Pages

28 September, 2009

CORETAN AIDILFITRI 2009

akhirnya setelah seminggu lamanya kt beraya
baru hr nih aku smpt nak update blog ku ini
aku sibuk melayan tetamu
sibuk memasak
sibuk mengemas lepas tetamu balik
(umah dah tak rupa umah..)
penatnya aku...
sibuk melayan auni
sibuk dgn segala macam kerja
sibuk smp nak bernafas
dan semalam aku kena flu
berjangkit dgn papa..
si auni pun terkena jugak
kesian auni...

coretan raya ku lgsg tak best
pertamanya beraya di umah sndr
keduanya bila jd tuan umah
semuanya kena disediakan
dr A-Z
penatnya jgn cakapler..
ketiganya pg2 raya dah kena beraya di WARD 3C-3D
WARD RADIOTERAPI & ONKOLOGI GH
sgtlah tragis
tp still rasa sayu jugak
bila smp bab bersalam-salaman tuh...

keempatnya sbb aku masih berpantang
makan pun kena tgk2 jugak
tak berani nak main aci redah gt
so aku main cicip2 jer..
wpun bab bertungku/berbarut tuh
aku wat ikut rajin
tp bab makan mmg aku jaga jugak..

nantiler aku update gambar raya yek..
tak smpt nak cari mana letaknya kabel hp ku ini
kebetulan kamera aku
tak dpt digunakan raya baru nih
sbb kad memori tak leh reading pulak...
sabar yek...

19 September, 2009

Menjelang 1 Syawal



pg nih merupakan sahur terakhir
esok kemungkinan besar umat Islam seluruh dunia
akan menyambut 1 Syawal
sementara si Auni tido lena dlm buainya
aku boleh dgn senang hatinya menaip entry kali nih
malam td si ain pulak demam
so pg karang aku kena bwk ain pg klinik panelku
klinik idzham
kesian kat dia..satu malam tak tido
semata2 excited nak jupe cousinnya
dah jenuh aku bgtau
yg cousinnya akan smp ptg nih bukannya mlm td
apalah yg budak2 ni tau kan..

dikesempatan ini
aku ingin menyusun jari memohon ampun & maaf
atas segala salah-silap
kesilapan fakta
yg pernah ter"selit" dlm blog ku ini
dan sekadar menyebut beberapa nama yg akrab dlm hidupku
kepada sahabat2 ku yg dikasihi
merata ceruk di Malaysia nih
"Emine,Husna,Jaja,Irwaz,Arqam,Lee,Amal,Nofa,K.Ayu,office mate ku yg giler2,Wan,Dayu,Dida,Wira,Dinor,Sal dan ramai lg yg tak tersebut.."
salam aidilfitri
maaf zahir & batin
semoga silaturrahim yg terjalin akan terus terjalin erat
dari aku & keluarga

LAILATUL AZLIN
ROSMADI
AIN DARWISYAH
AUNI IRDINA
Ampang Indah,Selangor

18 September, 2009

SELAMAT ULANGTAHUN YG KE 30


Semalam merupakan hari lahirku yg ke 30thn
Dah tua pulak rasanya bila dah mencecah ke angka 30 nih
But its still a number
Yg penting aku rasa aku makin matang
Makin pandai berfikir panjang
Tak serupa dgn kisah 10 thn yg dulu
Ramai yg wishes
Dlm ramai2 aku terpaku dgn 1 sms
Tak tau dr siapa tp aku boleh agak siapa
Dan tekaan aku benar belaka
Alhamdulillah..masih ada yg ingat


Papa & ain awal pg dah wishes aku
Papa tak bg apapun
lgpun last month papa baru jer belikan bangle baru kat Pak HABIB JEWELS..
(xkan nak demand lg kot..hehehe)
Tp papa janji nak belanja makan di COZY CORNER,Ampang Park hr nih
Kebetulan aku dah berpuasa semula

By 2pm aku & famili kecilku ke PJ
Aku kena pg opis utk htr & signed beberapa dokumen
Berkaitan kerja aku
Kena htr surat pengesahan bersalin lg
Jupe kwn2..
Bestnya..dah sebulan x jupe kan
Kwn2 kata..aiikkhh kak lin dah kurus ler..
Kwang3x..bestnya..
Mmg berat aku dah susut 12kg ..means dah 58kg
Aku kena worked-out lg utk trn atleast smp 55kg
Masa nak bersalin auni baru nih berat aku mencecah 70kg
Sgt berat kan!!

Balik dr opis terus g umah mak
Aku nak beraya dgn mak
Nak htr duit raya ke mak & imran
Memandangkan thn nih mengikut giliran utk beraya dgn famili papa pulak
Sbb last year dh beraya ke Perak
Syahdu pulak slm mak
“ampunkan salah-silap Lin yea mak..halalkan makan-minum Lin selama nih”
Dan yg paling best mak bg hadiah tudung bawal
Sgt cantik..tq mak..
(kalo adik aku tgk sure jealous..)

Dr umah mak dlm kul 4pm g GH pulak
Kononnya nak g amik FIL ku yg dpt discharged utk bercuti raya
Haram…
Doctor tak bg released wlu utk sehari pun
Sbbnya FIL ku punya blood ada jangkitan kuman pulak
Sedihnya MIL ku
Punyalah dia sibuk berkemas
Dan confirm thn nih kitorg beraya di umah sndr
Adik-beradik papa dr tganu
Yang akn turun KL pulak
Dah terbalik kot..
(org kg beraya kat Bandar pulak..)

By 6pm kitorg dah bertolak ke ampang park
Cari parking
Terus g COZY…ramainya org
Smp takde meja
So papa decided utk bukak posa minum air dulu
& cari surau utk solat
So begituler yg kitorg buat
Minum air tin & terus solat maghrib kat surau bhgn atas
Lepas solat terus g cozy
Beratur lg
Nasib baik ada meja
Si ain smp dah tertido atas bahu aku
(tpaksa berdukung sbbnya dia dah ngantok terlajak gt)
Makan nasik,kerapu sweet & sour,tomyam,mixed vege with assorted meat & order mushroom soup utk si ain..
Sedapnya hingga aku makan sgt laju…hehehehe
(lebih2 lg org belanja kan…hehehe)

So memandangkan kisahnya begitu
Pg td by 10am
Aku & famili kecikku ini
g TESCO ampang
aku cadang nak masak rendang ayam & nasi himpit pd pg raya 1
dan buat soto ayam pada raya ke 2
so aku memborong barang2 nak wat masakler
maaakk aaaiii
inilah first time aku tpaksa masak utk pg raya
tesco bapak ramai punya org
aku naik cuak
smp papa,auni & ain
hanya tggu jer dlm keta
mmg ramai..
kalo pg esok lg ler ramai rasanya
nasib baik..itupun ada 2-3 benda lg yg tak cukup
sumernya dah licin-licau kat tesco tuh

dkt kul 2pm baru smp umah
itupun sbb tggu papa g solat jumaat dulu
aku membasuh ayam yg 3 ekor tuh
smp lenguh pinggang menunduk
(smp tak teringat aku nih masih berpantang lg)
Kuat betul aku nih
Masak ala kadar utk berbuka
Lgpun papa berbuka di GH dgn MILku

Alahai tak bermakna raya tahun nih..
Dan sgt terasa sbb beraya kat umah sndr pulak..
rasa lain pulak..
apapun raya ttp raya
yg ptg penghayatan syawal tuh
dan menjalin silaturrahim tu yg lebih penting

13 September, 2009

shopping lg...


utk menyempurnakan misi bershopping ku
aku & family kecilku
pg2 buta dah bersiap
kali nih destinasinya ke ONE UTAMA

alhamdullillah
x sesak macam sogo
masih boleh bernafas lg
cari parking pun senang

mula2 aku naik tgkt 1 new wing OU
cari butik Treehouse
butik nih mmg specially designed kasut utk baby,toddler & kids
sejak beli thn lepas
aku jatuh ht dgn designnya
wpun harganya agak mahal
tp berbaloi ler sbb design & kualitinya
so ain pilih kasut pun jd rambang mata
atlast dia berkenan kasut ala2 ballet shoes warna putih silver
harganya rm69.90
tp memandangkan aku ahli baiboo.com
so dpt discount 10%

selamat 1 perkara
merayap g JUSCO yg ada dlm OU tuh
aku beli flask auni
beli warmer,beli baju auni 2 psg,beli stokin dia,beli wet tissue dia
beli bedak aku,lipstik aku
beli kasut aku di Primavera
beli kemeja utk FIL ku
ajak papa beli jeans..
alahai cerewetnya papa
dia kata mahaller..
ajak g giordano
pun dia tak mo pilih jugak
so papa still x de jeans lg
tgk tpt lain pulak kot...

so ada lg 2-3 benda lg tak terbeli
keronsang aku..(sbb yg ada nih tak tau pg mana..)
nak beli kuih raya
(konon nak bwk blk kg sikit..htr umah mak sikit..umah aku lg)
sbbnya umah aku jd favorite anak murid papa berkunjung musim raya nanti
sgt ramai mcm thn lepas
so nak tak nak kena ada jugak kuih kat umah nih
so ingat nak beli kat bazaar di Carrefour Ampang
mungkin beli jumaat dpn

fuhhhhh penatnya
tp boleh menarik nafas lega
masih dibawah bajet yg ada
cuma nak pg tukar duit raya
dan mencari sampul duit raya lg
nak beli kordial yg giant kat TESCO
nak cari butang baju melayu papa

12 September, 2009

penat hampeh...

awal pg aku dh bangun
semata2 krn misi utk bershopping hr nih
aku siapkan si ain,auni
makan lebih kurang
dlm kul 10am dah kuar umah
g singgah ampang point
kuar duit kat HSBC sat
terus htr auni g umah mak

tidokan auni kejab
terus ke sogo...
parked keta dkt LRT BANDARAYA
sbbnya kalo nak cr parking kat SOGO
confirm takde punya

maaakkkk aiiiiikkk
masuk jer sogo
org bukan main ramai
smp aku naik cuak bawak si ain merayap nih
mmg ramai giler
so dkt LG tuh aku sambar 2 pasang kasut utk mak & mak mertua aku
beratur lak bayar kat kaunter
bapak ramai org

naik 1st floor terus g area baju kurung
aku sambar 2 psg baju
Noor Arfa Batik tgh sale
so aku g fitting
agak2 ok..beratur lg kat kaunter
penatnya..rasa macam nak patah kaki

naik pulak 2nd floor bahagian gents
cari kemeja utk papa
t-shirt utk adik aku
konon papa nak beli jeans
x smpt jugak
dah tak larat nak bersesak

naik pulak 4th floor bahagian kids
cari kasut utk ain
kebanyakan mmg takde saiz 25-26
so mmg tak beli lg
so esok kena kuar lg bwk ain & auni
tp cdgnya esok nak g OU jer..
penatnya...

aku punya kasut,keronsang pun x jupe lg
papa nak beli seluar jugak katanya
pening jugak nak raya tahun nih!!

11 September, 2009

shopping list


memandangkan aku & papa merancang nak balik tganu next week
dan banyak benda yg belum kami beli lg
rancangnya esok br nak g beli
here the list
seringkas & seadanya..

MAMA
-baju kurung 2 psg
-tudung 2 helai
-kasut
(sumer kasut yg ada skrg nih stok maternity-lgsg x glamer)
-keronsang
-bedak & lipstik (mntg2 tgh pntg hbs lgsg)

PAPA

-jeans/slack
-t-shirt
-butang bj melayu
-sandal

AIN
-jeans & blouse
-kasut

AUNI
-wet tissue
-baju 2 psg
-mitten & booties-2 psg

utk mak& mertua lg...
byk benda lg yg tggl
belum lg bab kuih-raya
aduhhhh poning aku!!!

bab tkr duit raya 1 hal lg
aikkkh byk benda lg yg kena wat

esok aku pos si auni g umah mak dulu
lepas tuh br decide nk g mana
samada jln TAR/SOGO @ g one utama jer...
ikut ht seronok pg sogo
tp bila fkr betapa jammednya sana
aku kena pikir 2x daaaa....

08 September, 2009

CUAKNYA AKU...


pg tadi setelah memandikan auni & tidokan dia di cotnya
aku mandikan si ain
dan siapkan dia..
bila tanya dia nak makan apa?
dia bgtau nak makan nasi
sejak bulan posa nih
seems aku pun tak posa jugak
dah terikut2 gaya papa bersahur
aku & ain akan breakfast nasi jugak
aku reheatkan lauk semalam
aku masak gulai kari ikan bawal
panaskan nasik

seem ain suka makan sndr
aku ceduk nasi letak ikan sikit campur kicap
mmg ain suka kicap mcm aku
tetiba ain menangis
suara dia macam tersekat
ya allah
anak aku tercekik
dan aku mmg lgsg tak perasan ada tulang

mmg aku cuak sgt2...
rasa macam nak menangis tgk ain 1/2 nafas gt
aku jolok2 tekak dia guna jari
baruler dia muntah bg nak rak
kesian anakku
dan syukur sgt2
lepas tuh tulang tuh dpt jugak dikeluarkan
wpun kecik tp sgt bahaya buat toddler macam ain
smp aku rasa muka aku pucat lesi sgt

aku peluk ain
aku dukung ain
aku sayang2 pipi dia
tak sggp aku bayangkan apa2 terjadi pd anakku
yg berada di bwh pengawasanku
kalo jauh dr mata aku
mungkin aku x ralat sgt
ini dpn mata...

lindungilah anak2ku ya allah

from now on
aku takkan biarkan ain makan sndr lg...
never...
cukuplah pengajaran hr ini...
biar aku susah sikit
jgn susah banyak kemudian hr...
anak2ku lah harta yg aku ada
dan merekalah nyawa aku

aku dh janji dgn ain
nak pg shopping hr sabtu nihh
wpun pantang tak abis lg
terpaksa..
next week mmg takleh kuar punya
auni nak pg cucuk by 16/9
sure demam punya
dan rasanya next week
umah aku penuh dgn guest dr tganu
tak tau lg samada nak ku angkut si auni @ x sabtu nih
kalo mak free mungkin pos auni kat sana kejab
x berani nak bwk si kecik ni berjalan lg
tungguler dia keras sikit
ni auni still lembik macam jelly..
takutler....

05 September, 2009

paranoid!

hr nih papa bercuti
so aku amik kesempatan utk paksa dia jaga auni kejab
dr kul 5am-10am
aku ngantok giler babas punya'
auni meragam as usual spt malam2 sblmnya
tak tau naper..
dia bukan menangis cuma merengek mintak didukung
bila letak je mulaler dia merengek semula
bila tgk muka aku nih
mata sembap
muka sembap
nampak sgt aku tak cukup tido
nak tido siang pun
tak tercuri waktu
bila siang keja aku lagi banyak
nak membasuh bj,mengemas dapur lepas papa sahur,nak masak
belum lg nak melayan si ain..tidokan auni
wahhhh penatnya aku!!

aku ingat nak cari maid sorang
tp jauh disudut ht aku cuak jugak
nak tgglkan anak2 aku dgn maid shj kat umah
buatnya dia larikan anak aku ke..
naya!!
susahnya jd ibu bekerjaya nih
aku mula rasa macam beranak sulung pulak
mula rasa paranoid nak cari babysitter utk anak aku lak..
kalo cakap sama papa
dia wat endah tak endah je
(maklumlah ni baby blues si mamanya)

agaknya sumer ibu macam aku kot
aku cuma berharap dpt cari baby sitter
sblm mula bekerja semula by 16-10-2009 nih
aku tak mo menyusahkan mak
nak jg baby pulak
wpun dia ada offer diri
cuma aku pulak rasa susah
kena htr auni awal2 pg lak ke umah mak..
jauh lak tuh!!

tp kalo tak htr awal2 kat babysitter
jd plak perangai pelik macam si ain dulu
si ain jd sgt penakut dgn strangers dulu
jenuh aku nak train dia
almaklumler opah dia menjaga dia smp umur dia 8 bulan
bila opah dia g mekah
mulalah aku jd susah sgt
dia tak mo org lain
lalu dia melalak berjam2 tak mo makan tak mo susu
semata2 takutkan strangers..
susah jugak!!!

ntahler..
aku kena start research area umah nih
asap...
kena training si auni cepat2 sikit..
aku risau pulak...

02 September, 2009

sleepless nite..restless..tired!stress..



malam td mmg aku tak lena tido
nak menidokan si auni
amik masa dkt sejam setengah
auni asyik mintak disusukan smplah dia lena
bayangkan betapa lamanya auni menyusu
smp dia terlena malam td
penatnya aku tuhan aje yg tau
smp aku mrh2kan dia
(macamler dia paham)
auni lgsg tak mo pakai pacifier
susah betul aku dibuat dia
kalo si ain
dpt aje pacifier dlm mulut
terus jer dia mamai nak tido
mungkin sbb pacifier yg papa beli baru nih
agak besar utk mulut new born

so malam td sepanjang malam
tiap sejam aku kena bgn
susukan auni & dukung dia
purata aku tido dgn lena mungkin adaler 3 jam
bangun pulak dah terlewat utk siapkan sahur papa
actually bukan aku masak pun
sekadar panaskan lauk dlm microwave
dan bancuh nescafe papa
ini sumer pasal si kecik auni ni ler
siapkan sahur papa
aku smbg tido
tak smp 1/2 jam terlayan
si auni merengek lg nak susu
alih2 smp dkt kul 9am dia meragam
subhanallah...penatnya aku...

so ptg td aku ajak papa
pg MANJAKU baby centre
dkt ampang nih..
aku beli pacifier pigeon utk newborn RM9.00 satu
aku beli botol feeding avent RM 47.90
aku beli jugak pampers MAMY POKO dia
spy dgn harapan malam ni
aku dpt lena sikit
dan auni pun boleh cuba segala benda yg aku beli utk dia mlm nih
biarlah berhabis asalkan aku dpt lena malam nih
penat sgt aku rasa
berpantang kali nih
dulu bersalin ain
bgn malam jugk
tp ain jenis x meragam mcm auni
mmgler tak patut aku compared ain & auni
tp itu mgkt pengalaman terdahulu


aduhai smg semua nih cepat berakhir
smg auni tak meragam lg
kata papa mungkin sbb auni panas kena bedung
tp bukanke baby tuh lumrahnya sejuk
tak paham aku...
so malam ni aku try tak mo bedung dia sgt
tgk dia meragam ke tak?


smg dpermudahkan oleh ALLAH
utk aku menjaga anak2ku ini
smg kau berikan aku kekuatan
sbgmana ibuku menjagaku dahulu...

atlast congrats tu ny dear buddy
wan adni yg selamat melahirkan zuriat ke2nya pd 28-8-2009
MUKHRIZ MUKMIN..
smg kita sama2 berpantang
dgn jayanya..
say no to ice & welcome to the club..
hehehehe...

01 September, 2009

BILA MAMA NAK SIHAT NIH?


inilah ayat yg si ain dok ulang pd aku & papanya
aku berulang kali bgtau dia
yg aku tak sihat
dia pun agaknya pelik
tgk aku memanjang bertungku pg2.
makan ubat..tak mo minum ais macam dulu
dia jugak agaknya pelik bila aku bgtau aku tak leh dukung dia lg..
mana nak larat dukung ain yg dah 13kg tuh..
lgpun tgh pantang mana leh angkat benda berat
so kalo dia buat muka pelik
papa dia explain yg mama tgh sakit
lambat lg nak baik

actually aku tau
ain boring jln sama papa dia
selalunya aku ada
skrg dia nak berjalan kemana hanya papa dia aje yg temankan
aku keep told her
that another 3 weeks time
baruler aku boleh merayap sama dia
aku dah janji nak g TREEHOUSE boutique kat One Utama
nak beli kasut raya dia
dan dia pun tak putus2 ingatkan aku

kesian kat ain
lately aku takde masa nak "cara" dia sgt
aku bz dgn auni jer
so malam td masa papa dia angkat dia masuk bilik
sbb tertido dlm keta
aku jd sayu sgt
aku peluk dia masa dia tgh lena tuuh

ain...
mama ttp sayang ain
ain ttp anak mama
wpun ada adik berapa ramai pun..