Pages

25 June, 2015

Kata nak raya kan?

Tahun ni mmg mood nak beraya kelaut
Takde mood langsung
Gara2 keguguran baru ni,mmg takde rasa nak raya pon
Posa pun tak
Sedihhhh!!

Preparation raya
Sepatah haram tak buat langsung
Kalo dulu kurang2 baju anak2 dah settle kalo masa2 mcm ni
Ini smp skrg apa pon tak buat lagik

Bagi aku raya memang untuk anak-anak
Biarlah posa tak penuh pun
Tapi diorang excited nak beraya
Nak pakai baju baru biar tak cantik merelip-relip pon
Asal baju baru
Seronok sgt dah kalo dapat tuh!

Jadinya kena jugak pelan2 g cari mana yang patut
Baju kurung sepasang sorang jangan takde langsung
Baju melayu si Adeeb
Dan baju jalan-jalan utk 3 orang kanak-kanak tuh-barang 1-2 pasang sorang
Kasut baru sorang sepasang
Jadikler...
Itulah rancangan menyopping utk anak2

Tahun lepas aku sempat menyopping kat Jln TAR
Aku g sorang2,kanak2 tggl kat umah sama en papa
Bagi aku Jln Tar mmg tempat pilihan shopping sbb pilihan yang banyak & harga yang berpatutan

Kalo nak cari baju jalan kanak2,Sogo tempat wajib
Banyak yang murah2,stok longgok2 
Takpun AEON mana2 cawangan pun
Mmg stok sesuai utk kita yang marhaen ni!
Rega mampu usik,mampu milik
Pilihlah mana yang berkenan di mata dan berkenan di poket

*mari mengirai kain!

Ikutkan takde bajet tinggi nak raya
Asalkan ada utk anak2
Cukuplah rasanya!

Bajet raya-selain beli baju anak2
Spend jugak utk buat sedekah budak2
Tol & minyak keta nak jalan beraya
Belanja makan pagi raya  kat rumah mak
Dan beli hadiah raya utk mak
Kuih raya aku tak pernah buat
Beli jugak 2-3 jenis itupun tak bertahan smp pagi raya
Anak2 suka makan kuih raya terutamanya si kak Ain
Sumer stok mengunyah sblm raya
Makan pas moreh ataupun masa sahur

Langsir dah 3 tahun tak bertukar
Selalunya en papa beli kain dia jahit sendiri
Save sikit bab upah menjahit tuh
Tahun ni tak tau apa plan lagi
Sbb tgk keadaan dulu,kalo ada xtra $$$ blhler beli kain murah2
Kesian tgk langsir tak berganti lama
Huhuhuhu!!

Rasanya itu jerlah plan nak beraya tahun ni
Takde extravagant pun
Zaman berjimat & berhemat nih
Lagi2 lepas raya nih lagi azab
Nak menunggu gaji kena tggu dekat 60 hari 
Saaaakittt!!

Utk ibu2 yang tgh sibuk buat persediaan raya
All the best!

Ingat,less is more!
Ukur baju dibadan sendiri
Dan buat bajet awal2








1 comment:

ibuafiqahhuzaifah said...

memandangkan zaman gst melanda + rege minyak meningkat setiap bulan
baik belanja ala kadar jer..bli suma ikut kemampuan..
dapat RM500 pun bukan ada effect pun..pegi pasar RM50 pun skali beli barang..yg penting raya utk kanak2 yg lebih...mak2 ni pakai baju keje pun xpe..

#syukur negara masih aman..