Pages

10 July, 2014

12 Ramadhan

Puasa memang sangat mencabar untuk ibu2 yang bekerja
Lagi2 yang ada anak kecil macam aku
Penat berganda-ganda

Tetapi bulan puasa ada auranya
Yang takkan sama dengan bulan lain
Penat macammanapun
Tugas sebagai ibu,isteri tetap dilakukan
Memasak untuk berbuka wpun terkejar-kejar dengan masa
Bangun awal pagi masak untuk bersahur
Melayan kerenah anak2 yang macam2 peel
Dan memantau si baby yang mula melasak nih



Memang tak banyak masa luang
Kalo ada masa pun otw nak pg keja
Atau in between tidokan anak2
Barulah nak buat apa pun utk diri sendiri
Nak tepek mask kat muka pun kadang2 tak sempat

Selalu muhasabah diri
Kurang-kurang sibuk macammanapun
Utk anak2,suami
Bukan untuk orang lain
Demi mengharap keredhaan Allah semata-mata


Tengok muka suci anak2
Hilang rasa penat
Betullah kata orang 
Anak-anak itu racun & penawar

Tak sabar nak cuti panjang raya nanti
Nak golek puas2 sama kanak2
Kalo takde aral tahun nih 
Beraya di Terengganu

Moga panjang umur bertemu Syawal pulak


2 comments:

Daddy Ziyyad said...

Mmg saya salute lah para ibu....
Macam your case, kena gi ofis lagi, dgn small kids lagi..Wife saya yg berbisnes sendiri( so byk masa kat rumah dgn anak2 kecik) pun terasa penantnya, inikan kalau everyday kena gi opis...Insya Allah, Allah balas setimpalnya pengorbanan kalian..:)

littlehumblelynn said...

Drdaddy,

I/allah.Moga dapat redha Allah hdknya & Allah permudahkan serba-serbi.