akan kesana
Tp tak sama masa macam anak dara dulu
Aku dah jarang shopping dgn dia
Jarang berjalan dgn dia
Jarang makan dgn dia
Kadang2 aku rasa berdosa
Kerana secara tak langsung
Aku terlalu sibuk dgn keluarga kecilku ini

Ya allah
Panjangkanlah umur mak
Kurniakan kesihatan yg baik buat makku
Murahkanlah rezeki mak
Permudahkan segala urusan mak
Berikan segala kebahgiaan & ketenangan buat mak
Andainya aku ada segalanya
Dial ah keutamaanku

Aku takde siapa selain mak
Hanya mak yg aku ada..
Apapun masalah aku
Mak lebih mengerti dpd siapa pun

mak..
cepatlah sihat yek..
lin sayang mak..

25 November, 2008

langkawi best -part 3










gambar2 yg sempat aku rakamkan ketika melawat langkawi..
hopefully ada rezeki aku akan ke sana lagi..
kali ni mungkin dgn baby baru pulak..
hehehhee..
doakanlah semoga murah rezeki
kesian ain main sorang2 takde kawan..

langkawi best-part 2

2nd day

pg2 dah bangun utk next journey..malangnya cuaca pg tuh tak berapa elok sgt..hujanler..
aku & hubby & ain siap2 mandi dan kuar mencari breakfast..
g makan kat mamak somewhere dpn CASA DEL MAR resort kat pantai cenang tuh..

memandangkan kakak aku & kerabatnya nak g underwater world
aku & family rasa macam malas nak pg
mahal hampeh..
adult RM28 kalo tunjuk MYCARD..kalo tak katanya RM38..kanak2 RM15
sgt mahal bg aku kalo setakat nak tgk ikan berenang
kat AQUARIA KLCC pun bole tgk sumer tuh..


(kat tpt shopping souvenir)

aku & family join mak aku merayap ke MAHSURI MOUSOLEUM(MAKAM MAHSURI)
still hujan..so mmg tak seronokler nak berjalan..
kat situ biasalah
ada tinggalan sejarah mahsuri yg still ada
makam dia..
umah dia..
kat area tu jugak ada org berjualan barang souvenir
aku beli lah baju t-shirt 2 helai..
itu jer yg aku beli
nak beli minyak gamat
tak minat pulak..
mak aku & adik aku yg juara shopping

dlm kul 12 makan kat area situ jugak..
and then papa htr ke resort penginapan mak aku di langkasuka beach resort
sbbnya papa nak pg solat jumaat
so aku & anakku si ain dok lepak situ smp kul 2.30pm

dlm 2.40pm start meronda langkawi semula
pg pekan kuah
shopping lagi!!
biasalah kat situ macam2 ada
duty free zone lg kan..
pinggan-mangkuk branded murah2
minyak wangi takde lah yg murah sgt
kalo nak kira dgn harga pasaran kurang 30-50 rggt jer..
yg betul2 murah coklatlah..
kalo cadbury imported dkt KL aku tgk harganya rm21 kat situ boleh dpt dlm rm8.50
so yg paling byk aku beli ialah coklat..
Ferrero Rocher 30PCS BARU RM24.50
si ain bukan main suka nampak coklat
dia mmg hantu makan coklat..
mak aku & adik aku lgler shopping berbagai..
ntah apa2 yg diorg beli
lantaklah..duit diorg kan..
aku tumpang tgk jer..
tp ikutkan aku ni jenis bukan shopping sgt..
shopping mata jer lah..

abis meronda pekan kuah dkt kul 5pm
merayap pulak ke dataran lang
konon nak pg bergambar
yg paling bestnya
bayar parking keta
rm0.30 sejam
heheheheh..
macam tak percaya jer


(kat dataran lang lah ni)


dok sana smp sunset
jenuh jugakler hubby aku nak tangkap gambar sunset
maklumlah bukan SLR camera
so tak cantik ler..

disebabkan dah penat sgt by 7pm aku dah ajak hubby balik ke hotel
mak aku & adik aku
merayap lagi ke IDAMANSURI
tpt shopping yg paling terkenal kat sana
ada 2-3 benda lagi yg adik aku tak jupe cari lagi..
aku malas nak ikut
pening kepala meronda nih
dgn si ain yg tak berapa nak sihat
bertambah pening aku dibuatnya.

smp hotel mandi2..
bestnya dpt mandi
bdn berlengas semacam
si ain seronok sgt dpt bergolek2 atas katil..
ituler hobi dia menurun aku
bergolek2 atas katil

lepas maghrib papa ajak meronda kat area pantai cenang
makan kat satu restoran seafood
kat situ
makan mee sup kegemaran ain jer..

abis meronda
balik tido
pendek-kata mmg penat hampeh!!
tido sgt nyenyak smp ain mengaruk mintak susu pun mamanya tido mati..
penatlah..

23 November, 2008

langkawi best-part 1


(intenarary-airasia KL-LANGKAWI)

here aku akan start berlipur-lara ttg trip adventure aku ke langkawi ...

hari kelam-kabut aku bermula 20hb tu ler..hubby aku still pg keja pg tuh wpun in da morning tuh aku rush berkemas apa yg patut utk ke KLIA-LCCT...dgn duit tak draw lagi..aku & hubby rushed ke putrajaya sbb nak drop keta kat umah adik aku..half way pulak tertinggal surat beranak si ain..patah semula..tkt tak leh check-in pulak..

smp pjy dkt 10.30am..amik iman adik aku..suruh dia htr smp ke ERL stesen..smp ERL kul 10.46am..beli tiket adult (6.20X 2= 12.40)

smp kat KLIA..dlm kul 11.05am.
beli taxi coupon ke LCCT RM38..mahal siottt...

smp dkt LCCT..(ala2 puduraya..bak kata adik aku...hehehhe..mmg pun..)
check in kat kaunter..check in baggage..dkt timbang tulis 14kg)..alhamdulillah tak kena bayar apa2..legaaa...




amik boarding pass..lepak kat dpn MC-D dgn si ain & hubby.

kul 12.20 masuk flight...heheheh...
nak masuk flight kena check-scan smp 3 kali..
pening kepala..
dgn si ain yg tak berapa nak sihat mmg pening dibuat nya..



flight delay 10minit aje..
tp still arrived kat langkawi by 1.50pm..



smp langkawi..cuaca baik ..
syukur!!
tp aku & family lapornya that time..
tp ada lagi benda yg perlu diutamakan selain mencekik...

aku pg cari keta sewa pulak...sbbnya kena cari hotel plak...
jupelah..
kat dlm LANGKAWI AIRPORT tuh mmg ada kaunter utk sewa keta..utk sewa hotel
bagi aku sgt informative & sgt membantulah...
aku amik keta yg murah2 aje..
dpt WIRA MANUAL 3HARI = RM 120..Murah kan...





dpt jer keta mulalah aku berkelana dgn hubby & si ain..
merayau memusing 1 langkawi..
nak lepak sama tpt dgn mak kat langkasuka beach resort penuh pulak..
nak pg tok senik resort tp rasa macam jauh sgt kat ulu melaka..
so pusing2 kat pantai chenang...pantai kok..tg rhu..memusing ke pekan kuah..
alih2 pusing semula ke pantai cenang..
kitorg check-in hotel ala2 istana disneyland kat dpn UNDERWATER WORLD LANGKAWI
nama hotel ni HOTEL LANDCONS..

boleh link ke www.landconshotel.com

bg aku sgt murah..berpatutan..quite happening sbb area situ mmg banyak resort..
byk tpt makan..byk tpt shopping..
dgn harga rm 100 semalam utk Triple Deluxe room..
bolehlah tahan..
ada heater..ada aircon..room-service..
rated ***..bg aku ler..



(hotel kami ler nih..)


smp hotel dlm kul 5.45pm jugak..
dkt 3 jam jugak aku & hubby melelong cari hotel..
punyalah penat..
mandi..golek2 atas katil dgn si ain..
ain tak sihat sgt...demam..kesian anak aku..
tak mau makan..
asyik muntah aje..
haruuuu...




malam tuh pg makan dgn kerabat kakak aku somewhere dkt dgn hotel aku
nama restoran tuh..
restoran pesona seafood...
sgtler mempersona..
bapak mahal!!
bayangkan tak smp 12 org dewasa..
kanak2 dlm 10 org..
makan yg biasa2 jer..
harga nya RM400..tak lebih tak kurang..
mmg hampeh...
tp yg bestnya abg ipar along yg bayarkan..
heheheh..

next entry..ok...

17 November, 2008

JOM JALAN LANGKAWI!


BESTNYER…

Akhirnya dgn berkat kesabaran tahap ultraman berjaya jugak aku gagahkan diri ke KL sentral pg tadi dgn hubby & si ain..

Booking tiket ke langkawi 20hb ni dan return tiket 22hb ni..

So yg pening sekarang mana pulak aku nak stay kat sana nanti..aku tgh search pelbagai jenis hotel & motel yg bersesuaian dgn budget aku..bukan nak grand sgt pun..asalkan selesa & aku serta hubby & ain ada tpt tido ..nak melepaskan lelah berjalan..

Aku tak pernah lagi booked guna online..aku jadi serik nak guna credit-card lagi..aci tak kalo main aci redah gituuu…aci kot…

Aku dok bayangkan for sure langkawi yg glamour tuh banyak hotel..byk motel..byk resort..tentu ada salah-satu yg boleh accommodate aku 3 beranak nih..

Ikut search melalui google mmg banyak smp tak terbaca dibuatnya..
bak kata hubby aku..kita gamble jelah!!
adventure lah pulak...

best jugak gitu..
rest house ke..guest house ke..motel ke..aku tak kisah..
asal malam aku tido berbumbung...
baring bertilam..
keselesaan tu penting tp bajet kena amik kira jugak..
aku nak jugak shopping kat sana..
nak kena cari keta sewa lagi

pendek-kata semuanya aku nak gamble aje..
asal ado..
smg selamatlah perjalananku kali nih..

bab nak packing barang nih yg aku paling malas..
tau je lah airasia..
tak boleh lebih dr 15kg..
lebih kena bayar..
beg aku aje dah berapa kg..
aku daftar 2 beg aje for safety...
pening..
dgn susu ain..oren ain..pampers ain..baju ain yg kena bwk extra..
toileteries...
baju2 ku ..baju2 papa...
belum lg bekal ubat..
aduh..pening kepala aku..
takpolah..
alah bisa tegal biasa..
jupe next entry...

15 November, 2008

Sayang mak...

semalam terpaksa ikut abg aku ke PUBLIIC BANK nun kat jalan kg attap bertemankan anakku si ain & mak aku sekali..

bukan apa abg aku nak reschedule car payment dia..memandangkan yg jadi guarantornya aku so aku dikehendaki dtg sign new agreement utk abg aku ler..

and then ikut abg aku & mak ke putrajaya umah adik aku..
lama tak jupe si amar yg cute tuh..anak adik aku yg berusia 7 bulan..bdn dia bukan main semangat lagi..geram aje menengoknya...chubby betul!!

ntah kenapa aku terongin benar nak makan nasi lemak yg mak aku masak...

punyalah excited mak aku masakkan siap pg kedai jalan kaki tgh ujan..dia kata "ko nih mengandung ke,teringin sgt nih""

heheheh...
manalah aku tau..
sejak period aku swing tph hari lgsg aku dah tak reti nak kira bila pulak next period tp kalo ikut 28 days cycle aku dah lewat 2 hari...ntah ada rezeki ntah tidak..umur aku makin banyak..tak tau!kalo ada alhamdulillah..

so smbg citer nasi lemak tadi..
mak aku mmg pakar masak nasi lemak tersedap di dunia..
aku mmg sgt suka makan..
malah ia merupakan speciality mak aku..
kami adik-beradik mmg gila makan nasi lemak..

dah siap mak masak aku ler org no wahid yg senduk dlm pinggan..
makan tak tgk kiri-kanan dahhh..
sedapnya..wpun mula2 tuh aku protes mak masak sambal nya ala2 baru..tak pernah aku tgk mak masak gaya gitu...
tp mak masakkan lagi 1 the old version utk aku..
tensen aje adik2 aku..mak kata.."haa..satu mangkuk tuh kamu punya lin"

itu ler mak aku..
sejak aku mgdg ain..apa aje aku nak makan..
lintang-pukang mak masakkan..
aku tau ituler naluri seorg ibu..

walau jauh mana pun aku pg
aku ttp takkan lupa masakan ibu..
the best in the world..

hari nih besday hubby tercinta yg ke 29thn..
mama & ain loves you so much & we always will
smg papa sukses selalu & murah rezeki hdknya..

tahun nih tak beli apa2 pun utk papa
sbbnya rancang nak spend utk vacation next week
smg menjadi plan kita nak berjalan nih..

12 November, 2008

DISASTER DAY WITH AIRASIA..

panjang betul citer aku hari nih..
bermula dgn malam tadi..aku booked go holiday package dgn airasia ke langkawi minggu dpn..
suddenly bila dah siap enter credit card numbers berbagai..keluar satu pop screen.."dear guest, we 're unable to confirm the flights choosen,please do another research by clicking "home"..sapa tak hangin satu badan..

check dgn bank..suddenly airasia dah charge RM1192.50 kat akaun aku..sedangkan the flights booking actually unsuccessful langsung..tel bank..bank suruh tel merchant mintak diorg buat reversal amount yg diorg caj tuh..

bermulalah disaster aku pg tadi..
aku pun call ler dia punya hotline pusat panggilan..
03-87754000

nak tau berapa lama aku amik masa on call..dkt 45minit baruler dpt bercakap dgn agen pusat panggilan tuh...hampeh..!!
dah ler lama..kena dgr promo diorg lagi..alih2 nombor yg aku hubungi tuh is not a correct number..bukan handle go holiday package..

tel pulak no nih..03-87754141
kena tunggu lagi 1/2 jam baru dpt bercakap dgn agennya..CIK TINA..katanya diorg dah buat auto-reverse malam tadi jugak..in the sama day..(macam best jer bunyi tp hampeh)

aku tel pulak bank to double confirm malangnya masih pending lagi..
tel pulak airasia..dkt 1jam 1/2 baru dpt reach agen nya..tak dpt pulak bercakap dgn CIK TINA yg uruskan kes2 macam nih..last2 aku tinggalkan no handset and paksa diorg pulak tel aku..mmg angin satu badan...

alhamdulillah..cik Tina tu tel very short while lepas aku letak tel..and then dia terangkan its take 7 daya to debit balik amount yg diorg caj tuh semula dlm akaun aku...

lagiler aku angin..dia kata in term of security..what kind of security actually..
bull shit!!stupid system!!!

mmg aku bengang gila..dah ler booking tuh tak berjaya diorg simply caj atas kad aku..bendanya takder..hampeh!!

AIRASIA suppose to have an excellent customer service tp pengalaman aku hari nih membuktikan tak semestinya company yg grand macam airasia boleh provide that kind of service..dah ler pusat panggilan dia hanya bermula 8am-9pm..ada ke patut?they should have 24hours customer contact centre...

marahnya aku...
mmg aku marah..
aku kena tunggu smp next week baruler boleh make sure account aku tak burden dgn something yg aku tak pakai..

moral of the story..
mungkin kena cuba FIREFLY pulak..
so hari nih mmg mood aku swing habis..jgn ada yg tegur..terpelantinglah terlibas taufan lanina aku...bengang tahap gabann!!

tak tau jadi ke tidak nak pg cuti2 msia next week..kena tgk mood aku utk get thru dgn airasia semula..
mungkin nak beli tiket aje and then find myself the hotel..
tp semuanya tak confirm lagi..
tawar hati dah aku..
geram!!

09 November, 2008

Jalan2 sama si ain...


Semalam aku ,hubby & si ain serta adik ipar ku yg dtg dr kg merayau ke area bukit bintang..hubby ku & adik iparku nak merayau ke LOW YAT PLAZA sbb adik ipar nak beli Kamera SLR..aku pun tak familiar apa benda tuh..tp yg pasti kamera yg mampu buat macam2..harganya pun sureler mahal sikit dr kamera biasa..

aku & si ain merayau ke BB PLAZA..lama tak merayau ke situ..bawak si ain pg METROJAYA..Belikan baju gown utk dia sepasang..gituler bila dah ada anak..dok ingat nak melaram utk anak je lah..aku kalo nak shopping..selagi takde special occasion kena attend selagi itulah aku malas nak beli baju...hehehhe..malas nak salin baju pun yea jugak..dgn si ain yg tak reti dok diam..mana sempat nak g fitting room..bwk si ain g makan KFC kat sg wang plaza..macam tak percaya..aku dah ada anak..dulu ituler tpt aku melepak..skrg melepak siap bwk anak lagi..

hr ni pulak..pg2 dlm kul 9am aku sama hubby & si ain merayau nun ke KG BHARU..breakfast kat Nasi Lemak Antarabangsa..lama sgt aku tak makan nasi lemak kat situ..sedapnya!!habis aje bfast...teman hubby ke jalan TAR..kononnya nak beli kain nak buat kemeja..alih2 beli aje yg siap..senang citer!!

merayau lg ke SOGO..ain dok belasah main macam2 kat tpt budak tuh..pening kepala papa dia..aku awal2 dah cabut pg tgk baju..papa dia ler yg mengekor si ain..aku tak laratlah kalo dtg peel si ain yg gila mainan..mati dibuat ain!!gedebuk-gedebak dkt pukul 1pm baru smp umah semula..itupun jenuh aku heret si ain..kalo tak haram dia tak mau balik..

begitulah aku di hari minggu..mmg masa utk family kecilku..selalu aje merayau..jarang lekat kat umah..biar tak shopping pun asalkan kuar umah..aku tak suka terperap aje kat umah..at least dpt jugak tgk what's latest kat shopping mall..tgk sale..makan kat luar..hilang semua stress seminggu..refresh balik utk mula seminggu yg baru pulak..mungkin tip aku ni tak praktikal pd setengah org lain..tp bg aku ini aje cara utk get family together..get stress away//& also to drained up your pocket...hehhehe..mmg ler..tp aku lebih suka cara macam ni...peduli apa org nak cakap..

jupe lg next entry!

05 November, 2008

anak manja yg suka sgt bergambar







ain yg sgt suka bergambar skrg nih..
pantang akuu dok relax..
dia pun.."mama,nak tgkp gambar"
apa nak jd model ke nanti..
ntah menurun sapa..aku masa mgdg dia haram tak suka nak bergambar
maklumler badan macam giant..
takut nak tgk gambar sendiri..
apa pun inilah anak kesayanganku & papanya

cuti2 malaysia..



Memandangkan mak & kakak aku satu family nak ke langkawi cuti sekolah nih aku pun sibuk nak ikut jugak..malangnya masa kakak aku dok booked thru MATTA FAIR tempohari ..aku tak leh nak confirm memandangkan hubby aku tak sure samada dia still on meeting ke tidak that time..so mmg tak dpt nak booked together that time..

so bila nak cari skrg..waktu yg singkat dlm tempoh 2 minggu je lagi..mmg ler pakej nya mencanak2 harganya..so aku stil flip-flop thru airasia..thru firefly..and jugak malaysia airlines..yg quite competitive sikit ialah thru AIRASIA ler..aku rasa mudah sikit kalo thru AIRASIA..compared to kakak aku yg amik FIREFLY..kena commute ke SUBANG AIRPORT..masa departure nanti..hehhehe..but not to confirm yet..kena tanya loh kong ku dulu..

aku prefer gi airasia booth kat KL SENTRAL tuh utk g book dpd thru online..bukan apa bila melibatkan payment mode tuh aku rasa was-was ler pulak..nak bayar bukan sikit..banyak tuh..bg aku bykler..tak tau ler org lain!!

see howler...

hopefully dptler pg bercuti since mak aku pun join sekali..sure seronok kan..

apa2pun tgkler apa hasil diskusi dgn loh kong ku ini..

04 November, 2008

keletah si ain!

Hr nih baru ada peluang nak update entry baru..memandangkan sejak 2 hari lepas internet network hampeh!!slow giler...

takde apa yg menarik pun nak aku kongsikan kat sini..

sejak dua menjak nih aku perasan perangai anakku si ain makin suka melekap dgn aku..even nak buat apa2 utk dia pun dia nak ensure mesti mama yg buat..ada satu case nih..dia baru hbs mandi dgn papa dia..abis mandi tuh papa dia amikler towel..lap badan dia..mengamuk dia..dia nangis nak mandi semula..aku & papa dia pun curioused jugak..nak tau apa terjadi rupanya dia nak bdn dia tuh basah semula & nak aku yg lapkan..alahai...mati macam nih!!

2nd case kat tesco..masa tuh dah nak balik ke keretalah..papa si ain yg dukung..aku dok sorong troli..dia mengamuk turun tanah..patah semula kat entry tesco..dan paksa aku pg dukung dr situ...allah...mati gini dibuat si ain..

pendek-kata semuanya dia nak aku yg uruskan..penatnya jgn cakaplah!kekadang tuh aku naik angin jugak..mana nak sabar aku nih..kalo setiap 1 benda tuh nak harap tgn aku yg menyediakan..selagi dia tak tido tuh..selagi tu ler dia nak aku melepek dgn dia..kalo dia dok kat bwh..aku jgn harapler dpt menyandar kat sofa..mesti nak kena dok bwh jugak..pelik jugak perangai si ain nih..aku harap tak berlanjutan lah macam nih..kalo tak kena pikir 6-7 kali nak membesarkan family!

apapun kena byk sabarlah..nak buat m/mana..biarlah dia melepek masa nih..dah besar2 nanti malu pulak dia kalo nak berkepit dgn aku lg..

moral of the story..pampered anak kena ada batasnya..dan jgn lambat2 dpt baby baru..kalo tak jadiler macam kes aku...ain ter"over" manja...