Pages

31 March, 2010

perfect day

sebenarnya bila end of month
stress & migrain aku dtg
almaklumler bila eom aku sibuk mengejar targetku
dan eom jugak akan ada re-shuffle
utk org yg x bernasib baik wpun dlm term mgmt
its a kind of PROMOTED
tp bulan nih aku mmg risaukan target ku
tp x berapa nak risau pasal re-shuffle nih..
redha jerlah kalo nama aku yg naik
adatler tuh!!
at least ini peluang aku
utk cari ilmu & pengalaman baru..
huhuhu...

dan utk meredakan stress eom nih
otw to office td
aku terfikir ttg idea perfect day


banyak sgt terjemahan pasal "perfect day " nih
tp bagi aku

perfect day yg aku bayangkan
to be in house with d family
tak payah pikir pasal keja
kelam-kabut pg2 menyiapkan ain utk ke kindy..menyiapkan beg auni ke nursery nya
tak kelam-kabut mengejar waktu
pendek kata hari yg relax sgt2..

perfect day should be start with a great breakfast..
apa kata kalo nasi lemak
cook by me...

yummy..yummy.....



dah lama aku x smpt buat nasi lemak

even weekend..
sbbnya each weekend..selalunya pg2 aku & papa dah byk rancangan utk the whole day
dan selalunya kitorg dah kuar pg2 anak-beranak..breakfast di Uptown..lunch mana2..window shopping ...

dan alangkah seronoknya kalo dpt sediakan lunch yg menarik utk family


sambal udang petai


ikan terubuk bakar cicah air asam


sayur lemak labu


ikan masin pekasam grg...

bestnya kan....yummy...yummy...

lepas lunch...boleh lepak2 dpn tv dgn auni & ain
bentang toto..boleh golek...
layan movie ke..
huhuhu...

ptgnya leh ler window shopping
tpt kesukaan ku & family
mana lg kalo tak merayap ke IKEA MUTIARA DAMANSARA



sbbnya tptnya sgt sesuwei nak browse around barang2 umah..
even ain pun sgt suker kalo dibawa ke sana
wpun orgnya ramai
tp tak sesak..
(betulke ayatku ini..)

tak pon...
bawak ank2 pg park..



the most fav is...TAMAN TASIK PERDANA

dah penat2 jalan...
leh ler singgah mana2 utk SUPERB DINNER..



for steamboat treat..(hopefully by papa)
aku suker pg TITIWANGA SEAFOOD RESTAURANT
atau teringin sgt nak cuba di TUPAI-TUPAI restoran...


alangkah bahagianya
kalo PERFECT DAY ku ini menjadi kenyataan..

MASALAHNYA
-
-
-
-
-
-
-
-

BILA YEK??

huhuhu....

takper...
utk berjaya kita kena berangan2
dan jugak utk bulatkan TEKAD jugak...

takpe lynn



hehehe....

layankan ajer....

30 March, 2010

dugaan kecil




last weekend
aku & ank2 ku
pg2 dah pg klinik panelku
KLINIK IDZHAM
ain & auni high fever..flu & batuk
aku lak batuk sgt2..
smp ke klinik...
biasalh doktor precribe bukan main byk ubat
dan 1 benda yg aku x suka
dgn general clinic
diorg simply prescribed ubat flu & cough utk baby..means utk AUNI

so malam tuh
auni punya fever smp ke 39
aku tak bg dia makan ubat
aku hanya sponging badan dia the whole nite
nasib baik auni x meragam
bila aku jelum badan dia yg panas tuh tgh2 malam
dan the whole nite dia meragam..
aku pun tak sihat sgt
batuk non stop..rasa macam nak lelah pun yea jugak
so next morning
aku mmg tak larat sgt
g semula klinik idzham amik MC utk semalam

ptg lepas papa balik keja
kitorg g TAWAKAL hospital
aku nak auni jupe paed dia DR B.KISHORE
smp aje d tawakal
ada 4 patient on q
so takler lama sgt menunggu
risau gak coz tak wat appt dulu sblm dtg

paed auni DR KISHORE
amik temp auni..tak tinggi sgt macam malam td 37.2
tp auni batuk..chesty cough
paed perscribe..Progesic PCN 250mg-2ml every 4 hours,Zenthromax (antibiotic) 2.5ml per day..Singulair Oral Sachet (dilute 2ml) once per day-nite time only,ubat batuk(lupa lak namanya..)2ml every 8hrs & nasal drop for baby..

smp turn ain
doktor terus check lung
sbbnya doktor dgr ain batuk sgt severe
doktor terus tgk muka aku
no choice kena proceed to nebulizer
sbb doktor kata ain dah start wheezing..
mmg ain punya trend
akan batuk berpanjangan
tp selama nih aku x pnh perasan ain wheezing pun terutama waktu tido

so ain wat neb semalam dlm 10m..
then doktor prescribe ubat batuk sama mcm auni & 1 ubat steroid based utk control dia punya wheezing...ubat flu & ubat nasal drop

total cost untuk consultation & medication under paed RM215.00

pg pharmacy amik ubat under pharmacy pulak
its only cost me RM47.90

sepatutnya aku leh claim under Great Eastern Insurance ku
tp aku malas
procudurenya banyak
kena mintak gen clinic wat refer letter lah.
satu hal pulak..
so aku pikir..guna jer lah duit aku jer
malas nak berkira2 dgn insuran nih...

apa2 pon smg anak2 aku beransur sembuh
especially utk auni
aku sgt phobia bila dgr auni batuk

dan malam td
auni & ain dah kurang batuk
cuma suddenly auni demam kul 4am
aku paksa dia makan ubat demamnya
as usual auni akan menangis
dia plg susah nak makan ubat
selalunya aku paksa dia
dan aku sponging badan dia jugak

dan pg td kul 6am
dia dah bangun
menangis2..rupanya nak muntah

aku lak mata dah macam zombie
sbbnya aku ngantok sgt
aku x cukup tido'
asyik meriba auni jer spjg malam
(poor mama..papa best jer tido..)
agaknya inilah sbb nabi pernah berkata
"org terutama & paling wajib dihormati..paling wajib di sayangi..paling wajib dijaga kebajikannya...IBU..."
kerana ibu bukan shj mengandung & melahirkan..dan ibu jugaklah yg bertugas menjaga kebajikan anak2nya dr kecil smp dewasa...


dan lg 1 badan aku x sdp sgt
aku demam pulak..flu & batuk non stop
dan disbbkan aku malas nk g klinik smbg MC
aku gagahkan diri g keja jugak
dan inilah yg terjadi pd aku
keja 1/2 hati
sejuk bg nak rak
aku rasa macam mengigil di tpt dudukku ini

ini semua dugaan kecil
kifarah atas dosa2 ku sblm ini
aku redha dgn ujianNYA

allah takkan menguji hamba diluar kemampuannya...

ain & auni
mama doakan smg kalian cepat sembuh hendaknya..
mama loves both of you so much!!

“Ya Allah, anugerahkanlah ke atas kami, wahai Tuhan kami, penawar daripada penawarMu, dan kesembuhan daripada kesembuhanMu, juga keberkatan daripada keberkatanMu, juga rahmat daripada rahmatMu terhadap penderitaan yang dideritai orang yang sakit, juga mereka yang lemah, dan sembuhkanlah, sembuhkanlah, sembuhkanlah dengan rahmatMu, Ya Allah wahai Yang Paling Mengasihani daripada segala yang mengasihani.”

26 March, 2010

Idaman hati..huhuhu..

bestnya kalo dpt nih...
tgh dok godek2 biz blog nih
dan tgk dok survey stok...
dan owner blog tuh lum reply lg..
sob...sob...
cptlah reply ms vee....!!

jeng..jeng..jeng...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-

Coach Signature Stripe Framed Carryall Pink Satchel

#13533
Approximate Measurements: 16" L x 9.5" H x 6 ”W

Material: Signature Jacquard Fabric and leather.

-- Leather handle and leather trim

-- Approx 8” Leather drop

-- Approx 18” Adjustable Leather Strap

-- Gold tone hardwarE
-- Fully pink satin lining interior

-- Top Leash ClosurE
-- Two large compartments

-- One large interior zip pocket and two multifunction pockets-

- Four feet bottom for protection

-- Coach hangtag




cantik tak idaman hati ku ini??
dan harganya tak semahal COACH yg jual kat butik...

yg ptg ORIGINAL kan!!

tak pon...yg comel nih...

COACH POPPY BUTTERFLY GLAM TOTE

#14539

a carry an iconic work of art butterfly appliqué trimmed in shiny patent leather
washed canvas with butterfly appliqué and crinkle patent leather trim

inside zip, cellphone, multifunction pocketsfabric lining, zip-top closure
20” handles with 8 1/2” drop
measurements: 16 3/4" (w) x 12 1/4" (h) x 4" (g)



comel x??

miss vee..cepatlah reply...
udah x sabar nak sambar either one...
(still below of my budget)


sekali-sekala...apa salahnya PAMPER diri sendiri..
penat kerja bagai nak rak
siang ke malam...
now its my turn to REWARD myself...

24 March, 2010

confused..+++

bila aku ada extra fund in hand
mulaler aku memikir nak beli macam2 barang
terutamanya yg aku dok aim selama nih
yg aku dok idam2kan selama nih
dan masa tuh ler aku pening nak prioritisekan mana 1 keperluan utama
dan mana 1 kehendak...
blur...

kebetulan
hp ku mmg tgh nazak skrg



(ohhh my mr corby...)


tp dlm hati aku
teringin nak ganti h/beg baru..nazak gak tuh!!huhuh...




bonia....(bestnya kalo leh tukar kan!!)aku x berangan pun nak beli designer beg..x mampu beb.....berangan jer leh ler...huhuhu..

dlm rakusnya dok memikir nak beli apa
terasa nak beli jam baru lak..
jam yg pakai nih punyalah lama x berganti
ada hati...nak amik TISSOT terus..perrrghhh!!


(favourite brandku sejak dulu2 lagi...)


dlm dok memikir terasa lak nak tambah collection parfume ku...



DKNY nih ke.....aci tak ??
->>
->>
->>
->>
->>
->>
->>
->>
->>
->>
->>
->>
->>

dan.............
at last..
aku pikir..

"kena pikir lg daaa"
ingat besar sgt extra FUND tuh!!huhuh..


baik simpan kan...
boleh gak bwk anak2 berjalan g spore...




kesian mama...
ada duit..dok pikir ke anak2 jugak...
agaknya semua mama macam nih kot...
hehehe..

18 March, 2010

aci tak kalo mintak hp baru ni??

syahdu jer tgk HP ku nih..
dah nazak sgt...
kesian HP ku
yg kubeli 2 tahun lepas..
dah tak rupe hp dah..
agak2 leh ke aku upgrade lain yek///


Blackberry nih ke...huhuhu..

>

tak ponn...

>>

SAMSUNG CORBY nih ke...

tak pon....

>>

HTC diamond nih ke....

huhuhu..
en papa ada berani ke???

tak pon...
paling lekeh pon
aku nak gak ganti yg baru...

atleast..simple gajet..

macam nih ke...

>>>>


en papa..x pyh pening2 pikir..
mama dah list nih banyak...
tepok dada tanya poket..

huhuhu...
nak gaakkkkkkkkkkkkkkkk!!!!

01 March, 2010

Jalan2 lagi....(backdated last 2 week)

bersawang dah blog ku ini
patutnya entry nih ku update 2 minggu lepas
tp tak smpt..
aku bz up & down
keja bg nak rak
kelam-kelibut dgn mak yg x sihat

so ini cerita vacation singkat ku & family


recently
aku baru shj balik dr short vacation
dgn familiku..mak & famili kak longku & adik bongsuku
destinasinya
tak jauh..MELAKA jer
kami lodged ke Apartment Garden City yg terletak
di bandar MELAKA.
apartment sederhana besar mungkin dlm 1200sq ft
punya 3 bilik,3 bathroom..dining & kitchen
just nice to accomodate the whole family
with rental rm298 per nite
sbnrnya ramai yg nak pg
a.adi mula nak pg tp at last wifenya merangkak kak iparku ada exam
dia tgh pursue MA nya di UIAM

so yg ada jer lah yg pg
mula2 smp jenuh jugak
nak melayan GPS papa nih..
ntah apa2 jalan yg dia ikut
smp menghala ke MUAR lak
dkt 1-2 jam gak melilau mencari jalan
kononnya takkan sesat punyer..
heheh....

smp ke Garden City tuh
anak aku si ain dah xsabar2 nak terjun pool
tgk cousinnya dah seronok berendam
dia apa lg...


(papa melayan anak manjanya yg penakut tp buat2 macam berani..si ain ler tuh)

aku ngan papa sibuk mengangkat barang & melayan auni yg mengamuk
auni mmg tak suka jalan lama dlm keta
dia mulaler gelisah

so malam tuh
kira 1st nite
kak long ku punya idea
nak pg makan ikan bakar kat UMBAI
inilah kali pertama aku smp ke situ
dr tpt kami ke situ
amik masa dlm 1/2 jam shj

kak long aku jd tukang order
sinced dia yg familiar

antara menunya
ikan kerapu,ikan siakap masak 3 rasa
lala masak tumis
kerang rebus
sotong goreng tepung
nasi lemak
air buah2an..


(posing sat sementara tggu makanan smp)




(aktiviti bersantap ala raja bersiong)



(pada aku takdelah sdp mana sgt!!..org melaka jgn marah yek)
dan cajnya rm180++ takde sen2
nampak sgt macam pukul rata..tibai sesuka hati..
wah...

malam tuh aku 4 beranak tido di 2 katil single bed yg kami gabungkan
sejuk bangat
tp biasalah tpt baru
aku sentiasa susah nak tido
tak nyenyak pun
si auni meragam gak malamnya
mungkin sbb dia tak dpt nak bergolek2..

next day bgn pg
auni macam biasa dia yg plg awal bgn
kul 5.30 mata dia dah bulat ajak main
dia mmg jenis bgn awal..
sbb dah puas tido agaknya
mamanya yg terpisat2 nak melayan dia..
huhuhu...


(auni irdina yg plg awal bangun..)

mak masak nasik lemak pg tuh
sambal tumis sotong & ikan bilis mak masak dr rumah
cuma mak masak nasik jer kat apt tuh
cayaler mak!!
sgt sdp..makan sampai tak sedar berapa kali bertambah

next destination
kak long aku merepek nak pg mini m'sian
alahai...
aku takde lah berkenan sgt
setakat nak tgk btk2 rumah di msia nih
melayang rm10 sekali masuk..
tp nak pg sgt..pg jer lah...

tp yg pelik kenapa rate masuk dibahagikan kpd 3 kumpulan
local/malaysian /foreigner-dan harganya ttp sama rm10 SEKALI masuk
kelakar betul!!
mana diorg belajar kira2 nih..
aku berjalan takat rumah slgr jer
sbbnya kesian kat auni
cuaca sgt panas..
panas giler babas..
mobile fan auni smp kiok dibuatnya..


(aku tak ingat rumah apa nih..rasa macam umah ng KEDAH kalo tak silap..yg ada di MINI MALAYSIA tuh)


(umah ng PERLIS kalo x silap ler..aku lupa lak)


(suami ku aka papa yg GIAN nak main buaian...ayun..buaiku laju...hehehe..)

(auni & ain yg meragam sepanjang perjalanan di MINI MSIA..maklumler sgt panas..)

2nd place
kak long aku
nak sesgt gi ZOO MELAKA
ikut jer lah
wpun aku tak gemar sgt
sbbnya auni..panas lagi..nak berjalan tuh
tp nak pg jugak
pg jerlah..

so bayangkanlah
jenuh aku nak menolak stroller si auni keliling zoo
macam nak pgsan
dgn ain yg meragam lg
ain mmg malas berjalan
suka nak berdukung..
penat papa dia dukung dia...
rasa nak invest beli twin pram pulak
senang nak letak dia & adiknya sekali..

+- duk kat zoo dkt 2jam lebih
panas tahap gaban
rasa nak terbakar kepala dibuatnya..
auni meragam giler ..

masuk keta pasang aircond max..
panas sgt!!

kak long aku wat giler lagi
nak cari tpt makan lunch
nak makan asam pedas pulak
adoiii..ketok pala...

tak tau celah mana
masuk sana..belok sini..at last keta aku yg follow keta dia lost in space
satu hal pulak
nak trace tpt tuh pulak
the good things abt melaka
most of the road dkt bdr melaka tuh one way
so boleh ler patah semula wpun agak jauh jugak nak memusing..

smp2 jer tgk kak long dah selamat melantak
amboi2..
dia order asam pds ikan pari
gulai siput masak lemak
sayur grg
air ikut masing2
ulam2 & sambal belacan..
total charge: rm120++...
giler mahal..
sbbnya portion hanya utk 2 meja
setiap lauk sepinggan..
dan bagi aku nih harga cekik darah!!
dan takde lah sdp sgt
tawar hambar jer..sdp lg kalo mak yg masak..

balik je kat apt
sumer org pengsan pastu...
pengsan merangkap tido
penat sesgt
auni lgler..
balik2 jer mandikan dia
dia tertido
cian manja mama
ain tido ngan cousin2nya kat dpn TV
pukul 6.15 diorg bangun terjah swimming pool pulak

aku tak joinler
sinced sapa nak tgkkan si auni tuh

malamnya sumer org penat
takmo kuar
papa,abg hasnal,hidayah & adikku lia
aje yg pg tapau makanan..
lg senang
dgn askar yg ramai nih
jenuh nak ke kedai makan
tak cukup kaki-tangan nak memantau..
huhuhu..

tido dgn lena lepas makan..
makan mee grg basah
tp yg belasah si ain & cousinnya..

2nd day ..
after breakfast
berkemas utk check out
nak menyiapkan askar2 lg

destinasi seterusnya'
kak long ku ajak naik menara taming sari lak
tp yg nih quite interesting
wpun mahal bayaran masuknya mahal jugak rm10 utk adult..kanak2 macam ain kena rm5
tp menarik sbb KL takde..
hehehe...
ain pun sgt excited..papanya lebih lg..huhuh..


(papa , ain & auni di atas menara yg sdg bergerak nih)



(antara pandangan dr atas menara tuh)



(atas menara ler nih)

lepas naik menara tuh
sessi membeli belah di bazaar bawah tuh
mahalnya brg...mntg2 tpt tourist..
harga sgt merepek

emak pulak nak naik river cruise
ikutkan jerlah
harga adult masih rm10
pendek kata mahal & merepek bg aku
takde apa sgt river cruise nih
yg enjoy hanya kanak2 jer...


(gambar dgn anak2ku atas cruise nih...)sgt bosan sbnrnya...


(antara pic yg smpt ku snap masa atas cruise nih)



(EYE ON MALACCA-x smpt naik ponnnn..)



(gambar atas cruise lagi)


makan lunch kat bazaar ntah apa ke namanya
aku pun tak tau
sdp jugak..
dan harga munasabah ler dr semalam..

balik KL after that
otw tuh singgah umah opah andak
di senawang
makan laksa

smp umah aku dkt 730pm
penat giler babas..
mengerjakan kain baju yg bertimbun lg...
papa penat sgt smp tertido kat sofa

next vacation
kak longku nak ajak g spore
ok gak
tp kena menyimpan duit dr skrg
spore dollar kan...!!!

moral of the story
"pandai2 cari tpt makan di melaka...mahal woiiitt)