Pages

30 October, 2008

POTTY TRAIN AIN


Hari nih aku saje nak wat potty train utk si ain..tgk si alia dah boleh wat potty train ..so saje nak try kat ain..hampeh!!

Ada ler sejam dua tahan tak kencingnya..masuk jam ketiga dgn selambanya dia kencing berdiri..

"mama,ain kencing.."alahai anakku...

ikutkan aku dah ajak dia pg toilet utk shi-shi..tp haram dia tak mau..alih2 dia mengaruk nak pakai pampers jugak!!

Bukan apa ain dah masuk 2 tahun 6 bulan..boleh sgt kalo nak train dia dr skrg..

kalo tahun dpn boleh baby..takler rasa membazir sgt nak pakai pampers lagi..pampers bukannya murah..sgt costly!ain akan pakai 2 paket sebulan brand drypers..belum lagi kos susu dia lg..so skrg ni pelan2 aku nak train dia ler..smg dipermudahkan hdknya!

taknak ler jadi macam kwn2 yg lain tgh pantang baru sibuk nak train anak..mana nak larat..masa pantang kan badan nak rehat..takkanler nak mencuci lantai dek kencing anak pulak...

takperlah esok aku cuba lagi!!

semoga esok lebih baik dr hari ini!

29 October, 2008

Home sweet home!


Semalam tepat kul 4pm aku & family dah kembali semula ke umah kami drpd Dungun,Tganu.Penatnya jgn cakaplah..dgn meriba si ain penat hampeh!!ain lgsg tak mau dok kat seat blkg..dia suka sgt dok atas riba..

On the way back singgah beli keropok lekor di Kemaman..Ain suka makan keropok..aku apatah lagi..suka sgtler!

Semalam jugak teringatkan besday best buddy aku!Syed Amriza Syed Aidros..dah tua ngko..kawan lelaki yg aku gak rapat dr dulu lagi..sejak tahun 1994..tak sedar dah 14 tahun aku berkawan dgn si Am.Aku ngan am nih kira kawan rapat ler..buat keja kursus masa tgkt 3 dulu sama2..kaki gayut malam2..tp yg pasti aku & dia hanya "teman tp mesra"..Smpkan masa aku nak amik keputusan nak kawin dulu..Am ler org pertama yg aku khabarkan...hehehe..ituler janji kitorg dulu..dia pun gitu jugak..bila nak kawin dia tel bgtau dah nak kwn//alah sweetnya...Skrg am dah ada baby girl..nama nya sgt cute..Sh Amirah Qistina ..6 bulan rasanya umur dia..

Mengingatkan ttg kwn lama nih buat aku tersenyum sendiri..takkan blh aku lupakan smp bila2 pun....

Penatnya aku..smp skrg rasa penat lagi travel dr kg...Yg bestnya MIL aku sempat siapkan tapai pulutnya(signature dishes) & ketupat manis buat makan kat KL pulak..alahai MIL ku..sgt motherhood...

takpelah raya haji nih kami balik sana lagi...

anyhow nak kena recharge semula nih...penat hampeh!!

23 October, 2008

balik kg...


Esok kalo takde aral,aku & family aku akan pulang ke Dungun,Tganu sempena menghabiskan cuti Deepavali ..memandangkan raya tempoh hari kami tak balik ke Dungun so sementara masih mood raya bolehler balik sana kejab..

2-3 hari nih mood aku tak menentu...dok teringatkan kisah abg aku..apaler ceritanya..jadike nak divorce..kesian abg aku!aku tau dia still sygkan wife dia tuh wpun kecewa dgn sikap wife dia tuhhhhh...semoga ada jalan keluar utk mereka berdua!

tak susah kalo kita sentiasa terbuka utk berbincang.
jalan utk berbaik & kembali spt sedia kala pasti ada asalkan mahu & mahu..usaha & usaha..yakin pada kuasa ALLAH SWT.sentiasa kembali padaNYA..

aku naik fobia bila teringatkan abg aku nih!!

20 October, 2008

Belum Rezekiku lagi!


Period!
Akhirnya tiba jugak kau yek..
by 17hb hari tuh..di subuh yg hening dtg jua kau akhirnya..
maka terkuburlah impian papa nak boleh baby lagi..
takper cuba lagi bulan depan..
mana tau kot allah nak bg..

last weekend aku bz dgn segala macam undangan
wedding smp ke SERENDAH.
open-house umah kak long ku
open house umah boss papa..
pening kepala!
tp yg paling best dptler cuti masak sikit utk 2 hari

hari nih aku dikejutkan cerita abgku yg baru 5 bulan berkahwin tuh..
wife dia mintak divorce..
alasannya sgt lawak..
"abg aku selalu keluar malam-lepak dgn kwn2 tgk bola macam tak de bini"
macam kelakar pun yea jugak
tak jadi nak sedih
aku ingatkan kot abg aku ada betina lain ke
kaki pukul ke??
jenis cemburu buta ke?
so tadi aku & hubby bagi moral supportler kat abg aku di p/jaya
siap tolong moved kan brg2 dia dpd umah wife dia tuh..
sedih jugak!
w/apapun aku doakan semoga ada jalan penyelesaian disebalik kemelut ini
mana tau kot amsih pjg jodoh mereka berdua..
mana taknya..tak hbs penat lagi mengadun kenduri kawin diorg berdua
senang2 aje nak bercerai
tak sedar ke betapa susahnya dulu nak mbina mahligai berdua tuh...
senang aje nak merobohkan
benda boleh bawak bincang
bawak mesyuarah..
kenapa amik jalan mudah!
kalo begini rapuhnya institusi r/tangga
tak ke-mana lah smp bila2
tak kekal lah smp bila2
kesian abg aku mati kutu
takperlah ..mungkin ada penyudahan yg baik buat kedua2 mereka..

aku & hubby jenis byk berbincang
byk berdiskusi
byk berkongsi-pendapat
semua masalah kami selesai sama2
susah sama susah
senang pun senang sama2
aku sayangkan hubby aku to death
aku rasa hubby aku pun macam tuh jugak
bcoz utk kami berdua mendirikan r/tangga terlalu byk halangan
terlalu sedih utk aku kenangkan
tp aku tabik spring dgn suami aku
dia sgt devoted utk menikahi aku
sgt sayangkan aku
dia sanggup terima macam2 ujian demi aku
dan hanya aku yg tau betapa sukarnya kami berdua membina & merealisasikan cinta "ADILYNN"
semoga ALLAH jua yg dpt membalasnya dgn sebaikk2 pembalasan
semoga r/tangga kami dirahmati selalu
dipenuhi dgn ksh-syg selalu
disimbahi dgn rahmat ILLAHI
dimurahkan rezeki

papa,
mama syg papa sgt!!
i will always loves you whoever you are..now..tomorrow & forever!

16 October, 2008

MY TREASURE MOMENT

adilynn
--------------------------------------------------------------------------------
« my hectic lifE!just a note! »my treasure moment!


(aku paste pengalaman paling berharga ku yg takkan mampu aku tukar dgn apa jua yg ada didunia ini..melahirkan puteri sulungku AIN DARWISYAH)


Dah lama ingin aku kongsi kan pengalaman aku menjadi seorang ibu dlm blogku ini..Rupanya bukan mudah untuk jadi seorang ibu .Pengalaman mengandung sangat memberi 1001 kenangan yang tak mungkin aku lupakan.

Dengan mabuk & loya sehingga hampir bulan ke 5..dengan berat badan yang jatuh mendadak..dengan bulan puasa yang tak larat aku harungi..Semuanya menjadi asam-garam permulaan aku disahkan mengandung anak yang sulung.Banyak ragamnya aku nih..menangis tak tentu pasal, sayu tak tentu hala..bila habis aje tempoh mabuk2 tuh aku mula kemaruk nak makan..Percaya @ tidak mengunyah ais batu jadi hobiku masa tu..tak kira siang tak kira malam..Aiskrim menjadi minat no 1 waktu tu..

Banyak lagi benda pelik yang tak pernah aku buat seumur hidup aku teringin nak buat.Salah-satunya teringin nak buat kuih karipap sendiri..tak mau yg beli..Dengan perut terboyot2 tu ler aku menguli tepung..masak inti kentang campur daging..at last jadi jugaklah rupa karipap..belasah tak ingat dunia..Perut ku yang besar waktu baru masuk 5 bulan, doktor suspect aku dpt twin…dalam hati happy pun ada takut pun ada risau pun ada…tp sangkaan dr meleset,hanya 1 aje dlm kandungan ku waktu itu..hehehe..aku tak pnh culas pg regular check-up wpun perit tiap kali pg check-up mesti kena check darah check urine..lecehlah!!

So masa ttp berjalan..Jangkaan aku utk aku delivery actually 17hb May 2006..On 3rd May aku ke KLIA menghantar ibu ku yg akan menunaikan UMRAH waktu itu..Smp di KLIA rasa macam ada air yg keluar tp aku buat dek aje sbb macam sikit sgt yg keluar tp ianya kerap..Ia berlarutan sehinggalah malam 6hb May, bila aku mula rasa sakit..At the same time mak aku tel drpd Mekah, bila aku beritahu keadaan ku waktu itu..Katanya "dulu masa mak nak lahirkan kau, macam tu jugak..baik cepat2 pg hospital"So dah naik cuak, malam tuh dgn tak makan apa pun aku ke Hospital,smp aje hospital doktor check..mmg water beg dah leaking..Kira2 dkt 4 hr dah leaking.Punyalah jahil waktu tu..Kata doktor baby dah takleh nak move sgt sbb air ketuban hampir kering.So by hook or by crook next morning kena induce..Sedihnya aku waktu tu memikirkan mak yg jauh kat Mekah sana..

By 7am keesokannya..doktor mula induce dgn memasukkan ubat dlm rahimku.Aku dah mula sakit dalam pukul 8am,SELANG 15M contraction…Barulah tau langit tu tinggi ke rendah..Pukul 2pm nurse dtg nak check jalan dah buka berapa cm rupanya baru 1cm..aku dah berguling sgt2 atas katil..punyalah sakit rupanya baru 1cm.By 3pm dr induce kali ke2 .That time makan pun tak lalu..sakitnya hanya ALLAH yang tau..nangis je keja waktu tu..Ada takde pun benda yang aku nak makan waktu itu hanyalah kek coklat yg hubby aku belikan..

Berlarutan sakit kontraksiku itu sehinggalah 8.30mlm..water bag aku pecah..basah seluruh katil..panik takleh kiralah waktu itu..Pggl nurse , bila diperiksa jalan baru 3cm..Nurse paksa berjalan seluruh ward.dgn tenaga yang tak seberapa, dgn kontraksi yang rasanya selang 5minit aku berpaut pada dinding untuk berjalan..sakitnya bukan mainan.

Midnight by 12pm barulah jalan bukak sebanyak 5cm.Aku dgn dibantu nurse bertugas mengemas baju baby, pampers dia & keprluan lain utk dibawa turun ke labour room.Masa nilah kesakitan ku tak boleh dibendung, hinggakan atas stretcher pun aku rasa macam nak berguling..

Dlm labour room, nurse mula drip air amik baby punya heartbeat..aku tak putus2 mengucap..melihatkan wajah tenang suamiku..buat aku lagi sayu..tiba2 dgr nurse bgtau fully 10cm.aku diminta mula meneran dgn bantuan nurse & suamiku ketika itu..tp mengenangkan tenaga yang tak ada disebabkan tak makan..susah jugak..nurse terpaksa menjalankan proses episotomi..kali ke 4 meneran barulah baby keluar..tp kenapa takde bunyi bayi menangis yek??sedihnya…aku takut apa2 tjadi pd anakku ketika itu…tak lama kemudian barulah dgr suara halusnya yang menangis kuat..Rupanya anakku perempuan, bukan spt dlm scan yg dr beritahu kononnya aku bakal menerima anak lelaki..

tepat 1.49am lahirlah buah hatiku itu..dia tertidur pulas..bagai tersenyum.dgn rambut lebat, putih melepak..takku sangka itu anakku yang aku namakan AIN DARWISYAH iaitu BERMAKSUD "mata ahli sufI".Semoga anakku akan selalu menyejukkan mataku dgn tingkahlakunya..semoga anakku berjaya dunia mahupun di akhirat!Amin..


This entry was posted on Tuesday, July 8th, 2008 at 8:02 pm and is filed under Uncategorized. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed. Edit this entry.

One Response to “my treasure moment!”
zaharah Says:

July 8th, 2008 at 10:36 pm edit

kak lyn, mmg sakit bersalin kalau induce. aku pun kena time 1st baby sbb darah tinggi. 7hb, 9 pm, dh msk air. 8hb, kul 10 pg, br bukak 1 cm, kul 12, 2 cm. kul 3, 3 cm. swo, doktor tmbh dos. kul 6, 6 cm. msk labour room. kul 10.10 pm, br najwan selamat dilahirkan. (8 okt 2004). then, ckp psl anak sakit kan, aku pernah bwk najwan pi klinik kul 1 pg sbb temp dh naik 39.7′c..hehehehehe.

Leave a Reply
Logged in as adi-lynn. Log out »





--------------------------------------------------------------------------------


Entries (RSS) and Comments (RSS).

serabutnya aku...

agak lama aku tak on blog aku punya entry nih...bz sikit & quite serabut sikit..
aku still pening kepala memikirkan jadual period ku yg tak dtg2 nih...
kemana kau menghilang!!
abis kacau-bilau mood aku sejak 2 minggu yg lalu..
pimples pun makin naik..macam zaman anak dara dulu..
mana aku tak pening kepala..
kalo betul ada baby..tak ler aku kisah sgt..
ini takde..
sedihnya aku...

anak aku si ain tgh batuk2..
tak surut2 sejak raya hr tuh..
sian ain..
batuk lebih2 sikit sure muntah semula..tgh tido pun jadi muntah jugak..
mungkin keadaan rumah baru kami kali nih..keadaannya betul2 sejuk..
aku pun tak paham kenapa sejuk sgt..
kalo dulu aku tido masa tggl pdn mewah mesti pasang kipas tahap 3
skrg tak pasang kipas pun takper..
cuma aku still psg jugakler wpun level 1
sbbnya ada sang nyamuk yg suka membingitkan telinga..
anak aku pun dah pandai complaint..kalo aku tutup kipas..
dia kata.."mama..nyamuk gigit ain..bukak kipas.."

si ain dah bijak cakap skrg..
dah boleh ajak lawan bercakap..
kdg2 dia bahasakan diri dia tuh "kakak"
alahai cutenya..
macamler ada nak dpt adik..

12 October, 2008

PASCA HARI RAYA 3


Sekarang musim nak melangsaikan undangan kawan2 & sedara-mara ke jemputan open house..
dah jadi adat..mesti nak wat open house kan..
aku juga yg takde seru nak wat open house..
pikir2 nak wat..tp 2 kali pikir tak jadi..
manalah nak larat masak sendiri..
mana pulak nak cari katering..mesti mahal hampeh..
so conclusion tak yah wat lagi..
kemudian pikir..

aku tgh susah hati..
dimanakah period ku tak muncul2..
susahnya hati...
si ain pulak buat pertama kali kena ulser..
kesian ain..
takleh makan sgt..
asyik mengadu sakit..
luluh hati aku..
esok kena jugak pg farmasi beli ubat utk ain..
tak sanggup dahh dgr dia mengadu sakit..
malam pun dia tak dpt tido nyenyak sgt..
aku pun sama ler..dia asyik meragam aje..
ikutkan hati mmg sakit jiwa aku dibuatnya..
mana taknya asyik merengek..
asyik mintak dukung

here aku enclosed gambar raya..
tahun ni tema warna oren...
tahun dpn tak tau lagi..
but tahun depan mungkin nak wat early preparation..
tak mau kelam-kabut macam tahun nih..
semuanya ala-kadar..

ngantokler..
nak tido nih..
bubye!

09 October, 2008

Mengandung ke?

Masuk hari ni mostly dkt 2 minggu period aku tak datang..
cuak jugak..tak pernah jadi macam nih....
aku dah smp 2x buat pregnancy test tp -ve jer..
tp bila2 baca macam2 info..ada yg kata kalo kita pregnant mungkin takleh detect on early period..
cuak jugak nih!!
yea ke..
tp ingat next week kena buat 3rd test pulak..
pikir2 best jugak kalo mgdg lagi..
ain pun ada kawan..
asyik dok belek baby org jer
smg ada lah rezeki dibulan syawal nih..
kot ALLAH SWT nak bagi..
aku & hubby seronok sgt..

PASCA HARI RAYA 2

Menyambung nukilan ku yg sblm ini...

2nd raya mak aku dgn bangganya masak dia punya signature dishes Nasi Lemaknya yg paling spesel tuh...sedapnya hingga menjilat jari...

And then slps selesai breakfast dkt pukul 11am..kitorg start mengemas utk bersiap nak balik kg SITIAWAN ...

+- Dkt 1.30 pm baru bertolak balik sitiawan..boleh tahan..keta banyak jugak atas jalan..berhenti makan kat TAPAH...bapak punya ramai org...hampeh...aku tak makan pun..tak larat nak queue ler...dgn si ain meragam lagi...

sampai umah kat kuala dipang by 4pm..lepak lebih kurang jupe Acho...and then bertolak ke sitiawan..smp sitiawan dlm kul 7pm...bapak punya penat..tgk kat umah atok ramai jugak ler kerabat aku yg still kat sana...nampak gayanya malam ni tido berhiimpitler..ikutkan aku..mmg tak suka tido kat sitiawan..satunya sbb panas..duanya sbb panas..tiganya ttp panas..maklumler dkt laut..panasnya jgn cakapler...spt yg kugambarkan mmg malam tuh aku & anakku si ain mmg tak selesa tido..dia asyik merengek jer...panas!!

pg2 buta on 3rd raya kitorg start ke taiping umah mak ngah..baruler lega kalo tak rasa macam dalam tin sardin kat umah atok...smp umah mak ngah dlm kul 12...jupe Yeop Lat & family..actually kami tunggu kak long dr KL ..kononnya nak konvoi ke bdr bharu umah mak long belah ayah aku...alih2 kul 4 lebih baru bertolak ke sana...

sampai umah mak long jupe abg rizal & family...seronok jugak!!

after that kami sekeluarga pg umah pak usu kat Jawi...

sedihnya...aku tak pernah kenal pun pak su aku nih..

begitulah hari raya..yg tak kenal boleh jadi kenal...

syahdunya...
aku akan smbg semula...

07 October, 2008

PASCA HARI RAYA!

Macam sunyi jer hidup aku tanpa menatap lamanblog ku ini hampir seminggu lebih lamaya..almaklumlah kan sibuk beraya..

Raya tahun ini kusambut dgn penuh kesyukuran & serba sederhana..

Malam raya aku & family berkumpul dirumah mak..siangnya mmg sibuk tahap gaban menyiapkan juadah utk pagi raya..aku amik tender masak rendang ayam pedas yg mmg jadi signature dishes kat umah mak aku..sementara mak aku pulak menyiapkan rendang tok dia yg mengambil masa dkt 5 jam baru masak betul..kami jugak siap masak ketupat nasi, ketupat daun palas yg dibungkus khas oleh hubby aku..Esoknya baruler masak kuah lontong & sambal tumis ikan bilis..ituler juadah wajib pagi raya family aku..sgt sedap!!

so malam raya lepas belasah tgk citer rosyam nor malam raya tuh aku tidoler dgn anak & hubby ku..penat jgn cakapler..malam tu ler penuh sms wishes slmt hari raya dr kekwn smp tak larat nak baca..zaman makin canggih..takde dah kad raya2 nih...hampeh!!

awal pg dah bgn...terdgr2 sayup2 suara hubby ku yg bising katanya..takde air!!
siot betul!! mmg takde air..jenuh pulak pg2 buta2 hubby & abgku pg beli air kat machine R.O WATER tuh...hehehe..utk buat emergency..kot2pg ler ada yg nak buang air..lgpun umah mak pg tuh ramai kanak2..anak2 abg..adikku..dan jugak si ain..

kelakar betul..so tahun nih tak dptler solat aidilfitri..hehhehe...

by 10am baru ler bekalan air disambung semula ..lega!!

berduyun2 beratur amik turn nak mandi..kelakar betul!!

dah siap semuanya..kami makan all the dishes..sedapnya!!

lepas makan tiba ler sessi bermaaf2an..syahdunya...cium tangan hubby!!cium tangan mak....mmg sayu jer..anak2 pun sibuk dok collect duit raya dpd auntie2 & uncle2 dia...seronok sgt tgk budak2 bawah 3tahun nih salam smbl mimtak duit raya ..cutenya..

abis aje sessi bermaaf2an..smp ler sessi bergambar...posing sakan..

disebabkan malas nak dok umah saje aku join abgku pg beraya umah sedara belah kakak ipar aku...bestler dpd dok umah melangut aje...

smp umah mak semula by 7pm..

mandi..masak nasi..sbb si ain sibuk nak makan nasi..agaknya satu hari dia tak jupe naasi..asyik jupe ketupat..nasi himpit mana dia nak lalu...kesian si ain!smp melecur kaki aku yg terpercik minyak panas disebabkan dapur mak yg special sgt tuh...

tido dlm kul 10pm..tak kuasa nak melayan NANA TANJUNG2..aku tak minat sgt..

by 2.30am perut memulas...

biasalah dok belasah segala benda...mana tak memulas..sakitnya!

so moral of the story..kena control makan lagi...

oklah aku akan smbg kisah raya ke-2 kemudian...skrg dah ngantok..nak tido dgn si ain..banyak lagi cerita menarik utk aku kongsi disini...