Pages

07 October, 2014

Tanpa smartphone..hidup pun!!

Rasa rindu sgt dgn blog sendiri
Tak sempat nak update blog, nak telek blog
Gara2 iphone tetiba wat hal
Sim card not detected,ingatkan problem sim card
Beria g celcom kat PJ, tapi katanya sim card xde problem
Makanya hantar iphone g repair since still ada warranty

Personally 1st day takde iphone
Hidup adalah sedikit huru-hara
Email,fb,blog-sumer takde
Kena bukak lappy @ bukak ipad baru leh tgk
Itupun kena balik rumah baru leh tgk
Dalam ERL lagi bosan
wpun 17 minit aje waktu perjalanan-kiri-kanan depan belakang
baik muda,tua-semua bangsa mengadap smartphone
hoiiii stresss weeeiii!!

Mostly iphone aku sgt berguna waktu membosan dalam ERL @ LRT
Percaya atau tak?
dah 2 tahun aku update blog guna iphone
see...tgh duduk dlm LRT/ERL sempat jugak update blog
Iphone aku sgt berjasa pada aku

Tapi nak wat m/mana..dah guna sgt2
sekali takde,mmg terasa

Hari nih dah masuk seminggu hidup tanpa smartphone
Makin get used to it
Takde kejap2 nak tgk newsfeed kat fb
ataupun nak tgk whatsapp masuk
takde serabut tgk group whatsapp htr citer merepek2
see...Allah uji ada rahmat jugak

Dosa mengutuk pun kurang sikit
Serius!
Aku tak tau ler orang lain..kadang2 sbg manusia
ada masa2 terkeluar jugak dosa mengutuk tgk fb orang
tgk iklan merepek2 lagi iklan produk suami-isteri tuh
lagi berbakul2 sumpah seranah wpun dalam hati

Betapa insafnya aku dgn dugaan kecik ini
Percayalah, kita boleh hidup tanpa  smartphone ni rupanya
Macam dulu2..
Zaman kita update blog guna lappy
tgk fb guna lappy
Jadinya allocation masa tuh terhad
takdelah bangun tido mengadap hp
nak tido tgk hp
dah macam penyakit aku rasa..

Skrg aku pakai handphone lama en papa
Nokia E71 tuh
button pun banyak yang hilang..belasah ajelah
janji senang nak berhubung,,asal boleh terima & buat call sudah
asal blh sms ...jadiler!!




cuma terasa rindu nak ketik kamera Iphone snap gambar si kecik nih
iphone tuh mmg penuh beribu gambar si awing kenit Adeeb

Apapun..aku rasa betul2 belajar sesuatu
Ujian ini memang apalah sgt tapi mendidik aku ttg sesuatu

Banyak lagi yang lebih penting selain smartphone
Dan banyak lagi cara nak isi masa selain dari mengadap hp

Ada berani nak cabar diri sendiri?
hidup tanpa smartphone seminggu?

Percayalah..banyak yang kita dapat kita belajar dari situ
Aku sudah rasa
dan rasanya masih ada masa untuk memperbaiki diri
umur aku bukan makin muda
takmo terlalu leka dengan dunia

Allahuakhbar
Syukur ya Allah

Luka yang begitu mengesankan!!


1 comment:

AMIIZAA said...

lyn,

kena beli iphone 6 tu:):)

sama macam kak mieja,semua benda ada dlm iphone...nak update blog time cuti guna iphone pon senang :)