Pages

19 December, 2012

kita PENGGUNA bijak kan?

ini pendapat peribadi
tak semestinya betul
tak semestinya salah


baru2 ni ramai yang share status kat Fb
tentang harga mencekik darah iCITY
ramai jugak yang komen begitu-begini

bagi aku isu taman tema yang mencekik darah
bukan isu baru
malah bertahun lamanya still mencanak2 reganya
bukan sahaja iCITY
malah banyak lagi taman tema
sunway lagoon,desa water park,bukit gambang,genting highland
just named a few example

nak masuk rega lain
nak simpan beg lain rega
ada pulak yang jenis one time entry
kali kedua bukak locker-kena masuk duit lain pulak
makanan-minuman jangan cakaplah
mahal yaa ampun
nasi ayam kat Sunway Lagoon -cost nearly rm20 per plate
air milo rm7 secawan
dan as visitor- no outside food is allowed !

but still ramai orang pergi
and then complaint about harga mahal nauzubillah
bussiness owner still bertambah kaya
dan bertambah tamak haloba
adding a few attraction macam snow house
letak lagi rega entry merepek-meraban
still penuh jugak!

bagi aku
sebagai marhaen jugak
ini harga yang perlu dibayar utk seronok2
but stilllllll.........
kita berhak memilih
guna kan hak kita sebagai pengguna

aku pegi jugak iCITY -tgk lampu liplapliplap
w/pun kak ain mengamuk meroyan nak masuk snow house
aku wat bodoh jerk
bcoz what..aku tahu for sure harga tak masuk akal!

aku tak kata aku menyebelahi mana2 pihak

bagi aku- ini bussiness minded
they build a place with huge capital
they hired a lot of staff- kena bayar gaji jugak
they need to pay for maintenance every month
they also running bussiness to make a lots of profit
they tied with rules & regulation
they has to pay for others miscellaneous which is we also dont know what is that?
and the list is never end

disini peranan kerajaan sebenarnya
atau pun kerajaan tak berhak campur tangan
itu tak berapa nak pasti

kerajaan perlu main peranan
utk penetapan harga
kalo perlu harga kawalan -kawallah
kalo perlu pantauan harga-pantaulah
tiket,makanan & peralatan dsbg

tapi tak tau pulak kalo pemantauan harga
utk premis peribadi yang berlesen
kerajaan tak berhak masuk campur

wallahuallam bswb

tapi untuk sementara waktu ini
rasanya banyak lagi tempat menarik
yang tak memerlukan belanja yang banyak

cari deal murah2 dalam online

atau pun beli inflatable flute yang besar tuh
bentang depan laman
mandi anak beranak

kan?
macamana ada berani ?


peace!!