Pages

01 March, 2010

Jalan2 lagi....(backdated last 2 week)

bersawang dah blog ku ini
patutnya entry nih ku update 2 minggu lepas
tp tak smpt..
aku bz up & down
keja bg nak rak
kelam-kelibut dgn mak yg x sihat

so ini cerita vacation singkat ku & family


recently
aku baru shj balik dr short vacation
dgn familiku..mak & famili kak longku & adik bongsuku
destinasinya
tak jauh..MELAKA jer
kami lodged ke Apartment Garden City yg terletak
di bandar MELAKA.
apartment sederhana besar mungkin dlm 1200sq ft
punya 3 bilik,3 bathroom..dining & kitchen
just nice to accomodate the whole family
with rental rm298 per nite
sbnrnya ramai yg nak pg
a.adi mula nak pg tp at last wifenya merangkak kak iparku ada exam
dia tgh pursue MA nya di UIAM

so yg ada jer lah yg pg
mula2 smp jenuh jugak
nak melayan GPS papa nih..
ntah apa2 jalan yg dia ikut
smp menghala ke MUAR lak
dkt 1-2 jam gak melilau mencari jalan
kononnya takkan sesat punyer..
heheh....

smp ke Garden City tuh
anak aku si ain dah xsabar2 nak terjun pool
tgk cousinnya dah seronok berendam
dia apa lg...


(papa melayan anak manjanya yg penakut tp buat2 macam berani..si ain ler tuh)

aku ngan papa sibuk mengangkat barang & melayan auni yg mengamuk
auni mmg tak suka jalan lama dlm keta
dia mulaler gelisah

so malam tuh
kira 1st nite
kak long ku punya idea
nak pg makan ikan bakar kat UMBAI
inilah kali pertama aku smp ke situ
dr tpt kami ke situ
amik masa dlm 1/2 jam shj

kak long aku jd tukang order
sinced dia yg familiar

antara menunya
ikan kerapu,ikan siakap masak 3 rasa
lala masak tumis
kerang rebus
sotong goreng tepung
nasi lemak
air buah2an..


(posing sat sementara tggu makanan smp)




(aktiviti bersantap ala raja bersiong)



(pada aku takdelah sdp mana sgt!!..org melaka jgn marah yek)
dan cajnya rm180++ takde sen2
nampak sgt macam pukul rata..tibai sesuka hati..
wah...

malam tuh aku 4 beranak tido di 2 katil single bed yg kami gabungkan
sejuk bangat
tp biasalah tpt baru
aku sentiasa susah nak tido
tak nyenyak pun
si auni meragam gak malamnya
mungkin sbb dia tak dpt nak bergolek2..

next day bgn pg
auni macam biasa dia yg plg awal bgn
kul 5.30 mata dia dah bulat ajak main
dia mmg jenis bgn awal..
sbb dah puas tido agaknya
mamanya yg terpisat2 nak melayan dia..
huhuhu...


(auni irdina yg plg awal bangun..)

mak masak nasik lemak pg tuh
sambal tumis sotong & ikan bilis mak masak dr rumah
cuma mak masak nasik jer kat apt tuh
cayaler mak!!
sgt sdp..makan sampai tak sedar berapa kali bertambah

next destination
kak long aku merepek nak pg mini m'sian
alahai...
aku takde lah berkenan sgt
setakat nak tgk btk2 rumah di msia nih
melayang rm10 sekali masuk..
tp nak pg sgt..pg jer lah...

tp yg pelik kenapa rate masuk dibahagikan kpd 3 kumpulan
local/malaysian /foreigner-dan harganya ttp sama rm10 SEKALI masuk
kelakar betul!!
mana diorg belajar kira2 nih..
aku berjalan takat rumah slgr jer
sbbnya kesian kat auni
cuaca sgt panas..
panas giler babas..
mobile fan auni smp kiok dibuatnya..


(aku tak ingat rumah apa nih..rasa macam umah ng KEDAH kalo tak silap..yg ada di MINI MALAYSIA tuh)


(umah ng PERLIS kalo x silap ler..aku lupa lak)


(suami ku aka papa yg GIAN nak main buaian...ayun..buaiku laju...hehehe..)

(auni & ain yg meragam sepanjang perjalanan di MINI MSIA..maklumler sgt panas..)

2nd place
kak long aku
nak sesgt gi ZOO MELAKA
ikut jer lah
wpun aku tak gemar sgt
sbbnya auni..panas lagi..nak berjalan tuh
tp nak pg jugak
pg jerlah..

so bayangkanlah
jenuh aku nak menolak stroller si auni keliling zoo
macam nak pgsan
dgn ain yg meragam lg
ain mmg malas berjalan
suka nak berdukung..
penat papa dia dukung dia...
rasa nak invest beli twin pram pulak
senang nak letak dia & adiknya sekali..

+- duk kat zoo dkt 2jam lebih
panas tahap gaban
rasa nak terbakar kepala dibuatnya..
auni meragam giler ..

masuk keta pasang aircond max..
panas sgt!!

kak long aku wat giler lagi
nak cari tpt makan lunch
nak makan asam pedas pulak
adoiii..ketok pala...

tak tau celah mana
masuk sana..belok sini..at last keta aku yg follow keta dia lost in space
satu hal pulak
nak trace tpt tuh pulak
the good things abt melaka
most of the road dkt bdr melaka tuh one way
so boleh ler patah semula wpun agak jauh jugak nak memusing..

smp2 jer tgk kak long dah selamat melantak
amboi2..
dia order asam pds ikan pari
gulai siput masak lemak
sayur grg
air ikut masing2
ulam2 & sambal belacan..
total charge: rm120++...
giler mahal..
sbbnya portion hanya utk 2 meja
setiap lauk sepinggan..
dan bagi aku nih harga cekik darah!!
dan takde lah sdp sgt
tawar hambar jer..sdp lg kalo mak yg masak..

balik je kat apt
sumer org pengsan pastu...
pengsan merangkap tido
penat sesgt
auni lgler..
balik2 jer mandikan dia
dia tertido
cian manja mama
ain tido ngan cousin2nya kat dpn TV
pukul 6.15 diorg bangun terjah swimming pool pulak

aku tak joinler
sinced sapa nak tgkkan si auni tuh

malamnya sumer org penat
takmo kuar
papa,abg hasnal,hidayah & adikku lia
aje yg pg tapau makanan..
lg senang
dgn askar yg ramai nih
jenuh nak ke kedai makan
tak cukup kaki-tangan nak memantau..
huhuhu..

tido dgn lena lepas makan..
makan mee grg basah
tp yg belasah si ain & cousinnya..

2nd day ..
after breakfast
berkemas utk check out
nak menyiapkan askar2 lg

destinasi seterusnya'
kak long ku ajak naik menara taming sari lak
tp yg nih quite interesting
wpun mahal bayaran masuknya mahal jugak rm10 utk adult..kanak2 macam ain kena rm5
tp menarik sbb KL takde..
hehehe...
ain pun sgt excited..papanya lebih lg..huhuh..


(papa , ain & auni di atas menara yg sdg bergerak nih)



(antara pandangan dr atas menara tuh)



(atas menara ler nih)

lepas naik menara tuh
sessi membeli belah di bazaar bawah tuh
mahalnya brg...mntg2 tpt tourist..
harga sgt merepek

emak pulak nak naik river cruise
ikutkan jerlah
harga adult masih rm10
pendek kata mahal & merepek bg aku
takde apa sgt river cruise nih
yg enjoy hanya kanak2 jer...


(gambar dgn anak2ku atas cruise nih...)sgt bosan sbnrnya...


(antara pic yg smpt ku snap masa atas cruise nih)



(EYE ON MALACCA-x smpt naik ponnnn..)



(gambar atas cruise lagi)


makan lunch kat bazaar ntah apa ke namanya
aku pun tak tau
sdp jugak..
dan harga munasabah ler dr semalam..

balik KL after that
otw tuh singgah umah opah andak
di senawang
makan laksa

smp umah aku dkt 730pm
penat giler babas..
mengerjakan kain baju yg bertimbun lg...
papa penat sgt smp tertido kat sofa

next vacation
kak longku nak ajak g spore
ok gak
tp kena menyimpan duit dr skrg
spore dollar kan...!!!

moral of the story
"pandai2 cari tpt makan di melaka...mahal woiiitt)









1 comment:

Anonymous said...

Nk mkn di melaka jgn makan kt Umbai, pergila jauh skit, e.g, Alai @ pengkalan balak, tjg. bidara. kalau di bdr Melaka kena cari outskirt bdr tu, mcm kt Ayer keroh @ MITC, dll...