Pages

06 November, 2012

ORIENTASI TAHUN 1-SKTPP2/SRATPP





sebagaimana sedia maklum
anakanda sulungku Ain Darwisyah
akan melangkah ke Tahun 1 tahun depan

Ain telah selamat didaftarkan ke 2 buah sekolah
sekolah agama pada sessi paginya
dan sekolah kebangsaan pada sessi petangnya

pendaftaran sekolah agama
memang strict sikit
jenis 1st come 1st serve
sebab kuota sangat sikit
kebetulan SRA hanya ada sebuah di kawasan perumahan

aku dah start mendaftar utk SRA sejak March tahun nih lagik
alhamdulillah..dapat jugak selit nama si Ain
phuhhhh!!
ada jugak mak-bapak yang datang walk in utk pendaftaran jumaat lepas
tapi terpaksa ditolak atas dasar kapasiti yang terhad

masa pendaftaran SRA tuh
dijalankan pada pukul 3pm
elok sgt tgh hujan lebat sabung menyabung
heret jugak auni sekali
bakal2 budak tahun 1 nih diwajibkan menjalani ujian diagnostic
ini untuk penilaian awal samada anak2 nih pandai membaca atau tak
ain memang cuaklah pada mulanya
tp bila dah lama2 nampak dia ok & happy
kebetulan ada kawan baik masa di tadika yang sama kelas dgnnya
sementara anak2 menduduki ujian
mak-bapak kena dengar taklimat sekolah

as usual selain soal disiplin
sillabus pembelajaran
pakaian seragam serta yang paling wajib soal yuran pendaftaran awal
hanya rm190
giler murah kan!!

SRA nih baru setahun beroperasi
luas sekolah serupa macam sek kebangsaan
ada kantin ada padang permainan
memang selesa sgt nampaknya
sistem diguna pakai sillabus JAIS
bawah seliaan KPM jugak

keesokkan harinya
aku berkumpul plak kat sek kebangsaan
ada orientasi jugak
ada jugak ujian diagnostic utk class grading
kali nih nampak Ain okey sikit
dia nampak excited
agaknya tgk ramai kawan2 kan!

apapun semua ok
ain mmg nampak happy
tak sabar katanya nak masuk sekolah tahun depan

tapi as usual aku adalah sedikit risau
si Ain tahap penakutnya mmg boleh tahan jugak
risau kalo tetiba dia nak pg toilet
risau macammana dia nak beli makan kat kantin
risau nak naikkan dia van

kalo pikir risau aku
listnya
will be endless list

apapun semoga Allah permudahkan
anak sulung masuk sekolah
mak-pak yang lebih gelabah!!

hehehehehe!!






4 comments:

Ibu n Abah said...

18 tahun dahulu akak mengalami perasaan yang serupa...
lepas tu dah jadi macam routine jer...
pernah kena kejar naik turun tangga nak bayar yuran periksa hari pertama..
3 kelas yang berbeza....
lepas tu 3 sekolah yang berbeza...
Aiyooo....
parkingnya... naik tangganya...
Mujru ada 4 jer...
jika 10 sekali sekolah?
Pengsan awal2...

zailamohamad said...

sekejap je anak sulung dah nak masuk alam persekolahan kan..betapa sekejap masa berputar

Lina said...

akak, nak tanya.. kenapa kene daftar 2 sekolah?

littlehumblelynn said...

akak ibu,
sy br yg sorg nk msk sekolah dh pening kepala!!

zaila,
we're getting older :(

lina,
sekolah agama & sekolah kebangsaan lain2 jd kena daftar 2 sekolah.