Pages

12 April, 2010

diet leh ke??

dlm hidup aku..
hampir 31thn
aku x pnh kenal perkataan nih



x kisahler diet karbo ke..diet high protein ke..
diet vege ke..balance diet ke
aku x pnh cuba & tak pnh amik tau

bagi aku
diet hanya berjalan pd waktu pantang 44hr
selepas melahirkan kedua-dua anakku
sbbnya banyak menda yg x leh makan
banyak menda x leh jamah
fuhhhhhhhhhhhhh..tensen!!

tp baru nih
aku g timbang berat semasa bwk auni g klinik
mak aaaiiii 65kg
beratnya aku....
kenapa makin naik nih??
masa auni 4 bulan berat aku kembali ke asal 56kg
dah naik kat 9kg
padanler sumer baju dah sendat2
sumer seluar dah ketat2..
aiyokkk...!!

kemungkinan besar
kerana aku makan x berhenti2
kurang bersenam..kurang aktiviti
w/pun memanjang bersilat kat umah
dgn domestic chores
mungkin jugak kerana aktiviti
food testing from 1 restaurant to others
ativiti JALAN-JALAN CARI MAKAN
tetiap minggu
wahhhh!!! wahhhhh!!
salah siapa tu??
huhuu....

tp yg bestnya wpun berat dah naik kat 9kg
aku leh relax lg
(sbnrnya nak menyedapkan hati...)

actually aku ada 25hr posa thn lepas
nak ku ganti semula
kerana aku berpantang semasa bulan posa thn lepas
kena pelan2 ganti nih..
(x bestnya posa sorang2)

strategi?
kena stop late dinner
stop nasik lemak tetiap pg
stop makan karipap (makcik ampang park yg sgt sedap tuh)
opt for roti..(boleh ke??)
roti kosong (no...butter..no kaya...)
lupakan OLD TOWN wat sementara waktu
sobb..sobbb...sobbb




kena mula ajak papa g jogging semula..
kat tpt baru di Ampang Hilir Park
stop activiti JALAN-JALAN CARI MAKAN ku..
tetiap minggu...
belum lg bab mengodek dapor umah mak
mak masak kan sedap..marvellous..heaven!!

aku ada dpt free trial
kat bizzybody
utk flat tummy programme
(the programme designed for new mommy as sum1 said before)
cuma aku x sempat nak wat appointment lg
mmg lgsg x sempat

apapun
bagi aku diet
kena dgn caranya
jangan menyeksa diri
yg penting bukan shj kawal makan
tp kena banyakkan aktiviti membakar kalori
baru ler leh kurus secara berdikit-dikit

aku nak fit macam dulu2
bukan termengah2 macam skrg
masa aku study dulu
aku sgt aktif orgnya
mana gunung aku tak panjat
apa aje aktiviti selalunya aku join
skrg nih...............
nak naik tangga pun aku pikir 2-3 round
makin malas & makin x kuasa!!


main target
to lose 5kg in 2 month..
leh ker??
huhuhu....

No comments: