Pages

07 December, 2012

endless list :))


overslept !!
aku terbangun pukul 730am hari nih
mujur sedang bercuti umum
dan akibatnya
mandi macam Mr Bean
gosok gigi cepat2 sambil berdiri bawah shower
janji mandi

sauk seluar slack warna kelabu
sauk blouse panjang warna hitam
tak payah iron bagai
cari tudung instant
pun tak payah iron jugak
selamat!!

tak sempat nak peluk cium kanak2
sempat buat susu sebotol jer letak tepi bantal si Auni
dia jenis bangun tido aje akan cari botol susu dulu

nak bancuh air semug pun tak sempat
apatah lagi nak wat breakfast utk anak2

nak salahkan ubat batuk aci?
gara2 makan ubat batuk Uphadyl sesudu besar
amik..tido tak sedar diri
aku mmg selalunya kalah dgn segala jenis ubat batuk,antihistamine
mmg flat giler!!

bagi aku sebagai ibu yang bekerja sepenuh masa
time management paling penting
jangan buat2 amik endah tak endah

aku jenis yang sangat tak suke buat keja bertangguh
apa yang perlu disiapkan hari ini
jangan tangguh sampai esok

selalunya aku akan bangun pukul 630am ,paling lewat 650am
masa cuti sekolah nih
sebab tak kelam-kabut sgt siapkan kanak2
hubby pun ada kat rumah
aku akan masak utk breakfast/lunch sekali
kadang2 masak untuk lunch shj
itupun kalo ada roti ataupun kalo hubby nak makan nasi berlauk
dia akan beli kat gerai depan rumah
tapi lunch so far mmg kena masak sblm pg keja

kain baju selalunya hubby yang tolong masuk mesin & jemurkan
lega disitu!

minum pagi kejap
730am selalunya ada dalam keta dah

dok opis -sampai2 jawab urgent email
prioritise keja2 urgent
siapkan keja yang wajib buat sblm bos tanya
audit keja sendiri
sebelum balik keja
mana yang perlu follow up
kena tampal siap2
dan letak dalam reminder

balik keja smp rumah paling awal 7.30pm
aku akan solat maghrib
dan terus ke dapor utk prepare dinner
biarlah tak mandi pun dulu
motip?
spy by 830pm semua orang sempat makan malam
selalunya 815pm dah siap masak
aku masak yang simple2 aje
asal ada sayur-ada lauk-ada kuah
dan telur dadar faveret kanak2

masak,makan -bersihkan meja makan-cuci pinggan mangkuk,periuk belanga
barulah masuk mandi-bersihkan diri
lepas itu barulah- start lipat kain baju kat hall atas
ini mmg wajib buat tetiap hari
sbb x larat nak hadap kalo bertangguh lama2
sambil melipat baju
sambil melayan kanak2 tgk tv, main ipad
lepas tuh baru masuk tido
sblm tido bedtime stories kalo aku x penat sgt

keja2 major cleaning
macam mop dapor,cuci stove
mmg akan buat 1x seminggu paling malas pun
sapu sampah tingkat atas seminggu sekali
cuci filter aircond 3 mggu sekali
kemas halaman rumah 2 mggu sekali
cuci longkang, berus toilet  
semua kena buat secara berkala
dan make sure stick to the schedule
kalo takde guideline - mmg susah jugak nak pastikan rumah bersih, kemas
sbb masing2 bekerja & penat

tapi untungnya
aku ada hubby yang ringan tulang
bolehlah nak mintak tolong sapu rumah,mop rumah
kalo kita tak sempat nak buat
mmg masing2 sependapat
utk mengadakan ruang rumah yang praktikal ,bersih & selamat

jadi memang kena ada kerjasama
anak2 pun telah dididik dari awal
lepas main-simpan mainan masing2
if not mama campak plastik hitam
so bila kita threaten macam tuh
menjadi jugak!!

aku tak kata rumah aku kemas semedang
tak jugak
tapi aku selalu ensure rumah itu kemas sblm masuk tido
dan paling penting bersih di pandangan mata aku!

kata "baiti jannati" kan?

jadi takde alasan
utk biar rumah berkecah
kain- baju menggunung tak berlipat
lantai licin tak bermop
lantai tak bersapu-penuh habuk,rambut sana-sini
minyak terpercik kat kitchen panel tak berlap
pinggan- mangkuk penuh dlm sinki tak bercuci

biarpun kita ibu bekerja
andaikata time management kita on track
semuanya tak jadi masalah

biar penat sikit
asalkan berbaloi2

time management is a must!