Pages

30 March, 2010

dugaan kecil




last weekend
aku & ank2 ku
pg2 dah pg klinik panelku
KLINIK IDZHAM
ain & auni high fever..flu & batuk
aku lak batuk sgt2..
smp ke klinik...
biasalh doktor precribe bukan main byk ubat
dan 1 benda yg aku x suka
dgn general clinic
diorg simply prescribed ubat flu & cough utk baby..means utk AUNI

so malam tuh
auni punya fever smp ke 39
aku tak bg dia makan ubat
aku hanya sponging badan dia the whole nite
nasib baik auni x meragam
bila aku jelum badan dia yg panas tuh tgh2 malam
dan the whole nite dia meragam..
aku pun tak sihat sgt
batuk non stop..rasa macam nak lelah pun yea jugak
so next morning
aku mmg tak larat sgt
g semula klinik idzham amik MC utk semalam

ptg lepas papa balik keja
kitorg g TAWAKAL hospital
aku nak auni jupe paed dia DR B.KISHORE
smp aje d tawakal
ada 4 patient on q
so takler lama sgt menunggu
risau gak coz tak wat appt dulu sblm dtg

paed auni DR KISHORE
amik temp auni..tak tinggi sgt macam malam td 37.2
tp auni batuk..chesty cough
paed perscribe..Progesic PCN 250mg-2ml every 4 hours,Zenthromax (antibiotic) 2.5ml per day..Singulair Oral Sachet (dilute 2ml) once per day-nite time only,ubat batuk(lupa lak namanya..)2ml every 8hrs & nasal drop for baby..

smp turn ain
doktor terus check lung
sbbnya doktor dgr ain batuk sgt severe
doktor terus tgk muka aku
no choice kena proceed to nebulizer
sbb doktor kata ain dah start wheezing..
mmg ain punya trend
akan batuk berpanjangan
tp selama nih aku x pnh perasan ain wheezing pun terutama waktu tido

so ain wat neb semalam dlm 10m..
then doktor prescribe ubat batuk sama mcm auni & 1 ubat steroid based utk control dia punya wheezing...ubat flu & ubat nasal drop

total cost untuk consultation & medication under paed RM215.00

pg pharmacy amik ubat under pharmacy pulak
its only cost me RM47.90

sepatutnya aku leh claim under Great Eastern Insurance ku
tp aku malas
procudurenya banyak
kena mintak gen clinic wat refer letter lah.
satu hal pulak..
so aku pikir..guna jer lah duit aku jer
malas nak berkira2 dgn insuran nih...

apa2 pon smg anak2 aku beransur sembuh
especially utk auni
aku sgt phobia bila dgr auni batuk

dan malam td
auni & ain dah kurang batuk
cuma suddenly auni demam kul 4am
aku paksa dia makan ubat demamnya
as usual auni akan menangis
dia plg susah nak makan ubat
selalunya aku paksa dia
dan aku sponging badan dia jugak

dan pg td kul 6am
dia dah bangun
menangis2..rupanya nak muntah

aku lak mata dah macam zombie
sbbnya aku ngantok sgt
aku x cukup tido'
asyik meriba auni jer spjg malam
(poor mama..papa best jer tido..)
agaknya inilah sbb nabi pernah berkata
"org terutama & paling wajib dihormati..paling wajib di sayangi..paling wajib dijaga kebajikannya...IBU..."
kerana ibu bukan shj mengandung & melahirkan..dan ibu jugaklah yg bertugas menjaga kebajikan anak2nya dr kecil smp dewasa...


dan lg 1 badan aku x sdp sgt
aku demam pulak..flu & batuk non stop
dan disbbkan aku malas nk g klinik smbg MC
aku gagahkan diri g keja jugak
dan inilah yg terjadi pd aku
keja 1/2 hati
sejuk bg nak rak
aku rasa macam mengigil di tpt dudukku ini

ini semua dugaan kecil
kifarah atas dosa2 ku sblm ini
aku redha dgn ujianNYA

allah takkan menguji hamba diluar kemampuannya...

ain & auni
mama doakan smg kalian cepat sembuh hendaknya..
mama loves both of you so much!!

“Ya Allah, anugerahkanlah ke atas kami, wahai Tuhan kami, penawar daripada penawarMu, dan kesembuhan daripada kesembuhanMu, juga keberkatan daripada keberkatanMu, juga rahmat daripada rahmatMu terhadap penderitaan yang dideritai orang yang sakit, juga mereka yang lemah, dan sembuhkanlah, sembuhkanlah, sembuhkanlah dengan rahmatMu, Ya Allah wahai Yang Paling Mengasihani daripada segala yang mengasihani.”

No comments: