Pages

08 June, 2013

Sanctuary Care Centre

As usual
Antara aktiviti kemasyarakatan anjuran jabatan
Aku selalu jugak join aktiviti volunteer
Kalo ada kelapangan masa & kalo xde aral melintang

Kali nih ke rumah anak yatim & golongan kurang mampu
Sanctuary Care Centre
Kat Jln Ayer Panas Baharu

Mostly anak2 yatim
Berketurunan hindu-kristian
Tempatnya rumah semi-d setingkat
Yang dibiayai oleh orang persendirian
Tempat sgt sempit
Dgn kepadatan penghuni disitu
Taraf kebersihan & keselesaan
Sgtlah daif
Kesian jugak tgk bilik tidor mereka yg dibina dibhgn belakang rumah -lgsg xde tgkp.mmg xde ventilation pon
Aku yg dok 4 jam situ pun boleh jd ssk nafas


Ada kanak2 seusia 9 bulan
Dan ada jugak seorang ibu tua yang ditinggalkan anaknya kerana serangan strok terlantar lesu atas katil
Seriously mmg sedih!!

Kenapa memilih rumah ini?
Kerana jarang sgt orang kebanyakan & korporat nak pg menyumbang pada rumah anak yatim beragama lain eg:hindu,etc
Jd kita pilih jalan lain dr yg lain
Kita cari rumah yang not well known
Tp perlukan bantuan 

Kitorang dah collect bhn2 mknn asas
Seminggu lamanya
Beras,susu,milo,gula,tepung,sardin,maggi,biskut dll
Bg derma jgk atas inisiatif jabatan
Bawak hadiah & coklat utk knk2
Provide lunch kfc 
Siap buat birthday celebration utk penghuni yang kebetulan menyambutnya

Kitorang anjurkan jugak mcm2 games
Dan jugak magician show
Budak2 tuh bukan main suka

Its a good start 
Aku rasa dekat dihati dgn program macam nih
Sbb aku jugak ank yatim sejak umur 9 tahun
Jd melihatkan ank2 ini-kita rasa apa yg mereka rasa

Hopefully akan ada masa
Utk join aktiviti2 macam nih in future
Wpun tak memberi banyak
Cukuplah penglibatan & curahan tenaga utk mjlnkan aktiviti mcm nih
Ini shj yang aku mampu kot

Wpun berbeza agama,bangsa & anutan
Kasih syg itu
Tiada jurang sempadan
Semoga anak2 itu diberi perlindungan sebaik mgkn
Dan berjaya dlm hidup!!

Hidup 1Malaysia
Katanya =))