Pages

18 August, 2014

Auni 5th birthday & mama's tight budget!

Spt yang diura-urakan sebelum nih
Berakhirlah sudah majlis hari lahir Auni
Wpun lintang pukang mama memasak
Dengan ada baby kecik yang sedang membuas,sgtlah mencabar!
Sessi masak settle pukul 1pm semalam
Dan majlis bermula pukul 4.30pm

Trust me
Bukan mudah memasak dalam kuantiti yang banyak
Tanpa bantuan orang lain
From raw to complete meal

Start membeli-belah hari Jumaat lagik
Beli barang2 kering di pasaraya
Sabtu baru start membeli bahan2 basah kat pasar borong

Seriously aku mmg stick to the tight budget
Lebih2 lg tgh2 bln
Dan aku xmo guna fund dlm bank semata2 nak sambut besday anak
Sila teka berapa bajet yg ada
Nak jamu 100org makan?

Sila percaya bajet yg ada hanya RM400
Itulah beli bahan basah/bahan kering/kek & goodies utk kanak2

Dan percayalah 
Ianya cukup2!!

Keywordnya
Cari menu yang mudah & sedap
Tak perlu berlebih2
Minimumkan apa yang patut
Berbelanja di pasar borong yang harganya lebih murah dari tpt lain

Hasilnya....
Bajet terhad tuh akan cukup utk jamuan kecik

Ini yang berjaya aku masak smlm


Kuih lopes-guna pulut 1kg & kelapa 2 biji
-kos baru RM10
Agar2 sirap-guna 2 paket agar2 tali -kos RM5
Sosej goreng utk kanak2( ini plg cepat habis) 6pkt (sepeket ada 10 btg potong dua ) rega RM18 


Bihun singapore -4paket -kos RM 40


Sambal ikan bilis -700gram -kos RM30

Rendang Ayam 3 ekor-kos RM50

Complement utk nasi lemak-telur & timun -kos RM12 -telur guna 20 biji & timun 4 batang

Yang takde dalam gambar nasi lemak-guna beras 5kg & kelapa 4biji-kos RM20

Kacang goreng & ikan bilis goreng

Air sirap & teh tarik-kos RM20 termasuk ais


Buah wajib ada -tembikai -RM10.90


Dan yang nih paling mahal kot-kek tema frozen utk Auni -1.5kg coklat moist RM75

Apart of this -kos2 lain-paper cup,paper plate,tissue,garbage bag,goodies bag & cutlery item

Mujur khemah boleh pinjam aje
Dan most serving chafing pinjam dengan jiran depan rumah


Dan berbaloi2 rasa penat bila anak happy
Money cant buy happiness

Apapun kredit utk suami
Yang byk membantu
Tanpa bantuan dia
Rasanya x jadi majlis nih

Terima kasih sbb ramai yg sudi dtg
Dan sudi pulak bawak hadiah utk si Auni
Penuh dah patung frozen kat rumah
Syukur alhamdulillah!

Utk Auni
Selamat Hari Lahir anak
Jadi anak yang baik
Dan belajar rajin2
Semoga berjaya dunia & akhirat

*perlu ditaip secara detail utk rujukan akan datang.





7 comments:

norey said...

bagus²...bagi bajet...senang aku pun boleh refer...alhamdulillah...semua ok...superwomen betul mung.....ada baby lagi...aku kalau si Iyyan tu xbuat perangai...aku nak merasa kuih lopes tu....dah la aku puasa hari ni...nampak pulak....hehehhe

Jiey^Mien said...

Hebat!! Tabik spring toink toink brand TEIN lagi. Seriously kagum (ikhlas, sumpah!)

Buat birthday Ian n Rifa last year invite 30 org je pun dah RM1k. Ok, boleh guna as guidance ni. TQ.

Kagum, kagum dan kagum.

littlehumblelynn said...

Raihan,

Nanti ada masa aku g umah mung,aku masak kuih lopes utk mung ok..

littlehumblelynn said...

Jiey,

Segala puji bg Allah,doa byk2 jer nih smg Allah permudahkan & cukupkan semua dgn bajet yg super terhad..

Suliana said...

wah.. terenya kak lin masak utk 100 org. tabiklah kak :-) yg penting kerjasama suami isteri kan. klu sorang je bertungkus lumus xjln juga :-)

littlehumblelynn said...

Terror mananya dik.masak senang2 blhler,masak susah2 mmg angkat tgn awal2!!

ibuafiqahhuzaifah said...

terbaik la lyn..kita salute la awak..
kira hebat blh masak suma tu..hehe