Pages

23 December, 2009

lets put our hand together pray for the best


jam menunjukkan pukul 3.15am
aku br shj bergelut dgn auni
yg demam semula
setelah pukul 8pm td suhu bdnnya hanya 36.8
ttp masa pukul 1.30am td
masa nurse dtg check utk temp
tiba2 tempnya naik mendadak ke 38.3

sayu & sedih
itu yg aku rasa
nampak sgt auni tak dpt dicover dgn antibiotik
yg paed bg..
dan aku takkan putus berharap
kalo hosp secanggih ini pun
masih x dpt mencari cure buat auni
aku akan fikirkan cara lain

aku & papa
sama2 berjaga melihatkan progress auni
aku & papa
akan selalu disamping auni
dan aku & papa
takkan putus berdoa kpdNYA
smg ALLAH menyembuhkan penyakit auni
dan melorongkan jalan terbaik utk auni sembuh semula

dan aku yakin
ini dugaanNYA buat aku & papa

akhir sekali
aku tawakal kehadratNYA
dan doa merupakan senjata org muslim
dan aku takkan putus berdoa & berdoa
sembuhlah buah hatiku..
biar ada 1000 lg auni didunia ini
hanya kau lah buah ht mama & papa

22 December, 2009

sembuhlah cepat auni...mama risau sgt!!


hanya ALLAH YG MAHA MENGETAHUI
perjalanan & ketentuanNYA
aku kini berada di Hospital Tawakal Jalan Pahang
sejak malam td

cerita bermula tghr semlm
aku bergegas balik ke ampang
bila dpt tau auni fit of high fever
dan aku punyalah susah ht
aku tekad bwk auni jupe paednya DR NIK
tanpa appt pun

smp ke hospital
dlm kul 3.20pm
dpt jupe Paed nya dlm 3.40pm
paed auni suspect "meningitis"
dan auni pun menjalani test nasal swab
utk H1N1 test smlm
lega sikit bila keputusannya -VE
tp paed tpaksa refer utk warded
aku terbayang nak ke TAWAKAL shj
sbbnya kata Dr Nik
ward kanak2 penuh semalam

so dgn surat refer DR NIK semalam
aku bergegas ke Tawakal Hospital
dan bermulalah episod auni di tawakkal
tiap 3 jam nurse akan buat nebulizer
makan ubt demam setiap 4jam
drip glukos dkt tgn kiri
amik darah dkt tgn kanan..
auni menangis smp tak dgr suara
Ya Allah sayunya hati aku..

auni demam panas
dr malam td smp ke pg temp nya 38.6-plg rndh 38.2 pukul 2pm td

dan td DR KISHORE
paed tawakal
kata2nya buat aku sedih sgt...

"telling u the truth"
from towards blood test specimen we found
high graded of viral infection
and towards the x-ray
i can say it was ACUTE BRONCHITIS
I can say that the virus is there more than 6 days ago before she started to had her flu & cough..
and sorry to say
im just try an option to cover her on antibiotic of viral infection
12hours once..
we try & see how the progress
and im need your consent to sign this form
in order for us to take nasal swab
for 2nd test of H1N1
this swab will send drctly to the SG BULOH HOSPITAL
and it will take 2 days to get the result
just pray for the best
and do prepare for the worst...

Ya allah..
hanya kau yg maha mengetahui
betapa hancur-luluhnya ht seorg ibu
yg mengandung ,melahirkan & membesarkan auni...
jgnlah kau duga aku
dgn dugaan seberat ini ya allah


anakkulah segala2nya bgku...
tak guna apa yg aku ada skrg nih
kalo tiada anakku ini...

18 December, 2009

Salam Awal Muharram1431H


selalunya org dok wishes happy new year..
new year yahudi...
so skrg aku nak tukar trend
nak wishes semua umat islam
salam tahun baru islam 1431h
aku jugak telah menetapkan 2-3 azam baru sempena awal muharram kali nih
selain nak beristiqomah dlm menunaikan solat
x mo solat hujung waktu lg
aku jugak nak wat check list
ttg banyak lg ilmu yg perlu aku gali
jangan dok asyik dgn dunia
bab ilmu akhirat kena amik tau jugak

hari nih jugak auni tak sihat
dia batuk & flu
dan aku cukup risau bila baby batuk & flu nih
sbbnya auni suka hisap pacifier tgh tido
dgn hidung yg clog..tekak yg byk phlegm
dan dgn auni yg msh terlalu kecil
utk kusumbat ubat @ antibiotic
tp aku bagi jugak
ubat salbutamol auni
itu ubat lelah yg disyorkan oleh paediatrician auni
mulanya nak bwk dia jupe paed ptg td
bila call hosp
diorg bgtau yg klinik pakar kanak2 cuti pulak
so kena wat appt lain

skrg auni tgh tido
tp dia mengamuk gak
bila kucabut pacifier dr mulutnya
terpaksa..
aku taknak dia tido x lena sbb hdgnya clog tuh..

teringat zaman ain kecik dulu
ain pernah terkena infeksi paru2
dan aku mmg suffer sgt
smp kena pg hospital wat x-ray bagai
nebulizer
amik ubat pelbagai jenis..antibiotic
kesian sgt ain
pantang batuk..mulaler dia akan muntah wpun tgh tido
aku lebih2 lg ler suffer
dah ler tak cukup tido
kena pulak bgn cuci muntah dia
allah ...susah nak jd mama nih..
tp alhamdulillah by umur dia hampir 4 thn nih
dia jarang batuk..cuma demam selang 2 bulan

aku akan mula kembali
rutin menjaga baby sakit..
apapun aku tak putus berdoa
smg malam nih tekak auni mula lega sikit
flu dia mula kering malam nih!!
kesian auni..

so far tido malam aku masih x lena lg
aku x leh nak cakap berapa jam jer yg aku dpt lena
mungkin paling lama 2 jam
auni suka bangun menyusu tgh malam
dan automatik pukul 4.30am keatas dia x mo tido dah
dia suruh berdukung ler
dia ajak main ler..
tp mama dia nih ngantok jgn cakapler
tp auni akan menangis kalo tak dilayannya
mulutnya aku bising mengomel
wpun bingit jugak telinga aku
aku still tido2 ayam
tak laratler mama..auni oooii...

aku harap auni akan mula belajar adjust time tido dia
pelan2..
so harapnya 3 bulan akan dtg auni dah mula tau malam waktu tido yg sbnr
siang waktu berjaga
dan skrg auni makin kuat menangis
sgt kuat sbnrnya
jenuh aku & papa memujuknya
dia jugak kuat merajuk..
pantang lambat di beri susu
dia leh wat mogok lapar smbl nangis ala2 dondang sayang tuh...
auni..auni...
apapun kerenah auni
dia lah penyeri r/tangga ku
dia lah teman si kakak ain
dia lah kemanjaan aku & papa

papa panggil auni si gemok..
aku panggil auni si debokk..
kakak ain panggil auni..gemokk..
sian auni...

asalkan auni sihat
aku tak kisah
gemok pun gemoklah..
mmg sejak sebulan yg lalu
auni mula membina badan
ruas tebu kata mak sunya
aku pulak suka pggl bdn auni macam ketam
sbbnya beruas2 otot kaki & tangannya
geram sgt...
kdg2 aku ggt jugak..
itu berkat menyusu tanpa ada had limit
auni lgsg tak reti menyusu ikut time..
auni..auni..
cepatlah besar anak mama




hehehhe...

disaster of the last 2 weeks


aku baru jer pindah new dept..
& confirm tpaksa adapt byk benda baru,
wpun bekeja di tpt yg sama..
aku tpaksa ngadap bos baru.
so to adapt to the new things mmg amik masa
aku mula rasa stressnya..
aku mula rasa tensennya
aku rasa takleh nak adapt to new things that just began
dan yg plg aku x tahan
bekerja dgn org yg paham tp buat2 tak paham
dan yg lebih sadis
yg x paham bahasa msia

so aku mula memikirkan beberapa option
samada berserah
stay & adaptive
mengundur diri @
buat tak tau..macam xde apa yg berlaku
tp yg skt hanya aku yg tau!!

anyhow aku x putus berdoa pd ALLAH
smg aku lebih tabah & sabar
menghadapi hari2 mndtg
dan mohon keja2ku dipermudahkan
as long as aku perform
aku malas nak amik kira apapun org nak kata
sendiri mau ingatlah kan...
bak kata papa
"just do your job"
let others to be spare a part to others people
aku bukan superwomen..
betul gak kan...

life too short
kalo asyik nak jaga ht org jer
jaga ht sendiri dulu...

aku pun rasa kalo dibiarkan rasa tensen nih berlarutan
keja aku pun x leh perform
(wpun so far aku still leh wat keja aku)
cuma aku mula rasa x happy nak keja macam dulu
aku pun mula x senang nak dok opis lama2 macam dulu

conclusionnya aku dah x happy dok kat opis..
kesian aku....

11 December, 2009

cuti panjang...bestnya!!


merujuk kepada title diatas
semua leh bayangkan betapa bestnya aku bercuti lama
aku amik cuti lama
sempena cuti raya haji
dan jugak to spend masa yg sdkt utk kembali ke kg papa
yg sejauh hampir 400km dr umah kami
sedikit cuti yg ada
mmg aku spend tiap thn utk balik kg papa
kesian jugak dgn papa
wpun dia bercuti panjang
dia terpaksa jugak dok di KL
sbbnya aku bekerja
jd aku amik keputusan bercuti seminggu di kg papa
menemankan mertuaku yg sunyi di kg
kebetulan mak mertua ku jugak
mengadakan majlis tahlil 40hr utk arwah bapa mertuaku
dan aku & papa jugak buat aqiqah si auni raya baru nih

balik kg..dlm musim tengkujuh
bayangkan betapa dinginnya Dungun
sepanjang 4hr terakhir di kg
hujan turun tak berhenti2
sejuk smp ke tulang sumsum rasanya tido tetiap malam
auni pun dok kg memanjang meragam
sejuk agaknya

bila dah bercuti lama
aku terpikir jugak
betapa seronoknya kalo aku tak keja
boleh jaga makan-pakai anak2 & suami
dgn lebih terurus
boleh tgk anak2 membesar dpn mata
tp semua yg aku bayangkan hanya dlm hati jer
pg keja pun mmg memanjang tension jer
keja aku mmg tension
wpun imbalannya boleh tahan
tp workload yg banyak,stress memanjang
ALLAH aje yg tau
dgn jarak yg perlu aku tempuhi setiap hari
aku amik masa hampir 2jam pergi & 2 jam balik..
bayangkan hampir 12jam aku diluar umah
balik dh penat sgt
tp keja tak pernah hbs

mungkin aku akan memikirkan idea utk menjadi suri r/tangga sepenuh masa
bila papa yg mula request kot
takkan nak bantah cakap suami kan..
tp dlm dunia skrg
husband & wife mmg kena keja
kena stabilkan apa yg patut
kena mula menyimpan utk masa depan anak2
kurangkan kos selagi boleh..

bilalah agaknya yek....
kan best dok umah jer!!!