Pages

18 December, 2009

Salam Awal Muharram1431H


selalunya org dok wishes happy new year..
new year yahudi...
so skrg aku nak tukar trend
nak wishes semua umat islam
salam tahun baru islam 1431h
aku jugak telah menetapkan 2-3 azam baru sempena awal muharram kali nih
selain nak beristiqomah dlm menunaikan solat
x mo solat hujung waktu lg
aku jugak nak wat check list
ttg banyak lg ilmu yg perlu aku gali
jangan dok asyik dgn dunia
bab ilmu akhirat kena amik tau jugak

hari nih jugak auni tak sihat
dia batuk & flu
dan aku cukup risau bila baby batuk & flu nih
sbbnya auni suka hisap pacifier tgh tido
dgn hidung yg clog..tekak yg byk phlegm
dan dgn auni yg msh terlalu kecil
utk kusumbat ubat @ antibiotic
tp aku bagi jugak
ubat salbutamol auni
itu ubat lelah yg disyorkan oleh paediatrician auni
mulanya nak bwk dia jupe paed ptg td
bila call hosp
diorg bgtau yg klinik pakar kanak2 cuti pulak
so kena wat appt lain

skrg auni tgh tido
tp dia mengamuk gak
bila kucabut pacifier dr mulutnya
terpaksa..
aku taknak dia tido x lena sbb hdgnya clog tuh..

teringat zaman ain kecik dulu
ain pernah terkena infeksi paru2
dan aku mmg suffer sgt
smp kena pg hospital wat x-ray bagai
nebulizer
amik ubat pelbagai jenis..antibiotic
kesian sgt ain
pantang batuk..mulaler dia akan muntah wpun tgh tido
aku lebih2 lg ler suffer
dah ler tak cukup tido
kena pulak bgn cuci muntah dia
allah ...susah nak jd mama nih..
tp alhamdulillah by umur dia hampir 4 thn nih
dia jarang batuk..cuma demam selang 2 bulan

aku akan mula kembali
rutin menjaga baby sakit..
apapun aku tak putus berdoa
smg malam nih tekak auni mula lega sikit
flu dia mula kering malam nih!!
kesian auni..

so far tido malam aku masih x lena lg
aku x leh nak cakap berapa jam jer yg aku dpt lena
mungkin paling lama 2 jam
auni suka bangun menyusu tgh malam
dan automatik pukul 4.30am keatas dia x mo tido dah
dia suruh berdukung ler
dia ajak main ler..
tp mama dia nih ngantok jgn cakapler
tp auni akan menangis kalo tak dilayannya
mulutnya aku bising mengomel
wpun bingit jugak telinga aku
aku still tido2 ayam
tak laratler mama..auni oooii...

aku harap auni akan mula belajar adjust time tido dia
pelan2..
so harapnya 3 bulan akan dtg auni dah mula tau malam waktu tido yg sbnr
siang waktu berjaga
dan skrg auni makin kuat menangis
sgt kuat sbnrnya
jenuh aku & papa memujuknya
dia jugak kuat merajuk..
pantang lambat di beri susu
dia leh wat mogok lapar smbl nangis ala2 dondang sayang tuh...
auni..auni...
apapun kerenah auni
dia lah penyeri r/tangga ku
dia lah teman si kakak ain
dia lah kemanjaan aku & papa

papa panggil auni si gemok..
aku panggil auni si debokk..
kakak ain panggil auni..gemokk..
sian auni...

asalkan auni sihat
aku tak kisah
gemok pun gemoklah..
mmg sejak sebulan yg lalu
auni mula membina badan
ruas tebu kata mak sunya
aku pulak suka pggl bdn auni macam ketam
sbbnya beruas2 otot kaki & tangannya
geram sgt...
kdg2 aku ggt jugak..
itu berkat menyusu tanpa ada had limit
auni lgsg tak reti menyusu ikut time..
auni..auni..
cepatlah besar anak mama




hehehhe...

No comments: