Pages

20 January, 2010

Warded lg...AMPANG PUTERI SPECIALIST HOSPITAL....sakit wooiiit!!


agak lama aku x send apa2 entry disini
sbbnya aku sakit 19-01-2010 yg lepas

di awal tahun baru
aku plak yg sakit..
ceritanya bermula begini..
semalam awal pg bangun
aku g keja macam biasa
but on the way to off
mmg aku rasa perut aku macam sakit
tp aku ignore..sbb mungkin windy macam selalu aku alami
aku kan gastrik orgnya
so aku wat x tau jelah

tp smp opis
aku buat keja macam biasa
tp aku mula x tahan
terpaksa bongkokkan badan aku
utk menahan perut sblh kiri yg sgt sakit
aku wat bodo lagi...
dgn harapan ianya akan hilang nanti

by 12 aku g makan sama officemate ku si liza
makan sikit..perut aku makin sakit
dan aku mula rasa pucat lesi menahan sakit
ya allah
sgt sakit..
smp aku paksa liza
htr ke klinik panel LOURDES Klinik
kat Jalan Barat,PJ nearby to Courts Mammmoth
smp klinik kul 1pm

yes what can i help u?

my lower left stomach is really painful & become worsen when i moved,talked & walked

I just cant prescibe anything yet since we dont have any scan machine here,can i refer you to any hospital..since they manage to do an ultrasound to detect what's wrong with u..i can say it might be stone,appendics @ cyst..so which hospital can i refer u?

memandangkan kalo nak ke TAWAKAL masa tuh..jalan sgt jammed..so aku mintak doktor refer aku ke AMPANG PUTERI memandangkan dekat dgn umah & jalan tak sejammed jln tun razak..

aku smp ke Ampang Puteri around 2.30pm terus g ke Accident & emergency
since doktor pun refer ke A & E gak..

terus doktor kat situ letak aku kat wad observation
(tpt yg paling aku menyampah)

mula2 pg ultrasound..from ultrasound doktor kata ada stone dkt hempedu

balik semula ke ward observation tuh..
amik lak blood test..urine test...semua ok...

doktor kat situ tak puas hati gak sbb x dpt confirm aku sakit apa
g pulak wat CT SCAN..
ala2 mayat rasa aku..
masuk dlm machine separa bulat tuh..

mula2 aku diminta salin pakaian
memakai jubah KPJ warna merah hati

baring atas mesin CT scan tuh
tarik nafas..
and then benda alah tuh bergerak
bernafas spt biasa..
tarik nafas lg..
aduiii..lama gak dlm tuh..
penat lak aku..

after few hours aku di observation
aku kena admit pulak..
satu hal pulak..

mintak single bed room
penuh pulak..
hanya tggl 2 bed shj
tp hanya aku sorang jer dlm tuh
ward 314

so the whole nite after doktor bg makan ubat tahan sakit
mmg aku tertido
wpun rindu sgt kat auni..ain..
tak pnh lg aku berpisah tpt tido dgn auni
kesian auni
m/mana auni menyusu..laratke papa bangun..\
macam2 yg aku pikir..
itulah hati seorg ibu kan..
tgh sakit bg nak rak pun teringatkan anak2..
allahuakhbar..lindungilah anak2ku ya Allah

esok pg perut kurang sakit
tp doktor request aku g CT SCAN kali kedua..
confirm batu karang..
subhanallah..
dan doktor yg incharge aku bgtau
no choice kena wat LITHOTRIPSI
iaitu salah-satu kaedah yg selamat utk treat penyakitt batu karang
iaitu melalui tembakan laser
dan tak lama pun..
dlm 30 minit jer
then diminta berehat & minum air banyak
utk melawaskan urin
dan urin ku dipenuhi dgn serbuk ala2 pasir gitu selama hampir 4 hari
dan bleeding umpama period selama 5hr
tp memandangkan doktor dah bgtau awal2
aku takdelah surprise sgt
solat jugak mcm biasa..

wpun doktor mintak aku warded smlm lg
aku berkeras nak balik
sbb nanny auni bgtau
yg auni macam demam..
aku x kisah psl dr aku
asalkan aku ada kat umah masa anak kecilku sakit
by 3pm papa dtg dgn auni & ain
aku menunggu surat dr insuran
utk tahu total coverage
punyalah lama
smp ke sudah aku mintak discharge dulu wpun insuran letter x release lg dgn izin bhgn billing..
alhamdulillah!!

moral of the story
aku akan lebihkan banyak minum air kosong
air barli..
dan alert pada "nature calling"
jgn suka tahan nak buang air
jgn malas bgn malam utk g buang air
kena rajin!!tekad nih...

No comments: