Pages

31 January, 2009

hypertension!!

setelah agak lama aku menyepi
bukan apa
aku dah 2 hari tak pg keja
hari khamis & jumaat
aku pg klinik hr khamis
doc bgtau aku ada darah tinggi
readng about 160
mak aiiii tingginya
aku tak pnh kena darah tinggi masa mgdg si ain
malah diabetis pun aku takder
padanlah sejak balik dr kg
aku sakit-kepala bg nak rak
aku betul2 stress sbnrnya
aku stress dgn mabukku yg tak berkehabisan
aku stress dgn keja kat pejabat
aku stress dgn traffic jammed
smg aku tabah melalui semua ini
aku betul2 lelah skrg
kurniakanlah aku kekuatan ya allah
aku perlu sedikit kekuatan utk melalui minggu ke 10 ini
smg aku cpt2 sihat
cpt jd diriku semula spt dulu..

23 January, 2009

penatnya aku nih..


Spt mengandungkan ain dulu
kelmarin aku MC lagi
Mmg cannot help it
Aku betul2 tak larat
Mabuk aku tahap yg tak boleh aku terima
Mmg penat sgt..badan aku lesu
Aku mula rasa badan aku tak cukup gizi..
Tak cukup vitamin’
Dehydrated
Mana taknya badan aku betul2 tak sdp
Tekak sentiasa loya
Makan ubat tahan muntah yg dr bg pun tak jalan
Pantang minum air kosong
Mulaler aku loya semacam
So pendek kata aku mmg tak sihat sgt!!
Kesian aku
Kalo rekod mengandungkan ain dulu
Aku mabuk smp bulan ke 5 nak masuk bulan ke 6
Kali nih aku tak tau ler smp berapa bulan
Aku baru jer nak masuk 8 minggu
Bersamaan dgn 2 bulan..
Aduiiiii lama lg tuh..
Mati aku macam nih
Bertambah penatlah papa
Bertambah kaya ler org kedai
Sbbnya aku tak masak
Memanjang makan kat kdi
Nak wat macammana
Bukan aku mengada2
Kalo dulu larat jugak aku masuk dpr
Memasak..wpun tgh mabuk
Tp skrg mmg aku betul2 tak boleh
Tgk ikan pun buat aku loya
Nasib baik boleh telan lagi ikan bilis
Favorite dishes aku
Sambal tumis ikan bilis
Semangkuk pun boleh layan!!
Skrg ain tgh buat perangai sgt
Dia tahu yg dia nak boleh adik baru
Mungkin dia rasa insecured kot
Ain..ain…
Aku syg ain
Diakan permata hati ku yg sulung
Aku yakin mana2 ibu pun takkan boleh bhg2kan kasih-syg
Takkan mampu beza2kan anaknya
Malah yg no1 ttp yg terutama
Pendapat aku ler..
Tak tauler org lain
Tahun baru cina yg akan tiba nih
Cuti panjang
Aku & hubby ingat nak bawak ain balik kg
Mungkin jumaat bertolak
Lepak kat kuantan
Sabtu bertolak ke dungun
Selasa mungkin balik KL semula
Terpaksalah..wpun masanya singkat
Asalkan dpt jugak lari drpd kesibukan kota ini
Dpt jugak tgk MIL & PIL kat kg
Ain dah rindu dgn mak tok & tok ayah dia
Kali nih mmg thrill sikitlah balik kg
Org kat kg tak tau aku preggy lagi..
Hehehe..
Saje nak kasi surprise
mungkin aku akan balik smp 27/1
sbbnya aku tak amik extra AL pun
saje malas nak ambik
lgpun leceh amik AL awal2 thn nih
bulan 3 nanti nak balik kg lg
barulah aku akan apply ct
kali nih aku diserang flu & batuk
masih tak sempat nak pg klinik
tak berani nak amik ubat sebarang
tp aku rasa mungkin sbb aircond kat opis yg sejuk bangat tuh..
aku manalah tahan
kdg2 smp tahap menggigil dok kat desk aku tuh
semoga aku cpt sembuh hdknya
aku nak cepat2 masuk dpr semula
masak kegemaran ain
udang goreng tepung
masak tempoyak ikan fav aku
masak singgang papa.
tp bila tuh agaknya
aku tak tau
hanya boleh berdoa spy cepat sihat semula
dan jd LYNN yg tak reti duduk diam macam dulu

19 January, 2009

Mabuk tahap zombie!!

minggu ni masuk minggu ke 8
mabuk jgn kira ler
selang sejam aku akan muntah
aku memanjang loya
memanjang tutup hdg
pantang bau pelik2
pantang bau kuat2
bau aircond pun boleh buat aku mual
wpun usia kandungan dlm womb baru nak masuk 8 weeks
perut aku dah besar macam 4 bulan
malah dah nampak elok pki baju2 preggy
kata dr..
spt masa aku mgdgkan ain dulu
tendon height bigger than foetus
mungkin next check-up kena wat 3d scan pulak
next check-up on 16w
mungkin 20 march
aku betul2 tak larat sgt
dah lama tak masuk dpr memasak
aku penat..lelah..
kandungan ku kali ini lebih mencabar aku
bab selera makan
aku suka makan yg masam2 aje
taknak makan ikan
taknak makan nasik sgt
yg aku suka makan tomyam masam2 tuh..
minum ice lemon tea smp muntah
pg-ptg siang malam
aku dok belasah ice lemon tea
tak kira ler apa pun
asalkan ianya masam
aku teringin nak makan rendang kerang mak aku buat
teringin nak makan asam laksa kak longg aku masak
teringin nak minum air tebu
hehehhe
kira okler
compare masa mgdg ain
aku mengaruk nak makan cempedak grg
jenuh papa cari
haram takder
almaklumler ianya kan bermusim
semalam aku belasah durian sebijik rm18
makan sama ain
lepas makan aku bantai muntah 2-3 round
tak kisahler asalkan puas hati..
kalo nak bercerita pasal mengidam mmg tak hbs
aku sentiasa ada benda yg aku teringin'
tp lepas tuh jd rezeki longkangler
sbbnya aku muntah bg nak rak
jdler buat lalu kat tekak aje
cuma kali ini
aku berdoa aku lebih kuat melalui tempoh yg amat perit ini
aku kesian tgk papa & ain makan kat kdi aje
sbbnya aku tak lalu nak masak'tgk ikan dlm freeze aje'
dah buat aku loya semacam
harapnya sebulan lg hlgler mabuk aku nih
aku nak jd cergas semula
tak mau jd syr jat opis
wat kena gelak aje..

Doaku
Ya Allah
kau permudahkanlah bagiku
untuk melahirkan zuriatku ini
permudahkan aku dlm tempoh getir ini
aku mohon perlindungan,limpah & rahmatMU
SERTA BELAS IKHSAN mu..
semoga aku lebih kuat & sihat esok harinya..

14 January, 2009

inalilallahiwainnalillahhirojiun..

kepadanya kita datang
kepadanya jua kita kembali
hari nih
aku dpt 2 perkhabaran yg tak baik
pertama
terima panggilan dr emak
mengatakan opah yong merangkap nenek saudaraku
tlh meninggal dunia semala
dan the best part aku baru je tau hr nih
kedua
sdg aku menunaikan solat asar yg luput waktu
dpt sms nofa mengatakan
ayahnya meninggal dunia
macam baru sgt aku baca blog nofa
dgr pasal ayahnya lepas operation
aku tau betapa sedihnya nofa
tp aku yakin
dia tabah orgnya
ayah nofa
tak berapa nak kenal
tp pernah berjumpa sekali-dua
orgnya ramah
semoga roh kedua-duanya dicucuri rahmat
semoga tabah menghadapi kehilangan yg sebegitu besar dlm hdp
aku juga yakin
yakin adanya kematian slps kehidupan
sbg manusia
aku hanya berusaha sebaik mungkin
utk bekal di hr akhirat kelak

aku taknak pjg2 entry nih
aku rasa betapa sayunya hati
menulis ttg sebuah kehilangan
aku pnh merasa kehilangan
arwah ayah meninggalkan aku
sewaktu umur aku belum pun mencecah 10 thn
betapa kerdilnya aku kala itu..
hanya ALLAH yg tahu..

11 January, 2009

baru 6 minggu..

last friday saje2 jer aku amik MC
aku rasa macam penat sgt
macam lelah sgt
macam tak larat sgt
aku dah mula rasa mual
dah mula rasa tak sdp badan

dlm nak pg amik mc tuh
aku pg wat check-up sekali
utk confirmation
doktor sgt sweet
aku bgtau dia aku preggy
sbb wat upt sendiri kat umah
sign positive

so puan kita tak pyh wat upt lagi
kita terus scan aje lah
syoknya..
doctor scan..
letak jelly sejuk tuh kat perut
mula scan..
alahai...
okey puan
ini womb puan
dah nampak kantungnya
its about early stage
mungkin 6week
tp kita double confirm thru last period

last period bila puan?
22 nov 2008
actually
20 nov 2008
cuma aku dgr nasihat kakak aku
biar bg taraikh lewat sikit
anything kalo due dah lewat takde lah doctor asyik suggest nak induce aje
kira safe utk 2 hr je lah..
oklah puan
kandungan still early
about 6 week
due date perhaps 29 August 2009
so skrg you need more rest
jgn makan oily food..spicy food
jgn skip nasik
mesti makan folic acid
mesti mula dtg check-up by 4month
kalo mabuk tuh
try minum banyak air
makan sikit2
makan biskut sikit2

alahai doktor banyaknya membebel..
okler..
apapun aku akan mula jaga diri lbh baik kali ni
ada baby dlm perut nih..
ada adik si ain
ain sgt excited..
bila tanya baby girl ke baby boy
dia kata baby hazim..
sepupu dia
means dia nak baby boy ler......
hehehehhe
masih terlaly awal nak predict
lelaki ke pompuan ke
aku tak kisah
asalkan sihat
dan sempurna..

06 January, 2009

TAHUN BARU BABY BARU

seronoknya..
happynya..
tahun baru..
baby baru..

aku preggy
perhaps dlm 6 week
aku still belum pg klinik utk confirmation
mungkin minggu dpn kot
takder masa nak ke klinik
aku bz sgt awal thn nih..
balik lwt aje
balik mengadap urusan r/tangga pulak

tak sbrnya nak pg mula buat check-up
tak sbrnya nak start shopping baju preggy ctk2..
baju2 baby
baby-cot
seronoknya..
ramai pulak kwn2 yg preggy thn nih
ijah..a'a..mek yus..
ramai2 ler kita mgdg sesama
buat masa nih tak mabuk lg..
oklah kan..
agaknya baby dlm perut nih kesian kat mama dia
mama dia sbk sgt
mama dia dah cukup penat2 hari2
pg2 bgn awal
masak..
bertolak menghantar ain ke taska little caliphnya
pg keja penat bagai nak rak
balik mengadap jammed
balik umah memnbasauh baju
memasak
lipat kain baju
iron baju nak keja esok
nak melayan si ain
penatnya..

w/apapun semoga kandunganku ni sihat
takde komplikasi
aku tak sabar melalui 40minggu yg penuh treasure nih..
ya allah
permudahkan buatku segalanya..

03 January, 2009

2009-more to come, more to face!!


HAPPY NEW YEAR

Spt2 tahun2 sebelumnya aku selalu buat azam baru utk diri aku..
Dan ada yg berjaya tercapai & ada jugak yg gagal mencapai sasaran
Tp itu tak pernah mematahkan semangat aku utk membuat azam baru
Azam mmg macam2 jenis
Macam2 kriteria
Macam2 objektif
Tapi yg paling penting utk jadi lebih baik drpd tahun lepas
Here,aku kongsikan bersama azam aku utk tahun ini

KELUARGA
• Spend quality time dgn anak aku & suami.Memandangkan kerjaya aku banyak mengambil waktu maka aku kena belajar utk spend quality time terutamanya utk si Ain.Malam2 balik keja kena spend jugak masa utk mendengar celotehnya..tidorkan dia..dodoikan dia..sbb waktu siang dah tak de masa nak buat.Kena spend skt masa utk masak sblm pg keja.
• Spend banyak masa utk emak..at least get in touch wpun sesibuk mana pun.
• Try arrange cuti utk balik ke umah mertua di kg..
• Tahun nih mungkin masa utk membesarkan keluarga..ain pun dah 2 tahun 9 bulan..dah molek sgt utk dpt adik..aku pun rindu nak dgr baby nangis kat umah ni.

KERJAYA
• Cuba lebih baik dlm bidang yg aku ceburi.
• Kurangkan cakap-banyakkan kerja
• Kurangkan mc
• Buat kerja sendiri..jgn masuk campur urusan org lain
• Less gossip
• Dan yang paling penting sentiasa memperbaiki skil & adaptive.

HARTA
• Thn ni dah kena mempergiatkan lagi usaha utk survey umah,aku & hubby nak beli umah baru.tak mau menyewa dahhh..
• Aku nak gajet laptop terbaru yg aku idam2kan..so kena menyimpan utk itu

KEWANGAN
• Kena saving atleast 15% dpd gaji tiap2 bulan
• Bayar hutang kad kredit..cut-off apa yg patut
• Mula lebih intensif utk buat rancangan perbelanjaan harian,mingguan & bulanan

LEISURE TIME
Paling bodoh pun tpt yg aku nak lawat thn ni ialah

• Singapore-teruja pulak tgk maria tunku sabri promo dlm tv..so macam nk pg sana bawak ain & papa
• 2nd interest place Phuket @ Bangkok-bolehler melawat kakak iparku disana
• 3rd interest place KOTA KINABALU
• 4th interest place ke JAKARTA..

w/apapun semua ini bergantung pada rezeki,waktu & rancangan awal..atleast tercapailah salah-satunya..

UTK DIRI SENDIRI

• Sejak menjadi ibu & isteri aku dah tak banyak masa utk diri sendiri.atleast aku kena spend masa utk pamper diri sendiri.
• Pg facial ke..pg massage ke..pg Spa ke ..something for my own good..hehehe..
• Belajar shopping utk diri sendiri..asyik shopping utk si kecik tu aje..
• Reward myself-stlh penat bekerja sebulan apa salahnya kalo aku bergaya sikit..beli perfume baru..kasut baru..new attire..new scarf..at least kena up to date sikit..aku bukannya tua lagi..im just step to 30 years old..
• Masa utk membaca-kena spend jugak masa membaca beberapa majalah kegemaran aku ( MW,CLEO, PA & MA)
• Spend masa utk browse internet utk pelbagai info terutamanya ttg parenthood,family & social network..kena selalu up to date.
• Jgn lewat2kan solat lagi…kena alert sikit..smg ALLAH mempermudahkan utkku.Banyak ilmu agama yg perlu aku timba lagi,semoga suamiku takkan jemu membimbingku..



Walau apapun semoga aku berjaya menjadi seorg isteri & mama yg terbaik didunia.