Pages

26 August, 2014

Im typical mom!

Being a mom
Typical one 
Working mom pulak

Masa mmg jadi cabaran utama
Nak spend masa dgn anak-anak
Pegi keja awal pagi 
Balik dah malam hari
Selalunya azan maghrib baru smp umah

Aku sedaya upaya akan cuba spend masa dgn anak
Tanya aktiviti harian anak2
Makan apa kat sekolah
Ada homework tak?

Peluk,cium anak2 tuh
Just to make them know
Mama is tried level best to accomodate limited time utk bersama anak2 
Masa mmg terhad
Tapi mmg sedaya boleh nak beri masa yang berkualiti utk anak2
Sebab tuh aku quit keja department lama 
Kalo kat department lama,kdg2 weekend pun aku kena g opis

Sebab tuh bila cuti hujung minggu
Mmg akan usaha sebaik mungkin
Takde agenda lain
Selain golek2,jln sana-sini sama anak2
Layan anak nak makan apa
Layan anak nak berjalan mana
Tapi still kena ikut bajet mama/papa lah jugak

Dan yang paling penting
Cuti masa mengulit si gomok bawah nih!


Aku tak tau orang lain
Wpun penat aku still usaha masak jugak at least sekali sehari
Anak2 kena makan jugak masakan air tangan mama setelah dah seharian asik makan air tangan orang lain kan
Jadi kena usahakan jugak dinner mesti masak
Biarlah masak bodo2,tapi anak still puji sedap!!

Keperluan anak2 kena jadi priority
Kena jugak check pensil,pemadam bagai
Nak harapkan si Auni sharpen pensil pun fail lagik,makanya mama ler yang kena usaha tolong sharpen pensil,kaler
Layan kak Auni membaca
Tgk kak ain punya homework
Anak2 jenis kena dipantau
Jangan harap nak buat homework sendiri2-tak ke mana jawabnya

Ada yang tanya aku
Kenapa tak resign jaga anak2 sendiri?

Ibu mana yang takde keinginan macam tuh
Keja dok rumah
Jaga rumahtangga,anak2
Ada jugak rasa macam tuh
Tapi mungkin belum smp masanya
Allah ada aturan lebih baik utk kita semua
Keperluan kita tak semua sama

Tapi siapa tau
Masa terdekat nih
Kalo dah sampai seru
Kena resign dok umah

Ada 2 kondisi wajib resign
Pertama
Kalo mak jatuh sakit-aku mmg akan resign-mak makin hari makin tua,nampak makin uzur.Biarlah aku curi peluang utk berbakti pada mak

Kedua
Kalo en papa dah keluarkan arahan utk jadi suri rumah sepenuh masa
Mmg wajib nampaknya!

Setakat ini bekerjalah kuat2
Bantu mana yang patut
Usaha mana terdaya settlekan komitmen yang ada

Dalam hidup kita
We gain something
We loss something
Kita takkan dapat semua yang kita nak

Aku yakin rezeki kita Allah dah tentukan siap2

Kenapa aku merepek ptg2 nih
Sebab ada sedikit gusar dalam hati

Kadang2 biarlah ia jauh tersimpan dalam hati
Paling dalam!!

#rinduanakanak
#anakmak








1 comment:

Syahada Ahmad said...

hehe, mengalir air mata sha baca pos kak lynn ni.

mungkin sebab yg sama, ade kegusaran dalam hati, jauh tersimpan.