Pages

29 June, 2011

when its late :x

bila kawan baik period dtg lambat
jenuh pulak wat counter offer dgn diri sendiri
xkan preggy kot
x kot...x mungkin...
baru lewat berapa hari je kan..

idea2 menyedapkan hati

tetiba malam td smbl mengosok pakaian keja aku,en papa & baju sekolah kak ain
aku teringatkan beberapa simptom early pregnancy
masa aku mengandungkan ain dulu

aku mengandung buat pertama kali pada bulan kelahiran 9,2006
so mmg hadiah hari jadi dr en papalah tuh

dulu manalah kita nak tahu
kita mengandung kan..

tau2 aje tetiba demam
dlm demam gagah jugak nak pg kedai mamak sorang2 beli nescafe ais
punyalah gigih tuh!!
bila malam aje rasa makin panas
dan kepanasan tuh menjalar dr kaki mulanya
mmg x sedap badan...

tekak loya...muntah2 waktu pg
muntah tahap rasa nak kuar isi perut bagai
seksa ke main..

barulah aku terhegeh2 beli UPT kat farmasi
aku ingat lagi..masa tuh aku beli di farmasi di Alamanda
x menyempat2 ..dekat public toilet dlm Alamanda tuh jugak aku try

sgt magik...terus kuar 2 line sgt terang
rasa terkejut yg amat sgt
maklumlah inai kat jari masih ada lagik

tp sgt kesian pd aku ..hubby jauh that time
so hanya call dia & bagitau berita baik tuh

next day ke klinik kesihatan putrajaya dgn mak
dr sahkan 5w pregnant

so moral of this entry :-

+belum mengidam merepek2 lagik
selain nak melantak GCB shj

+tgh flu shj..x demam pun..
dah telan loratadine..x jalan lagik..
benci makan ubat flu sbnrnya..weng sepanjang pagi

+x de loya2..boleh gosok gigi tanpa rasa loya
belum muntah2

so selamat kot  agaknya..

ke tak Selamat ?

apapun tggu seminggu lagik
mana tau terlekat badi kawan2 yg tgh preggy

kalo ada redha ajelah
kalo xde...doa cepat2 smg kwn baik cepat2 dtg

kalo x dtg susah ht jugak...sbb takutkan kesan lepas operation tahun lepas
dah x larat nak ngadap gynae.. :(



 * pg2 hujan di PJ..basah lenjun masuk opis...

28 June, 2011

mother touch :-)



sejak berpindah mmg ain & auni akan ku heret seawal 615am ke ampang
both of them akan tido dlm keta
by 7am dh smp ampang
kak ain terpaksa mandi dulu di taska sblm ke kindy yg terletak selang 2 buah rumah je dr taska dia

pg nih mengaruk menangis2 tak mo pg sekolah
jenuh aku memujuk
mcm2 alasan..katanya mata dia sakit lah..
tp sbnrnya dia x cukup tido
mlm td bantai tido kul 11pm dgn si auni

so dlm dok pujuk2 dia
aku cakap ngan dia..oklah meh sini mama mandikan ain

aku pun mandikan dia di taska
siapkan dia pakai seragam bagai
dah siap wangi2 pakai bedak

senyum lak dia...sgt manis senyuman dia pg ini !!

terus mahu pg sekolah..

ajaibnya tangan ibu kan..!!

sebelum kami pindah mmg selalunya aku akan siapkan dia sblm ke sekolah
tp sbb kekangan masa skrg ni sbb aku kena rushed ke PJ dr ampang pulak
skrg ni terpaksa mintak nanny kat taska yg tlg siapkan dia

secara emosinya...
anakku ain protes dlm diam
dia masih mahukan aku menyiapkan dia sblm ke sekolah

so mulai pg ni sewaktu otw ke tpt keja
aku nekad akan amik sedikit masa utk siapkan ain sblm ke sekolah
biarlah aku lewat sikit masuk opis

as long as this  " mother touch " will brought sweetest smile ever throughout the day 

sometimes kita buat sesuatu yg sgt kecil
tp sgt bermakna utk anak2 kita

they need us more & more
never had enough time to spread the loves
never has boundaries to show that we care

and never left out any single moment with the one we care

26 June, 2011

never ending stories for raising both of you - kak ain & auni


semalam sewaktu aku,en papa & kak ain
solat maghrib berjemaah di family hall tgkt atas
auni as usual tgh sibuk lari sana-sinun
alahai..budak ni mmg x reti dok diam..baik sihat mahupun sakit..

baru 2 rakaat,,si kecik ni berlari2 & jatuh tersembam di sudut kaki aku
menangis melolong2
kak ain kuar dr saf dan mendapatkan adiknya
aku & en papa menyudahkan solat maghrib

habis aje bagi salam tgk kak ain pulak nangis melolong2
rupanya mulut adik auni pecah luka..
darah meleleh2 sgt banyak
sampai terkena telekung aku yg x sempat bukak lagik

alahai anak...
en papa amik ais ...utk hentikan pendarahan..
nasib baik x teruk sgt

tp melihatkan kak ain yg begitu sayangkan adiknya
buat aku sayu sgt2
dia menangis2 sambil menyebut 

"kakak x nak auni mati "

agaknya bila tgk darah banyak that time
terus dia rasa sedih sgt tgk adiknya

sedangkan kalo dia marahkan adiknya
kaki-tangan bukan main laju
pernah smp satu masa ditendangnya adik dia
dan sebab itu kena rotan bagai dgn aku lak ..

apapun darah yg mengalir tetap sama
walau marah m/manapun ttp rasa kasih & sayang pada saudara kandung takkan luput dlm hati kita
dan itulah uniknya kita ciptaan ALLAH kan..

sedikit insaf melihatkan scene ini
mungkin for others its nothing tp pd aku its mean more than everything

dalam hati smg kak ain & adik auni akan sayang-menyayangi sampai bila2
smg dijauhkan sifat irihati antara kedua mereka
dan mereka akan jadi saudara kandung yg rapat bila besar nanti

kak ain & auni
mama proud with both of you!!

smg kamu berdua akan selalu menjadi kebanggaan kami smp bila2
amin..


25 June, 2011

the BIG C



ada sesiapa yg tersampuk sawan The BIG C ni
aku tgh layan citer nih skrg kat Astro DIVA 702
mmg seronok sgt2

pesakit kanser tahap akhir yang menghabiskan sisa2 hidup
dengan cara yang sangat positif
dalam masa yang sama the whole family members x tahu pun penyakit dia
simple jalan ceritanya tp sgt menyentuh hati...emo sikit

kadang2 tertanya...betapa positifnya dia  menghadapi ujian sebesar itu
aku yg anak sakit ..dah menangis melolong sakan
kalolah Allah nak duga lebih lagik....wallahhuallam...
aku x tau lah samada mampu @ tak nak lalui semua ni...

apapun meminjam semangat positif dlm drama bersiri ni

dlm hidup ini 
kita kena sentiasa positif dlm semua perkara
berfikir utk memudahkan segala yang sukar

life is too short
live it your life at fullest!!

life is not about money matters only
its more about stability in all aspect in life such as family & career 
life moderately & be yourself

- LAURA LINNEY-sgt suka style dia...simple jek...


mode : makan x berenti sejak auni kuarantin..positif sgt smp x ingat badan makin bam-bam..gara2 tgk tv x berenti..hehehe

24 June, 2011

looking for caterer...any recommendation?


its not an easy task to become host
even nak menjayakan majlis2 kecik2 sekalipun
with 2 lil kids yg cranky
with limited sources of workforce,time & energy
dan kekurangan pinggan-mangkuk,perkakas menyaji
so caterer will be the best choice rasanya


bila ada hajat nak wat kenduri kesyukuran masuk rumah baru &
jugak sempena nak menyambut Ramadhan termasuklah tahlil sekali
so sedikit pening jugak nak cari katerer yang sesuai
lebih suka mintak pendapat kwn2 kalo mana yang tahu @ testimoni sendiri
itu lebih baik rasanya..

so kwn2 yang budiman
if you have any recommendation
kindly leave in comment box ok : )

jasamu ttp dikenang !!


22 June, 2011

house quarantine for auni :(

auni selamat kuar ward isnin lepas
with the bundle of medication
ada yg 4 jam sekali..ada yg 6 jam sekali..antibiotik..ventolin bagai
aku tgk pun rasa penat apatah lagi auni yg mengadapnya setiap masa

dan yg plg tragis
paed request auni utk house quarantine smp hujung minggu ni
siap written black & white lagik!!
x leh g kindy..
lebih tragis lagik..aku ler yg kena cuti smp seminggu

serba x kena jadinya
dah ler cuti dr jumaat lepas..smbg lak cuti seminggu lagik

x tahu lah..apa boss cakap ttg aku
memanjang cuti..lgsg x produktif gamaknya!!

tp mmg x tahu apa pilihan yg ada
x tergamak nak tgglkan auni pada opahnya
jenuh pulak opah nak belek ubat2 dia yg macam2 jenis

drpd menyusahkan org...biarlah aku shj yg cuti
jaga auni...lg senang hati..xdelah serabut kepala kalo g keja pun
kalo g keja mahu 2x sejam aku tel mak nanti
x tahu nak explain m/mana..bila anak sakit
sbnrnya kita kalo boleh nak hadap dia 24jam
lagi puas hati kalo kita yg  melayan kerenahnya

minggu dpn redha ajelah 
kalo kena mengadap boss pun
nak buat sessi soal-jawap dr pg smp ptg pun aku sanggup
semuanya demi anak

bila bersoal jawap dgn paed yg handle auni sejak auni 4 bulan 
aku rasa nak menangis pun ada
susah nak explain panjang2 kat sini

berat mata memandang
berat lagi bahu memikul

apapun aku doakan segala yg terbaik buat anak2 ku
semoga auni x jatuh sakit lagik

semoga flu yg singgah 6 minggu lamanya pd auni baru2 ni
yang menyebabkan auni terlantar disebabkan pneumonia
x kan dtg singgah lagik ke badan anak kecik ini

moga2 ya Allah!!!



18 June, 2011

To Papa- Happy Fathers Day :-)

Utk papa 

Terima kasih atas segalanya
Kasih sayang dan seluruh perhatian  papa  yang tak pernah berbelah- bahagi pada kami 
Kesabaran melayan kerenah kami yang pelbagai ragam
Ketekunan mendidik kami walaupun papa penat

Yang tak pernah mengeluh mengasuh kami
Yang berkorban segalanya utk keluarga kita
Countless...

Kalau diberi pilihan lain pun
Kami tetap mahu papa jadi papa kami
Walau 1000 tahun akan datang


Utk papa
Selamat Hari Bapa
Kakak & adik will always love you so much
Kami doakan semoga papa diberi kesihatan yang baik & dipermudahkan segala pekerjaan hdknya
Semoga murah rezeki hdknya..amin.

Daripada :-

Anak2 kesayangan papa
nukilan  hati - mama :)


si mata sepet-Ain Darwisyah bt Rosmadi

si mata boolat - Auni Irdina bt Rosmadi





* auni looks better today but still warded..doakan smg aunil cepat2 sembuh & discharge hdknya...


17 June, 2011

dugaan ini terlalu kecil berbanding orang lain :(

"ini ayat penenang jiwa disaat hati sedang rawan"
"semoga hilang sedikit resah & kegusaran "



si mata boolat...jantung hati mama!!




anakanda kesayangan aku Auni Irdina Bt Rosmadi
she is 22 month today

sejauh mana aku melangkah
sesusah mana aku berusaha
selama mana aku menadah tangan pd Allah

aku xkan mampu menidakkan setiap satu dugaan & kurniaan Allah pd aku
malah nak berlari sepicing pun xkan mampu tanpa izin Allah
aku redha..

sebagaimana yg aku coretkan semalam
bagai dijangka Auni masih x kebah demam pg tadi
dan aku x sanggup nak menunggu smp esk hari
hati seorang ibu yg bertarung nyawa melahirkan dia
yakin dgn instinct kurniaan Allah

"there something not okey with her "

aku bergegas ke TH jupe paednya
paednya x kata apa..selain advice utk amik darah- amik x ray -amik urine sample
dapat result-- confirm Pneumonia

dlm hati hanya tuhan yg tahu
hati ini berlagu sendu..kasihan anakku ini
ini adalah kali ke 3 auni kena pneumonia
dan tertanya2 pd diri sendiri
apa yang tak kena dgn auni sebenarnya

tapi dlm beribu soalan
berbalik pd satu phrase " kun fa yakun"
ini semua kehendak Allah & Allah xkan menguji diluar batas kemampuanku

sabarlah hati
tenanglah jiwa
semoga sedikit sebanyak terkesan di hati..semoga menguatkan kembali keimanan pd Dia

auni running 2 antibiotik
satu thru IV line
satu lagi orally taken
ubat demam  setiap 4 jam
nebulizer setiap 3 jam


redha ajelah...
as long as she is okey

sekarang tgh bergelut dgn auni & iv linenya
dia bukan main melasak
berapa kali kena flush daaa...
sbbnya air x jalan

apapun smg anakanda terchinta
smg cepat2 sembuh
smg cepat2 balik ke rumah kita..

doakan auni yea kwn2!!




mode : aku sgt penat!!!









16 June, 2011

im hate this feeling!!!

sometimes im felt not fair to both of my kids
i have to left them at home
while both of them falled sick

auni mula demam isnin lepas - sampai pg ni x nampak gaya nak kebah
makan ubat turunlah temp..then few hours naik mendadak tempnya..
semalam aku dah EL bawak auni ke Tawakal jupe paed
sbbnya usually kalo auni demam lama..aku akan ke tawakal & paed akan bg ubat lain
selalunya serasi dgn ubat tuh
tp smp pg ni..kul 5am td temp 38.5
so aku sedikit susah hati

ain pulak pg2 ni masa  en papa kejutkan utk bangun mandi
terasa badan dia panas..demam jugak!
check temp 38.5 jugak
so bagi ubat demam siap2

aku ikutkan hati mmg aku nak ponteng keja
sbb kesiankan mak menjaga dua budak yg demam ni
tp memikirkan semalam baru aje EL..nampak macam x kena memanjang monteng pulak
aku kuatkan hati pg jugak keja
wpun anak2 menangis secara berjemaah pd td
sayu sgt2 hati ni

meleleh2 air mata
nak melangkah keluar rumah
im really hate this feeling!!!!!!!!!!!

kalo org tanya mana lg penting anak @ kerjaya
anak lebih penting dlm mana2 listpun..itu aku x nafikan
tp dalam masa yg sama periuk nasi pun kena jaga jugak
susah nak elaborate situasi aku skrg
hanya org yg mengalami aje yg boleh faham

esok kalo auni still demam means  sabtu kena bwk ke TH semula
sbbnya paed nak jupe semula sabtu ni kalo still demam
will run for blood test again.

dah lama auni x kena prolonged fever macam ni
susah sgt2 hati aku sbnrnya
track record auni sgt baik sejak nov tahun lepas
malah paed puji sgt2 semalam
setakat demam sehari dua then kebah
tp kali ni..rasanya..was'nt a good sign

tapi siapalah aku kan..
nak menidakkan setiap satu dugaan Allah
smg setiap apa yg berlaku tersembunyi 1001 rahmat disebaliknya

cuma kali nih aku berdoa2 banyak
smg demam auni x melarat
x melibatkan segala sistem respirasinya
bukan broncho-pneumonia/pneumonia berapa degree pun..aku x nak dgr
bukan lung infection..
aku sgt takut bab2 itu!!

tapi w/apapun..aku xde daya menolak ketentuan dia

lil auni..kak ain
smg kamu berdua cepat2 sembuh


auni last Nov -Tawakal Hospital due to pneumonia --may this will be last !!

 mode : im down!!

14 June, 2011

this is cool :-)

im always dream to have this..
especially at dining area yang maha kecik comel lote tuh
so sila verangan shj
takde sapa marah kalo berangan pun..free what!!


stylo ala2 slide gitu!!

ala resort bali..siap bunga bagai!!

double tap..awesome !!

ini mmg cun kan ?

macam laser pun yea jugak!

serius chantek!!ala2 akuarium..


ini ala2 UFO pun ada kan!!

stylo beb!!

* kalo verangan no wahid!!sambil menjeling2 akaun thru online kot cukup duit nak wat satu yg cun ke..hehehe..

*pic taken from inbox

13 June, 2011

ini bukan dongeng rekaan..ini benar2 berlaku..!!!



Maafkan kehilangan tuan tanah hampir 2 minggu lamanya
Aku bz betul up & down
rupanya menjadi FTHW mmg keja 24jam tanpa henti
so aku mmg tabik dgn semua FTHW ...
Last 31-5 aku selamat  berpindah ke rumah baru kami
mengemas pun x siap lagik..
so jgn tanya apa2 jua isu ttg deco..
mmg xde maknanya
as usual isu broadband di rumah baru
adui...macam siput sedut..
so tgh survey provider lain lak..ini pun masalah jugak

aku rindu betul nak BW.
nih dah masuk opis setelah 2 minggu bercuti panjang
i/allah will BW pelan2..

antara cerita menarik tapi pelik di rumah baru
sampai skrg masih menjadi misteri utk aku & suami


saya takut !!!
last 2-5-2011 aku & en papa dtg rumah tuh bersama kontraktor yg kami upah
utk fit in kitchen cabinet
so kontraktor tuh dtg utk wat measurement & kitorg nak pilih material
serta sibuk bertekak berunding pasal design yg kitorg nak

nampak kat rumah sebelah kiri kami ada sepasang suami-isteri yg agak berumur
menegur kami dgn ramah sekali
so aku & suami layan ajelah
dah bakal jiran kan..kenalah berbaik2 ok!!

so full stop di situ..

dan next  few days mmg aku memanjang aje berulang-alik ke rumah tuh
sbbnya memantau keja mengecat,nak mengukur utk pasang railing langsir
nak membasuh bagai..so mmg memanjangler aku & suami ke rumah tuh sblm berpindah masuk 31/5

dan tiba pada hari aku berpindah masuk rumah tuh 31/5
aku & suami perasan pulak ada satu couple melayu bersama anak2 mereka
tgh sibuk mengecat rumah tuh
tgh sibuk membersihkan laman
aku x delah sibuk nak menegur lak masa tuh
sbb tgh sibuk memantau movers masukkan barang2 & mengarahkan mana sepatutnya diletakkan barang2 mengikut label

tp bila en papa keluar
jiran sblh tuh menegur kami
tanya macam2..

en papa pun terpacul tanya
"mana pakcik & makcik hari tuh ?'

jiran kami tuh dgn  muka confused tanya balik
"pakcik/makcik yg mana satu ?"

aikkkhhhhhhhhhhhh..ini mmg seram ok!!

en papa bagitau
"3 mggu lepas kami jupe dia kat rumah ni "

jiran tuh bagitau lagik
" rumah ni dah lama saya x sewakan orang.sbbnya rosak bagi orang sewa nih "

so ting tong disitu!!

sampai sekarang aku & en papa confuse
aku siap pg tanya rumah yang berhadapan dgn rumah tuh

jawapannya mmg seram bagi aku

" mmg dah lama x ada org  rumah tuh..owner dia aje yg ulang-alik tgk rumah hujung2 minggu "

sampai skrg aku jd seram x pasal2 kalo ke dapur rumah
sbb terbayang2 muka pakcik/makcik yang ramah tuh
terbayang2 keta proton saga lama warna biru tua depan rumah dia
almaklumler aku nih lemah semangat !!

dan baru sekarang aku & en papa perasan
selepas 2hb May kami berdua x pernah bertemu lagik dgn pasangan pakcik/makcik nih

apapun xde apa2 yg terjadi pada kami sejak menetap disitu
anak2 pun ok..
cuma sedikit penat dok rumah tuh
penat mengejar auni yg turun naik tangga x sudah2..