Pages

30 January, 2010

dah selamat....


pg nih
lepas breakfast aku,papa,ain & auni

mula2 ke klinik idzham
sbbnya ain demam sejak khamis lepas
amik ubat demam ain,flu,batuk & antibiotik

then terus ke AZZAHRAH BANGI
utk sunatkan si auni
bapak ramai kat situ

menunggu dkt 2 jam
procedure sunatnya hanya 2 minit
ek elleh....
sabor je lah aku

and a good thing
auni lgsg x nangis
good girl anak mama nih!!

so dah selamat sdkt t/jwb kami sbg ibu-ayah
menyempurnakan amalan bersunat
wpun banyak khilaf ttg amalan bersunat @ khitan ini
tp aku yakin disebalik perlaksanaannya
pasti tersembunyi rahmat disebalinya
dan yg paling penting menjaga kemaslahatan si anak & dr segi kebersihan jugak
wallahhuallam!!

20 January, 2010

Warded lg...AMPANG PUTERI SPECIALIST HOSPITAL....sakit wooiiit!!


agak lama aku x send apa2 entry disini
sbbnya aku sakit 19-01-2010 yg lepas

di awal tahun baru
aku plak yg sakit..
ceritanya bermula begini..
semalam awal pg bangun
aku g keja macam biasa
but on the way to off
mmg aku rasa perut aku macam sakit
tp aku ignore..sbb mungkin windy macam selalu aku alami
aku kan gastrik orgnya
so aku wat x tau jelah

tp smp opis
aku buat keja macam biasa
tp aku mula x tahan
terpaksa bongkokkan badan aku
utk menahan perut sblh kiri yg sgt sakit
aku wat bodo lagi...
dgn harapan ianya akan hilang nanti

by 12 aku g makan sama officemate ku si liza
makan sikit..perut aku makin sakit
dan aku mula rasa pucat lesi menahan sakit
ya allah
sgt sakit..
smp aku paksa liza
htr ke klinik panel LOURDES Klinik
kat Jalan Barat,PJ nearby to Courts Mammmoth
smp klinik kul 1pm

yes what can i help u?

my lower left stomach is really painful & become worsen when i moved,talked & walked

I just cant prescibe anything yet since we dont have any scan machine here,can i refer you to any hospital..since they manage to do an ultrasound to detect what's wrong with u..i can say it might be stone,appendics @ cyst..so which hospital can i refer u?

memandangkan kalo nak ke TAWAKAL masa tuh..jalan sgt jammed..so aku mintak doktor refer aku ke AMPANG PUTERI memandangkan dekat dgn umah & jalan tak sejammed jln tun razak..

aku smp ke Ampang Puteri around 2.30pm terus g ke Accident & emergency
since doktor pun refer ke A & E gak..

terus doktor kat situ letak aku kat wad observation
(tpt yg paling aku menyampah)

mula2 pg ultrasound..from ultrasound doktor kata ada stone dkt hempedu

balik semula ke ward observation tuh..
amik lak blood test..urine test...semua ok...

doktor kat situ tak puas hati gak sbb x dpt confirm aku sakit apa
g pulak wat CT SCAN..
ala2 mayat rasa aku..
masuk dlm machine separa bulat tuh..

mula2 aku diminta salin pakaian
memakai jubah KPJ warna merah hati

baring atas mesin CT scan tuh
tarik nafas..
and then benda alah tuh bergerak
bernafas spt biasa..
tarik nafas lg..
aduiii..lama gak dlm tuh..
penat lak aku..

after few hours aku di observation
aku kena admit pulak..
satu hal pulak..

mintak single bed room
penuh pulak..
hanya tggl 2 bed shj
tp hanya aku sorang jer dlm tuh
ward 314

so the whole nite after doktor bg makan ubat tahan sakit
mmg aku tertido
wpun rindu sgt kat auni..ain..
tak pnh lg aku berpisah tpt tido dgn auni
kesian auni
m/mana auni menyusu..laratke papa bangun..\
macam2 yg aku pikir..
itulah hati seorg ibu kan..
tgh sakit bg nak rak pun teringatkan anak2..
allahuakhbar..lindungilah anak2ku ya Allah

esok pg perut kurang sakit
tp doktor request aku g CT SCAN kali kedua..
confirm batu karang..
subhanallah..
dan doktor yg incharge aku bgtau
no choice kena wat LITHOTRIPSI
iaitu salah-satu kaedah yg selamat utk treat penyakitt batu karang
iaitu melalui tembakan laser
dan tak lama pun..
dlm 30 minit jer
then diminta berehat & minum air banyak
utk melawaskan urin
dan urin ku dipenuhi dgn serbuk ala2 pasir gitu selama hampir 4 hari
dan bleeding umpama period selama 5hr
tp memandangkan doktor dah bgtau awal2
aku takdelah surprise sgt
solat jugak mcm biasa..

wpun doktor mintak aku warded smlm lg
aku berkeras nak balik
sbb nanny auni bgtau
yg auni macam demam..
aku x kisah psl dr aku
asalkan aku ada kat umah masa anak kecilku sakit
by 3pm papa dtg dgn auni & ain
aku menunggu surat dr insuran
utk tahu total coverage
punyalah lama
smp ke sudah aku mintak discharge dulu wpun insuran letter x release lg dgn izin bhgn billing..
alhamdulillah!!

moral of the story
aku akan lebihkan banyak minum air kosong
air barli..
dan alert pada "nature calling"
jgn suka tahan nak buang air
jgn malas bgn malam utk g buang air
kena rajin!!tekad nih...

14 January, 2010

makcik ponat!!!!


hari nih penat semacam
keja kat opis non-stop
hanya bangun utk ke ladies..makan & solat jer...
penat giler babas
tp hari nih keja tak stress sgt
sbbnya sumer mak tiri
"bos2 ku"
tak ada..
diorg pg BEIJING
makan angin..makan2..shopping2..
wahahhhhaaa...
tak dpt pg...uwaaaaaaaaaaaa...

takperlah
rezeki takde nak kesana
mungkin lain kali...
sabau jer lah!!

balik keja td
terus terkam si auni
sidebok yg masih x pdi meniarap betul nih
ikutkan ahad nih cukup dah
dia 5 bulan
risau lak aku
tp nak heran apa..
bdn dia semangat betul
berat agaknya
as long as dia sihat
aku tak risau sgt!!

hr nih umahku baru nak install astro
setelah papa janji nak install
sjk 4 tahun yg lalu..
yg lebih teruja ialah si ain
selalu sgt dia complaint
umah mak tok kat dungun pun ada astro daaa..
umah kita yg tgh bandar pun
takde astro kan...
heheheh...
sbbnya aku selalu balik lewat
kekdg tv biasa pun aku tak smpt nak tgk
aku hanya tgk cerita kegemaran aku
macam citer Heroes,Desperate Housewife
itupun kalo aku x penat
selalunya by 10 pm aku dah terbongkang
sama si auni & ain
penat sesgt kalo in working day!!

ahad nih
aku rancang nak wat makan2
sempena auni sihat
patutnya sejak auni discaj hr tuh aku nak wat makan2
saje nak lepas niat aku
aku dah niat
nak wat makan2 kalo auni sihat

semoga jdler perancangan & niat suciku ini
semoga dipermudahkan
semoga tertunai nazarku ini
niat hanya kerana redha ALLAH

05 January, 2010

1st day of ain at kindy


4 jan yg lalu aku on leave
sekadar nak tgk ain di hari pertama dia di kindy nya
pg2 dah kejutkan dia
siapkan dia..kesian gak sbb kena bgn awal
dah ler hujan pulak pg semalam
lebat lak tuh..
ain mandi air suam
siapkan dia pki baju uniformnya
alahai cutenya anak mama
actually malam sblmnya
dia req dgn aku nak makan roti telur
tp malangnya aku tak smpt nak buat
bgn pun dah lambat
puncanya auni mengaruk malamnya
so aku mmg sleepless ler..
ngantok sgt smp terbabas bgn tido
so pg semalam ain hanya makan roti + butter jer
sorry ain...

papa htr auni ke nurserynya
aku lak htr ain ke kindy nya'
ain org pertama
nampak sgt dia excited

aku tggu dia smp kul 10am
first observation
ain nampak reserve
nampak takut2
aku ingat sbb saiz bdnnya yg kecik berbanding org lain
buat dia nampak reserve sgt
tp dia nampak enjoy
bila teacher ajak buat art & craft
seronok pulak aku tgk dia melipat kertas jadi ala2 whale
hehehhe...

dah besar anak aku rupanya
ini lebih memotivasikan aku
utk keja keras lg
just to provide
the best terutamanya utk pendidikan anak aku
wpun aku bayar mahal utk kindy dia
aku puas ht
aku tak harap anak aku terus jd bijak pandai
aku hanya nak anak aku
belajar berdikari
belajar jd budak besar
belajar berkwn

apapun smg anak aku happy hdknya
dgn new routine
dan kawan2 barunya
sayang ain...

01 January, 2010

welcome 2010



kesayanganku di OLD TOWN WHITE COFFEE -AMPANG WATERFRONT

welcome 2010
more to come
more to expect
and much more to aim fwd

alhamdulillah
cukup seminggu
buah hatiku auni
discharged dr ward 220 h.tawakal
dia nampak makin aktif..
makin debok bak kata papa
makin bulat seketul bak kata kak ain dia
dan makin montel bak kata ku

auni dah mula pdi meniarap
menyusu all the time..
wpun skrg auni dah mula on inhaler every 6hr
dah mula on nasal spray every 6 hr
auni look sgt sihat

syukur alhamdulillah
aku pg keja pun dgn senang hati skrg nih
auni tak meragam kata nannynya..

esok auni akan jupe paednya semula DR B.KISHORE di Tawakal
very nice & gentlemen doktor
sweet but very professional
the way he entertained kid & baby mmg marvellous
padan sgt dgn statusnya sbg PAEDIATRICIAN

apapun aku tak putus mendoakan kesejahteraan & kesihatan
auni terutamanya'
kak ain akan mula masuk kindy
next monday
mama & papa yg lebih excited
td g buat registration,buat bayaran segala bagai
tgk ain sgt happy dpt uniformnya
so next monday aku akan on leave
just nak tgk dia on her 1st day

azam tahun baru..
kalo nak dikira2..
tahun 2009 tahun yg membawa byk suka & duka
pada aku & papa
yg mmg obvious thn 2009
tahun kami berdua melwt hospital
dgn aku yg sarat mgdg
dgn arwah ayah mertua yg sakit kuat
dgn mak yg jatuh sakit..
dgn pengakhir 2009 auni pulak sakit
so mmg tahun sakit & hospital jer..
harapnya tahun 2010 tak ler macam nih lagi

tp thn 2009
thn dimana aku mula membina kerjaya
thn dimana aku menerima kehadiran cahayamata baru si AUNI IRDINA
apapun 2009 dah berlalu
aku kena mula dgn buku baru

apa yg ada dlm fikiran aku
hanya berusaha memperbaiki diri
sbg isteri,pekerja,anak & jugak ibu

aku akan usaha lebih keras lg thn nih
simpan duit byk2
utk masa depan anak2..

dn thn nih aku nak jugak pg overseas trip
setelah terlepas peluang baru nih
sedih siot....
mungkin x de rezeki..